Кој радијатор за греење е подобар избор: леано железо, челик, алуминиум, бимитален. Како да се сокријат грејачите радијатори: завеса штит, екран кутија, рамен екран.

  • admin
  • 26 ноември 2016 година
Кој радијатор за греење е подобар избор: леано железо, челик, алуминиум, бимитален. Како да се сокријат грејачите радијатори: завеса штит, екран кутија, рамен екран.

Напредокот, како што знаеме, напредува со голема брзина, и тој не поминува над грејачите. Денес, покрај тешките и тешки батерии, се појавија нови модели: светлина, убава, ефикасна. Но, пред да купите и инсталирате радијатор, треба да знаете точно кои карактеристики треба прво да се обрне внимание. Во нашата публикација ќе најдете опис на сите најчести домашни радијатори, како и корисни совети за избор и инсталација. Но, прво, ајде да погледнеме неколку основни видови радијатори, нивните разлики и карактеристики.

Видови радијатори

Сите радијатори се класифицирани според различни карактеристики, нема да одиме во технички детали, а ние ќе ја разгледаме класификацијата само од материјалот на производство.

Значи, радијатори за греење куќи и станови се:

• Леано железо.
  • Челик.
  • Алуминиум.
  • Биметаличен.
  • Електрични.

радијатори, греење, леано железо

c4d5e41ec3e4194adce67f4901a30343

Се разбира, секој е запознат со сè, како што беше вообичаен порано, и практично немаше аналози. На леано железо батерија има мала топлина обновување површина, исто така, леано железо е метал со слаба топлинска спроводливост. Греењето на просторијата главно се должи на топлинското зрачење, а само 20% од топлината се должи на конвекцијата. Топлинската моќност на еден дел е мала - максимум од 160 W, максималниот работен притисок е 15 атм, максималната работна температура на течноста за ладење е 150 ° C

Предности: едноставна инсталација, работа со било која течност за ладење, служи до 35 години или повеќе, издржат висок притисок и се релативно евтини.

Недостатоци: тешка тежина, потреба за сликање, ниска дисипација на топлина, поголема инерција (се загреваат подолго време и се ладат подолго време).

челични радијатори

stal_rad

Во споредба со леано железо, тие служат многу помалку - околу 25 години, но топлината е многу поефикасна. Тие се две заварени листови со печат резервоари за течноста за ладење. Има помали трошоци во споредба со алуминиумските радијатори. Тие веќе се продаваат со сублимациско сликарство. Бидејќи челичните радијатори не се дел, туку панели, така нивната моќ директно зависи од вкупниот волумен на радијаторот и е максимум 5700 вати. Издржат притисок до 10 атмосфери.

Предности: мала длабочина и голем простор за греење - односно батеријата се затоплува многу брзо и не бара многу течност за ладење. Челичните батерии, како што веќе рековме, се загреваат многу брзо, а исто така брзо се ладат - ова ни овозможува значително да ги зачуваме енергетските ресурси. Покрај тоа, постојат челични батерии ефтин - ова е една од најпознатите евтини опции за инсталирање на греење во вашиот дом.

Меѓу недостатоците неопходно е да се забележи мал работен притисок, ниска отпорност на корозија и механичко оштетување.

алуминиумски радијатори

al

Во зависност од технологијата на производство, постојат два вида:

Фрлија - сите делови на радијаторот се фрлени како индивидуални делови, по што до нив се заварува дното.

Истиснување - алуминиумски лист се притиска преку челични плочи со дупки од посакуваниот пресек и облик - како резултат на тоа се добива профилот на саканата форма. Откако ќе се олади работното парче, се сече на големината на радијаторот, се заварува на дното и на врвот.

Треба да се забележи дека се фрлаат најдобрите алуминиумски грејни радијатори. Тежината на еден дел од добар радијатор треба да биде најмалку 1 кг. Длабочината на делот е 110 mm, дебелината на ѕидовите е до 3 mm. Алуминиумскиот радијатор ја дава топлината (околу половина) во вид на зрачење, а остатокот е конвекција. Некои модели на алуминиумски радијатори се опремени со дополнителни тенки ребра поставени внатре во деловите, поради што се зголемува површината за греење.

Топлинската моќност на еден дел не надминува 160 W, работниот притисок е 16 atm. Алуминиумските радијатори обезбедуваат топлина и се загреваат брзо. Тие можат да се користат и во автономни и централизирани системи за греење.

Предности:

• Атрактивен изглед.
  • Ако оштетен дел е оштетен, може да се замени.
  • Лесна тежина и димензии.
  • Демократска цена.
  • Добра дисипација на топлина.

Недостатоци. Еден од најголемите недостатоци на алуминиумот е тоа што е многу чувствителен на ненадејни падови на притисоци и вода чекани. Покрај тоа, алуминиумот активно комуницира со различни хемиски елементи кои можат да бидат присутни во течноста за ладење и можат активно да се оксидираат. Што, пак, ќе доведе до сообраќајни метежи и оштетување на радијаторот. Затоа, се препорачува да се инсталираат алуминиумски радијатори само во системи кои го контролираат хемискиот состав на водата.

биметални радијатори

биметал

Радијаторите од овој тип успешно ги комбинираат сите предности на алуминиумски и челични радијатори. Надворешниот дел на биметалличкиот радијатор е направен од алуминиум, каналите за течноста за ладење се направени од челик. За да го поставите повеќе едноставно, тоа е алуминиумски радијатор со челични цевки за внатрешноста на течноста за ладење. Алуминиумот има подобра топлинска спроводливост од челик, што ги подобрува перформансите на радијаторот.

Еден дел од биметалличкиот радијатор има топлинска моќ од 200W, работниот притисок на еден дел е максимум 35 атм. Биметалните батерии се препорачуваат за инсталација во канцеларии и станови - места со централно греење. Користете дури и најдобрите биметални радијатори за греење во приватни куќи и колиби е финансиски нецелосно.

Предности: практична, висока отпорност на агресивни хемикалии, висок работен притисок, долг работен век - 20 или повеќе години.

Недостатоци: челичното јадро донекаде го намалува преносот на топлина на радијаторот, високите трошоци - биметални радијатори се најскапи на пазарот.

Електрични грејни радијатори

Сите електрични радијатори за домашна употреба се поделени на:

• Ладилници за масло.
  • Конвектори.

ладилник за масло

phg_1

Во таков радиатор е наполнет со минерално масло, кое делува како средство за ладење. Маслото се загрева со тен и дава топлина во околината. Ладилникот за масло не согорува кислород, па грејниот елемент е скриен во внатрешноста на куќиштето.

Предности: мобилност, заштита од пожар, без бучава за време на работа.
  Недостатоци: голема тежина и димензии, можност за изгорење од загреаната површина на радијаторот, собата грее нерамномерно.
  Радијаторот за масло е погоден за канцеларија, приватна куќа и вила.

електричен конвектор

Избираме добар електричен конвектор за дома

Принципот на конвекторот се заснова на циркулацијата на воздухот поради температурната разлика - конвекторот загреан од воздухот се крева, се лади, паѓа надолу и повторно паѓа во долната решетка, по што циклусот се повторува. Така, циркулирачкиот воздух обезбедува стабилна температура во просторијата. Аранжманот на конвектор е прилично едноставен: метално куќиште, во кое има грејни елементи, автоматски температурен контролер и тајмер. Конвекторот не гори или сува кислород во просторијата, не се плаши од влага, е сосема безбеден, не бара постојан мониторинг (за разлика од грејач на вентилаторот), лесно се поставува на ѕидот.

Радијатори за домашно греење, што е подобро

За приватна куќа, јасно е препорачливо да се инсталираат радијатори од челични панели. Тие имаат долг работен век, а пренос на топлина практично не го признаваат поскапите алуминиумски модели. Нема да има проблеми со проветрувањето на системот, бидејќи челичните радијатори се опремени со т.н. мајевски кранови, преку кои вишокот воздух може да се спушти за неколку секунди.

stal_radiator

Челичните радијатори не се бучни. Ако на сопствениците не им се допаѓа изгледот на челични радијатори, тогаш, се разбира, може да се купи алуминиум, само опремени со автоматски развојдодушиватеме. За челични радијатори, се препорачува да се користи чиста или дестилирана вода како средство за ладење, како и специјален антифриз.

Радијатори на греење, што е подобро за стан

За разлика од приватна куќа, челичните радијатори се силно обесхрабрени да се користат во системите за централно греење - нивниот работен притисок е низок, а средството за загревање на централното затоплување е често загадено со агресивни хемикалии.

1368953797_podvod_trub_otopleniya_k_bataree

Со оглед на овие фактори, треба да им даде предност на биметални радијатори или, во екстремни случаи, алуминиум, но од добар, докажан производител. Во овој случај, нема само позитивни повратни информации од купувачите, туку и доволен број на компоненти и резервни делови.

Како да се сокријат грејните радијатори

Сите видови на декоративни екрани и решетки за радијатори долго време е популарна со внатрешен простор, нивната инсталација не бара никакви професионални вештини, често декоративен екран или решетка само висат на радијатор. Треба да се напомене дека заштитните панели апсолутно не се мешаат со размена и конвекција на топлина во просторијата. Тие се направени со правилен или малку заоблен раб, додека производствените цевки се земаат во предвид.
  Подолу даваме пример за неколку начини да го скриеме радијаторот и покрај тоа да го декорираме внатрешноста на собата.

екран со шарки со капак

navesnoy-ekran-iz-metala

Повеќето од овие екрани се направени од метал на инсталацијата е многу едноставна - на екранот е монтиран на грејач. Сите инсталациски работи нема да потраат неколку минути. На екранот не се попречува пренос на топлина и конвекција.

радијатор со рамен екран

zaschitnye-ekrany-dlya-radiatorov-otopleniya

најпопуларна и популарна опција. Ова се објаснува со фактот дека рамните екрани се широко користени за декорирање на радијатори изградени во ниши, а исто така и како независен елемент за внатрешно уредување на просториите. Рамен екран може да биде украсен со резба, модел, фалсификување елементи, итн. Индивидуалните примероци се вистински уметнички дела.

екран-кутија за радијатор

короб-zakrivaet-vsu-batareyu

Овој екран ви овозможува целосно да ги скриете честопати страшните леано железни батерии, покриени со десетици слоеви на боја. Покрај тоа, многу често дури и модерни радијатори навистина не се вклопуваат во внатрешноста на собата.

Декоративни екрани и канали за радијатори со материјал

метален екран

на-радијатор-е-скриен-по-на-shield.jpg.pagespeed.ce.rmvZEH7mG9

Издржлив и практичен дизајн, особено ако е направен од нерѓосувачки челик. Изгледа естетски и во станбени и во јавни површини.

декоративен екран на дрво

ekrany_na_batareyu_iz_dereva_2

Дрвени производи се одлични за декорирање, бидејќи изгледаат многу убаво и природно. Можете да купите веќе завршен дрвен екран за да нарачате поединечно или да се направите - под бојата на мебелот и стилот на собата. Значителен недостаток на дрвени екрани - со текот на времето тие се исушат и деформираат од постојаната изложеност на високи температури.

екран од МДФ панели

декоративни-решетки-на-батареи-отопления

Главната предност на МДФ пред дрвото е тоа што со слични карактеристики овој материјал е поевтин од дрво за 50-70%.

екран изработен од пластика

екрани-dlya-батареј-отопления-из-пластика

Најевтината опција, но не и најдобра, како кога греењето на пластиката почнува да ослободува токсични супстанции во околината. Пластичните мрежи најдобро се инсталираат во не-станбени простории.

стаклен екран

8-steklyannyij-ekran-na-batareyu

Најчесто стаклена плоча е лист со правоаголна форма, опремена со челични држачи. Недостаток на овој екран е тоа што го затвора радијаторот само од предната страна.

Може да бидат заинтересирани:

Прозорците се дрвени со двојни застаклени прозорци за куќата, прозорци со двојни стаклени прозорци пластични, предности и недостатоци ...
Греење олуци, покрив и систем за анти-мрежести олук греење. Кабел за вода за греење ...
Ограда инсталација од брановидни табла: изборот на материјал, пресметување на количината на материјал, изборот на столбови за ...
Како правилно да го остри ножот на кујната: на машината, остриот, топар, мелница. Што се однесува до ...