Изборот на керамички плочки. Видови керамички плочки. Правила за избор на керамички плочки.

 • admin
 • 25 февруари 2017 година
Изборот на керамички плочки. Видови керамички плочки. Правила за избор на керамички плочки.

Керамички плочки - иако не е најевтин, но многу рационален начин за декорирање на внатрешни простори, фасади на згради, базени, патеки, печки, камини. Прогениторот на керамичките плочки се појавил во третиот милениум п.н.е., но во форма како што постои сега - околу две и пол илјади години. Во тие денови, овој извонреден материјал можеше да се отстрани само од куќите и палатите на благородништвото и религиозните градби, и само благодарение на техничките напредоци станаа достапни за речиси сите.

Што е керамичка плочка?

Керамиката е цврст материјал добиен со силно загревање на неоргански супстанции како што се глина, каолин, талк. Посебни адитиви се користат за да се даде дополнителна сила и флуидност на керамиката.

Керамичките плочки се вообичаено име за голема група материјали за завршна обработка, кои се разликуваат еден од друг од суровините, методот на производство и нивните технички карактеристики.

Долго време, плочките беа направени исклучиво од глина. Бидејќи глината е многу пластичен материјал, пред печењето може да му се дадат различни форми и со користење на матрица за да се произведе потребниот број на плочки, истите по големина и шема.

Благодарение на подобрувањето на технологијата на производство, беше можно да се развијат материјали кои значително се разликуваа од нивните својства од конвенционалните керамички плочки и беа наречени керамички гранит и клинкерови плочки.

Керамички гранит (порцелански гранит) е материјал добиен од водена суспензија на суровини под полусув притисок под висок притисок, а потоа со печење на висока температура. Додавањето агент за боење на суспензијата може да предизвика различни плочки.


Керамичкиот гранит има висока цврстина и отпорност на мраз, има апсорпција на влага пониска од онаа на природен камен и е отпорна на хемикалии. Успешно се користи за справување со фасади и за подни облоги во простории со најинтензивно оптоварување. Поради густа структура на порцелан е олеснета чистење на сите видови на загадување, но при ниски температури плочки, поставени на редок цемент цемент паѓа надвор, со што се бара специјални лепила.

02_Ceramic каменина

Клинкер - материјал врз основа на огноотпорни шкрилци, печени на покачена температура до 1450 ° C, ниска порозност, со минимална влага апсорпција, има зголемена механичка сила, издржливост и мраз отпор. Клинкер плочки на сила не е инфериорен во однос камен може да се произведува стаклен и unglazed, главната опсегот на неговата примена - се соочува на фасади, скали, поставување подови во соби со многу интензивна поплочување товар. Заедно со порцеланската керамика има најдолг работен век кај слични материјали.

03_Klinker плочки

Карактеристики на керамичките плочки

Практичните луѓе знаат за заслугите на керамичките плочки, па затоа се користат во станови, приватни домови, во производството, на разни јавни места. Грнчарство преплавен нашите животи, тоа е тешко да се замисли без плочка продавници, кафулиња, ресторани, болници, базени, домашна кујна, купатило, па дури и ходникот. Поради зголемена отпорност на надворешни влијанија, плочката е потрајни и го задржува својот оригинален изглед веќе долго време. Неодамна, керамичките подни плочки често го заменуваат ламинатот, линолеумот или паркетот токму поради зголемената отпорност на абење.

предности на керамички плочки

Материјалот на керамички плочки е природен, не е распаднат и еколошки безбеден. Керамиката е хигиенска, не апсорбира течности и мириси, па затоа успешно се користи за соочување со кујни. Во исто време, тоа е многу скромен во грижа, лесно отстранува различни дамки, термичка обработка не ја уништува структурата на материјалот. Плочата не создава услови за развој на габата и патогените, затоа е идеална за простории кои бараат стерилност. Отпорот на влага на плочката овозможува да се соочи со бањи и базени.

Плочката е совршено прилагодена за различни технички простории, поради одличниот оган и диелектричните својства може да се користат во простории за работа со корозивни хемикалии. Керамичките плочки не испуштаат штетни супстанции кога се загреваат, тие можат да декорираат камини и печки.

04_Kamin

Покрај фактот дека плочка има повисоки оперативни и технички карактеристики од другите градежни материјали, тоа може да биде на било која боја и нијанси во можност за да се симулира природен камен, дрво, метал, текстил, кожа и други материјали. На плочка можете да извршите фото печатење на било која слика.

05_Texture

Правилно и вкусно избрани плочки кардинално го менуваат изгледот на секоја просторија, а широк спектар на плочки може да ги задоволи најрафинираните барања на потрошувачите. Друг важен фактор е сосема разумна цена на керамички плочки, и ако се има предвид животниот век на споредба со други завршувањето на материјали, изборот ќе биде токму во негова корист.

недостатоци на керамички плочки

И покрај големиот број на предности на керамичките плочки, исто така, има и некои недостатоци:

 • под влијание на директна сончева светлина плочка барем малку, но може да изгори и на крајот изгуби боја и осветленост;
 • од честата употреба на хемиски детергенти, моделот што се применува на плочката ја губи својата светлина;
 • плочки се поставени долго време и ако поради некоја причина се бара да го замени, тогаш отстранувањето на стариот ќе бара многу големи напори;
 • керамичката плочка е кршлива и може да падне ако тежок предмет падне;
 • плочки може да попуштат во случај на намалување на зградите;
 • замена на испукани плочки е прилично макотрлива работа;
 • непријатно чувство на ладни плочки подови, кои не се опремени со систем за греење;
 • керамиката не се деградира, што создава некои потешкотии во неговото користење.

Производство на керамички плочки

За да се добие висококвалитетен производ, неопходна е строга подготовка на суровините. Смесата е темелно премачкана во прашкаста состојба, а потоа се хранат со калапи и потоа се пече. За производство на керамички плочки се користат два главни методи: притискање и истиснување. притискање метод е најмногу се користат, бидејќи неговата употреба го прави возможно да се добие висок квалитет на плочата има рамна и мазна површина и минимално отстапување на геометриски големини. Кога екструдирање притисок материјални компоненти во форма на паста преку дупка доаѓа во калап и притискање на методот за користење на бланширан на прав суровина доставени до калапи каде подложни притиснато под висок притисок. Откриената плочка по истиснување или притискање неколку часа е изложена на висока температура од 900 до 1450ºC. Керамичките плочки не се осветлени и стаклен.

За заштита и сјај на предната страна на плочката се нанесува специјален стаклен слој наречен глазура, по што плочката е отпуштена во рерната. Глазура е безбојна, обоена, транспарентна и матна. Застаклените плочки имаат тврд горниот слој, а неглуетизиран има униформна композиција низ дебелината и, како по правило, не содржи шема. За да се наслика непроѕирна плочка во суровините се додаваат пигменти во боја. Во производството на негласени плочки секогаш се користи едно отпуштање, додека за глазирани се користи едно или двојно отпуштање. Се верува дека плочка по двојно отпуштање е поквалитетна. Со различни комбинации на употребени суровини и користениот процес се добиваат различни видови керамички плочки. На задната страна на плочката е направена од ребрест и груба, така што лепило се одржува на плочка. Благодарение на нерамна површина, плочката е прицврстена на површината за лепење. На дијаграмот подолу е прикажан процесот на производство на плочки.

06_Technological process

 

Видови керамички плочки

Произведени плочка може да се класифицираат во многу различни начини: според местото на употреба, носат, мраз и влага, внатрешната структура, итн Со присуство на глазура на плочка, тоа може да се класифицираат како стаклен и unglazed, а бројот на отпуштања произведен - еднокреветни и двокреветни отпуштање .. Во зависност од порозноста на внатрешната структура, плочката може да се подели на две класи: ниска порозност и висока порозност.

Отпорот на влага на керамичките плочки директно зависи од неговата порозност: колку е помала порозноста, толку е поголема нејзината отпорност на влага. Ниска порозност плочка има висока јачина и отпорност на мраз, па затоа се користи за поставување подови во затворен и отворен, за кои се соочува на бањи, сауни и базени. Високите порозни плочки се користат исклучиво за ѕидови во суви простории поради ниската механичка сила.

На местото на употреба плочката може да се подели на два вида: за надворешни и внатрешни работи. Во затворен простор, можете да користите било плочки и надворешна употреба, каде што е можно негативните ефекти на температурата и врнежите, препорачливо е да се користи само мраз отпорни плочки ниска порозност. Според нејзината цел, плочка е класифицирана во следниве категории.

ѕидни плочки

За обложување на ѕидови се користат високо порозни плочки, кои имаат висока влага апсорпција и ниска отпорност на механички стрес. Поради нискиот фактор на абразија, тој не е наменет за поставување на подот.

07_ ѕидни плочки

подни плочки

На тротоарите се користи плочки со ниска апсорпција на вода, му се доделува на триење класа 1 до 5 плочки може да се застаклени или незастаклени, но не треба да биде лизгава.

08_Table Floor Tiles

купатила

Бидејќи во бањата има вода, пареа и средства за чистење кои оставаат дамки, тоа е потребно да се користи ниска порозност плочки со висока хемиска отпорност и ниска апсорпција на влага. За да се намали бројот на спојници во места каде што има директен контакт со вода, пожелно е да се користи голем плочка. Се препорачува да се премачкаат подови со груба плочка со класа на абразија не помала од третата.

09_Bathroom

кујнски плочки

Поради испарувањето во процесот на готвење, кујната се однесува на простории во кои се зголемува влажноста на воздухот. Покрај тоа, во собата содржи тешки предмети, кои може да падне на подот и се кршат плочи и жешки маст, масло, оцет и други производи хит на ѕидот и подот, оставајќи дамки. Сето ова нè тера да употребиме плочка во кујната, која има високи карактеристики. За соочување со ѕидовите на кујната, пожелно е да се користи ниско-порозна плочка, која има хемиска отпорност и зголемена заштита на влагата. До кујнските плочки се наметнуваат истите барања, исто така, мора да имаат зголемени механички карактеристики и да не бидат помали од третата класа на абразија.

10_Kitchen

плочка за антена

Ходникот е место во стан или приватна куќа каде се зголемува товарот на плочката.

Станарите доаѓаат од улица и на единствениот дел од чевлите носат нечистотија и прашина што го фрлат подот и се абразивен материјал. Затоа, подни плочки во салата треба да биде добро исчистени и да бидат отпорни на абразија, за кои не е препорачливо да се постават на подни плочки 3-то одделение триење и погоре, и може да биде идеален за оваа употреба на порцелан каменина.

плочки за јавни места, трговски центри, канцеларии

Абразивни својства на прашина и нечистотија, во комбинација со постојан раселување на голем број на луѓе се во состојба да предизвика непоправлива штета на покривката на подот, покрај плочки често подложен на вода со додавање на различни детергенти и средства за дезинфекција.

Затоа, за употреба на јавни места погодни абразија отпорни на керамички плочки 4-то одделение, а во големите супермаркети, железнички станици, аеродроми - максималната оценка 5. Најдобро решение е примена на порцеланска каменина.

фасадни плочки, плочки за плочки, улични плочки

Кога работат на улиците на подни и ѕидни облоги е под постојано влијание на фактори на животната средина, како што се врнежите, висока и ниска влажност, сончевите зраци, ултравиолетово зрачење, висока температура разлики со промена на време од денот и годината. Не секој слој е во состојба да го издржат долго време наведени деструктивни фактори и стил во овие тешки услови бара мраз отпорни плочки ниска порозност со минимални апсорпција на вода. Се препорачува употреба на керамички гранит или клинкерни плочки, кои целосно ги задоволуваат барањата.

13_Flooring плочки

базен плочки

Плочка за базени - плочки со ниска порозност со посебна глазура, отпорни на долготрајна интеракција со вода.

14_Pools

Плочките за базени се направени за објекти лоцирани на отворено и се ставаат во просторијата. Барањата за плочки за отворени предмети се построги, како што е во потешки работни услови. Плочки треба да биде мазна и груба површина, минимални апсорпција на вода, треба да се добро исчистени, да се избегне развојот на микроорганизми и тоа мора да бидат ослободени од microcracks. Според европските стандарди, плочките наменети за базени се поделени во 3 класи, врз основа на неговите анти-лизгачки својства:

 • А - за поставување во простории за соблекувални и комунални простории;
 • В - за поставата на базенот бања, областа околу базенот и туш кабини;
 • Ц - за декорација на скалите во бањата.

плочки за технички соби

На технички простории, а со тоа и на керамички плочки, одредени барања се поставени. Плочка треба да имаат висока јачина и способноста да се издржи на движење на различни уреди и инсталација на опремата издржат киселини, бази, гориво, масло, без страв од температурата треба да биде отпорен на триење и има површина анти-се лизга. Се препорачува употреба на керамички гранит или клинкер.

Правила за избор на керамички плочки

Со купување на керамички плочки, купувачот е често водени од желбата да изберете плочки на една убава боја, и често не се обрне внимание на такви "ситници", како структура, триење и отпорност на влага, итн Потрошувачите не треба да знаете процесот на производство на процесот плочка, сепак, мора да биде во можност да се дешифрира симболи отпечатена на оригиналната амбалажа, како тие можат да ви помогне да го изберете вистинскиот плочка.

Повеќето производители имаат сертификат за квалитет UNI дели своите производи во три категории и тоа го означува пакет со плочки, како и за идентификување на различни плочки сама по себе не може да се примени. Прво одделение е означено со црвено, 2 е сино, трето е зелено, а 1-от одделение е подобро од третото. Постои обележување на сортата во црно, што укажува на комерцијална плочка со квалитет што одговара на третото одделение. Ако производителот нема UNI сертификат, тој може да го означи плочката на кој било пригоден начин.

На подни плочки има високи барања, бидејќи има поголеми оптоварувања во споредба со ѕидната плочка. За да го избере вистинскиот производ, потрошувачот треба да знае што е тренд на керамички плочки. Како резултат на абразивно дејство на човечките чевли, се јавува постепено влошување на горниот слој на плочка. Според стандардите на UNI EN 154, во зависност од намената на просториите и интензитетот на сообраќајот во нив, плочката е поделена во пет категории за отпорност на абење. На пакетот, степенот на отпорност на абење е означен со римски бројки покрај буквите PEI и кружна пила.

 • Првата категорија (PEI-I). Плочите имаат минимална издржливост и се погодни за простории каде што има малку луѓе и се користат меки домашни чевли. Таа е погодна за тротоарите во апартмани и приватни куќи.
 • Втората категорија (ПЕИ-II). Плочка се препорачува за станбени простории со просечна посетеност, има подобра отпорност на абење и може да се користи насекаде, освен за ходниците и летовите за скали.
 • Третата категорија (ПЕИ-III). Плочка што се користи во станбени области со минималната и просечната оптоварување, но има подобра отпорност на триење во однос на пониските чинови на плочки, и затоа може да се користи на сутерени и за подови во кујната и во ходникот.
 • Четвртата категорија (PEI-IV). Оваа плочка има висока категорија на триење и се користи во области со средни до високи оптоварувања, на пример, во продажба соби, канцеларии, влезови, медицински установи.
 • Петтата категорија (PEI-V). Плочки со максимална отпорност на абење, што се препорачува за употреба во железнички станици, аеродроми, големи супермаркети, т.е. Во просториите каде што има голем интензитет на сообраќај.

Се разбира, плочките од четвртата и петтата категорија може да се користат за тротоарите во живеалиштата.

Сликата на стапалото на белиот чевел, поставена на темна позадина, значи дека оваа плочка е под. Ако ѓонот на чевелот е црно на бела засенчена заднина, тогаш плочката има зголемена отпорност на абење. Сликата на раката покажува дека плочката е ѕидна плочка. снегулки икона означува дека поплочување, мраз, и две снегулки - има висока отпорност на мраз. Може да се наведат дополнителни информации во кои се наведува степенот на отпорност на мраз:

 • AI и БИ - плочки со зголемен отпор на мраз за работа на отворено;
 • AII и BII - плочки со просечен степен на издржливост;
 • AIII и BIII - плочки се користат само во затворен простор.

Писма покажуваат која технологија на производство се користела: A - истиснување, B - притискање. Броевите "1" или "2" веднаш до сликата со пламен значат колку плочки биле отпуштени. Според степенот на стабилност на плочките до деструктивниот ефект на хемикалиите, може да се подели во 3 категории. Буквите покрај моделот на сијалицата покажуваат колку отпорни на плочките се на хемикалии:

 • АА - плочки, отпорни на хемикалии;
 • A, B и C - средни плочки за стабилност;
 • О-плочка има ниска отпорност на хемикалии.

Мозаикот на темна позадина покажува дека нијансите на одделни плочки може да се разликуваат едни од други.

Сликата на подножјето под агол од 45 степени го покажува коефициентот на триење на влажната површина за подните плочки. Правоаголник со две стрелки укажува на дебелината на плочката. Правоаголник со три стрелки ја покажува силата на свиткување. Фигурите пред коцката со ознака Mg ја покажуваат вкупната површина на плочки во кутијата. Бројките пред коцката со ознака Пез укажуваат на бројот на плочки во кутијата. Бројките пред коцката со ознака Kg ја покажуваат вкупната тежина на плочките во кутијата.

Фигурите на калибар на плочки покажуваат колку димензиите на плочките отстапуваат од дадениот. Производителот избира еден пакување плочка со истиот отстапување, на пример, еден индекс значи отстапување големина од номиналната 1 mm нагоре. Геометриските димензии може да се разликуваат за ± 1,5 mm, дебелината за 0,5 mm. Знакот Е (%) го покажува степенот на апсорпција на влага во проценти. Бројката покажува цврстина на површината цврстина од 3 до 9 на скалата Мохсова, каде што стандардите за цврстина со тврдост земени талк 1 и дијаманти со цврстина на 10. Исто така се наведени производителот може да укажуваат на други икони за да се покаже изборни параметри.

Најчесто на продажба има керамичка плочка на квадрат или правоаголна форма, но по желба, може да се најде дури шест и октогонални. Дури и поголем спектар на големини, не постои јасен стандард. Неодамна, плочките од правоаголна форма се користат почесто, бидејќи ви овозможуваат визуелно да ја преобликувате просторијата, ако сакате, визуелно да ја направите просторијата поширока или повисока.

Често, керамичките плочки се продаваат во збирки. Ова значи дека производителот ги презела грижата за клиентите и земајќи ги во предвид можните локацијата и условите за работа тој крена плочки поставени за кујна или купатило, еден стил, боја или шема. Колекцијата вклучува ѕидни керамички плочки и подни плочки, а исто така може да понуди фриз и декор, дизајниран за декорирање на собата.

Замрзнувањето е лента која носи украс и визуелно ја ограничува ѕидот со плочка. Фризе исто така може да ги украсува зглобовите на плочката.

Декор е плочка со шема. Можете да поставите еден декор во центарот на ѕидот или да го повторите со одредена фреквенција.

22_Decor

На продажба можете да најдете плочи да одговараат на сите вкусови и буџети: евтин, но висок квалитет на домашни и ексклузивни светски познати производители кои успешно служат за многу години.

Корисни совети

 • светлината плочка визуелно ја зголемува просторијата, темната плочка - се намалува;
 • за да се создаде впечаток на голема висина во ниски простори, доволно е да се постави вертикално правоаголна плочка вертикално или да се обезбеди вертикална лента или модел;
 • во соби со голема површина, подобро е да изгледате големи плочки;
 • во просториите на мала област, препорачливо е да се постават мали плочки кои визуелно ќе ја зголемат големината на просторијата;
 • кога се обликува со мали димензии, бројот на рабовите се зголемува;
 • во бањата не е препорачливо да се користат подни стаклени плочки со сјајна површина;
 • во кујната и бањата препорачливо е да се користи ѕидна стаклена плочка, т. полесно е да се отстранат мастите, капките вода и пената;
 • пред поставување на подни плочки во станот, пожелно е да се обезбеди инсталација на систем за подно греење;
 • не е пожелно да се постават ѕидните плочки на подот поради неговата помала густина и отпорност на абење;
 • загадувањето е помалку забележливо на плочка со мат површина или не-униформа шема;
 • на сјајна плочка од темни нијанси, многу места се забележуваат спотови, гребнатини, чипс;
 • сјајни површини се повеќе домот, но бараат внимателна грижа;
 • за чистење на плочките, не користете абразивни средства за чистење, бидејќи го оштетуваат горниот слој;
 • при пресметување на потребниот број на плочки треба да се земат во предвид акциите од 5 до 15%;
 • точниот износ на плочки мора да се купи во исто време, бидејќи следната серија може да се разликува во боја;
 • плочките при купувањето треба внимателно да се проверат, пукнатини, чипс, жито, меурчиња и дивања укажуваат на низок квалитет, па купувањето таков плочка треба да се отфрли.

Можеби сте заинтересирани за: