Греење на системот за одводнување, греење на покривот и олуци против замрзнување на системите. Кабел за греење на мозоци, инсталација на греење на одводни канали.

  • admin
  • 24 февруари 2017 година
Греење на системот за одводнување, греење на покривот и олуци против замрзнување на системите. Кабел за греење на мозоци, инсталација на греење на одводни канали.

Инсталирајте топол мозоци врз куќата или гаражата нема да биде тешко: да трчате за да купите саморегулирачки кабел, да произведувате сопствено топлинско собирање и muftirovanie. Дали знаете како да направите кабелско греење? Потоа тука!

Цел и локација на кабелско греење

Тешките временски услови во зима за секоја покривна конструкција претставуваат зголемена опасност од формирање густ снежен покрив и мраз кора. Со колосално снег оптоварување, rafter рамка е преоптоварен и слој се истроши предвреме.

zachita_ot_sosulek

За да го зголемите животниот век на покривот, е наместен топол исцедок или греење на кабел, кој е систем против замрзнување. Употребата на системи за заштита од замрзнување е најефикасна за време на одмрзнување, со режим на температура од минус

5 до плус 3 степени, погодно за формирање на мраз.

obogrev-krovli-i-vodostoka-e1384248892322

Уредот и местата за поставување на греењето на кабелот за да се создаде одвод и употребата на топол олук се можни во техничките области на покривот:

• корниз и долина

• Оковите и олуците на куќата

• дренажни лајсни и соседните области

• цевки на атмосферска вода, одводнување и сливници.

Се препорачува инсталирање на топол олук за дизајнирање и пресметување на параметрите на системот кои се препорачуваат за одреден тип покрив.

полная-схема-ukladki-i-krepleniya-sistemy-обогрева-водостока

Видови на покриви ако е можно шлаг

Во однос на топењето на снегот и можноста за одмрзнување, покривите се разликуваат во следните видови:

Студен покрив, со квалитативно изолиран и вентилиран простор под покрив и со низок коефициент на загуба на топлина. Формирањето на мраз се случува на точка на топење од -5 ° С.

19314128

Според европските стандарди и препораки, кабелскиот систем за греење до 20 W се наоѓа во дренажата и неговата вредност е минимална.

Повеќето од покривите на старите куќи и згради се од типот Топло. Ова значи дека ова е слабо изолиран или неправилно изолиран покрив, каде што со минимална температура на топење на снег (-10 ° C) има изобилство на снег и формирање на мраз.

6 фиксации

Во овој случај на активности бараат обемна монтажа на кабел 30 W греење во корита и на работ на покривот и во одводната цевка.

Конечно, во случај на Топла покрив   со слабо изолирани мансарда и покрив простор за било кој тип на отпадни води од страна на топење Stege на температура од -10 ° C инсталирање на греење кабел бескорисни.

48avatar1436283387

Правилно инсталирање на топла одвод мора да одговара конфигурација одмрзнување систем.

Елементи на топол олук

Структурно олук греење се состои од следниве елементи:

• греење кабел (член греење), изнесе заедно олук линија (олуци, цевки и risers)

• сензор на температура, за заклучување состојбата на животната средина

• контролер во согласност со регулаторната добиени од сензор, температурата на кабелот за греење

• разводна кутија кабел за поврзување на далноводи

• Заштитна автоматски систем (штафета), обезбедува итна исклучување

• елементи за прицврстување на делот за греење и опрема.

Кабел за слика 1

Тоа не е тешко да се погоди дека главен елемент во создавањето олук греење кабел греење.

избор на грејниот кабел

Во топла олук е подобро да се користи заштитени Twisted Pair кабел е само-регулирање со ладна крај и приклучок на другиот крај. Зошто овој вид на греен кабел е најпосакуван?

Предупредувањето што се греење кабел елемент направени од страна на индустриски методи како што е полупроводничка компонента која се матрикс има специфична моќност од 23 W (t = 10 ° C).

tech dph

На надворешната обвивка на кабелот за греење се направени од поливинил хлорид отпорни на УВ со максимална температура од 80 ° C.

Кабел произведени во форма на готови делови поврзани со ладна крај (кабел) во должина од 3 метри. Кабел проводници, заглавувам бакарни проводници, отпор плетенка од 18,2 оми / km, const обезбеди напон 15-30 W / m, со зголемување на должината на олук до 60-70 W / m. преку целата должина на кабелот.

1-1-600x323 шема

Термопластични обвивка изолира и го штити кабелот.

Покрај тоа, кабелот саморегулирачки е потолерантна на Пад на напон и не конзумира на ненадеен пораст на напонот на критичните вредности. Карактеристики греење и кабловска вкочанетост на материјалот дозволува преклопување и ставете го кабелот во цевките.

Во пракса, тоа потврдено дека положување на кабел треба да се врши:

• по должината на олуците, линеарна моќ од 200-300 W / m2

• во дијаметар олуци: 100 mm, moschnost28 W / m2, 100 mm -36 W / m2

• заедно работ на стреата, еден кабел е 180-250 W / m2.

Пред да започнете дизајнирање област инсталација на системот за одвод греење прават пресметки и вкупна моќност, која им овозможува на кабел за да го изберете бренд.

sistemy-obogreva-vodostokov

пример за пресметка на грејниот кабел

. Неопходно е да се воспостави систем на топло мозоци во линеарна дел и работ на коритото пред vodootboynikom со цик-цак кабел врска теренот 0,5 м Ако линеарна делови од должината на кабелот ќе одговара на должината на коритото, кабелот ќе се изедначи инсталација Површина: 8 m x 0,5 m = 4 м2. Проценето кабел има 250 W / m2 енергија.

673763370_w640_h640_woks_sr_23_mos__ost_299_10

Така, вкупниот капацитет од 4 м2 x 250 W / m2 = 1000 вати. Со избор по параметри, одберете го кабелот DEVIsnow ™ 30T .

Во повеќето случаи, што се користи за загревање на олук KTU поставени од страна на производителот, кој се состои од: спојување на крајот, цевки, плашт и се собира на топлина цевка.

2

Ако веќе се применува згрбавена и muftirovanie кабел, а потоа имате среќа и ќе бидете подготвени да ги собере на одливот на греење коло.

Информации за само-регулирање на кабли може да се најде тука.

Дизајн на системот за греење и функционален дијаграм

За дизајнот на системот за одводнување се земаат предвид надворешните фактори кои директно влијаат на структурата на покривот и видот на покривот. Во фазата на дизајнирање, местата на поставување на кабел се одредуваат во области подложни на шлаг. Да се ​​подготви шемата ќе бидат вклучени: висината на зградата, покривот, големина и дијаметар на дренажните цевки, големината на олуците или пепелниците.

4-3-600x436

При изградбата на функционалната шема и подоцнежната инсталација на топол олук, се зема предвид материјалот за жлебови на жлебовите и галванската компатибилност со елементите за прицврстување. Да претпоставиме дека за олуците направени од галванизиран и алуминиум, се препорачува да се користи челична лента Devifast ™.

14326466

Правила за инсталирање на систем за топла вода

Пред да започнете со инсталацијата, проверете го местото за инсталација и отстранете ги остри предмети. Делите за греење се проверуваат за усогласеност со должината на грејните зони и се повикуваат.

Soedinitelnaia-mufta-dia-greiushchego-kabelia-3

Грејниот кабел во олуците, цевките и долините е во облик на пена, со претходно собрание на ограничувачот на тензијата. Делниците за греење се сечат до потребните димензии, доколку е потребно, пригушени и поставени на место.

Во линеарни делови на цевката, се протегаат 1-2 нишки од кабел, на местата на каналите и на излезните делови на олуците, греењето на рабовите се зајакнува со поставување на кабелот со змија во чекори од 0,5 m.

44697187_w640_h640_images81323262475

На висината на одводот над 6 m, кабелот е прицврстен на тенок метален кабел, пренесувајќи го носечкиот товар на кабелот.

Прицврстувањето на кабелот во олуците се изведува со челична лента за монтирање.

jelob2_l

Лентите со лента се фиксираат во коритото со навртки.

Потоа инсталирајте ги сензорите на термостатот и поврзете ги напојните и сигналните кабли. На означените места на ѕидовите на домот се инсталираат монтажни таблички, повикувајте и изведувајте контролна мерка за изолациониот отпор на деловите, прилагодете го термостатот на режимот на работа, тестирајте го RCD и направете тест пробна работа на системот.

Правилата и карактеристиките на инсталирање на топол олук се прикажани во видеото.

Можеби сте заинтересирани за: