Tui западните слетување и грижа: опис на 15 видови на западниот Tui, избор на сајт, подготовка на почвата, садење, fertilizing и нега. Туи Даница и Тоја Смарагд се тајни за садење и грижа.

 • admin
 • 7 јуни 2016 година
Thuja occidentalis садење и заштита: описот на 15 видови на западна arborvitae, избор на локација, подготовка на почвата, садење, ѓубрење и нега. Туи Даница и Тоја Смарагд се тајни за садење и грижа.

Се повеќе и повеќе, ќе забележите прекрасната убав области на приватни куќи, на територијата на комерцијални објекти, паркови и атмосфера дворови со Tuev насади. Овие живи дрвја доаѓаат од Северна Америка ширини. Со текот на времето, тие се шират речиси низ целиот свет, а сега во природата постојат пет видови на tui и многу од нивните сорти.

Разновидност на видот Туи

Вкупно 5 видови на тија се изолирани во природата. Секој од нив е имплициран од многу сорти. Засекогаш зеленото дрво е поделено на следниве типови:

 • Туја е западен;
 • Туја е источна;
 • Туи јапонски;
 • Thujia е корејски;
 • Туја е преклопен.

Најпопуларниот вид е Тува Вест. Таа е погодна за одгледување низ цела Русија. Овој вид не е чуден за ветер, мраз и висока влажност. Она што е извонредно за западните тии, не издржува топлина и суша. Остатокот од зеленото дрво не е толку тешко. Речиси секоја почва е погодна за нејзино одгледување.

Како по правило, западната Туја има пирамидална форма. Во висина, тој достигнува до 20 метри и ширина од 4-5 метри. Иглите на дрвото се зелени, со посветла сенка одоздола. Но, исто така постојат и сорти, кои секако се ценети од градинари, кои имаат покривка од жолта нијанса или бела и шарена. На пример, сортата Реиндолд има жолто-портокалова игли. Во зима, обично, бојата на иглите станува кафеава, а на пролет повторно ја стекнува својата вообичаена сенка.

Во текот на цветниот период, жолто-зелените цвеќиња може да се најдат во тија. Исто така меѓу иглите има конуси со кафеава боја. Тие растат на места каде што добиваат повеќе сонце.


На долниот дел од дрвото практично не постојат. Особено ако тујата расте во силен агол.

западот

Западна Тува има голем број на сорти. Нивната разновидност помага да се трансформираат градински парцели. Додај цвет кревет, направи различни градинарски дрвја. Исто така, убава жива ограда на tui ќе изгледа убаво. За дизајнот на пејзаж, професионалците и аматерските градинари користат пирамидални сферични форми во облик на џуџест. Ова дрво лесно може да се намали. Со помош на градинарски ножици, можно е да се вклучите во уметноста како топијар. Еве ги популарните западни сорти:

 • Degroot Spire (Degroot Spire) - има уникатна форма на круната. Во ширина, ова е можеби една од тесните колонозни сорти. Таа е многу популарна во Америка;
 • Колона (Columna) - вид на колона во висина до 8 m;
 • Pyramidalas Compacta (Piramidalis Compacta) - конусна сорта има густа дебела круна. Таа е слична на сортата Columna. Таа достигнува висина од 10 m;
 • thuja Даглас (Thuja occidentalis Douglasii pyramidalis) - има пирамидална круна и висина до 15 m;
 • Смарагд (Смарагд) - има уредна пирамидална форма. Бојата на круната е зелена. Расте полека;
 • Salland - има жолта боја и пирамидална форма;
 • Жолта лента - има тесна пирамидална форма на круната. Боја златна. Во зима, не се мрази. На возраст од 10 години, висината е околу 2 m;
 • Reingold - Дрвото има портокалово-жолта боја. Овој вид на дрва расте со бавно темпо. На десетгодишна возраст височината е 1 - 1.5 m;
 • Даница (Даница) е декоративна сорта. Висина е малку помалку од еден метар и ширина од околу 1 м. Таа има сферична круна. Лисјата се темно зелени. Отпорен на мраз;
 • Златен глобус (Златен глобус) - исто така е декоративна сорта. Има жолто-зелена боја на игли. На возраст од 10 години, достигнува 1 м во висина и колку во ширина. Туи од оваа сорта е најдобро засадена во сончеви места со доволна влага;
 • Globosa (Globosa) - грмушка со грмушка. Иглите растат вертикално. Во висина, возрасни тија на возраст од 10 години достигнува 1,5 m и ширина од 1 m;
 • Г-дин Боулинг Бол - Чуја скроти со густи игли. Во 10-годишна возраст достигнува висина од само 40 см. Во летото, сортата има темно зелена боја, до зимата бојата се менува во сиво-кафена боја;
 • Вудвардрии е сорта на џуџе отпорна на зима со светло зелена боја. На возраст од 10 години има ширина од само 40 см. Таа наликува на елипса во форма. Расте повеќе во ширина од висината;
 • Малиот Gem (Little Gem) е џуџест сорта. Има ширина на круната до 2 м. Боја во лето - заситена зелена, во зима - кафеава;
 • Столвик е џуџесна сорта. Има асиметрична форма. Расте полека. На 10-годишна возраст, ширината на круната е само 1 метар. Бојата е темно зелена.

Меѓу голем број сорти за пејзажен дизајн, се разликуваат сорти "Смарагд" и "Даника".

Туја Смарагд

Опис:  Thuya West Smaragd е уредна пирамида. Дрвото расте бавно. Вкупно 10 см годишно во висина и до 5 см ширина. Во текот на целата година има темно зелена боја. Оваа сорта е љубител на почеток градинари, бидејќи грижата за thuya smaragd е многу едноставна. Ова дрво се користи за украсување на преградата, како дополнување на градината, за промена на цветните леи.

Туа нега Смарагд.За сортата Смарагд потребно е да се обезбеди, иако некомплицирана, но нежна грижа. Младите дрвца се напојат 1 пат неделно. Треба да се има на ум дека наводнувањето не треба да биде помало од еднаш месечно, така што новиот коренски систем не се исуши. За истото лето, почвата е замачкана околу туѓа. Врвот со тресет или со сено. И покрај тоа, се врши прскање на водата, така што четинарите подобро ќе се развиваат.

Една млада туѓа паѓа во есен со лисја или струготини. Значи, изолацијата е направена првите неколку зими за заштита на младите пука од смрзнување. Исто така, дрвјата се заштитени од изгореници, кои продираат на дрвото со зраците на зимско-пролетното сонце. За да го направите ова, тие се покриени со хартиени кеси, вреќи или фиксирани со гасеници со сплитер.

Ѓубрива за трева се воведуваат три пати. Во почетокот на април, кон крајот на мај и во август. Како врвен облекување соодветно средство за четинари. Ѓубрива за млади дрвја се применува еднаш годишно првите неколку години во разредена форма. Концентрацијата треба да се преполови, со цел да се заштити младиот корен систем од гризењето на голема доза на врвни облекувања.

Обрежувањето се изведува три пати годишно (за возрасни дрвја). Првиот е направен во пролет, за отстранување на заболени и оштетени гранки. Потоа, во текот на летото, скратување на пука, така што тие ќе пораснат подобро.


И следното сечење е направено пред зимата.

Tui Danica

Нејзиното име го дала Даница Даница од земјата во која првпат ја донела оваа сорта - Данска. Овој вид туја, како што е споменато погоре, има сферична форма и припаѓа на џуџести сорти. Интересно е игли на Даница. Круната е густа, но иглите се меки, имаат скали. Гранките се подигаат вертикално.

Цветни за сортата Даника не се типични. Ретко може да се сретнете и да испарувате на туја. Како по правило, нивната големина е 5-6 мм, и тие имаат заоблена форма. Неговата зелена боја tuya Даника задоволство домаќините во текот на годината. Тие живеат долго, повеќе од сто години. Овој тип на Туи добро се вклопува во секој пејзаж. Се наоѓа на алпските ридови, меѓу цветните леи, до туја од поголема сорта.

Со соодветна грижа, тие изгледаат сосема во хармонија со околните растенија.

Туја запад, слетување

Пред садење на западната tuya, на пример, сортата Danica, неопходно е да се одреди местото на слетување. Пожелно е ова да е место со умерено количество на сонце и влага. Сончевата светлина треба да тече кон дрвото не помалку од 6 часа на ден. Во спротивно, круната ќе биде оскудна, а растот се забавува.

Длабочината на јамата мора да биде еднаква на волуменот на коренот на коренот. Во овој случај, не е препорачливо да го оставите расад во тесна област. Подгответе мала количина во јамата, поставете го расад во почвата, шијте ги корените и посипете со земјата. Откако ќе се попрска со thuju земјата, треба да имате мала дупка долж периметарот во форма на дупка. Така, ќе биде поудобно за едно младо дрво да добие вода што доаѓа до него.

Слетување на thuja во земјата се врши без хемиски ѓубрива. Дрвото може да има потешкотии при приспособувањето кон новите услови. Затоа, најдобро решение за свежо засадени тии е умерено наводнување и мулчирање. Треснето слој е поставен на врвот на наводнуваното дрво и се прави слетување, токму како и садењето на други сорти, се смета за комплетна. Едноставно запомнете дека висината на слојот од муслинката треба да биде најмалку 4-5 см.

Така, младиот тајландски ќе има доволно количество на влага и минерали.

Корисни совети за содржината на thuja запад

 • Ако не знаете каде да ставите thuya, тогаш за Smuragd, најдобро решение е да се украсуваат како хеџ долж оградите. Разновидноста на Даника е погодна за излез на алпски рид, по патеки или во цветни кревети;

 • За целосно развивање tui, ѓубриво се применува на садење садење: листопадни хумус, содржина на компост јами или некој дел од тресет. Ѓубриво е поставено во текот на дренажата, потоа се попрскува со слој од песок и само тогаш дрвото е засадено;
 • Кога садат чај во земјата, треба да се набљудува неделно наводнување. Првиот месец волуменот треба да биде 10 литри. Во сув период, вода 20 литри вода. Понатаму, се намалува количината на течност;
 • Откако ќе ја покриете фабриката за зима со вреќа, таа мора да биде врзана со јаже. Ако ова не е направено, акумулираниот снег може да ги скрши гранките на едно младо дрво. Ако не можете да врзате дрво поради особеноста на сортата, тогаш набљудувајте ги акумулациите и отстранете ги навреме;

 • Можно е да го декорирате самостојно. Во зависност од сортата и вашите параметри. Направете го тоа подобро во есен и пролет.

Еве уште неколку препораки од експертот за грижа за тии:

Тоа е сите совети што треба да се набљудуваат кога садат и се грижат за западниот туја. Некое време по садењето, ова дрво ќе расте, и ќе ве воодушеви со својата бујна круна. Со следење на соодветна грижа, тоа ќе ви биде придружник за живот. Впрочем, ова дрво е пријатно не само за неговиот изглед, туку и за неговиот мирис.

Бидете сигурни дека сте ја одбрале вистинската сценографија!

Можеби сте заинтересирани за: