Водоснабдување во текот на целата година, инсталација и затоплување на водоводни мрежи на дворот

  • admin
  • 02-Mar-2016
Водоснабдување во текот на целата година, инсталација и затоплување на водоводни мрежи на дворот

Секој сопственик на околината, особено разгалено удобност на жител на градот, е свесен за потребата да се има вода во куќата. Без сопствен систем за снабдување со вода не може да обезбеди комплетна нега на нивниот сајт, тоа е невозможно да се мијат правилно работи, да се мијат во бањата или се истуширав, се мијат садовите. Руската бања со свои раце   изграден - ова е местото каде што едно лице се потпира на неговата душа и тело. И каков одмор ако во главата на мислата, ако има доволно вода, колку повеќе да се донесе, итн. Затоа, сопствениците на сопствените приградски области порано или подоцна размислуваат да се населат во сопствената сопственост на водовод.
  Држи вода на земјата и куќата со свои раце - значителни заштеди и непроценливо искуство, кои сигурно ќе ни се најде за идно одржување и поправка на снабдувањето со вода.

Автономна вода, уред

схема-автономного-водоснабжения-600x450

Регенерација на околината со проточна вода прашање е решен во фазата на дизајнирање за иднината дома: Планот е, изгледот на водоводни цевки, со пресметани трошоци, купени материјали. За поставување на единица за мерење на котел-вода, мала просторија со површина од околу 2-3 кв. м.
  Ако доводот за вода и потребната опрема за да се инсталира во иста соба, тоа е погодно да се следат на снабдувањето со вода и да се прилагоди, и да ја поправите потенцијални проблеми.

Автономни вода систем на земјата куќа се состои од метал, пластика или полипропиленски цевки, со потребниот износ на славини и фитинзи, потопна или површината на пумпа за регулирање автоматски притисок во системот, резервоарот за одводник (акумулатор притисок), филтер, котел за загревање на вода.
  Мошне често во мрежата постои такво нешто како "зимско снабдување со вода". "Зима" не значи дека таквите снабдување со вода може да се користи само во зима - тоа е главниот систем кој ќе работи преку целата година, добро изолирани по целата должина - од снабдувањето со вода во куќата.

Изворот на вода се користи во рустикален или земјата сајт централниот вода (ако е достапен), предуслов инфраструктура дупка, добро или пролет комора. Секоја опција има свои предности и недостатоци. Ако зборуваме за добро, водата надвор од неа, се разбира, е многу почист отколку во добро, но распоредот на бунари во областа поради високите трошоци. Многу е поевтино да копа бунар, да се инсталира преплавлив (со доволно вода) или површинска пумпа и филтри за чистење.

потопна пумпа

wilo-sub-twu-4

Најчесто се користи во бунари. доволно моќни опрема - во слободниот пазар е "glubinniki" нема проблеми снабдување со вода до висина од 20 до 60 и повеќе метри. Ваквата пумпа вреди да се купува ако во бунарот има моќен прилив на вода и негово ниво е доволно високо, а исто така и ако бунарот е далеку од куќата. Потопна пумпа е потребен за дополнување на неповратен вентил на гума "круша", кој се наоѓа во внатрешноста на акумулаторот без стегајќи вода назад во добро. Доста често акумулаторот, заедно со автоматскиот систем кој го регулира снабдувањето со вода, е инсталиран во специјално опремена јама во близина на бунарот или добро. Како што покажува практиката, сите оваа опрема е подобро да се инсталира во куќата - тоа е речиси молчи (само слушнале премолчуван кликне автоматизација), во топла соба ќе трае многу подолго отколку во сурова јама, и да се елиминираат сите видови на проблеми во собата многу полесно. Не само што треба да се инсталира на акумулаторот на вториот кат на зградата, во најдобар случај - во подрумот, така што во случај на истекување на вода за да се минимизира штетата.

површинска пумпа

nasos_dlya_ruchja5

Утврдете дали бунарот има мала вода - помалку од 5-6 метри. Типично, површинските пумпи се инсталирани во затворени простории, поврзувајќи го изворот на вода со гасоводот.

пумпна станица

speroni_sam_88-22

Ова е сосема бучна опрема, затоа е инсталирана главно во специјално опремена изолирана јама во близина на изворот на вода. Се состои од хидрауличен акумулатор, електрична пумпа - "коло" и автоматска контролна единица која го регулира снабдувањето со вода.

Инсталација на автономна систем за водоснабдување

Колку сигурен и издржлив ќе биде снабдувањето со вода, во голема мера зависи од квалитетот на цевките. Системот за водоснабдување не е создаден за една година, а само висококвалитетни и сигурни материјали се вредни за купување. Доволно добро докажани полиетиленски цевки со дијаметар од 25 mm

пЕ цевка

како и полипропилен заварени цевки со ист дијаметар, задржувајќи ја затегнатоста дури и при негативна температура.

Полипропиленски цевки за водовод

За поврзување на цевки од полипропилен се користи посебен рачка за лемење. Вреди да се користи оваа алатка во 2-3 илјади рубли, можете да го купите во речиси секоја специјализирана продавница.

payal-nik-dlya-polipropilenovy-h-trub

Исто така можете да земете лемење за лепење, што ќе чини околу 300-400 рубли дневно. При пресметувањето на должината на ПП цевководот, потребно е да се земе во предвид дека секое заварување "краде" приближно 8 cm од цевката. Цевки се поставени, фокусирајќи се на уредување на соби во куќата. Ако планирате да поставите цевки во суспендирана состојба, тие можат да бидат скриени под таванот - оваа опција ќе биде оптимална за кујна или купатило.

Editing_Trans_In_Configuration_Config_Top_ (3)

Покрај тоа, "врвната" локација на водоводната цевка има свои предности: водата брзо се затоплува и веднаш може да се исцеди. За да се одржи притисокот во цевките е потребен експанзионен резервоар. Акумулаторот со капацитет од 100 литри слободно обезбедува двоспратна куќа со вода. Треба, сепак, да се земе предвид дека резервоарот за проширување не го добива целиот капацитет - 100 литри. Вода собира гума "круша" во внатрешноста на резервоарот, а околу една третина од волуменот - на пример, ако опремата се прилагодува на три атмосфери притисок, резервоарот е околу 35 литри вода.

Во единицата котел водовод инсталација е подобро да се започне со инсталирање на резервоарот за вода за греење и садот за проширување. Експанзиони резервоари за производители за греење боја во црвено, за вода цевки - во сино.

инсталација на филтри за прочистување на водата

filtr_vody1

За да се прочисти водата од суспендирани материи, потребен е повеќестепен систем за прочистување на водата. Денес, продавниците нудат многу голем број на филтри, има нешто што можете да изберете. Мора да се купат филтри, фокусирајќи се на составот на водата во бунарот или добро. На пример, ако водата во бунарот има вишок на железо, тогаш домашната вода треба да биде опремена со два филтри кои ефикасно ќе го отстранат вишокот на железо од водата. Првиот филтер е размена на јони, отстранување на вишокот железо од водата.

ob

Цената на висококвалитетниот филтер за јонска размена е околу 5000-6000 рубли.
  Вториот филтер - јаглен, се користи за механичка и хемиска обработка на вода.

Јаглен-филтер за вода

Пред изборот на филтри, примерок од вода од изворот мора да се достави до лабораторијата за анализа. Ако резултатите од тестот се незадоволителни, ставете дополнителни филтри, а водата мора да се варат пред потрошувачката.

Привремено или "летно снабдување со вода"

Оваа опција е погодна за летни жители кои доаѓаат во градот само во топла сезона.
  Главната цел на "летото" систем за водоснабдување - напојување на градината и креветите и задоволување на потребите на домаќинствата. Пред почетокот на студеното време, оваа цевка е целосно демонтирана, измиена и конзервирана. Таквата цевка за вода може да се направи без посебни проблеми сама по себе, и тоа ќе биде евтино. За инсталација може да се користат флексибилни цевки со адаптери. Главниот товар е потребен за поврзувачки елементи, кои се изработени од галванизиран челик или пластика. Металните производи се посигурни, и се малку поскапи, сепак, за уредување на привремена цевка за вода, пластиката е исто така доста погодна.
  Привремениот систем за водоснабдување може да се организира на неколку начини:

Поставете ги цевките директно на површината на земјата.

vodovod1-500x320

Предности: едноставна и брза инсталација и демонтажа. Недостатоци: лежи на површината на цевката е многу лесно да се оштети.
  Погребете ги цевките во земјата за 15-20 сантиметри.

снабдување со вода за лето

Предности: системот е заштитен од можни оштетувања и не создава непријатности во процесот на работа. Недостатоци: потребата за ископување, за зимските цевки ќе треба да се ископаат и расклопат.

До крајот на сезоната беше лесно да се исцеди целата вода од цевките, да се организира мала падина со вентил на крајот. Кога инсталирате и летни и зимски цевки за вода, мора внимателно да ја следите заштитата на електричната мрежа. За да го направите ова, се користат само запечатени конектори и приклучоци.

Затоплување на бунарот

За повеќето земји и приградски области, изворот на вода е добро. Во летниот период, нема проблеми со неговото работење. Но, во зима постои реален ризик од замрзнување на цевките за исхрана и обвивка. За да го спречите ова, треба однапред да размислите како и како да го изолирате доброто. Можете да одите на едноставен начин и да ги користите за загревање материјали: лисја, струготини, сено, слама, тресет. Поефикасна е употребата на пена и минерална волна. Радикално решение е распоредот на кејон, метал или пластичен бунар околу бунарот, кој е затворен за зима со загреан капак.

utepleniye-1

Во секој случај, целата работа за изолација на бунарот треба да се направи однапред, пред почетокот на студеното време.

материјали за изолација на бушотини

Како што веќе беше кажано погоре, како топлински изолатор можете да ги користите импровизираните материјали. За да го направите ова, околу дупката ископа дупка до длабочината на замрзната почва, околу бунарот ја градат кутијата, во која е покриена избраната изолација.
  Материјалот за топлинска изолација мора да биде заштитен од влага.
  Се препорачува вештачка изолација да се користи во северните региони, каде што земјата може да замрзне до два метра, како и во местата каде што се појавуваат блиски подземни води.
  Материјалите за изолација на бунарот мора да бидат избрани, водени од нивните трошоци и технички карактеристики. Внимание заслужуваат: полистирен, базалт и стаклена волна, пена од стиропор.
Како што знаете, воздухот многу слабо ја спроведува топлината. Затоа, меѓу куќиште и добро слој на изолација треба да ја напушти празен простор, околу 5 сантиметри. Добиениот воздушен слој сигурно ќе го заштити изворот од смрзнување.
  Во модерни изолациски материјали, термоизолационите својства на воздухот се користат многу широко. Сите пени содржат микроскопски воздушни меури во внатрешноста, со кои се обезбедува нивната висока термичка изолација карактеристики.

Работите за затоплување на бунарот најчесто се изведуваат во следниот редослед:
  Стој обложени парична казна челик мрежа со простор од ѕидот на цевката е 5 сантиметри, по дизајн на облека метал обвивка. Помеѓу мрежа и домување останува простор за грејач.

artezianskaja_skvagina_likv3

Под вентил мора да биде инсталиран лента од галванизиран челик, со што ќе се прошири надвор од станови, а не да се добие вода во бојлер.

Затоплување на системот за водоснабдување

Да се ​​изолира водоводни цевки, често ги користат пластична пена како евтин и сигурен изолација материјал. Работа со пена е прилично едноставен и лесен, тој не бара некои посебни вештини. Додека под земја, пена не ја изгуби својата топлинска изолација карактеристики, тоа дури и може повторно да се користи, на пример, ако водата е потребно да го расклопите или поправка.

пенопласт6

Минерална волна - добра топлина изолатор за вода, но тоа е достоен за многу пати поскапи од пена. За цевки од оваа топлина изолатор е продаден во форма на цилиндри направени од базалт влакна. Од погоре тие се покриени со заштитен слој направен од glassine, материјал за покривање или фолија.

teplo_0011_04

Оваа покрие базалт е многу блиска до цевката, инсталацијата се врши без употреба на коцки и дополнителна заштита.

Стаклена волна е релативно евтин и ефективен топлински изолатор. Најчесто се користи за термоизолација на пластични и метални пластични цевки. Со стаклена волна изолација може да направи одличен водоснабдување во земјата.
  Едноставно обвиткани со стаклена волна цевки и прицврстени со пластична лента. После тоа, се организира водоотпорност, која може да се направи од кров чувствува.

что-delat-если-truby-zamerzli

Цилиндри од базалт волна монтирани дури и полесно и побрзо. Нивните половини само носат на цевка со мало поместување за да се обезбеди преклопуваат. Половина се прицврстени со Скот-лента. Да се ​​изолира на цевката во земјата се врти и аглите, користете посебен облик на "школка", која одговара на ѕидовите на цевката.

Затоплување на пумпната станица

Пумпна станица, која не е инсталирана во затворени простории, треба да биде изолирана. Занемарување топлинска изолација може да доведе до деформација на цевки и компоненти водовод систем, како и што се однесува до целосен неуспех на електрична пумпа.
  Се поправи штетата на пумпната станица е тешко и скапо, а во некои случаи е невозможно.

како да се изолира

Како што рековме, пумпна станица обично се инсталирани во близина на извори на вода. Многу често на сопствениците лошо трим ѕидовите на јамата, во која се наоѓа станица - за оваа намена, обични тули или одбори, само за да се заштитат од ѕидовите на јамата од земјата паѓа.

0_b58cd_ae4a6620_XL

На горниот дел од капакот на дупката за да го заштити од дожд. Постојат неколку начини да се изолира пумпната станица квалитативно.

Првиот метод е наједноставен. Неопходно е да се ископа јамата под нивото на замрзнување на почвата. Без трошоци, освен за труд, сопственикот не е одговорен. Но, оваа метода е погодна само за топли региони, а во зима, ако земјата замрзнува под еден метар, треба повеќе изолација. Постои уште една опасност - поплавување на јамата по земјата и топење.

Вториот метод вклучува користење на топлинска изолација изолатор со добра вода отвратителен својства. Тоа може да биде полиуретанска пена или пена. Минерална волна не е погодна како што впива вода.
  топлинска изолација материјал е обезбеден во целиот внатрешен простор од јамата, вклучувајќи го капакот.

изолација со полиуретанска пена

ppunanesenie

Главната предност на овој материјал е нејзината универзалност. Полиуретанска пена може да се користи за да се изолира речиси секоја површина. Процесот на изолација на јамата е како што следува.

За почеток, дното и ѕидовите на јамата се внимателно израмнети. Понатаму во јамата направена е дрвена рамка, која е наредена со иверица. На иверица потоа се прска со слој полиуретанска пена. Целата работа се изведува многу брзо, бидејќи полиуретанската пена веднаш се замрзнува. Како резултат на тоа, се добива непрекинат беспрекорен слој, кој спречува студената и влагата да минуваат низ него.
  Недостатокот на овој метод лежи во сложеноста на примената на материјалот. Невозможно е да се примени рачно. Да се ​​купи опрема е многу скапо, и тоа нема никаква смисла. Останува само да го ангажира или вработи специјалист. Во овој случај, трошоците за изолација на јамата може да бидат неразумно високи.

изолација со проширен полистирен

35312

Пред фиксирање на материјалот, ѕидовите на јамата исто така се израмнети. Плочите на експандиран полистирен се прицврстени на рамката со помош на лепак, дополнително подигање на пластични спојници - "габи". Празнините меѓу плочите се внимателно разнесени со монтажна пена. Дополнителна заштита од влага не е потребна - пена од стиропор отфрла вода многу добро.

nasosnaya-stantsiya-v-kolodtse

Сите горенаведени процедури, ако се извршат правилно, сигурно ќе ја заштитат пумпната станица од замрзнување, а водата ќе работи без прекин во текот на целата година.

Можеби сте заинтересирани за: