Lunno сеење садење садење календар: изборот на место за bulbous, подготовка на земјиште, bulbous обработка, садење и врвот облекување.

 • admin
 • 01-Jul-2016
Lunno сеење садење садење календар: изборот на место за bulbous, подготовка на земјиште, bulbous обработка, садење и врвот облекување.

За почетници кои одлучија да направат градинарство најдобрите опции за првите чекори ќе се садат bulbous растенија, вклучувајќи ги и цвеќиња. Тие не бараат посебна и макотрпна грижа. Со нивна помош, секоја локација, со доволно сончева светлина, територијата на територијата ќе стане поубава, посветла и поатрактивна. Вреди да се напомене и фактот дека најраните болбозни сорти можат да започнат млади пука дури и пред да слезе првиот снег. Благодарение на ова, луѓето со право се нарекуваат гласници на пролет.

Повеќегодишни цвеќиња садење

Сите видови луковични сорти се засадени во есенскиот период на време.

posadka_cvetov_2016_po_lunnomu_kalendaryu5

Изборот на најповолен есенски период за садење директно зависи од индивидуалните и сортителните карактеристики. Детални информации за слетувањето може да се добијат со читање литература од одреден вид.

карактеристики на процесот

Првиот чекор е да се избере најсоодветно место за садење цвеќиња.

posadka_cvetov_2016_po_lunnomu_kalendaryu12

Едногодишните не се повеќе од три месеци во фазата на активен раст и цветни. Остатокот од времето паѓа во "хибернација". Најсоодветно за садење може да биде место до трајни повеќегодишни растенија. Главниот фактор за изборот треба да биде без проблем продирање на сончева светлина. Почвата на избраната локација треба да биде плодна и лабава.

posadka_cvetov_2016_po_lunnomu_kalendaryu2

Две недели пред садење, потребно е да се подготви: да се ископа, отстрани плевел, гранчиња, камења и слично, да се направи компост и multicomponent ѓубрива. На местото на слетување, дренажата мора да се изврши без прекин. Тоа ќе обезбеди на растението со оптимална количина на влага и нема да дозволи гниење на bulbous корен систем.

posadka_cvetov_2016

Садење светилки се направени на ист за сите видови на принцип: на длабочина на која на сијалицата е поставена одговара на три пати поголема од висината на светилки. Во случаи кога садењето се изведува на песочна почва, длабочината на садење може да се зголеми. Повеќегодишна светилки засадени во есен без загуба и субјекти кои предизвикуваат болести поминат зимата во отворен терен.

posadka_cvetov_2016_po_lunnomu_kalendaryu3

Најсоодветни есенски месеци за садење се септември и октомври. Во овој период, светилките се во хибернација. Сијалиците се чистат од листовите, внимателно испитани за отсуството на области покриени со мувла или гнили. Исто така, обрнете внимание на корените: тие мора да бидат здрави и не оштетени.

преработка на сијалицата и грижа за засадени светилки

Пожелно е пред садењето, се третираат на фоликулите посебни подготовки против габични заболувања, упатството што љубезно се предвидени од страна на производителот на материјалот за пакување.

posadka_cvetov_2016_po_lunnomu_kalendaryu22

Со цел да се добие прекрасни големи цвеќиња во иднина, ќе мора да се грижи за засадени светилки. Точна и квалитетна нега ќе обезбеди целосен развој на растението. Одржување се состои од следново: адекватно и навремено наводнување, со текот на времето, по ртење, соодветна градинарски, ѓубрење на почвата неопходни компоненти.

наводнување и оплодување

Идеални услови за раст и цветни повеќегодишни светилки можат да обезбедат точна и навремена наводнување. Посебно внимание треба да се посвети на напојување за време на пролетниот период на суша. Во тоа време фабриката е особено подложна на штетни надворешни фактори.

posadka_cvetov_2016_po_lunnomu_kalendaryu23

Ѓубрива за ова семејство на растенија мора да се воведуваат двапати годишно. Првпат се воведуваат компост и минерални мултикомпонентни ѓубрива кога растението расте колку што е можно поактивно. Вториот пат, истиот состав, е направен за време на активно цветни. Воведувањето на само еден рециклиран компост во почвата ќе биде доволно за да се стимулира активниот раст и цветни растенија.

како правилно да се намали светилки по цветни

Булбус, бездруго, се предмет на градинарство. Се произведува откако процесот на цветни е завршен. На матични остави само лисја. Оваа постапка помага да се зголеми бројот на хранливи материи добиени од сијалицата. Како последица на ова, светилки имаат доволно корисни материи за подобар и побрз развој.

Во врска со Откопување на луковици се запамети: на светилките на лалиња и зумбули да бидат извлечени од земјата секоја година или на секои две години, лилјани и нарциси - на секои две - четири години.

Други сорти, експерти советуваат да се извади од земјата само во оние случаи кога цветот прераснал премногу. Дали оваа постапка подобро во текот на летото, откако зеленилото е целосно исушено. По копањето, светилките се свиткани и складирани на суво и топло место до следното садење.

Садење цвеќе и пресадување нив

posadka_cvetov_2016_po_lunnomu_kalendaryu7

Планирање luchkovichnyh садење или пресадување на декоративни растенија, пожелно е да се користи бојата 2016. одлучите Календар ги произведуваат во август и септември. Треба да се напомене дека некои од растенијата може да бидат засадени во почетокот, на крајот на летото, но ако, на пример, фан на зумбули, материјалот слетување е подобро да се пресели во втората половина на октомври, во овој период на почвата има ладење на температура од редот на 8 В.

Во првата фаза, уште на крајот на август, можно е да се засадат такви мали растенија како:

 • пушкин,
 • scylla,
 • мускари,
 • крокуси,
 • хиододокси.

По една недела и половина, можете да поставите светилки на нарциси, а потоа да се свртите кон лалињата.

Се поставува прашањето природно, што ќе се случи ако се прекршат препорачаните временски ограничувања. Во принцип, тоа е во ред, но процесот на искоренување ќе започне не порано од температурата на земјата ќе се намали на одредени индикатори.

Во процесот на чекање светилки ќе бидат изложени на зголемен ризик:

 • инфекција со габични и други болести,
 • оштетување од wireworm.

Соодветна температура за ртење на поголемиот дел од кромид е 10 C, во bulblets слетување треба да бидат водени од страна на оваа температура, да се ризикува здравјето на нивните омилени растенија не се достоен за тоа.

posadka_cvetov_2016_po_lunnomu_kalendaryu8

Кога садат бубусто цвеќе, речиси секој може да се соочи со проблеми од кои сијалиците се оштетени. Во основа, тоа е формирање на мувла и изгние. Развојот на овие проблеми, на прво место, е поврзан со голем вишок на влага. Покрај нив, многу вируси и многу штетни за растението можат да се пренесат со вода. За да се избегне ова, кога наводнување треба да бидат многу внимателни и да се организираат така што влага не излегуваат во јавноста да зеленило на растенијата.

Без исклучок, луковици, на крајот на цветни фаза почнува да се акумулира на корисни материи, кои потоа (со доаѓањето на пролетта) промовирање на активното раст. Од ова можеме да извлечеме следните заклучок: сечење на горниот дел може да се направи не порано од есента, а само по сопствениот pozhuhnet. Во случаи кога пад одложен и првата ноќ мразови започнете, не грижете се, градинарски може да се прави во ваква ситуација. Веднаш по крајот на процесот на цветни, вреди да се отстранат само кутиите со семето. Овие фази се изведуваат во одредено време, со цел цветот да расте ризом и да ги користи овие со почетокот на следната пролет.

Повеќе детали за садење булбасти растенија на видео:

Садење цвеќе на отворено

А поголем број на варијанти на едногодишни со релативно големи семиња, ќе може да посади успешно и без простор за одгледување (delphinium, афион, каранфилче пердувест, јаглика пролет, Вероника, паричка градина, и многу други).

posadka_cvetov_2016_po_lunnomu_kalendaryu4

Постои таков слетување на следниов начин:

 • во кутии исполнети со земја погодна за дадена растителна сорта, пред почетокот на зимскиот период или во пролетта, се ставаат семиња;
 • кутии поставени на отворен простор.

Првото пукање на семето ќе се забележи со доаѓањето на првите топли денови. Формирани пука, без промашување, треба да се нурне. Садници кои растат на овој начин ќе бидат силни и здрави.

posadka_cvetov_2016_po_lunnomu_kalendaryu33

Садење на трајни семиња, често произведени директно на отворено. Сеење може да се направи и во пролет и во есен. Во никој случај фабриката со култури не смее да се наоѓа на сонце. Типот на почвата мора да биде песочна глинест. Со цел да се задржи влага во таква почва, неопходно е да се внесе тростурна трошка во неа. На површината под креветот направете маркирање на крстот линии со маркер. Растојанието меѓу редовите треба да биде не повеќе од 25 сантиметри. Семињата се ставаат во жлебови до длабочина од 1 сантиметар, потоа попрскани со нивниот хумус.

Семињата засадени во пролетта редовно се наводнуваат додека не се појават нијанси над земјата. Наводнување на семето засадено пред почетокот на зимата произведува колку што е потребно. За да се осигура дека влагата останува што е можно подолго во почвата, проредот на редови мора да се прекрие со мов.

posadka_cvetov_2016_po_lunnomu_kalendaryu34

Развојот на едногодишни е брз. Ако целиот процес на садењето се врши правилно и со време, тој има околу почетокот на јуни, може да се пресади во отворен терен.

За тоа како да го користите лунарниот календар кога садиш растенија:

Садење цвеќиња убаво

Навремено и извршува во согласност со препораките на цвеќиња слетување во отворен терен ќе се обезбеди активен цветни едногодишни во пролетта и летото на следната година. Меѓутоа, за да се добие задоволство од размислувањето на цветни растенија бараат не само на навремено садење на цвеќиња и правото заштита. Исто така е важно која шема на садење цвеќиња ќе се користи.

posadka_cvetov_2016_po_lunnomu_kalendaryu9

Пристапот кон ова прашање може да биде многу различни, на пример, може да се создаде цветна градина, каде растенијата ќе бидат поставени по случаен избор, во цветни период за да се добие убава трева, која има природен изглед. За оваа опција, можете да користите еден или два вида на луковични растенија, можете да организирате таква цветна градина на тревникот.

posadka_cvetov_2016_po_lunnomu_kalendaryu6

Ако има посебна површина под цветната градина, тогаш ќе биде неопходно да се најде соодветна шема за садење цвеќе, или да се направи тоа сами. Составот може да вклучува растенија од различни големини, чии цвеќиња ќе имаат контрастни нијанси, ако сакате, можете да создадете монохроматски состав.

posadka_cvetov_2016_po_lunnomu_kalendaryu11

Можете слободно да организирате цвеќиња, во групи, но можете да дизајнирате модел кој наликува на украс. Понатаму, добиениот модел се пренесува на земјата со максимална точност, зголемувајќи ја соодветната пропорција на секоја нејзина линија. Јасни насоки за утврдување на не, изборот на растенија и моделот на нивното слетување обично се изведуваат во согласност со личните преференции на сопствениците на веб-страниците.

Примери за убави садење растенија на цветните леи:

Можеби сте заинтересирани за: