Како да го прилагодите металниот пластичен прозорец: прилагодување на листовите, заменување на скршената рачка, ако рачката е заглавена, ако рачката е олабавена.

  • admin
  • 8 јуни 2016 година
Како да го прилагодите металниот пластичен прозорец: прилагодување на листовите, заменување на скршената рачка, ако рачката е заглавена, ако рачката е олабавена.

Совршена технологија на производство пластични прозорци   и висококвалитетни материјали, сигурни фитинзи и компоненти овозможуваат непречено функционирање на структурите во текот на оперативниот период. Сепак, како и секој друг механизам, дизајнот на прозорците треба периодично да се подесува.

Добро обмислениот дизајн на профилот и додатоците ви овозможува да го прилагодите прозорецот сам, без многу напор и време. Доволно е само да имате информации за локацијата на главните места за подесување, да имате инструмент и, се разбира, желба.

Прилагодување на пластични прозорци: причини, потребни алатки

Секој пластичен дизајн, без оглед на брендот и квалитетот, треба да се прилагоди.

Оваа потреба произлегува поради зграпчувачкото зграпчување, слабото поставување на гумената заптивка или поради неправилно поставување на прозорецот. Значи ако забележите дека се појави предлог или свирка во силни ветрови, појас триење профилот дефект пенкала, тогаш тоа е време да се прилагоди изградба на прозорецот.

За да го направите ова, ќе треба да си рака со клуч Ален, млазници за шрафцигер во облик на ѕвезда, Филипс шрафцигер, клешти и машина масло.

Усогласување на хардверот на метални пластични прозорци

копчето на вратата се затресе

За да го надминете проблемот, треба да ја затегнете рачката. Тоа е направено едноставно и лесно: правоаголен шалче под рачката треба да биде прст од долниот и горниот раб и се шири 90 степени.


На капакот се крие 2 завртки, кои се затегнати со шрафцигер во форма на крст. Само не користете шрафцигер за да ја отворите плочата: постои голема веројатност за оштетување и деформација на крајот на приклучокот.

замена на скршената рачка или прицврстување на рачката со осигурувач

Рачката со сигурносно заклучување ќе биде многу корисна во детските соби: заштитниот механизам сигурно ќе го спаси вашето дете од независно отворање на прозорецот. Демонтажата на старата рачка вклучува активности за да го завртите капачето и одвртете ги завртките. Потоа, малку раката рачката во конектор, тоа мора да се постигне, вметнува нов и забравена. Останува да се биде убеден во точноста на својата работа.


  Како да ја замените рачката детално е прикажано во видеото на YouTube.

рачката е заглавена или едвај достигнува одредена позиција

Главната причина за овој најчест проблем е потребата темелно да се исчистат одводните канали од пластични прозорци и третман на масло. Ако рачката не може да се намести до крај, се препорачува олабавување на механизмот за прицврстување на појасот.

Значи, за да ја чистите и подмачкувате рачката, потребно е прво да го отстраните и да го исчистите механизмот на нечистотија со четка. Можете да користите детергент за прозорци, но треба да ја следите неговата потрошувачка - вишокот не треба да се става на внатрешната површина на прозорецот. Тогаш сите подвижни делови се подмачкани и рачката се става во првобитната положба.

Ако рачката се сврти до крај со тешкотии, се препорачува да се прилагоди притисокот на пластичните прозорци. Во овој случај, треба да се прилагодат ексцентриците поставени на крајот од профилот и специјалните навртки за нагодување на шарките. Процесот на конфигурација ќе биде подетално опишан подолу.

пенкалото заглавило

Ако пенкалото е заглавено, тоа не значи дека ќе треба да се отстрани или замени. Главната причина е неточно активирање на механизмот за заклучување, што не дозволува менување на положбата на прозорецот кога е отворен. За да го решите проблемот, треба да ја поместите лостот за заклучување, давајќи му ја раката можност за движење. Лостот, кој се наоѓа на крајот на листот од страната на рачката, може да има облик на плоча или личи на клип што доаѓа во контакт со гумената запечатувачка.

Прилагодување на притисокот на пластичните прозорци: формирање пукнатини или сезонска неопходност

Се наоѓа околу периметарот на прозорецот, гумената за запечатување може да се намали волуменот со текот на времето, со што се создаваат празнини и пукнатини. Резултат на таков разочарувачки процес е губењето на неизлечивоста на воздухот и влошувањето на изолацијата на конструкцијата. Покрај тоа, термичка гума може да се прекине поради сезонски промени во температурата. Благодарение на дизајнот на пластичните прозорци, нема потреба целосно да се замени печат. Наместо тоа, постои прилично едноставен начин за прилагодување на силата на стегање. Нејзиното подесување двапати годишно ќе ви овозможи да го намалите напонот во дизајнот на хардверот и значително да го зголемите работниот век на гумениот заптивка.

Прилагодувањето на механизмот за прицврстување се врши со вртење на ексцентриците или поместување на реквизитите за закачување лоцирани на профилот. За време на прилагодувањето, најширокиот дел од ексцентрикот се поместува кон внатрешната површина на структурата и олабавува, напротив, однадвор.

Некои модели на пластични прозорци претпоставуваат поинаков начин на прилагодување: ексцентрикот може да биде опремен со посебен слот; користејќи клешти, списанието треба да се одземе од задник и со мал напор да се движи.

Ако е невозможно да се прилагодат цилиндрите на крајот, ќе треба да ја прилагодите положбата на парниот дел фиксиран на клучните завртки - хексадеронот. Откако ги олабави двата достапни завртки, за намалување на степенот на притискање на кука се движи кон страната на просторијата, и за зајакнување - настраната улица. Потоа треба да одите на навесите. Ајде да размислиме за варијанта на прозорец со прозорец со трансом. За да го направите ова, капачето се отстранува од долната крошна, под која се наоѓаат две видливи завртки и еден скриен, благодарение на што е можно да се смени позицијата на крилото во однос на рамката. За да го прилагодите механизмот за прицврстување, потребен ви е болт што се протега нормално на рамнината на прозорецот.

Запомнете, препорачливо е да го направите прилагодувањето кога листот е затворен. Шестоаголен клуч е вметнат во главата на завртката, доколку е потребно, притисокот се зголемува, се движи во насока на стрелките на часовникот, со слабеење - против. Од паниката е прикачен на горниот дел на балдахин не е вклучен, а потоа пристап до прилагодување на завртки треба да се отвори прозорец, кои се наоѓаат на крајот од рачката за заклучување на профилот и притиснете. Во исто време, рачката се претвора во позиција за проветрување. Благодарение на овие манипулации, листот останува виси на крошна во долниот раб на прозорецот и механизмот "ножици".

Ова ќе ви овозможи да стигнете до главата, која е одговорна за степенот на притисок на горниот дел на прозорецот. Неговата мала ротација ќе го обезбеди потребното прилагодување на сила на стегање.

Прилагодување на прозорците на пластични прозорци

Ако пластичната прозорска структура се отвори / затвора со остри движења, со текот на времето веројатноста за деформација на некои елементи од фитинзи кои го држат листот е голема, што значи дека нивното прилагодување е неопходно.

Ако капачето допира рамката со задник во долната рамнина, тогаш треба да се крене и горниот дел да се расплетува кон прицврстувањето во горната рамнина.

Ако капакот ја допира рамката на местото на средината на страничниот крај, тој се префрла кон навесите.

Кога ја пасете рамката со задник во горниот дел, листот е свртен кон долната крошна или се спушта рамномерно надолу. Директното прилагодување се врши со прилагодување на завртки на "ножици" во горната рамнина на прозорецот и на долната крошна.

Можеби сте заинтересирани за: