Како да се справи со подземните води во приградската област

  • admin
  • 15 декември 2014 година
Како да се справи со подземните води во приградската област

Многу градинари се соочуваат со проблемот на блиски подземни води во нивниот дел од дача. И ова е навистина голема тешкотија за летен жител, бидејќи оваа несреќа може да ги отстрани сите напори да се зголеми добра жетва. Но, да престанеме сега и да кажеме дека можеме и мораме да се бориме со подземните води. И еве како - ќе разговараме за ова подоцна во нашата статија. Но, не заборавајте дека ова дело е валкано, макотрпно. Затоа, однапред се грижи за комбинезоните, да помогне да се реши ова прашање http://specteks-plus.ru/.

Подземните води се добри или лоши?

Некој можеби ќе праша: "Па, зошто овој напис носи такво чудно име? Дали подземните води - тоа е лошо? На крајот на краиштата, водата за растенија во приградската област (како и за сите живи суштества) е живот! "Да, не тврдиме - водата носи живот на целиот живот на нашата планета. Но, ова е само воопшто. И особено, во услови на блиски лежи на површината на подземните води на сајтот - ова е катастрофално за градината. Зошто? Бидејќи според статистичките податоци напета цреши се претвори во ќор Буш за еден месец, и јаболкницата - четириесет и пет дена, каде што ќе има ниво на пролет пораст на подземните води на површината на почвата. Уверливо? Тогаш ајде да се бориме со нив!


Како да се одреди нивото на подземните води во областа

Непријателот мора да биде познат лично. Значи, да го дефинираме! Ако има некоја структура во летниот престој, особено со подрумот (градинарска куќа), подземната вода ќе се манифестира во првата пролет. Штом почнува движењето на вода во природата - тука се, тука, овде како овде! Но, што да правиме кога нема зграда? Кога првата зграда, која се планира да се изгради тука, е нашата селска куќа? Тогаш ние нема да ризикуваме, но ќе дознаеме сè и кристали.

За почеток, гледајте ги дрвјата. Колку е повисоко дрвјата, толку е помала подземната вода во оваа област. Многу е добро за изградба на куќа, поставување градина и за создавање длабока сува подрум.

Во оние места каде што подземната вода е многу близу до површината, гранките се недоволно развиени, а советите имаат исушени совети. Исто така можете да забележите целосно мртви јазли, како и мртви врвови на овошни дрвја. Ова е многу лошо. Ако е можно, не треба да се скрши градина на оваа страница. И што треба да направите без подрумот!

Обрнете внимание и на тревата. Во областа каде што плитка подземна маса, тревата е многу светла и сочна (во споредба со соседните области). вода богата почва, може да се набљудуваат растенија како што се врба, Алдер, meadowsweet, врба, острица, cattail, а не да се спомене и трски и конска опашка, и да заборави-ми-киселица, коприви и диви рибизла.

За растенијата, можете дури и да ја дознаете приближната длабочина на локацијата на подземните води од површината на почвата. Каде расте трска, нивото на водата во една до три метри длабочина, cattail - до еден метар, црна топола - од пол до три трска - од нула до еден и пол метри (понекогаш и до три до пет), пелин - три до пет (а понекогаш и до седум метри), сладунец - од пол до пет (или десет) метри, и луцерка жолта еден и пол до две (или десет или петнаесет) метри. Брусница, исто така, расте добро на мочурлив почвата.


Можете да користите повеќе точни, мерни методи. Во пролет, кога масата за вода е највисока, вежбајте дупка во почвата. За таа цел, најдобро е да се користи вежба не помалку од два метри, со обележани марки (види). Така, ќе научите како близу до површината на почвата се подземните води.

Значи, главната работа што треба да се открие однапред е што е на површината - песок или глина? Која е длабочината на која слоевите се менуваат и која е нивната дебелина? Нивото на локацијата на подземните води (сезона и временски услови за време на ова мерење) и заситеноста на водата на слоеви на земјиште на страницата од интерес за нас?

Но, каде можеме да најдеме одговори на таквите тешки прашања за обичниот човек на улицата? Како да се утврди колку опасната подземна вода е во нашата градина? Всушност, сè е многу едноставно. Можете да се обидете да дознаете сè, само по метод на експерименти и пресметки. За тоа како да го направите ова, напишавме малку порано - можете да вежбате добро и да ископате дупка во градината. Можете исто така да се обидете да прашате за овие блиски соседи. Можеби тие можат да ни кажат многу корисни работи од нивната пракса.

Во секој случај, бидете внимателни и не го правите она што подоцна ќе жалите - ако е можно, не ја скршувајте градината во земја каде што подземните води се многу високи, не гради куќа на таква земја и не копате подрумот.

Како да се справи со подземните води на местото

Но, што да направите за оние кои немаат друг избор - подземните води се во непосредна близина на површината на почвата, и од две варијанти на нивното појавување - ниско и високо, дали ја отфрливте првата опција? Нема што да се стори - ние ќе мораме да се бориме со нив! Но, како? Ајде да дознаеме.

Со подземните води во земјата, може да се борите со одводнување. Ако масата за подземни води е висока, тогаш специјалните канали околу површината на земјиштето можат да помогнат. И не само канали, туку целата мрежа на канали за рекултивирање ќе ни помогне да го намалиме нивото на подземните води и да избегнеме наводнување на згради и смрт на растенија. Но, како може ова да помогне, и дали е навистина ефикасно? Се разбира! Размисли за тоа - подземните води од целиот градината парцела почнува да се исцеди во ров, бидејќи сега тие се единствените места во страницата на земјата, каде што не постои отпор на почва и капиларна пораст на течност до недостасува (тоа - физика). За подобро разбирање на овој уникатен и многу корисен процес за нас, погледнете ја сликата подолу.

Исто така, забележете дека не е доволно да се ископаат такви мелиоративни канали околу градината, сè уште е неопходно да се обезбеди целосна дренажа на вода од нив (инаку нема смисла).

На нашите дренажа ѕид ровови не дисторзии, тоа е можно да се прелива во ров кршен камен или чакал или смеса од тоа да се пополни песок-чакал, прво стави на дното на цевката ров дренажа.

Во прилог на сè друго, би било убаво да се распореди нашата борба со подземните води во градината и да се спроведат низа посебни мерки за зголемување на нивото на темелите на зградите и паралелно да се намали нивото на подземните води.

На пример, по правењето мелиоративни канали, не застануваат таму, а, исто така, целосно да го подигнете (со пополнување) нивото на целата градина и темелите на селската куќа.

Во секој случај, особено кога се појавуваат сложени ситуации, консултацијата со квалификуван специјалист никогаш нема да биде пречка.

Значи, без разлика дали или блиски, напротив, ниска подземните води се наоѓаат на нивниот летен куќа - проблемот е решлив, тоа ќе биде само една желба! За ова, во заклучок, донесуваме внимание на вашето мало видео.

Може да бидат заинтересирани: