Добро добро во дхаха со свои раце, копање на добро во фази, корисен совет

 • admin
 • 05-Jun-2015
Добро добро во дхаха со свои раце, копање на добро во фази, корисен совет

Прашањето како да се ископа добро излегува од сопствениците на приградската област веднаш по нејзиното стекнување. Денес, постојат неколку опции за пиење или производство на индустриска вода, рационално користење на една или друга опција е определен од геолошките карактеристики на областа, на длабочина од кои лежат водоносни сопственици финансиски капацитет. Ако длабочината на аквиферот е многу ниска, тогаш станува неопходно да вежбате добро. Погледнете тука на прво место на изборот на локација за сајт и треба да ги исполнуваат сите здравствени стандарди, за да се утврди на изведувачот, со материјали, разговараат за цената и натаму. Ако водата е плитка - ископа бунар, и ние ќе ви покажеме како!

Видови на бунари кои се наоѓаат во приградските области

rytje_kolodza14

Со копање бунари обично прибегнуваат дури и ако водата систем е поврзан со системот за снабдување со вода градина централизирано - се платат сметките за вода за наводнување - не е евтин задоволство. Покрај тоа, водата од сопствената добро е многу поубава, попријатна е да се користи за пиење и готвење. Копање на добро на место значи да се заштитите од прекините во снабдувањето со вода кои се случуваат во најнеповолниот момент.

Меѓу најчестите видови на бунари се:

 • најевтиниот тубуларен, или создаден - на песок, абисински, поскап - артески,
 • цевководни системи,
 • одгоре-надолу и оддолу-нагоре клуч,
 • мое.

Почесто постојат бунари на вратило, за кои е типичен оптималниот сооднос на цената, комплексноста на изградбата, количеството и квалитетот на водата. Таков извор има:

 • главата, која се наоѓа во горниот дел, земјата,
 • главниот багажникот, кој е најдолгиот дел од структурата,
 • сирена, или вода доза - на долниот дел, кој служи за акумулација на течност.

Како работи јамата?

Цел горниот дел на добро - заштита на водите од продор на остатоци и прав, дождовница, со иста цел до крајот ѕидови е избран во близина фитинг капак на течност непропустлив материјал. Исто така, главата треба да го предупреди замрзнувањето на бунарот во случај на тежок мраз.

rytje_kolodza3

Главната оска на бунарот е различна, во зависност од материјалот на неговата структура. Оптимално се смета за кружен, но за дрвена рамка често се користи квадрат, исто така се наоѓа хексагонална.

Длабочината на бунарот на бунарот се пресметува врз основа на планираната потрошувачка на вода дневно. Ако стапката на проток на вода во голема јама, а потоа доволен внес на вода 1 м длабочина се смета, но ако на почвата со недостаток на вода, во зоната на нејзината локација се пренесува на максимална длабочина. Цртежувањето на бунарот, особено пресметувањето на неговата длабочина, се изведува во согласност со достапноста на подземните води во областа каде што се планира изградбата.

Kopka бунари со свои раце

rytje_kolodza4

Најважниот услов за успешно ископување на бунарот не е многу длабока појава на водоносни слоеви. Ова место, исто така, не треба да се наоѓа во близина на бараките, кои содржат големи добиток, тоалети, места за акумулација на ѓубриво. Ако локацијата не е забележана прекумерна сувост, тогаш изберете место на ридот - значително ќе ја намали заканата од загадување на водата во бунарот. Од економска гледна точка е пожелно да имаат добро поблиску до местото на потрошувачката на вода - на тој начин можат да се минимизираат трошоците за превоз на течност. Минималното растојание од куќа до бунар треба да биде 5 м.

rytje_kolodza15

Пред копање на бунар, треба да сфатиме дека оваа задача не е едноставна. Изградбата на вратилото се изведува во две фази:

 • прво копање рудник,
 • тогаш тоа е зајакната.

Копањето на бунар е полесно кај густите почви, иако понекогаш овој фактор станува непремостлива пречка во работата. Длабочината на рудникот и начинот на зајакнување на нејзините ѕидови зависат од квалитетите на почвата. Работата може да се направи со употреба на специјална градежна опрема или рачно.

При изведувањето на работата за една минута не е потребно да се заборави за правилата за безбедност:

 1. Кофата, со која земјата ќе се отстрани однадвор, мора безбедно да се прицврсти на силна јаже, нејзиното подигнување треба да се направи внимателно.
 2. Лицето кое ќе работи на дното на рудникот дефинитивно ќе треба да носат заштитна шлем.

Како да се ископа рудник и да се направи куќа за накит за бунар со свои раце

rytje_kolodza6

По завршувањето на копањето на вратилото, долниот дел на бунарот се израмнува, влезната вода се испумпува. Изградбата на дрвената рамка започнува со склопување на најгустите логови. Во случај земјата да не е доволно силна за првите трупци да се собираат големи камења. Кога ја инсталирате првата круна, мора строго да ја следите неговата хоризонтална положба. Потоа остатокот од круните се наредени последователно, така што тие се вклопуваат колку што е можно поцврсто во притискањето со дрвен чекан. Шповите меѓу круните се прекриени со глина. По инсталирањето на венци, дното на бунарот е покриено со слој од чакал и песок. За да се спречи испакнато искривување во внатрешните агли, пополнете ги дебели плочки.

rytje_kolodza11

Приливот на свеж воздух во бунарот е обезбеден со инсталирање на пропустливи цевки. Ако почвата на местото на плитки бунари, се препорачува дека на дното на дневникот за да се изгради на принципот на шаторот. Ако предвидената длабочина и на околу 40 метри, начинот на најавите структури се користат од страна на градење на врвот како почвата примерок. На движење најавите случи полесно долната рамка мора да се изостри рабови, понекогаш тие се направени од челик, процесот на намалување е поради својата гравитација дрво. За да постигнете рамномерно спуштање на рамката, прво ископате дупка, инсталирајте рамка, а потоа потколејте го под земја.

Изградба на бетонски бунари

rytje_kolodza12

Бетонски бунари може да бидат:

 • изработени од плочи или прстени,
 • монолитен.

Изградбата на монолитен бунар е да се ископа рудник со подоцнежна инсталација на кофражни и бетонирање. Ако длабочината на рудникот е мала, бетонот се истура директно во самиот рудник, се гради двојно опаковче за да се пополни.

Со голема длабочина на рудникот се користи опаѓачки метод, т.е. Бетонот се бетонира на плитка длабочина, кофражбата се отстранува над нивото на околното тло. На долниот дел на конкретната вратило е монтиран специјален чевел со нож, што овозможува да се изврши униформа нацрт.

За производство на бетон се препорачува да се користи само висококвалитетен Портланд цемент, ако се користи материјал со слаб квалитет, трупот може на крајот да се распадне и да предизвика сериозно загадување на водата.

Бетонска мешавина се произведува во такви пропорции:

 • 2 делови од песок,
 • 1 дел од цемент,
 • 3 парчиња урнатини или чакал.

Задолжителниот момент е употребата на висококвалитетни челични прачки без 'рѓосани дамки како арматура - тие ќе спречат напукнување на бетон и ќе ја зголемат нејзината стабилност.

rytje_kolodza5

Многу е полесно да се користат готови бетонски прстени за бунарот. Бидејќи е потребно да се постигне најголемо можно приспособување помеѓу прстените, тогаш за нивно поврзување се користат челични Z-спојници. Уште подобро, ако купените прстени ќе бидат опремени со специјален бравар, овозможувајќи висококвалитетно докинг.

Започнува копање на бунари од копање дупки, што одговара на дијаметарот на бетонскиот прстен. Кога јамата достигне длабочина на метар, првиот прстен е вметнат во неа и продолжува да се продлабочува. Следно, следниот рингет е инсталиран.

Самоизградбата на бунарот вклучува учество на најмалку три лица: првиот е ангажиран во ископување на рудникот, другите две се извлекуваат почва од него. Копање јами продолжуваат додека не се достигнат водоносни слоеви. Нивното намалување ќе се покаже со пад на температурата на почвата и појавата на мали фонтанели. Овој метод за опремување на рудникот е помалку безбеден од истовременото паѓање на сите прстени во целосно ископаниот рудник - ризикот од колапс на земјата е значително намален.

Ако во процесот на работа излегува дека прстените ќе престанат да се спуштаат независно, тогаш ќе биде неопходно да се преземат мерки за нивно усогласување долж вертикалата. Елиминирање на проблемот со поставување на дрвен стража на врвот на прстените и вчитување одозгора со вреќи со песок. Прстените, кои се под такво оптоварување, ќе се изедначат по некое време и работата може да се продолжи.

rytje_kolodza8

Ако постои можност да се движат прстените, користете леб или кран.

Како на дното на добро ќе бара подобрување на системот за филтрација, а потоа по постигнување на саканата длабочина на вратило продолжува да се продлабочува од 20-25 см, а потоа мелез подредени дното е исполнет со песок и чакал, со што ќе се обезбеди природен филтрирање дојдовен вода. Тогаш се испумпува целата вода што се акумулирала во бунарот.

rytje_kolodza16

Користете акумулациона течност за готвење веднаш не се препорачува - погодно е само за наводнување на кревети или други потреби за домаќинството. По извесно време, водата се зема за анализа за да се потврди нејзиниот квалитет. Само во случај на позитивен резултат, водата може да се смета за пиење.

Дупката од бетонски плочи е многу слична во собранието на дрвена. Тежината на секоја плочка е 35 кг, тие се собираат со конвенционален раствор. За да се даде сила на структурата, неговите агли се засилени со заварување.

Изградбата на бунар во заземјување се заканува да ги истурка горните прстени за време на тешките мразови. За да се спречи оваа исклучително несакана појава, дебелиот полиетилен е поставен помеѓу почвениот слој и прстените. Кога се движи, земјата ќе се лизне по филмот, а прстените ќе останат неподвижни.

Добро од природен камен

rytje_kolodza10

Доста ретко се бунари, чиј рудник е насликан со природен камен. Најсоодветната форма за такви структури е кружната. Како материјал се користат песочни камења, шкрилци, варовник. Постојниот материјал е сортиран по големина, ѕидарството е направено од приближно идентични фрагменти, до цементно млеко. Просторот зад ѕидовите на рудникот е покриен со кршен камен. Да се ​​постават камења се препорачува од страна на тесен дел внатре - ова ќе ја спречи можноста за екструдирање на фрагменти од завршениот ѕид.

Понекогаш добро изгорена црвена тула се користи за изградба на ѕидовите на бунарот.

Каде да копам добро и кога да почнам да работам

rytje_kolodza13

Се верува дека на рационален опција ќе биде да се ископа и до длабочина од 30 метри, подлабоко бунари се премногу скапи, покрај тоа, ако е потребно, нивните сопственици услуга ќе биде многу проблеми.

По проучувањето на материјал од сорти на изворите на вода, за да се утврди соодветен видот и составот на цртање и треба да се решат уште еден важен прашање: како да се дефинира место да го домаќин. За да го направите ова, можете да користите различни методи, на пример да побарате помош од Службата за хидрогеологија. Но, тоа треба да се напомене дека информацијата не може да биде особено оптимист - hydrogeologists не се секогаш во можност да со сигурност да се утврди присуство на вода-лого вени на плитки глина почви.

Исто така постои и друг, изненадувачки метод, кој се користел од античките времиња - биолокација. Иако не најде никаква научна потврда, но предвидувањата за присуство на вода и длабочината на нејзиното појавување се речиси секогаш точни.

Во пракса, често се користи метода на соседите анкета - ако околните области бунари имаат исто ниво на вода, тогаш вие можете безбедно да се ископа и на линијата која ги поврзува соседните извори. Понекогаш таквите водоносни слоеви заземаат неколку хектари. Многу потешко да се утврди местото и во случај кога се затвори, во радиус од 200-300 метри не постојат бунари или бушотини. Во овој случај потребно е да се прибегне кон дупчење на бунари - ова е единствениот начин да се добијат сигурни информации за појавата на водоносни слоеви.

Што се однесува до времето на започнување со работа, најдобро е да ги започнете во време кога Месечината е во знаци на елементот на водата, особено во Риби. На истото, Месечината мора да расте. Изборот на време, исто така, треба да се земе во предвид сезонското ниво на подземните води (по можност најниско). Најуспешните можат да бидат крајот на летото - почетокот на есента, пред падот на есента. Исто така е можно да се направи за изградба на добро, на крајот на зимата, но пред почетокот на топењето на снегот, но во овој период може да имаат проблеми со длабоко замрзната земја.

Како да изградите куќа за бунар со свои раце

rytje_kolodza1

Оригиналната куќа, создадена за засолниште на бунарот, мора да ја заштити водата од влегување во него, остатоци и паднати лисја, прашина. Во исто време, атрактивниот дизајн на куќата може да ја направи вистинска декорација на државниот заговор. За изградба може да користите било материјали, вклучувајќи и остатоци од кров чеша и железо, челик, круг логови или дрво, метални цевки, фалсификувани или сиво леано метална структура, метални покриви. Кога изготвувате проект, неопходно е да се земе предвид стилот на другите структури на локацијата и материјалите од кои се направени.

rytje_kolodza7

Областа околу бунарот треба да биде покриена со урнатини. На тесно компактен слој од неа, рамката на куќата е поставена. Изградбата на зградата може да се развие независно или да користи подготвен цртеж со пресметки. Обично постои крошна над бунарот - фронтон покрив. По инсталира својата рамка се направи порта, дури и ако водата е извлечена од страна на пумпа. Кофата ќе биде прикачена на портата користејќи синџир. Следно, останува да се изгради гајба на рамката на покривот и да се постават избраните материјал за покривање.

Можеби сте заинтересирани за: