Видови на кои се соочува тула: димензии, боја, пресметување на количината на тули, со кои се соочува куќата на пена блокови со тула.

 • admin
 • Јули 06, 2017
Видови на кои се соочува тула: димензии, боја, пресметување на количината на тули, со кои се соочува куќата на пена блокови со тула.

Најпопуларниот градежен материјал е тула. Ако вашата куќа е изградена од различен материјал, можете да му дадете нов изглед, прекриен со тула. Сега на пазарот има огромен избор на овој материјал. За какви видови на тули се наоѓаат и неговите параметри ќе бидат опишани во оваа статија.

Типови кои се соочуваат со тули

Постојат неколку видови на тули кои се соочуваат, и на прво место се делат на производство на суровини.

Размислете за главните видови:

Керамика   е направен од специјални видови глина. Може да биде солидна или шуплива. Нивниот изглед не се разликува едни од други, но товарот е во состојба да издржи различни. Ова мора да се земе предвид при купувањето на материјалот. Предната површина може да биде сјајна или мат, исто така е можно да се декорираат имитирање на разни материјали или површини.

a89a9f9c7b27ffe8887a0a9903f5a3eb

Клинкер   се однесува на керамички тули, но повеќе рафинирано. Ова е можно поради додавање на посебен вид глина и отпуштање на висока температура. Таа е погодна за дизајн на отворање на прозорци и врати, т.е. делови кои се соочуваат со тешки товари. Овој вид се одликува со неговата висока густина и ниска апсорпција на вода. Благодарение на овие својства, тулите нема да бидат уништени под влијание на атмосферските фактори и долго време да се задржи презентираниот изглед. Различни бои ќе ги задоволат потрошувачите.

brick_klinker

Хиперпресиранисе добиваат не со печење, но под висок притисок. И тоа се разликува од претходните видови според неговиот состав. Изграден е од варовник, цементни адитиви на бои, а песокот и глината се целосно исклучени. Оваа тула има висока јачина. Скелетот на овој материјал е текстуриран и наликува на природен камен. Оваа функција може да биде претепана кога украсувате куќа и градите ограда. Бојата на тули може да биде поинаква. тоа е целосно зависно од материјата за боење.

5808abdeb124dcdf4499611c_giperpressovannyj

Соочување со големина на тули

Димензиите на тули кои се соочуваат се стандардни и се во согласност со ГОСТ. Сите производи мора да бидат сертифицирани. Ова е неопходно не само за олицетворение на архитектонскиот дизајн, туку и за цврстината на ѕидот. И тоа беше потврдено со експерименти. Во нашата земја, во 1927 година се појави единствен стандард за производство на тули.

Материјалот може да се изработи од различни суровини користејќи различни технологии, но димензиите треба да се сумираат според стандардот:

 • еден - 250 * 120 * 65 мм;
 • еден и пол и подебели - 250 * 120 * 88 мм;
 • двојно - 250 * 120 * 138 мм.

Производителот може да направи серија тули на поединечни големини, но во масовно производство нема.

Исклучок е клинкер тула, која покрај стандардната (единечна) големина може да биде и следниве параметри:

 • 250 * 60 * 65 мм;
 • 250 * 90 * 65 мм.

Знаејќи ја големината на материјалот што се соочува, може да размислите околу дизајнот и да го пресметате точниот број.

1-29

тула со поглед кон еден и пол

За поефикасна конструкција, повеќето градежни фирми користат една и пол тули. Ова го олеснува процесот на градење и го намалува количеството на потребниот материјал. Неговата големина е 250 * 120 * 88 мм. Таквата тула има брановидна површина. Значајни димензии ви дозволуваат да ги намалите трошоците за работна сила при изградба на објекти. Покрај тоа, намалена е потрошувачката на цементен малтер за ѕидање. Еден квадратен метар на ѕидот ќе бара 41 тула, а во кубен метар од 316 парчиња. И со броење, ние откривме дека ѕидарската брзина е една и пол пати поголема отколку кога работиме со еден аналог. Со економска гледна точка, овој вид тула е корисен, цената на кубен или квадратен метар е пониска од цената на материјалот со стандардни димензии.

polutornyi_kirpich_01

со кои се соочуваат цигли

Големината на оваа тула е:

 • должина 250 mm;
 • ширина 120 мм;
 • висина 65 мм.

Тоа е одлично за соочување со згради. Отпорен на механички стрес и атмосферски влијанија. Се разбира, поради малата големина за разлика од една и половина работа ќе биде повеќе макотрпна и долга. Исто така, потрошувачот ќе биде задоволен со долговечноста, бројот на работни циклуси од 30 до 50 години. А ѕид направен од таков материјал ќе излезе уредно и убаво.

54f1dbb71a4ca

Тула, обложување

Бојата на обликуваниот материјал е избрана за сенката на вратите, прозорците и покривот. За поставата на една мала куќа, најдобро е да се изберат посветли нијанси од големите згради. За нив, можете да користите полесни тонови. Во суштина, бојата на тулиот зависи од бојата или сорти на глина во неговиот состав. Исто така, сенката може да биде под влијание на процесот на отпуштање. Сега разгледајте ги главните бои на материјалот и кажете како тие се добиени.

тула жолта со кои се соочува

Жолтата тула е пријатна за око и многу ја избрале за декорација на куќи и сместена. Нивната боја се должи на конституираниот песок и вар и бојата на пигментот. Покрај тоа, не можете да се плашите дека со текот на времето бојата на материјалот нема да исчезнат. Современите производители даваат гаранција за боја 25 години. Употребата на жолта тула е различна, тоа е дизајнот на фасадите, изградбата на огради, разни летниковци и земјоделски објекти. Изгледа убаво и совршено се вклопува во дизајнот на било која локација.

314_2608

тула со црвена боја

Црвената тула е класика. Неговата боја се должи на глината, од која е направена. Таа има високи механички својства. Покрај тоа, оваа тула може да се комбинира со бела, праска и црна боја. Така, првично може да се украде фасадата и да се даде индивидуалност во вашиот дом.

d71ffe

тула со кафена боја

Таквата тула е направена од глина, а кафеавата се добива со додавање на манган во суровината. Браун боја станува популарна во дизајнот на куќи, а неговите комбинации со полесни нијанси изгледаат спектакуларни. Исто така, убави комбинации од различни нијанси на кафеав изглед. Користејќи го овој материјал, ќе добиете куќа и од античките улици на Европа, со богата историја.

датотека

клинкер се соочува тула

Зборувавме за карактеристиките на цилиндарските цигли погоре. Сега да разговараме за боите и за методите на примена. Најчесто оваа тула има природна црвено-кафеава нијанса. Тие добиваат посебна текстура, што е нивна главна предност во однос на другите материјали. Ајде да зборуваме за неколку начини да создадеме текстура.
Слотрет   - е примена на минерална трошка на предната страна на производот. Понатаму, тула се пече и резултатот е убава и невообичаена површина. И поради употребата на различни минерали, може да се добијат различни решенија во боја. Таквата тула подобро се користи за дизајнирање на мали делови од фасадата или за изградба на арбори. Поради релјефната површина, повеќе нечистотија се населува на неа и сите убавини згаснуваат.

shotcrete задебелени red_terlimek

Втиснување- ова е слој од тули со течна керамика (engobe). Тоа е прскано или истурено со цигли. После тоа, производите се пукаат во рерна. После тоа, тулите добиваат керамички слој од околу 1 мм дебелина. За да се добие ефект на стариот цигла покрие само делови, поради тоа ќе добиете интересни поминува бои.

it_5664_26712

Слој со глазура   - овој метод е сличен на претходниот, само за обложување користи специјална глазура. По отпуштање, тулата добива практично стаклена површина. Поради ова, совршено е заштитено од влага. Исто така, глазурата дава широка можност за експерименти со бојата на производите.

gk

Колку ви се потребни за тули?

Ова прашање го поставуваат сите што сакаат да ја наметнат својата куќа. Треба да се пресмета количината на материјал за да се вклопи во буџетот. За ова, можете да се вооружите со лист хартија и молив. За ова, потребно е да се постави дијаграм на куќата со димензии и да се пресмета површината на ѕидовите. Не заборавајте да се намали површината на прозорците и вратите. Знаејќи ја областа на ѕидовите и површината на една тула, може да се пресмета количината на материјал.

Покрај тоа, можете да користите онлајн калкулатори во кои мора да наведете:

 • вкупната должина на ѕидовите;
 • големината на тули;
 • висината на ѕидовите на аглите на објектот;
 • дебелина на ѕидовите;
 • цената на материјалот;
 • дебелина на растворот итн.

Неименуван

Исто така вреди да се напомене е квадратчето "прозорци и врати".

Untitled1

Откако ќе ги специфицирате сите параметри, притиснете го копчето "Пресметај". Следно на екранот можете да го видите резултатот. Ќе ја покаже потребната количина на материјал со неговата вредност.

Без наслов

Исто така можете да добиете информации за малтер за ѕидање. Благодарение на оваа пресметка, можете да заштедите време и да купите потребна количина тули и други материјали за работа.

Untitled3

Соочувајќи се со куќата на пена блок со тула

На современиот пазар има многу градежни материјали. Голема популарност е изградбата на куќи од пена блокови. Материјалот е лесен и има прилично голема големина, што во голема мера го намалува времето за изградба. За жал, овој материјал е порозен и е способен да ја апсорбира влагата, а тоа води до уништување. Затоа, таквата зграда мора да биде заштитена. Ова може да се направи со соочување со тули. За почеток на ѕидовите на куќата мора да се изолира, за ова можете да го користите пена полистирен и да ја поправите на ѕидовите низ целата област. Потоа, преминете на поставата на куќата. За ова избираме тула со кои се соочуваме. Во првиот ред на ѕидарски изработуваме дупки за вентилација до 13 cm во големина, а во секој ѕид мора да има минимум 4 парчиња. Следната фаза треба да го поврземе внатрешниот дел на ѕидот и надворешниот дел. За да го направите ова, можете да го користите арматура, која ќе се наоѓа во рабовите на ѕидарски и сигурно ќе ја поправи целата структура.

Најмногу идеален е следната структура на ѕидот:

 • со кои се соочува;
 • воздушен јаз;
 • зајакнувачки слој;
 • пареа бариера;
 • грејач;
 • блокови од пена;
 • малтерисување.

Таквата структура на ѕидовите ќе ја задржи топлината во куќата и ќе ги заштити од ефектите на атмосферската влага.

газобетон

Оваа статија ја опишува тули кои се соочуваат. Внимание се обрнува на неговата големина и шема на бои. Покрај тоа, таа раскажува како можете да пресметате количина на потребниот материјал. Користејќи го советот на статијата, можете да купите соодветна количина тули и самостојно да ја полирате вашата куќа со овој материјал. Успешна работа.

Може да бидат заинтересирани: