Појас основа на купови, основање инсталација, ние пополнување на фондацијата со свои раце

  • admin
  • 21 мај 2016 година
Појас основа на купови, основање инсталација, ние пополнување на фондацијата со свои раце

Фондацијата лента на досадно купови е многу популарен меѓу приватните програмери. Тоа беше широко распространето, пред сè, поради неговата мала цена во споредба со вообичаената лента основа. Според СНИП, лентата основа мора да биде погребан под точката на замрзнување, со цел да се избегне деформација на основата ако куќата е изградена на извлечена земја. Длабочината на замрзнување во средната зона на нашата земја изнесува просечно 1,5 метри. Затоа, основата на лентата основа треба да биде погребан на 1,7 - 1,8 метри. И иако таквата основа е многу сигурна, не секој развивач може да си дозволи такви трошоци. Користењето купови ви овозможува да заштедите значително на материјали без да ја изгубите силата на базата.
  Подолу ќе опишеме што е овој дизајн, да ги разгледаме неговите предности и недостатоци, како и технологијата на производство.

Основи на куп и касета: за и против

svayno-lentochnyy-fundament-5

Пред да се разгледаат сите предности и недостатоци на фондацијата за куп и касета, треба да се забележи дека не може да се смета за универзална опција - само специјалистите можат да дадат недвосмислен одговор за секој конкретен случај.

Меѓу вредностите на овој дизајн може да се идентификуваат:

• Можност за употреба на слаби и средни нерамни почви (глина, кирпич, песочна супа, прашина од песок).

• Релативно ниска потрошувачка на материјал во споредба со други видови на основи за грмушки.

• Релативна едноставност на инсталацијата, способност да се создаде основа со свои раце, без привлекување тешка градежна опрема.

Недостатоци:

• Потребата за сложени пресметки за заедничка работа на колци и панделки, дијаметар на куките, димензиите на касетата-решетка за секој конкретен случај. Пресметките треба да ги врши само специјалист.

maxresdefault

• Основата на куп не се препорачува за згради направени од тешки материјали.

• Невозможноста на полу-подрум или подрумска соба.

Како изгледа уредот на панделка основа на купови

svayno-lentochniy-фундамент

Едноставно кажано, плитка стои плитка или непотребна лента-решетка, чија основа се наоѓа под точката на мрзнење и се потпира на цврсти слоеви на почва. Благодарение на куките, можно е значително да се зајакне целата структура и да се направи колку што е можно трајно со мала потрошувачка на материјал, што е особено важно за време на сезонски грундирање на почвите. И купови (досадно) и подрумот се задолжително засилени со засилување. Неодамна се користат шрафови купови, кои претставуваат нешто како огромен самозатетен шраф, прицврстен во земја со помош на специјална опрема.

svai_1

Основата на ременот на шрафовите е подигната многу побрзо, бидејќи шрафовите не бараат засилување, тие се монтираат за кратко време, но исто така чинат повеќе нарачки на големина повеќе.
  Технологијата на производство на досадни купови е дискутирана подолу.

Онаму каде што е целисходно да се користи фондацијата "куп и касета"

Оваа конструкција најчесто се користи во нискоградба за изградба на станбени куќи, куќи и други видови згради, кои не обезбедуваат подрум. Теоретски, како основа може да се користи за сите типови на почви освен каменеста, но повеќето основа бендот-купот е изграден на srednepuchinistyh почви и во областите со тежок терен.

Материјали за изградба на кутија и лента основа

• Прегледи на песок или гранит.
  • Чакал или мал чакал.
  • Малтер од бетон.
  • Напречен пресек 10-12 mm.
  • Хидроизолација и топлинско-изолационен материјал.
  • Основен и антисептичен раствор.
  • Цевката е азбест-цемент или метал.
  • Материјали за производство на опаковки.

Алатки:

• Бајонет е бајонет и лопата.
  • Рачна вежба за почва.
  • Рулет, ниво на градење.
  • Бетонски миксер.
  • Плетење жица и кука за врзување на засилување.

Штом ќе бидат подготвени сите потребни материјали и алатки, може да продолжите директно кон изградбата на фондацијата.

Фондација со скучна лента, конструкција со сопствени раце

Изградбата на купиштата на касетата (основа) се изведува во следниот редослед:

• Подготовка и обележување на парцелата под темелите.
  • Земјени работи.
  • Инсталација или полирање на купови, во зависност од нивниот вид.
  • Зајакнување на решетката.
  • Инсталација на опаковки.
  • Истурање на бетонски купови и ленти.
  • Финална работа, демонтирање на опаковката.

подготовка и означување на локацијата

126

градилиштето под темелите е целосно исчистено од остатоци и горниот слој на почвата е отстранет. Ознаката се изведува на стандарден начин, како и под вообичаената лента основа - со помош на штипки и кабел. Единствената разлика е во тоа што треба да направите ознаки на местата каде ќе се монтираат куповите.

Во аглите на иднината лента вози штипки или парчиња засилување. Следно, на површината на земјата, означете ја внатрешната и надворешната граница на основата, повлечете го кабелот.
  По контурата на фондацијата е подготвена, местата за поставување на куповите се означени.

ископување

vykapat_transhyu_dlya_opornoy_lenty

Сите ископувачки работи се состојат во копање на ровот под скара и дупчење на мали дупки за купови. Ров под лентата, обично копање плитка, сепак се препорачува да се укине почви копа ров на длабочина од лента околу 80 см. На дното на готовиот ровот истури песок слој околу половина метар. Конкретната лента паѓа на песочна перница, која до одреден степен компензира за грундирање на почвата.
  Пред пополнувањето, рововите вежбаат бунари под купови.

razmetka-pod-fundament4

Вообичаено се користи рачна вежба. Длабочината на бунари треба да биде поголема од длабочината на почвата замрзнување, кој е во просек од 1,5 м. На дупчење е потребно да се земе во предвид дека на крајот треба да се прелива песок. Дебелината на слојот треба да биде најмалку 30 см. Така, длабочината на бунарот не треба да биде помала од 1,8 метри.

инсталација на купови

Ако се користат шрафови купови, бунари не се потребни за нив - тие едноставно се навртуваат во земјата. При инсталирање досадни купови, неопходно е да се обезбеди висококвалитетна хидроизолација на бетон. За ова може да се користат азбест-цемент или метални цевки.

фото-стадион-формирање-конструкција-фундамента

Понекогаш како средство за хидроизолација, се користи рубероид извиткан во цевка во неколку слоеви. Потоа, во бунарот се спушта една или повеќе засилувачки прачки (во зависност од дијаметарот на дупката) со дел од 10-12 mm. Краевите на арматурата треба да излегуваат над бунарот за 20-30 цм за следните лигаменти на решетката.

подготовка на решетка

sv_fund

За засилување на лентата со основа, погоден е зајакнување со пресек од 10-12. Решетките на арматурата се врзани во рамката со помош на специјална жица за плетење и кука. За пакет, можете да користите и обични клешти, бидејќи куката за плетење на арматурата е многу специфична алатка и тешко е да се најде на продажба.

armirovanie-fundamenta-03

Арматурната рамка е плетена со теренот од 200 мм. Завршената рамка е поставена во ровот на песочна перница, првично ставајќи под него дрвени бруски дека бетонот ги скрил долните прачки. Потоа, поврзете ја рамката и зајакнувањето од бунарите за купот.

кофражни

Свайно-lentochnyiy-фундамент

Кофраж може да се направи од одбори, да ги исфрли во штитови или од листови со густа иверица. Кога монтажа завртки одбори главата или ноктите треба да бидат внатре и барови, кои се одржи на панели - надвор, така што нема проблеми со расклопување. Кога кофражот е подготвен, се поставува по должината на рабовите на ровот долж целиот периметар. Надворешната страна на кофражот е сигурно одврзана од потпори, во внатрешноста се поставени изолатори, така што плочите не се преклопуваат за време на процесот на истурање. Ако фондацијата е висока, тогаш опаковските плочи се прицврстени заедно со прстиња, а дрвените колци се вовлекуваат во земјата од надвор.

бетон

Најдобро е, ако постои таква можност, да нарача точна количина бетон во фабриката, бидејќи истурањето мора да се направи во исто време. Сепак, во пракса, често истури бетон во неколку слоеви, бетонот се прави во место со помош на бетонски миксер. За подготовка на бетонска смеса се користат цемент, чакал и песок (гранитни проекции). Пропорциите се 3/1/5, соодветно. Решението беше разредена со вода на медиум конзистентност - тоа не треба да биде премногу дебел за да се пополни сите на слотови на располагање и празнини, и премногу течност да се цементира "млеко" не се течеше од цепнатинки кофражни.

82340-214021

Пред сè, се истураат купови, а потоа и скара. Во процесот на истурање на бетонот треба да биде добро пригушен, за да не се создаваат празнини. Професионалните градители користат специјален вибратор за бетон, во услови на приватна градба, можно е да се користи обичен дрвен столб и да се удри со конус со гумен чекан.

Кога бетонот се истура во зима, во мешавината мора да се додадат специјални малтери, со што се заштитува бетонот од смрзнување. На температура помала од -20 степени се користат грејачи, во внатрешноста на армираната мрежа се става посебна жица, која, кога е загреана, не дозволува бетонот да замрзне. Во топла сезона, по завршувањето на фрлањето, површината е покриена со филм, и за еден месец напои да го спречи пукањето на бетонот.

По истурање, по околу една недела фондацијата собира половина од силата. Целосна сила се постигнува по 20-30 дена од моментот на полнење. По ова, можете да започнете со изградба на ѕидовите на зградата. За хидроизолација на завршената основа, се користи рубероид и разни битумени или полимерни мастики. За да се намали загубата на топлина и делумно да се компензира за удирање на почвата, темелот е изолиран со полистиренски плочи, кој има топлина многу добро и има доволно еластичност.

ново-23

Плочите се прицврстени на надворешноста на основата, со посебни лепила што се користат. Откако ќе се суши лепилото, полистиролот е дополнително фиксиран со пластични спојници.

Во заклучок, ние се напомене дека темелите лента на потпорници со своите раце може да се направи без вклучување на тешка градежна опрема, главната работа - да му верувате на професионалци и сите пресметки јасно да се усогласат со сите нивните препораки.

Можеби сте заинтересирани за: