Одводнување дома дренажа уред околу куќата

  • admin
  • 20 февруари, 2016 година
Одводнување дома дренажа уред околу куќата

Терминот "мозоци" значи систем на подземни или надземниот канали и цевки (канализација). Системот е наменет за отстранување на вишокот на вода од infield. Навлегувањето на вода во системот за одвод е пренасочен надвор од територијата исцеди или да се собира во посебни дискови. Едноставно кажано, систем за одводнување е вештачки воден пат во земјата, која е од суштинско значење за личен парцели со зголемена влага во почвата. основа дренажа уред за заштита подземни објекти од предвремено уништување на зградата и поплави и обезбедува оптимални услови за раст на растенијата во оваа област.

Дали ми е потребен одлив на заговор

6_61

Со купување на одмор дома или куќа, сопственикот има на располагање не само на просторот за живеење, но infield, каде што можете да се опуштите, да се занимаваат со спорт, организира партии и партии со семејството и пријателите. Миленичиња и децата можат да поминат многу отворено време, сите, додека се надгледувани.

За да smallholding стана удобно, безбедно и пријатно, ќе мора да работат напорно. Homemaking систем за одводнување ќе се елиминираат многу сериозен проблем - waterlogging на почвата. Квалитативно направи дренажен систем заштедува дел домаќините од локви и калта, дури и по поројниот дожд. Не сите сопственици на своите области на согледува потребата за дренажа сериозно. За тоа и плаќаат подоцна, како што земјата вода лесно може да предизвика значителна материјална штета, не само што станбени и комерцијални објекти, но исто така и на растенијата во оваа област.

235244

Треба дренажа дома или не, може да се утврди едноставно:

• На почеток, соседи без подруми
  • Сопствениците на куќи со подруми се жалат на постојан поплавување на подземни простории.
  • На сајт расте влага-љуби-сè растенија. Ова може да биде острица, cattail, трска, па дури и.

Но, дури и целосно отсуство на сите фактори наведени погоре, не може да гарантира отсуство на проблеми со подземните води. За правилно пресметување на системот за одводнување на парцела мора да биде точно геолошки карактеристики. Ние треба да се најдат неколку карактеристики:

• структурата на почвата.
  • нивото на подземните води појава.
  • Стапката на врнежи во регионот, како и нивото на водата, која е формирана за време на потопот.

Сите потребни информации може да се добијат со поднесување барање до регионалниот оддел за земјишни ресурси.

Периметар дренажа, пресметка и уред

пустински-дренај

Целта на дренажата на ѕидот е да се заштити основата на зградата од влијанието на подземните води. Пред да се направи план за дренажен систем, потребно е да се знае:

• Длабочината на која се наоѓа долниот дел од фондацијата.
  • Аголот на наклонот на ровот, над кој ќе тече вода.

Дренажата треба да се изврши подлабоко од најниската точка на подрумот. Така, подземните води, се издигаат, веднаш паѓаат во дренажен систем и нема да имаат време да стигнат до подрумот. Рововите треба да се копаат со пристрасност кон точката на собирање на водата. Минималниот агол е 1%. Едноставно кажано, за еден метар од ровот пристрасноста е еден сантиметар. Така треба да се направи шема на одводнување дома, почнувајќи од локацијата на точката за истекување на водата, односно од најниската точка до која ќе доведат сите одводни канали на дренажен систем.

pic0453

Само откако ќе се одбере сливот, длабочината на горниот дел од одводот може точно да се пресмета.

Пресметка на системот за одводнување, еден едноставен пример

Дното на системот за одводнување е добро собирач, во кој ќе се собира вода. Горниот раб на колекторската буна се наоѓа 30 cm од нивото на земјата и се наоѓа на 15 метри од зградата. По ѕидовите на куќата се ископани ровови долги 8 и 10 метри. Вкупна должина на ровови: 8 + 10 + 15 = 33 метри.
  За да се пресмета разликата помеѓу дното и горните точки, земаме еден процент од добиениот вкупен опсег на ровот. Во овој случај ќе биде 33 сантиметри.

Се чини дека дренажата, во која се собира вода, е висока. Во овој случај, потребно е да се инсталира пумпа за одвод, која периодично ќе ја исфрли водата во колектор.

Методи дренажа уред на заговор

Апсолутно сите шеми на дренажни системи се слични едни на други. Разликата е само во материјалите што се користат за инсталација.
  Погледнете ги видовите на системи за одводнување подетално:

Наједноставната опција е отворена дренажа

drenazh-uchastka-svoimi-rukami1

Отворена дренажа дома е евтина и едноставна опција, секој може да го направи тоа, вооружени со конвенционална лопатка за бајонет. Работата е како што следува: копаат ровови околу периметарот на локацијата. Длабочината на ровот е 60-70 сантиметри, ширината е околу половина метар. Рабовите на ровот копаат косо, аголот на наклон е околу 30 степени.
  Ремките се пренесуваат до една точка, на пример, во заеднички олук.
  Ако има наклон на локацијата, подобро е да се ископаат ровови преку падината. На овој начин ќе биде можно да се пресретне водата што тече одозгора.

Отворен мозоци со насипување

ecoset_drenazh-sadovogo-uchastka_03

Отворен систем за дренажа сигурно е ефикасен, но тешко може да служи како декорација за локацијата. Затоа, најчесто се користи затворен систем за дренажа на водата. Како и во претходната верзија, прво откопувајте ровови. Во овој случај, рововите не можат да копаат околу периметарот, туку во форма на гранки на "елката". "Багажникот" на елката е централен ров, кој се копа под наклон до местото на собирање на вода.

отворена-дренажная-система

При инсталирање на дренажни системи потребно е да се земе предвид составот на почвата. Значи, ако почвата на парцелата е глина, максималното растојание помеѓу рововите треба да биде 10 метри, на супасти почви - околу 20 метри. На рововите за песок се поставуваат не поблиску од 50 метри едни од други.

Постои мислење дека ако ги ископате дренажните канали премногу блиску еден до друг, почвата на локацијата ќе стане премногу сува. Ова не е точно, едноставно одводот на местото ќе се појави побрзо, а почвата има одреден влага, а целата вода од него нема да исчезне.

Дренажен систем со користење на коцки

drenazh-dachnogo-uchastka-7

Во овој случај, сè е исто така многу едноставно - во дренажните ровови инсталирајте пепелниците - пластика или бетон. Ремки под подножјето копаат плитки, страните на коцки треба да бидат на ниво на земја. Железовите се покриени со мрежа на врвот. Рововите копаат од највисоката точка до местото на собирање на вода, следејќи пристрасност од 2-3%.

систем за одводнување на пластични цевки

1_404

Со цел ефикасно да се одвојат подземните води што лежат високи, се користат длабоки системи за одводнување. Во оваа верзија се користат перфорирани пластични цевки. Редоследот на работа е како што следува:

Прво, ископајте го потребниот број канали за одлив, набљудувајќи го наклонот до местото на собирање. Длабочината зависи од нивото на кое лежат над подземните води, но не помалку од нивото на почвата замрзнување (0,8-1 м). Така, дренажата на куќата нема да се замрзне, а во пролетта ќе работи ефикасно, исцедувајќи ја топената вода. Пред поставување на цевки до дното на ровот, слој од песок од 10 сантиметри дебел се истура и густо спакуван. Од погоре, покриен е слој од кршен камен со дебелина од 20 сантиметри. А пластични цевки цврсто завиткан во геотекстили се поставени на дното на ровот и покриени прво со чакал, песок и тогаш, и само тогаш почвата од ровот.

Внатрешна одводнување на подрумски

дренаж-внатрешен-в-подвал-1

Треба да се забележи: оваа технологија не е во согласност со градежните норми, според кои, дренажата треба да се врши само надвор од зградата. Овој метод бил измислен како последно средство, во очај, кога подрумот има поплавени, а со тоа и да ја направат различни. Прво треба целосно да го исцедите подрумот. Понатамошно зголемување на хидрофобноста на ѕидовите. Ова може да се направи со инјектирање или импрегнирање на хидроизолациони соединенија. Ако ѕидовите се импрегнирани, тогаш не е неопходно целосно да се исуши подрумот, ѕидовите можат да бидат влажни. По работењето со ѕидовите на основната плоча (кат) подрумот истури мал слој на чакал, околу 5-8 см, на врвот поставени перфорирана цевка која излез на сена подрум или во колекторот за одвод ров добро. Цевките заспиваат, слој на водоотпорниот материјал се поставува на врвот и се фрла бетонска ферманка.
  Оваа технологија, се разбира, "краде" најмалку една третина од метар од висината на подрумот. Затоа, пак, тоа го прави дренажа подрумот само за вкупниот очај, и само ако не може да се направи сигурен водоотпорност.

Современи методи и материјали при одводнување уред на заговор

Денес, производителите нудат голем број на квалитетни решенија и материјали, кои не само што ќе го забрза процесот на работа, но понекогаш и зголемување на ефикасноста и трајноста на дренажни системи.
  Една опција е дренажа softrock.

viewImg

Овој материјал е наменет за брза инсталација на одвод, нема потреба да се користи чакал и песок, како и работата на инсталацијата не бара многу напор. структура за одводнување е подготвен softrock дренажа единици кои се составени од производителот на брановидни цевки смола. Полимер цевка исполнет геосинтетички обвиткан во пластична мрежа, кој делува како капак. Дијаметарот на цевката е од 50 до 100 милиметри. Готовиот блок има дијаметар од 150 до ZO милиметри. Должината на еден дел е три метри.

P2-2 (300x451)

Таквиот систем има многу предности во однос на традиционалните дренажни системи.
  Прво, тоа е мала тежина. Дизајнот е многу лесен и тежи десетици пати помалку од кршен камен, што во голема мера ги намалува трошоците за работна сила за време на инсталацијата.
  Второ, softrock дренажен систем е многу флексибилен, што е многу погодно ако треба да се процесира работни места за да оди наоколу пречка. Трето, брзината и леснотијата на монтажа на softrock системи - сите работни места лесно може да се врши од страна на едно лице. Блоковите имаат внатрешни врски, тие едноставно треба да бидат поврзани едни со други. По завршувањето на одводните работи дома, нема потреба да се исчисти локацијата, нема да има остатоци на него.

Кога составувате softrock системи, треба да следите неколку едноставни правила.
  При користење на монтажни блокови со дијаметар од 300 милиметри, копа ров 45-50 см и ширина од 50 наведнат кон точка за собирање на вода. Процентот на наклон е 2,5-3% по метар цевка. Откако ќе се постават цевките, заштитната бариера се става на врвот. Материјалот може да служи геотекстили, картон, слама и дури и стари весници. Ако е неопходно да се направи дренажа на голема површина, треба да се натоплат блокови со softrock блокови со шевронен. Системот може да се користи само на места каде што е планирано мало или средно оптоварување на теренот. Доколку е потребно, одводнување области со високо оптоварување, на пример, под паркингот, softrock блокови се поставени на длабочина од најмалку 60 сантиметри.

r500_superior_north_contracting_inc_1311698207993

Конечно, ние се напомене дека не секој треба infield систем за одводнување, но ако постои таква потреба, ние се надеваме дека горенаведените информации во оваа публикација ќе ви помогнат одговори на прашањето: како да се направи дренажа околу куќата.

Можеби сте заинтересирани за: