Рамковен базен или стационарен? Како да изберете базен за дача: во големина, форма, рамка или стационарна?

 • admin
 • 24 јуни 2016 година
Рамковен базен или стационарен? Како да изберете базен за дача: во големина, форма, рамка или стационарна?

Многу сопственици на парцели за домаќинство се обидуваат да ги разубават. Често тие одлучуваат да опремат удобно место за рекреација со базен. Во оваа фаза, често е прашање на кој тип да им даде предност на жица или стационарно. Во оваа статија, да ги разгледаме овие типови на сливови подетално. Ајде да зборуваме за нивните предности и недостатоци.

Димензии на базенот на страницата

Базенот дача треба да биде удобно и во исто време да не ја окупира целата корисна површина. Затоа, треба внимателно да се пријдеме на изборот на димензии. Трошоците за изградба или инсталација зависи од големината на контејнерот. Сосема прифатлива големина се:

 • должина 8 m;
 • ширина 4 м;
 • длабочина од 1,4 м.

Во базен од оваа големина, две лица можат да пливаат слободно. Во овој случај, овие димензии се пропорционални. Ако ви е доволно само да се плеткаш, најдобро е да застанете на следните големини:

 • должина 4 м;
 • ширина 5 м;
 • длабочина од 1,2 m.

Исто така е неопходно да се земе предвид длабочината на базенот. За удобно навигација ќе биде доволно длабочина од 1,4 m. Ако претпоставува длабочина скокови треба да се зголеми на 1,65 м. Ако сајт ви овозможува да направите големи базен е најдобро да се вклучат во него постепено зголемување во длабочина. Во плитката вода е многу лесен прскаат деца и возрасни безбедно ќе пливаат во длабока зона. Вреди да се запамети безбедноста и да се обезбеди специјална облога и огради.

Откако ќе се одлучите за големината, мора да ја изберете формата. Базени можат да бидат:

 • аголна;
 • круг;
 • овални;
 • со заоблени ќошиња;
 • еден и двострани чекори.

Аголните модели ќе бидат попогодни за мали области и ќе овозможат најрационална употреба на областа. За другите видови е подобро да се избере место во централниот дел на дворот и да се фокусираат сите вниманието на базен.

12-внатрешна-басеин

Базен на сајт

Сите базени можат да бидат поделени во две групи:

 1. стационарни;
 2. жица.

Секој од нив има голем број на предности и, се разбира, може да има недостатоци.

стационарни базени

Овој поглед е погоден за големи области. Тие се многу сигурни и способни да траат повеќе од десет години. Тие лесно можат да бидат опремени со прочистување на водата или системи за греење. Во секој случај, потребно е уредување на таков базен да се ископа јама потребна големина. После тоа, кофражот се става и сè се истура со посебен бетон. Потоа можете да ја скратите садот со плочки или да го оставите оригиналниот изглед.

базен-со-раце

Можете исто така да инсталирате базен од полипропилен на страницата. За да се инсталира таков сад, потребна е претходно подготвена база (бетонски перничиња) со топлинска изолација и покриена со геотекстил. Тие се многу издржливи и отпорни на мраз. Покрај тоа, инсталирањето на пластичен базен значително го зачувува времето за инсталирање. Поради пластичноста на материјалот, сливот може да се направи во било каква форма. Најпопуларните форми се:

 • круг;
 • овални;
 • правоаголни (со остри или заоблени агли).

инсталација-композитен басен

Стационарниот базен има голем број предности:

 1. издржливост;
 2. различни форми;
 3. разни бои.

Се разбира, не без него минуси. Тие вклучуваат:

 1. времетраењето на инсталацијата;
 2. висока цена;
 3. подготвителна работа.

Се разбира, ако сте сопственик на голем простор и сакаат да базен стана составен дел од неа, тогаш овој тип на базен е во право за вас сто проценти. Инсталирањето на пластична чинија се прави за кратко време, но по цена која може да се спореди со конкретни аналози. Производство на полипропилен чаши се ангажирани во претпријатието за производство на пластични производи, во која ќе може да се научи во детали за формата, големината и цената на производот.

на-сајт скелет базен

За оние кои само треба еден базен за летниот период, а во остатокот од времето не сакаат да се натрупува на сајт, има рамка базени. Тие се исто така одлична опција за мали дворови. Овој тип на базен е многу лесен и брзо да се соберат. Буквално за 30 минути. ќе имате целосно поставени базени во кои ќе можете да пливате со целото семејство. Најчесто тие се кружни и правоаголни во форма. Таквите производи можат да бидат опремени со системи за филтрација на вода, огради за удобен излез и влегување во садот. Сето ова може да биде одредено кога нарачувате во онлајн продавница или го дополнувате базенот што го сакате во продавницата. Овој тип на базен има челична рамка и трослоен материјал, кој ја гарантира неговата сила. Поради ова, неколку луѓе можат да се искапат во него во исто време. Черепи на следниве производители се многу популарни:

 1. INTEX;
 2. Bestway.

Овие компании се докажале на пазарот и се познати по квалитетот на нивните производи. Многу различни асортиман на базени од 2,4 m до 7 метри во дијаметар и 5 метри. Секој модел е во можност да се избере најсоодветниот големина. Инсталирајте го базенот на рамката најдобро е на тврдо тло, по отстранување на гранките, камењата и други предмети што може да го оштетат производот. Потребно е да се запамети за безбедноста. Ако имате мали деца, треба да обезбедите мечување на базенот или да ги покриете со посебни шатори. Најважно доблести   Овие басени се:

 1. разумна цена;
 2. едноставност и брзина на инсталација;
 3. висока јачина.

Недостатоци   рамките на рамката се помалку погодни за инсталирање на дополнителна опрема. И, исто така, потребата за расклопување. Тие, исто така, немаат широк спектар на форми. Но, во споредба со стационарни аналози, ова се незначителни недостатоци. Достапна цена и леснотија на монтажа со многу преклопување.

karkasnii-bassein

Како да изберете базен

Кога одлучувате за формата и материјалот од кој сакате да го инсталирате базенот на вашата страница, треба да отидете на изборот. Не е толку лесно. Неопходно е да се земат предвид многу фактори и нијанси:

 1. да се земе предвид бројот и возраста на луѓето кои ќе се искапат во базенот;
 2. ако планирате да го користите базенот во текот на целата година, треба да изберете модели од материјали за отпорни на мраз;
 3. земете го предвид поместувањето на сливот, колку е поголемо, толку повеќе вода ќе потрае за да се пополни;
 4. одредување на износот што сакате да го потрошите за стекнување, инсталација и одржување на базенот.

Ако имате деца, тогаш треба да се грижите за купување на детски базен. Тие имаат помала длабочина отколку возрасните. И што е најважно, тие можат безбедно да се прскаат, без да ги вознемируваат возрасните. Имајќи ги предвид сите точки, можете брзо да одберете базен за вашиот сајт.

Дизајн на парцели со базен

Место за базенот мора внимателно да се избере. Најдобро е да го имате на најсветло место на локацијата. Ова ќе обезбеди оптимално греење на водата. На пример, ставете го зад куќата до зелениот тревник. Вегетацијата не го прикрива езерцето. Во овој базен е убаво да се плива, а потоа може да се сончаат на сонце. На спротивната страна, заплетот може да биде поставен со плочки од светлосни тонови со дијагонални ленти со заситена зелена боја. Сето ова е во хармонија со синиот финиш на базенот и вегетацијата на спротивната страна од базенот.

. 7b852da3de0e446ddccc256c5ddacc4b

Ако одлучите да инсталирате рамка, може да се закопа во земјата. Околу него скрши тревник и организираме место за одмор. За да спречите внесување на лисја и други загадувачи во садот, можете да обезбедите крошна во форма на купола. Може да се отвори и да се затвори доколку е потребно. И исто така ќе овозможи да се капеме дури и на ладно време, откако целата купола од проѕирен поликарбонат ќе ја задржи топлината внатре.

970a5713ace3

Исто така, одлична идеја за украсување рамка за базени може да биде изградена околу него платформа. Во овој случај, базенот е едноставно инсталиран на цврста површина и платформа е изградена по должината на периметарот со мала рекреација област. На кој е можно да се стави маса со столици или да се организираат шезлонг салони за удобен одмор. Кога декорирате рекреација област со базен, главната работа е да се запамети е дека сè треба да биде удобен и функционален. Колку е поедноставно обликот на базенот, толку полесно ќе биде да се дизајнира околината.

1365903815_1

Во овој напис се разгледуваат типови на стационарни и рачки на базени. Нивните предности и недостатоци се дадени. Исто така, дадени се препораки за избор на модели и се дадени примери за дизајнот на базените и соседната територија. Кој би требало да избирате е до вас. Ако големината на страницата ви овозможува да направите стационарен базен, и ако просторот не е доволен, тогаш дадете предност на модели на жица. Тие можат да се собираат и расклопуваат во секое време.

Со среќа да ви избор.

Може да бидат заинтересирани: