Штуко-калапи, штуко-калапи во внатрешноста на модерна куќа, штуко со свои раце

  • admin
  • 25 ноември 2015 година
Штуко-калапи, штуко-калапи во внатрешноста на модерна куќа, штуко со свои раце

За да се даде досаден ентериер, интересен изглед е возможен со употреба на штуко-калапи. Кој барем еднаш работел со пластилин, се сеќава на својата еластичност при создавањето оригинални форми. Процесот на изработка на декоративниот малтер е сличен на работењето со пластилина. Но огромните можности на штуко материјалот доведуваат до креативност и возбудлива имагинација.

Враќање на штуко

Во поново време, малтерот на штуко бил сметан за остаток од минатото, кој не се вклопуваше совршено во идејата за модерен ентериер. Сепак, украсите заборавени некое време, како декоративен материјал, самоуверено се стреми напред.

лепина-в-интерре-фото-6

На штуко декорација целосно нема конкуренција за збогатување на ентериерот што е можно повеќе. Производи од штуко-калапи ви дозволуваат да изберете и позитивно да го истакнете разновидноста на опции за украсување. Штуко е олеснето разубавување (фигурирано и украсно), фрлено со посебна технологија и рецепт. Овие материјали се гипс, папир-мека, бетон и полиуретан.

2044921

Првично малтер бил користен на надворешните фасади на згради и за украсување на замоци, палати и верски објекти. Но декоративните лајсни среќно се радуваат во внатрешноста на приватна куќа и модерен стан. Доволно е да се почувствува оригиналноста и префинетиот вкус на сите рафинирани форми на извонреден материјал. Штуко се враќа, и се надеваме долго време!

лепина-внатрешноста-3

Штуколиката може да се спореди со каприциозната мода, која прецизно се обидува на нови услуги.

Стилови на штуко: во сите вас, мила, фустани се добри

од класицизмот до современоста

За декорација на тавани и ѕидови, штуко се користи четири илјади години. Времето на класицизам и барок во тие денови со карактеристични кривини и линии, калапи омекна полукружни контури. Првите производи од штукатурка од гипс се направени со рака.

Слика 60

Вчудовидувачката сличност на позајмени полу-риби и полу-ѕвезди, фантастични птици и цвеќиња на штуко-калапи целосно се совпадна со архитектурата на класицизмот.

Производи декорирани и врамени прозорци, камини, тавани и разни лакови во висина. Густата и мат површината на гипс-калапи создава неверојатен ефект на светлина. Сите транзиции и chiaroscuros добиваат мек и нежен сјај.

5

Декоративниот малтер од бела боја може успешно да се комбинира со нежни пастелни тонови: розева, сина и светло зелена боја.

0c0e1f55c1f1884abd2d3c934c4e60af

Оваа можност за совршена комбинација е одлична платформа за создавање на ѕид, таванска плоча или плафон.

07

Цветништвото на уметничкото мајсторство доведе до декоративно создавање до ефект на усогласување на просторот за живеење. Сега погрешната форма на просторијата може безбедно да се исправи користејќи ја успешната локација на штуко. Елементите на штуко овозможуваат да се скријат техничките комуникации лоцирани на видливи места од љубопитни очи.

штуко-ентериер

Елементите на штуко во стилот на арт нову веќе не се едноставно декорирани со пукнатина на ѕидот, туку се ефективно врамени со камини, оџаци и полици. Но, најатрактивните се дека штукото е добро во сите тимови, почнувајќи од човечка гипс-школка и завршувајќи со полиуретанска калапи.

DG-8401

Ако не се плашите од креативниот процес на создавање штуко со свои раце, ова видео ќе ви каже како да продолжите кога создавате стилски ентериер.

Но, готови производи од штуко од полиуретан станаа многу популарни.

Која е привлечноста на полиуретан штуко

За модерните дизајнери и дизајнери, изгледот на полиуретанските украси означи нова ера на креативност, добро, на приход, се разбира. Оваа сорта на готови производи во форма на:

• Рабници и пиедестали

• тавански приклучоци и корнизи

• елементи за рамки за отвори на вратите и прозорците, мебел

• елементи со висока решетка (пиластри, загради, столбови).

потолки-с-лепниной

Ако ви се допадне досаден ентериер кој е предмет на редовна размена, штуко е за вас. Калеми и лајсни изработени од полиуретан имаат сила и отпорност на механичките влијанија. Позитивниот квалитет е биолошката стабилност и економичноста на инсталацијата. Се разбира, прашањето се залажува во: "Како да се направи штуко со сопствена рака".

511-eckelement-p8030c-1

Како да се направи штуко со свои раце

Општата технологија за создавање на штуко-лајсни и декор елементи е една и се состои од следните фази:

• создавање и дизајнирање на скица модел

• Производство на обрасци и обрасци

• кастинг и завршување на елементот

• инсталација на штуко-калапи.

Слика 36 често

од скица до форма: совети пластичен еж

Првично, ние дизајнираме и креираме скица на моделот. Во оваа фаза потребно е да се одредат линиите за оптоварување на моделот. Пореално е да се користи обична глина за да се создаде модел, кој може да се трансформира или да се промени за време на обликувањето.

c71754fa7cb6

Моделот ќе биде основа за идно кастинг. Мувла за лиење лајсни може да се направи од метал и силикон.

A324

Производството на метална мувла е макотрпен процес кој бара одредени вештини. Затоа, направете мувла од силикон или се подготвувате. Да речеме дека кога се прави мувла, неопходно е да се запамети дека за големи и обемни производи ќе биде неопходно да се создаде база на гипс. Препорачливо е да се зајакнат слоевите на силиконите во местата каде што е наполнет гипсот.

332408_snimok4

подгответе ги мешавината на гипс

По формата е подготвена, ние го негуваме гипсот до конзистентноста на дебела павлака. Можете да додадете малку цемент и PVA лепак за мешавината. Потоа полека ставете ја смесата во мувла и дистрибурајте ја во жлеб, без да оставате празнини и израмнување на површината. Калапот треба да се наполни со дел од гипс до работ на основата.

19

Не додавајте вода ако нивото на гипс мешавината е недоволно. Ставете ја мувла со гипс на непристапно место. Гипс мешавината се суши 2 дена. По завршното сушење на гипс (гипс почнува да се осветлува), можете да го извлечете модел од мувла.

дебагирање на оригиналниот модел

Сега е неопходно да се насочите и да се насочите производот. За ова се користат брусилки со млазници и филети. Квалитативниот модел не треба да има нерамномерност или грубост, како и школки и чипови. За подобра адхезија на површината на задниот дел на калапот, се применува мрежа.

shlifovalnaya-mashina-dremel-мулти-макс-8300-f0138300jc

како да се инсталира

Пред да започнете со инсталирање на штуко-лајсни и елементи, неопходно е да се користи гипс во производот во живеалиштето. Потоа подгответе ја површината за инсталација - ниво, чиста и избришете.

f02e88302deb480bfa0e3abc47cadb0a

Ако елементот е мал по големина, тогаш е залепен со специјален лепак или лепак "Течни нокти".

slider2

За производи со значителна тежина (корнизи или тавански чаши), неопходно е да се обезбеди систем на прицврстување за спојување. Тоа е систем на игли и профили, совршено поврзани едни со други.

Тука се презентирани некои корисни совети за работа со штуко.

Можеби сте заинтересирани за: