Монтажа во тула куќа, карактеристики и инсталација правила за ожичување

 • admin
 • 16 август 2015 година
Монтажа во тула куќа, карактеристики и инсталација правила за ожичување

Зголемување на благосостојбата на човекот, зголемување на приходот материјал и желбата да се живее и да се подигне своите деца во поудобна работна средина доведе до вистински бум во приватните градежни земја. Главниот градежен материјал останува тула, силна, сигурна и еколошка. Се разбира, за изградба на куќа - тоа не е само на изградба на ѕидови и покриви, тоа е, исто така, уредување на комплексни инженерски системи, еден од најважните меѓу нив е и снабдувањето со енергија систем.

Опции за жици

Бидејќи најчесто постои тула изградба на еднокатна и повеќекатна куќи, има смисла да се разгледа во детали како електрични жици во тула куќа е договорено.

elektroprovodka_v_kirpichnom_dome6

Разликата е во тоа дали да ожичување во приватен дом или стан тули високи згради таму, главната разлика е во посложена шема, која треба да се изгради на електрификација на приватни домови: набавка на електрична енергија треба да се обезбеди повеќе простор, како и на локално ниво . Внатрешните жици во туливата куќа може да се направат на два начина:

 • отворен, кој вклучува поставување на електричен кабел во посебни пластични кутии по површината на ѕидовите,
 • затворена, изведена под гипс.

Се разбира, првиот метод ретко се користи, освен во задните простории - тоа негативно влијае на естетиката на ентериерот. Инсталирањето на затворен кабел може да има карактеристики кои зависат од тоа како и од кои материјали се врши внатрешната обработка на просторијата.

Како да се направи жици во куќата за малтерисување

Жици под малтер - опција е најстариот едноставна, за успешно извршување на работата ќе бидат доволни за точно да се закачите на сите потребни жици за ѕид од тули, се разбира, пред да почнете украсување. Како прицврстувачи се препорачува да се користат пластични клипови. Насочете го кабелот строго во согласност со дизајнираните кола.

elektroprovodka_v_kirpichnom_dome1

За да ги поврзете сите видови електрични апарати во куќата, исто така ќе треба да инсталирате приклучници, за нивна инсталација, ќе ви бидат потребни под-кутии. Бидејќи придавките не треба да го нарушуваат изгледот на ѕидот, тие ќе треба да се удават во дебелината на ѕидот. Длабочината на локацијата се одредува земајќи ја предвид дебелината на малтерот, потребна е вежба за да се направат дупки. Поправете ги инсталационите кутии со алабастер.

elektroprovodka_v_kirpichnom_dome3

Пред малтерисување, исто така, се врши инсталирање на разводни кутии. Монтирајте ги во секоја соба, на ист начин како и podzoetniki, во средината на нив ќе бидат поставени поместена електрични кабли.

Инсталација на електрични жици во куќа за тули - кои кабли треба да се користат

За вршење на високо-квалитетни обложена жици препорачува не поддржува согорување на ПВЦ обложени бакарни кабли или NYM VVG, нивната употреба се исклучува опасноста од палење во случај на краток спој, позитивен момент е, исто така, нема тенденција за поделба мембрани голем број на отровни гасови во случај на пожар. Ако инсталацијата е направена од AWV, PVA, PV жици, инсталацијата се изведува во цевки или канали.

elektroprovodka_v_kirpichnom_dome12

За повлекување на кабелот во цевката се користи еластична пластична плочка:

 • прво се протега цевката во цевката,
 • за да го фиксира крајот на кабелот,
 • потоа повлечете го електричниот кабел во цевката.

Експертите препорачуваат да направите инсталација на скриени електрични жици на куќата во пластични цевки фиксирани на ѕидовите. Главната практичноста на оваа опција - можноста за замена на жици без демонтажа на стариот систем - тоа ќе биде доволно за да ги отстраните старите кабел и се повлече во новата цевка, Stroebe ѕидови не е потребна. На ѕидовите на гипс може да се продолжи по положување на сите жици, инсталација на кутии, дистрибуција и инсталација. Се разбира, слојот на гипс во овој случај треба да ја надмине дебелината на поставените кабли.

elektroprovodka_v_kirpichnom_dome4

Ако планирате да се стави на ѕидовите на тенок слој на гипс, а потоа се скрие кабел ќе оди - излез - поставата на ѕидовите во посебни канали, кои се нарекуваат Stroebe. Некомплетиран во спроведувањето ќе биде опцијата со сврзување на ѕидовите со гипс картон. Во овој случај, жици, цевки или канали се прикачени на ѕидовите со пластични држачи, инсталација gipsokartna сигурност да се скрие сите комунални услуги. Специјалистите препорачуваат кога правиме жици на овој начин, не ги крши правилата за електрична инсталација и го поставува системот за напојување во согласност со шемата.

Монтажа во куќата со свои раце - чекор-по-чекор инструкција за поставување жици во согласност со правилата

Шемата за поставување жица треба да обезбеди строго вертикална или хоризонтална положба. Жиците може да се постават дијагонално само во таванска просторија, под услов кабелот да биде поставен паралелно со таванот.

elektroprovodka_v_kirpichnom_dome2

Врши хоризонтално поставување на скриен тип се препорачува на растојание од 0,3 m од подот или 0,3 m под нивото на преклопувања. Доколку е потребно, се стави на кабел може да биде малку повисока, но во таков начин што растојанието од таванот е околу 0,15 м., Но идеално сите исти ќе бидат водени од 0.3m, тоа ќе се спречи проблеми за време на инсталацијата на суспендирани тавани.

Монтажа во куќата со свои раце - како правилно да се направат конците

Методот на поставување на електрични кабли за малтер или гипс картон обично се користи во новите згради. Ако жици промени за време на поправка на стара куќа или стан, тогаш без штуко малтерисување нема да работи.

elektroprovodka_v_kirpichnom_dome8

Како старата жици се скриени под слој на гипс, потребата за поставување на нови канали, за да се направи релевантни димензии, така што тие може да се удави на кабел или цевка за кабли. Ако слојот од гипс е доволно дебел, тогаш само слојот од гипс ќе мора да се исчисти. Оваа опција е поедноставна, кога ќе направите жлеб во малтерот, не се потребни посебни напори. Значително полошо, ако треба да се постават жлебот во ѕид од тули. Но, ако сеуште морате да ја миете туличката, не треба да заборавите дека ширината и длабочината на жлебот не смеат да надминат 25 мм. Должината на секој штроби не треба да надминува три метри.

Не е дозволено да се опремат хоризонтални канали на носечките ѕидови. Strokit на таванот можете да гипс, но во никој случај - преклопување. Не ги ставајте каналите на таков начин што во интервалот помеѓу прекинувачите, префрлените кутии и приклучоци, формираат повеќе агли - тие треба да бидат помали. Идеално, треба да се формира само еден агол при преминот помеѓу хоризонталните и вертикалните канали. Во овој случај, зглобовите на ѕидовите не ги земаат предвид.

elektroprovodka_v_kirpichnom_dome7

За работа е можно да се користи перфоратор, ударна вежба, бугарски, обичен чекан и длето, или посовремен уред - штроборез. Тоа ќе ви овозможи брзо да изградите рамен жлеб од посакуваната ширина и длабочина. Изведување на удари според шема изготвена според сите правила.

elektroprovodka_v_kirpichnom_dome13

 1. Работа започнува со обележување на ѕидовите, на кои се цртаат линиите на положување на кабел. Тоа ќе бидат две паралелни линии кои излегуваат од прекинувачките кутии и светилки, приклучоци, прекинувачи кои одат до местото на локацијата.
 2. Не можете да продолжите на работното место додека не сте провериле за деактивирање на сите постоечки жици - само таквата мерка ќе може целосно да го заштити работното лице.
 3. Од работа со чекан или други уреди за shtrobleniya ќе произведува многу прашина, ќе треба да се заштитат од носење очила, прашина маска, или во најмала рака, маска газа, ракавици.
 4. Кога работите со перфоратор, се препорачува да користите лопата, широк и краток боракс. Прво на сите, вежба е инсталиран во перфоратор, дупки се прават по должината на жлебот. Нивната максимална длабочина е 25 mm, растојанието помеѓу дупките е околу 15 mm. Следно, инсталирајте лопата, со негова помош отстранете ги фрагментите од гипс или тула. Не е препорачливо да се лоцира сечилото попречно на стробата - ова може да доведе до чип на парчиња многу поголеми отколку што е потребно.
 5. Кога работите со бугарски, потребен ви е дијамантски диск, треба да исечете две парчиња, на двата краја на строгите.
 6. Извадете го непотребниот малтер меѓу парчињата со перфоратор. Користењето на bulgark може да ја заврши работата многу побрзо, но формирањето прашина додека го прави тоа ќе биде поактивна. Идеална опција ќе биде чистење на прашината со моќен правосмукалка - цевката што асистентот треба да ја држи.
 7. Неспорна предност е штеборез - во исто време работи две паралелни линии на каналот. Се разбира, за квалитативна работа перформанси, дијамантски дискови се исто така потребни. Втората предност на штеборез е способноста да се работи без прашина. По подготовката на каналите, тие се чистат од прашина и се третираат со прајмер.
 8. Слично поставете ја локацијата на кутии за дистрибуција и инсталација. По одредување на кутии на алабастер, можете да продолжите да ги инсталирате жиците.
 9. Каблите може да се постават директно во строгите и покриени со гипс, или вметнати во поставените вдлабнатини на цевката. Прицврстувањето на цевките и каблите се изведува со помош на алабастер, спојници или спојници.
 10. По завршувањето на положбата на кабелот, жлебовите се запечатени со мешавина од штуко.

Карактеристики на изработка на шеми на електропроводливост

elektroprovodka_v_kirpichnom_dome9

Веднаш забележете дека изготвувањето на дијаграмот за жици е задолжително, изготвената шема треба да се достави до соодветните тела на електричен надзор за одобрување. Затоа, при изработката на шемата, треба да се земат предвид одредени правила, ги споменавме погоре.

elektroprovodka_v_kirpichnom_dome15

Експертите препорачуваат дека при дизајнирањето, треба да има најмалку две одделни гранки:

 • за напојување уреди за осветлување, се изведува со жица со пресек од 1,5 mm2
 • за напојување на напојувањето во приклучоците, при поставување, треба да се користи кабел со пресек од најмалку 2,5 mm2.
 • За помоќни уреди, како што се котли, машини за перење итн. треба да креирате посебни гранки.

elektroprovodka_v_kirpichnom_dome14

Спални кутии мора да бидат инсталирани во секоја соба. Ако е потребно, повлечете ги жиците низ ѕидот:

 • во него направи дупка,
 • вметнете метален ракав,
 • на рабовите на ракавот ракавите се изработени од пластика
 • продолжете ја жицата.

Кои алатки и материјали ќе бидат потребни за да се заврши работата?

elektroprovodka_v_kirpichnom_dome10

Пред да започнете, треба да ги подготвите следните материјали:

 • кабел од потребниот напречен пресек,
 • алабастер,
 • терминали,
 • монтажни загради,
 • пластични чаури,
 • метални ракави.

elektroprovodka_v_kirpichnom_dome5

При поставувањето на жици, ќе треба да ги користите следниве алатки:

 • чекан,
 • странични секачи,
 • клешти,
 • длето,
 • со монтажен нож,
 • одвртувачи,
 • мултиметар,
 • напон индикатор.

elektroprovodka_v_kirpichnom_dome16

Ако подготовката за работата се прави правилно, тогаш не треба да има никакви посебни проблеми за време на инсталацијата. По поставувањето на кабелот според шемата, по завршувањето на положбата на сите гранки, тие се поврзани, тогаш се врши мерењето.

Можеби сте заинтересирани за:

Штуко-калапи, штуко-калапи во внатрешноста на модерна куќа, штуко со свои раце
Прозорците се дрвени со двојни застаклени прозорци за куќата, прозорци со двојни стаклени прозорци пластични, предности и недостатоци ...
Причините за формирање на пукнатини. Како да се запечати пукнатината во дрвениот под: кит, запечатувач, монтажна пена, ...
Греење на системот за одводнување, греење на покривот и олуци против замрзнување на системите. Кабел за вода за греење ...