Уредување на селска куќа

 • admin
 • 7 јуни 2016 година
Уредување на селска куќа

Создавањето на проект за дизајн на пејзаж за приземјето ќе бара поднесување на одредени правила. Главниот фрагмент на овој проект може да се нарече главна линија, која ќе ги здружи сите елементи на градината. Под главната линија на проектот се подразбира стил што сопственикот го дефинира за декорација на неговата приградска локација. По изборот на стил, ќе треба да креирате проект за дизајн. По конечното одобрување, можно е да се започне со реализација на плановите за дизајнот на пејзажот на територијата. Човечката имагинација нема граници, па така, по спроведувањето на планот на проектот за подобрување на животот области може да продолжи. Главната работа е да се запамети за хармонијата и да не ја нарушува.

Модерен дизајн на пејзаж на селска куќа

Употребата на пејзаж дизајн во дизајнот на лични заговори во нашите региони стана релевантно неодамна. Рафинирање на приватни земјишта не е тешка работа, туку бара одредени вештини, знаења и вештини.

landshaft_sagorodnogo_doma2

Но, во секоја ситуација, постои начин: можете да поканите дипломиран, кој ќе го слуша желбите на сопственикот, ќе го направи свој измени и реализација на идеи или да го направите тоа самите да работат по анализата на потребна литература или посетуваат курсеви за почетници пејзаж дизајнери.

landshaft_sagorodnogo_doma3

Прекрасен пејзаж дизајн е концепт кој ги обединува три сфери: културни, филозофски, инженерски и биолошки.

Главната задача на дизајнот на пејзажот е хармонична комбинација на дивиот свет со архитектонски фрагменти. Тој е оној кој дејствува како врска меѓу даровите на природата и творењата на човекот.

landshaft_sagorodnogo_doma4

Проектот за дизајн на пејзажи треба да биде дизајниран земајќи ги предвид четирите главни критериуми:

 1. Првиот е геодетски. Овие акции значи со подготовка на еден вид на план за земјиштето на кое ќе бидат означени сите згради, изградба, комуникации, земјиште релјефи, дрвја и слично.
 2. Вториот е шумски патолошки преглед. Оваа фаза вклучува темелна студија на состојбата на дрвјата, кои сакаат сопственикот за било каква причина да ја напуштат областа.
 3. Третиот е однесувањето на анализата на почвата и водата. Таквите анализи треба да се спроведат само во случаи кога постои дефинитивна потреба за ова.
 4. Четвртиот е создавање на проект во кој ќе биде јасно подготвен саканиот краен резултат на пејзажот на приливот.

Примероци од алпски слајдови:

Пејзаж на селска куќа

Овој вид на пејзаж вклучува присуство на местото на различни компоненти кои се надополнуваат и нагласуваат едни со други, но се во хармоничен сосед.

landshaft_sagorodnogo_doma13

Тоа може да биде, на пример:

 • згради, згради, разни згради, структури,
 • елементи на дивиот свет, посебни видови трева, грмушки, дрвја, цвеќиња, клубови, индивидуално земени и успешно комбинирани,
 • волуметриски декоративни елементи, скулптури, камен, фонтани, езера, водопади, алпски слајдови, мали украси, градина фигурини, светилки, фенери и така натаму.

Добро обмислениот дизајн на пејзаж на парцелата ќе ви овозможи вешто да ги комбинирате природните фрагменти и вештачките скулптури. Оваа техника значително ја подобрува визуелната перцепција на локацијата и ќе донесе незаборавно естетско задоволство.

Алпски слајд со свои раце, чекор по чекор водич

За да се имплементираат идеите за дизајн на пејзаж со свои раце ќе треба макотрпна работа. Сепак, ова ќе бара одговорна работа поврзана со креативното и оригиналното решение. Тука сè зависи од фантазијата на сопственикот, финансиските можности и слободното време. Има многу идеи и варијации. Главната работа е да се започне. Најчесто користената техника за создавање на атрактивен пејзаж е алпскиот рид.

landshaft_sagorodnogo_doma25

Концептот на алпски рид дојде кај нас од земјите на Медитеранот. Визуелно, дизајнот наликува на дел од дивата алпска природа. Изграден е од карпести камења и убава, луксузна вегетација. Сопствениците се населат во нивната област такви структури тврдат дека тоа веднаш ја трансформира земјата, но исто така додава елеганција и егзотика.

Можете да креирате карпа градина со свои раце, без прибегнување кон посебни физички товари. Единствено што е потребно пред се, покрај изворниот материјал, е фантазија и трпеливост

.landshaft_sagorodnogo_doma6

Главната компонента во создавањето на карпа градина ќе биде камења од различни големини. Нивната сива маса ја диверзифицира флората својствена на алпскиот терен, имено, зимзелени, камени камени и покривки. Создавањето на карпа градина е формирање на фрагмент од планинска карпа. Конечниот резултат на конструкцијата треба да изгледа што е природно. За ова, локацијата на камењата и на претставниците на флората мора да биде хаотична.

Подетално за принципите на креирање на алпски слајд на видео:

Камената градина е прилично препреки парче дизајн на пејзаж, позитивно издигнувајќи од остатокот од дизајнот. Алпинариите се поделени на неколку основни видови (сето тоа зависи од принципот на избор на камења и нивната локација).

Скала - доста стрмен рид, со доминација во составот на големи камења со акцентиран на дното, исто така, и тука постојат камења на средни и помали димензии, кои се наоѓаат на основа на помал - поблиску до врвот на структурата.

landshaft_sagorodnogo_doma11

Hillside или scree - овој аранжман рок градина имплицира постоење на само еден рид падина, најголемиот камења се наоѓа на врвот и помали во подножјето лабава одговара.

landshaft_sagorodnogo_doma10

Планинска долина - композицијата има хоризонтална поставеност, се користат камења од различни големини, се распоредени во хаотичен редослед.

landshaft_sagorodnogo_doma9

Терасовиден падините - сместување од овој тип се одвива на нежна падина со мали проекции во форма на чекори, кои се поддржани од страна на повеќето големи камења.

landshaft_sagorodnogo_doma8

Шума клисура - тука се сместени во плиток кратер во форма на школки, регистрацијата се врши големи камења со мов пука.

Карпестиот ѕид - формирањето на таква карпа градина се изведува со камења во облик на рамна форма, свиткани во форма на тротоарот.

Избор на локација за карпа градина

Најсоодветно место за карпа градина е отворен простор со можност за гледање на структурата од сите страни. Пожелно е избраната локација да биде лоцирана на тревна косилка, во нејзиниот центар или поблиску до рабовите.

Ориентација на композицијата е подобро да се насочи кон југ или југозапад. Само во овој случај ќе добие доволно сончева светлина и топлина.

landshaft_sagorodnogo_doma1

Ќе биде подобро ако позадината на камената градина е украсена со монофонични грмушки и дрвја. Нуркачите-обоената позадина ќе го одвлекува вниманието од вистинската перцепција на ридот, со други зборови, изгубени акцент перцепција слајдови како фрагмент од пејзаж дизајн. Препорачливо е да се планираат постројки за садење при креирање план за градинарска градина.

Во случаите каде што планината градина е планирана да биде лоцирана во длабочината на локацијата, потребно е да се разгледа како и од што да се изградат водечките патеки или патеки до него. Да се ​​зголеми удобноста, во близина на рок градина, или можете да инсталирате клупата белведер, опремени, така да се каже, набљудување, релаксација област.

landshaft_sagorodnogo_doma7

Ефикасно ќе изгледа како тандем рок градина и мало езеро. Околу езерото можете да засадите трска и да ја декорирате површината со лилјани. Наместо езеро можете да изградите езерце. Направете го тоа не многу поплавено, и на крајбрежјето да садиш хигрофилни растенија. Не е стандарден дизајн на езерцето може да биде грмушка или дрво од зимзелени семејства. Голема фабрика во близина на мала површина со резервоар визуелно ќе ја зголеми територијата на локацијата.

Не помалку атрактивен е карпестиот градинарски направен од големи камења во комбинација со течен водопад. Оваа комбинација навистина ја краси територијата на пристаништето и станува нејзин белег.

Да започнеме

Откако ќе се подготви план за креирање и опремување на карпа градина, можете да почнете означување и обележување. Ознаката треба да започне со одредување на дијаметарот на ридот, нејзината висина и локацијата на централните големи карпи.

landshaft_sagorodnogo_doma18

Висината е пресметано како што следува: на пример, ако дијаметарот на основата слајдови 1 м, висина треба да биде од 10 до 20 см рок градина оптимална висина се движи 0,5-1,5 m при создавањето кола слајдови мора да се земе во предвид нејзината големина и нејзината централна локација .. (главни) фрагменти.

Во формирањето на наклонот е неопходно да се разгледа задолжителен време: една од падините треба да биде нежна и се фокусираше на јужната страна.

создаде сигурна основа

Повеќето имаат едно прашање: како да се направи максимална отпорност на алпските рид на штетните ефекти на природните процеси поврзани со деформација на чекорите на врнежи, подземните води, налетите на ветрот? Експертите советуваат многу чувствителни пристап кон подготвување на база на слајд и почетокот на процесот на планирање за на есен.

landshaft_sagorodnogo_doma17

Подготовка, првенствено вклучува чистење на областа од различни остатоци (гранчиња, листови, трупците и слично) и отстранување на првите 25 - 30 см на почвата. После тоа (во депресија 25 - 30 см) треба да се направи слој за одводнување, кој ќе помогне да се исцеди вишокот на вода. На дното на прекин е исполнет со чакал, смачкана прошири глина тули или слој од околу 10 см Следна слој -. Крупен песок, со дебелина од околу 5 см Третиот слој -. Дебела дека тоа и поставување камења и претставници слетување ќе се случи на почвата во 10 до 15 см. флора.

карактеристики на избор на камења

При изборот на камен за создавање на карпа градина, треба да се обрне внимание на сè: форма, димензии, карактеристики. Дефинитивно не е погодно за реката премногу мазни камења и камен отпад со истакнати рабови.

landshaft_sagorodnogo_doma23

Рок градина - тоа е имитација на местото на изградба рударството, па камења мора да биде во ред, но во природна форма, во последните природни мелење ветер и врнежи. Не е лошо во рок градина ќе изгледа: травертин, чеша, туф, базалт, гнајсеви, ќе биде особено интересно да се погледне грамадо за долго време да биде во шумата и покриени со слој од мов и лишаи.

Растенија за слајдови

landshaft_sagorodnogo_doma14

Што се однесува до растенијата погодни за исфрлање во карпа градината, вреди да се изберат оние кои ја сакаат сенката. Приземјувањето може да се направи и на северните и на јужните падини.

Постојат многу начини на садење, на пример:

landshaft_sagorodnogo_doma15

или ова:

landshaft_sagorodnogo_doma16

Има многу различни опции, нема да биде многу тешко да се најде нешто погодно за одредена градина.

На северната страна ќе се вкорени:

 • astilba - активна цветна сезона започнува во јули, цвеќиња со мала големина, розова боја, соцветие на пирамидална форма;
 • badan - повеќегодишно растение припаѓаат на семејството saxifrage, пупки црвено, месести листови, обоени во светло зелена;
 • periwinkle - цвеќиња се меки сини, имаат пет ливчиња, зеленило е темно зелена;
 • ферн - ќе биде одлична декорација на алпскиот рид.

На падините насочени кон југ можете да садите растенија кои ја сакаат светлината:

 • адонис - претставник на трајното семејство, познат по неговите живописни цвеќиња;
 • декоративен кромид - доволно голем, цвеќиња од сферична форма;
 • ирис - трајни интересни со својот цвет, потсетува на орхидеи;
 • лаванда - луксузен грмушка со мали пурпурни цвеќиња;
 • молодило - розети со средна големина, лисјата се прилично месести тендерско-зелена боја.

Препораки за избор на растенија за алпски слајд на видео:

Карактеристики на грижата

Работата на грижата за камената градина не бара посебна подготовка и време. Грижата вклучува: плевене, ликвидација на сушено цвеќе и зеленило, наводнување (само ако е потребно). Оплоди Могила е потребно, но не често (само во периодот на подготовка за зимата), а само поташа и фосфатни ѓубрива.

landshaft_sagorodnogo_doma22

Со цел да се заштитат растенијата од мраз во зима, тие се прекриени со струготини, смреки или бул. Во зима, кога снегот падна, треба да бидете сигурни дека ридот постојано е под снежната покривка. Тоа ќе му помогне на растението безболно да ја преживее зимата.

Можеби сте заинтересирани за: