Правила за додавање на веранда во куќата, што треба да знаете и да правите при производство, корисни совети

  • admin
  • 28 април 2015 година
Правила за додавање на веранда во куќата, што треба да знаете и да правите при производство, корисни совети

Веранда приватни домови за да се изврши многу корисни функции: тоа е можно да се напие чај со топла летна вечер, да имате семејство вечера за време на викендот, пауза од метежот и вревата. Во зима, затворена веранда ќе ги заштити од влезот на снег и ветер до куќата, ќе помогне во одржувањето на стабилна температура во коридорот и во ходникот. Ако изградбата на тремот не е наменета за во дизајнот на куќата, кои живееле во тоа за неколку години на сопствениците на сите исти дојде до заклучок дека оваа екстензија. Се разбира, идеалната опција е истовремената монтажа на куќата и верандата, но честопати додавањето на верандата во куќата се врши подоцна. Во овој случај, сите градежни работи треба да се вршат во согласност со правилата.

Избор на место за веранда и подготовка на тоа

prystroyka_verandy_k_domu1

Местото за локацијата на верандата треба да биде избрано така што структурата:

  • гледано од главниот влез,
  • имаа пристап до една или повеќе соби дома.

Можете да ја поставите верандата пред фасадата или на страната на куќата, но во секој случај треба да обезбедат заштита на влезната врата до куќата. Проектот на прикачената веранда треба да биде дизајниран така што да не го наруши целокупниот стил на куќата, добро се вклопува во неа и се вклопува во околниот пејзаж.

Пред почетокот на изградбата ќе биде неопходно да се подготви територијата. Област треба да биде ослободен од остатоци, чиста во својата територија останува на старите згради, исто така, ќе треба да се отстрани горниот слој на почвата, и порамнете хоризонтално. Во следната фаза на работа, можно е да се одбележи идната структура, да се утврдат линиите на нејзините граници. Како етикети можете да користите дрвени штипки, парчиња армирање или тенки метални цевки. Помеѓу инсталираните ознаки, потоа повлечете го кабелот.

Што се однесува до димензиите на верандата, неговата должина треба да одговара на должината на фасадата на која ќе биде прикачена. Нема ограничувања на ширината на конструкцијата, но обично се прават најмалку 2,5 m.

Не е дозволено никакво вдлабнување од ѕидовите на главната зграда. Ако куќата и тремот изградена во исто време, идеална опција ќе биде изградба на заеднички јазик за нив - во овој случај, со закана од испуштање на тремот на основата на темелите на куќата како резултат на сезонските промени во температурата ќе се елиминира целосно.

Основање на фондација

prystroyka_verandy_k_domu10

За да додадете веранда, неопходно е да се обрне посебно внимание на поставувањето на нејзината основа. Фондацијата може да се изгради лента или колонообразен. Ако изградбата се планира да се користи тула или блокови, а самата конструкција ќе има импресивни димензии, тогаш основата за тоа е подобро да се изгради лента. Идеално, основата на верандата треба точно да го повтори дизајнот што се користи во главната зграда - ова ќе помогне да се спречи појавата на нарушувања. Не заборавајте дека дизајнот на верандата и куќата се разликуваат по маса, односно. Времето на собирање на секоја од структурите ќе биде различно.

За да се пополни лентата основа, во согласност со изгледот, ископа ровот, соберат во него дрвена опашка еднаква по висина до планираната основа. За да се подготви конкретен цемент, песок и чакал во сооднос 1: 3: 6. Актерската екипа треба да се изврши рамномерно на дното на ровот подготвени дебелина на слој до 10 см. Со цел да се зајакне основа околу периметарот иднина чардаци поставени просек камења. Следниот слој се истура на ист начин како првиот, повторно се поставуваат камењата. Кога натопување на последниот слој на камења не треба да се постават, неговата површина е уредно израмнета со мистрија. Понатаму, во текот на 3 дена, темелот не се допира - бетонот мора конечно да се зацврсти и да се исуши. Ако работата се изведува во текот на летото, на висока температура на воздухот, тогаш темелот е покриен со филм или бура и периодично се напои - за да се спречи напукнување.

Додавање на веранда во дрвена куќа, во случај верандата исто така да биде изградена од дрво или други лесни материјали, може да се направи со столбна основа. Се карактеризира со помала цврстина, но за згради направени од дрво, светлина и мали, сосема е доволно. Предноста на таквата фондација ќе биде помалку труд и едноставност во изградбата и значителни заштеди на материјалите.

prystroyka_verandy_k_domu11

Формирањето на колоновата основа се појавува во следниот редослед:

  • прво копање јами за столбовите, нивното дно е покриено со песок од 20 см,
  • тогаш јамите се истураат со бетон до нивото на површината на почвата.

Откако бетонот е целосно зацврстен, столбовите треба да се третираат со стопен битумен. Кога фрлаат меѓу земјата и површината на бетонските столбови, форми на пукнатини - тие треба да се полнат со песок или земја и да се набијат. Преостанатиот дел од земјата е прекриен со црвена тула до нивото на главната основа.

Ако дупките под столбовите имаат длабочина помала од 1 m, тогаш нема потреба да се врши засилување на јамите. Ако столбови се дизајнирани подолго, а потоа им овозможат на армирано-бетонски рампа или постави неколку изолација откако ќе го направите и во долниот дел од тоа - тоа ќе го предупреди за опасноста од слегнување е спроведен простории.

Како да прикачите веранда до куќата - градиме дрвена рамка

prystroyka_verandy_k_domu2

Додавањето на дрвена веранда го презема собранието на дрвена основа, се препорачува да се користат дрвени греди или логови чиј дијаметар е поголем од 120 mm. Позитивен аспект во изградбата на таква скелетна веранда е недостатокот на потреба да се закачи верандата на ѕидот на домот на куќата.

Прилог кон дома се врши по следниот редослед: Врз основа на груба продолжување собрани праг одбори, ги поврзува со едни со други во аглите на принципот на "директна брава". За да го направите тоа, надолжната проекција на L-облик се направени и прицврстени под агол од 90 степени. Со празнина од 0,5 метри на секоја лента е потребно да се направи бразди во која се монтирани вертикално Struts, монтажа после инсталацијата се врши со помош на нокти или метални клипови. Над инсталираните вертикални фрагменти го вршите горниот дел со дрвен зрак.

prystroyka_verandy_k_domu3

Потоа доаѓа важен момент за фиксирање на скелетите на верандата - во близина на наклонот на покривот на куќата, треба да го пополните зракот. Прицврстувањето се врши со прицврстувачки завртки. Следно, можете да започнете со монтажа на системот за скелиња. По завршувањето на монтажната работа, експертите препорачуваат сите дрвени површини да се третираат со антисептички премаз.

Како да се направи покривот на верандата

prystroyka_verandy_k_domu13

Од куќата и тремот треба да се погледне како целина, треба да бидете сигурни дека тоа не е само квалитативно врши директен своите функции, но, исто така, имаше естетски изглед, совршено се вклопуваат во целокупната дизајн на куќата и ја нагласува нејзината атрактивност во изградбата на покривот.

prystroyka_verandy_k_domu14

Најдобро е ако покривот се користи како кровен материјал за покривот на верандата. Поставување на материјал за покривање работат на унапредување на собраа гајба, во зависност од кровни конструкции тоа може да биде цврста или имаат структура мрежа.

prystroyka_verandy_k_domu17

Изборот на материјали за покривање на ролни вклучува изградба на гајба со цврсто соседни табли. Закрепнување на мек покрив ќе бара длабоки nataplivaniya ноктите во дрвени сплавови. Ролната подна површина, исто така, треба да биде прицврстена на рабовите на покривот, за поголема сигурност може да се фиксира со помош на дрвени прекривки од горе.

Ако покривот треба да биде изграден од метален лист, тогаш прицврстувањето треба да се врши со клинци, откако на листовите се приклучува "преклопен" спој. чеша листови треба да бидат наредени да се преклопуваат, со маргина од најмалку 14 cm, како на прицврстување материјал може да биде завртки, под своите пред-дупчат дупки на саканата дијаметар.

Како да се изгради тула веранда во куќата

prystroyka_verandy_k_domu15

Ако чардаци рамка во прилог на тули куќа е изградена од истиот материјал, за производство на ѕидовите може да се користи не само тули, но полесни материјали, на пример - бетонски блокови. Бидејќи таквата веранда обично е конструирана затворена, тоа ќе бара затоплување на ѕидовите. Најдобро е да се справите со проблемот на заштеда на топлина мангата или стиропор.

prystroyka_verandy_k_domu8

Пред да започнете со градежните работи, треба да ги проверите нивоата на темелите на куќата и чардаците. Ако се најде несовпаѓање, тогаш треба да се фиксира со естрих.

Ако нивоата одговараат, тогаш можете да продолжите до ѕидарството на ѕидовите. Прво, се постават темелите на хидроизолација слој, а потоа се повлече жици, се руши надворешниот периметар ѕид. На скршената линија поставена свртена со тули, потоа изгради внатрешен дел од ѕидот што го носи товарот. Просторот формиран помеѓу завршувањето и внатрешниот ѕид е поставен со топлинско-изолациски материјал. Еден куп внатрешен и надворешен ѕидарски се изведува на секои 5 редови, користејќи парчиња праволиниски или s-облик на засилување.

prystroyka_verandy_k_domu7

Во планираните места отвори се направени за поставување на прозорци и врати. Кога ѕидовите ќе ја достигнат потребната висина, е наредено пакет од горниот дел од ѕидовите на армиран бетон. За да го направите ова, изградете 7 см висок кофраж, вметнете сидро завртки на аглите, лежи зајакнување и се прелива во бетон. По нејзиното зацврстување преку завртките за прицврстување зацврстете го дрвениот облик. Ќе биде потребно за одредување на дневниците и за изградба на привремено преклопување. Покривни работи се изведуваат на ист начин како и при градење веранда направена од дрво.

Ние правиме подови и скали

prystroyka_verandy_k_domu18

Рационален опција за подот веранда е дрвена изградба на најавите со еден штиците - специјална товарот на Фондацијата, тоа не се создаде, но ќе обезбеди доволна сигурност и е во состојба да издржи значителните оптоварувања. Но, при изборот на оваа опција:

  • можете да поставите табли само на логови,
  • на заостанува и floorboards самите треба да бидат темелно третирани со антисептични и антифунгални соединенија,
  • сите дрвени структури треба да бидат насликани со боја за работа на отворено.

prystroyka_verandy_k_domu6

За удобен влез во верандата, обично е изградена скала, со соодветни широки чекори. Горниот треба да се наоѓа на нивото на подот на верандата, долниот дел на нивото на земјата. За прицврстување на чекорите користете странични ленти, лоцирани со мал агол. Прицврстувањето на фрагменти од скалилата се врши со помош на ноктите.

Прозорци на веранда

prystroyka_verandy_k_domu5

Самиот дизајн на верандата и желбата да се добијат заштеди во осветлување претпоставуваат дека максималниот можен дел од ѕидовите треба да се одвои за инсталација на прозорци. Структурата со големи прозорци изгледа лесно, внатре во неа е лесна и пријатна. Затоа, при планирање на веранда, треба да размислите однапред за локацијата на прозорците и предната врата.

prystroyka_verandy_k_domu9

Инсталирањето на прозорските прагови треба да се врши на планираните места, на висина од најмалку 0,5 m од подот. Сепак, употребата на современи двојни застаклени прозорци ви овозможува да направите прозорци до целосна висина на ѕидот, изгледаат многу привлечни. Експертите не препорачуваат да се инсталираат прозорци наспроти влезот на верандата - оваа опција ќе придонесе за појава на нацрти и за губење на собни топлински својства. Најрационално е да се има влезната врата од крајот на продолжувањето.

Можеби сте заинтересирани за: