Дизајн на потпорен ѕид: дизајн, материјал за потпорен ѕид. Задржување ѕидови на сајтот со свои раце.

 • admin
 • 29 јули 2016 година
Дизајн на потпорен ѕид: дизајн, материјал за потпорен ѕид. Задржување ѕидови на сајтот со свои раце.

Добра област локација на страницата, развиена инфраструктура ... Сепак, ова не е доволно. Многу сопственици на куќи се желни да добијат дури и области со подготвена област, но што ако добиете парцела со неправилности? Постои излез од оваа ситуација, и ова решение е дизајн на пејзаж. Меѓу неговите разни идеи на место со падини, ќе биде соодветно да се инсталира задржувачки ѕид. Каква варијација ти одговара и од што може да се направи, во иднина ќе одлучиш за себе.

Задржување ѕидови во дизајн на пејзаж

Одржувачкиот ѕид е елемент на пејзажна структура која истовремено може да ја декорира територијата на фарма и да стане заштитна структура против ерозијата и уништувањето на почвата. Обично размислувајте за таков ѕид на нерамни области, со промени во површината на почвата, падини, но исто така и на рамни делови на земјата, потпорен ѕид може да се користи како украс. Таа е прикачена на ѕидовите на куќата, на оградата, скршена заедно со алпските ридови, во градината или по завршувањето на приватната сопственост, како платформа за гледање.

Ваквата конструкција не одзема ниту парче територија од вас. Можете да го организирате за сопствени потреби. Постојат многу опции за поставување нешто на големото земјиште:

 • можете да пресече цветна постела со цвеќиња, камења или само зелена обвивка. Crocheted растенија се идеални;
 • насипот на земјата ќе биде одлично место за садење грмушки со плод;
 • на ѕид што бил изграден, би било убаво да се засади една мала зеленчукова градина. Јагоди, зелена, качувачки грашок, грозје - ќе бидат одлични садење;
 • кога земјата е поделена на зони, насипот во ѕидот може да се посее со тревна трева;
 • кога украсуваат парковна зона на место, статуите можат да бидат поставени во слободниот простор на ѕидот, фигури, особено сложени сопственици на куќи кои ги сместуваат фонтаните, мини-базените.


Дизајн на потпорни ѕидови

Одржувачкиот ѕид обично се поставува на таков начин што е во комбинација со градинарски дизајн. Јасни димензии и ограничувања во неговата конструкција не се присутни. Сето тоа зависи од големината на вашиот сајт. Дури и на најситното парче земја можете да создадете уникатен состав.

 • Едностешните потпорни ѕидови, како по правило, се избираат на локациите без посебни разлики или на рамни површини. Висината на ѕидот не е поголема од 0.7 - 1 m. Покрај оваа структура, може да се приложат и неколку чекори. Во земјата што е во ѕидот, обично растителни цвеќиња, тревна трева, џуџести грмушки, да градат алпинистички ридови. Ако зоната на потпорната конструкција дозволува, нема да биде излишно да се организира мал езерце. Ако сакате, овој ѕид може да биде изграден независно;

 • Двостран потпорни ѕидови се одгледуваат на наведнати парцели или се создаваат за декоративни цели за декорација на заградата. На слободната земја се скршени цветните леи од градинарски култури, се поставени цветни аранжмани, фигури, трева, мов. Тука исто така се поставени чекорите, понекогаш помеѓу пасусите тие прават мал простор за одмор, организираат фонтани, езерца;

 • Резервна копија од три или повеќе групи е поставена на страница што се наоѓа на падина. Висината и материјалот можат да бидат многу различни. Ако овој тип на потпорен ѕид има директна намена - да ја одржува почвата од уништување, потоа да ја обработуваме од бетон, изработувајќи ги сите правила, со дренажна структура. На врвот употреба поставата направена од природен или вештачки камен, плочки. За украсни цели, обично се користи дрво.
    Така, местото со наклон ќе биде скриено поради изградените предели. Заедно со нејзините групи се поставени чекори или патеки. Во зависност од вашите преференции и стил на градината, можете да поставите дрвја, грмушки, камени композиции во форма на насипи, обоени камчиња, алпинистички ридови, базен и рекреација. И ако висината на ѕидовите на поддршката овозможува, можете да висат фенери на соларни панели, саксии, слики.

Во форма на потпорни ѕидови може да биде:

 • заоблени;
 • директен;
 • правоаголни;
 • цик-цак заоблени;
 • цик-цак аголна;
 • во форма на ѕидарски ѕидови.

Видови материјали за потпорен ѕид

 • Камен.  Задржувачкиот ѕид на камењата може да претпостави сув слој, ѕидарски во преграда со врзива, поставата. За работа изберете такви природни камења како базалт, калдрма, доломит, песочник, гранит, кварцит, дијабаз, сиенит, камчиња. Во зависност од расата земете цели и сецкани камења. Ако имате намера да изградите ѕид повеќе од 0,25 метри, тогаш треба да ја поставите темелите. Секогаш е поставена не помалку од 0,30 m. Инаку, ѕидот ќе биде ранлив;

 •   Бетон.  Задржувачките ѕидови на бетонот се масивни структури. За да ги инсталираат, за да се избегне деформација, ровот се распаѓа. Длабочината на ровот ќе зависи од висината на ѕидот (околу 1/3 од висината на објектот). На дното е поставена дренажа - камчиња и песок, на врвот на перницата се поставува слој на водоотпорност. Преку ѕидот, цевките за одводнување се нужно отстранети. Поддршката на бетонот треба да има засилување во основата, но ако почвата не е премногу лабава, тогаш можете да направите без неа.
    Голите бетонски ѕидови не изгледаат многу претставени. Затоа, сопствениците на куќи ги скратуваат со материјали кои се соочуваат: гранитни чипови, вештачки или природни камења. Ако се одлучи да се остават ѕидовите без да се заврши, тогаш може да се надополнат со ампелни растенија, лозје;


 • Брик / блок.  За самостојни ѕидови од тули, тоа е тула или блокови кои најчесто се избрани. Како и во ѕидарски направени од бетон, мора да се постави основа за поддршка на блок материјал. Ова е неопходна мерка за конструкции над 0,25 м. Тука треба да се земат предвид дебелината на ѕидот. Колку е поголема висината, толку е поголема длабочината на основата и ширината на ѕидот. На пример, за ѕид од 0,5 m, дебелината треба да биде најмалку 0,12 m, а за 1 m висока конструкција, ширината на ѕидање треба да биде 0,25 m.
    Тула што се користи за ѕидање, ретко фурнир. Но, блокови изгледаат помалку естетски префинети и тие се наредени со свртени плочи, вештачки или природен камен. Прекрасно се погледне оние структури во кои цвеќиња се скршени, засадени качување растенија, смрека и tuja насади;

 •   Габиони. Габионите се силни структури кои можат да поминат низ канализацијата на водата. Со нивната изградба не треба да им овозможат на системот на мозоци, бидејќи водата веќе тече помеѓу клиренсот камен. Потпорен ѕид на gabions претставува следнава структура: решетката сад исполнет со рабовите поголеми камења внатре е помала чакал / камчиња. Мрежите се различни во обемот. Меѓу нив, тие се плетенка со загради.
    Таквата конструкција е повеќе практична функција, го користат за да се изврши не само градини, но, исто така, во подножјето на планините за заштита од лизгање на земјиштето. Во домашниот парк можете да го користите овој дизајн за убавина. Тоа е рамка со скали по должината на нивоата на поддршката, ѕидовите на самата поддршка. Над него, ништо не е покриено, ѕидовите веќе имаат естетски изглед.
    Gabionovaya задржување ѕид успешно ќе изгледа во комбинација со дрво и цветни композиции;

 • Дрвото.  Материјалот е достапен за секого. Дрвени потпорни ѕидови може да се направат независно. Дизајнот на овој план, по правило, е направен од дневници. За нивна инсталација, неопходно е да се копаат ровови, каде што ќе се постават дневниците. Длабочината зависи од висината на материјалот. Логите се инсталирани во вертикална положба, исто така има и хоризонтални инсталации. Крајна прелива песок и чакал, за сигурност дизајн истури цемент со решение од 10 см до работ.
    Дрвени потпори брзо се истроши. Дневници гниење габа покриени, покрај тоа, тие може да се соголуваат инсекти. За да се спречи предвремено неуспех, дрвото пред да инсталирате мора да се третира со посебни решенија за заштита на површина од влага и штетници.
    Дрвениот ѕид е во хармонија со речиси секој пејзаж. Тоа може да биде поставен во близина на куќата, а во посебен состав ќе се погледне на куќи на дрво, и во градината, па дури и на оградата. Па, ако тие се садат скромен цвеќиња, трева, фигурини поставени на microview тип на земјиште во Могила.

 • СИДА:  метални плочи, гуми, буриња, саксии, кутии, прекривки, шишиња. Ниши се затворени со земја, урнатини, песок или комбинација, и онаа на друга. Дизајнот е погоден затоа што не е потребен фондација. Како по правило, во земјата се садат цвеќе, трева или некои бери култури. Со вешт пристап, добивате прекрасен дизајн, кој дури и неискусните лозари можат да направат.

Структури на потпорни ѕидови

 1. Како што веќе е наведено погоре, ако вашиот потпорен ѕид издига повеќе од 0,25 метри, основата е потребно за тоа. Се наоѓа под земја и го носи главниот товар во конструкцијата. Тоа е на овој сајт е притисок на почвата. точни длабочина на Фондацијата - 1/3 од висината на резерви, а ширината на тоа треба да биде 1,5-2 дел од вкупната ширина на ѕидот;
 2. Телото - еден ѕид кој е изграден од избраниот материјал (дрво, тули, бетон, итн);
 3. Дренажен слој или дренажа. Овозможува зајакнување на темелите.

Задржување ѕид на страницата со свои раце од импровизирани материјали

Независно, без многу напор и трошоци, можете да направите потпорен ѕид од дрвен чип. Како опција, ние нудиме декоративна поддршка за цветната градина, скршен во близина на оградата. Ако имате неколку листови од овој материјал што лежат наоколу, тогаш не мора да трошите пари. Подгответе:

 • сложувалка;
 • лист на честички одбор;
 • зрак за прицврстување;
 • чакал или камчиња;
 • рулет;
 • молив;
 • чекан;
 • шрафцигер;
 • само-прислушување завртки;
 • ниво;
 • боја;
 • четка;
 • песок;
 • неколку плочи;
 • декоративни камења.

Ниво на почвата, одделете го насипот, кој треба да се зајакне и место за асфалтирана област. Измерете ја вашата страница и изберете ја формата на задржувањето. Во зависност од должината и ширината на избраниот должина интернет и висината на потпорен ѕид, секоја од нив ќе бидат различни. Ќе имаме аголен цик-цак.

Нацртајте ја потребната ширина и должина на поддршката со молив и рулет. Прилагодете ја должината независно, ширината е 0,35 m.

Вие треба да биде должината на бар најмалку 0,45 m, така што тие се закопани во земја за стабилноста на структурата. Сега, да ги преземе секое парче од дрво иверица, за секој од своите работ греди прицврстете го со завртки. На секоја страна треба да derevoplity подолу би требало да се проектирање работ бар (10 см).

Заврши ткаенина треба да се дефинира во земјата, се возеше на зрак во земјата на ниво на DSP. Резултатот е тоа што успеа да ги продлабочат изградба на 0,1 m. За естетиката, проверете на равномерност на ниво на поддршка. Мала нерамномерност може да се отстрани со чекан.

На овој начин, вози ги сите исечени листови од честички во почвата. Прицврстете ги лентите заедно со завртки за самопреслушување (може да се заменат со ноктите). Сега, од надвор, насликајте ги дрвените прегради со боја. Прво, ќе се закачи на ѕидот повеќе згреши, и, второ, под слој на боја, дрво нема да изгние. Ако не сакате да се наслика ленти, тогаш тие можат да бидат третирани со средства за да се спречи гнили и уништување на инсекти.

На рамна површина за поддршка на ѕидот се прелива слој од чакал или мали камчиња, а потоа песок.

Ставете ги плочите на песочна перница, држејќи го рабовите колку што е можно. Истурете ги рабовите помеѓу плочките и поддршката со декоративен камен. Ова е неопходно за одводнување на вода.

Во лабава земја, која ја поддржува поддршката, можете да засадите цвеќе или да ги ставите заедно со саксии. Одлично ќе изгледа и тревник трева или ниски грмушки. По сопствено наоѓање, на потпорен ѕид може да се прошири низ оградата периметар или исправени островот делови.

Корисни совети

 • Пред да го изградите ѕидот за подршка, внимателно пристапете кон избор на материјал. За област која е подложна на вибрации (на пример, во близина на железничката пруга) е подобро да не се користи сува спојката и деликатни ткаенини. За структурна сигурност, изберете структура со основа и силни материјали;
 • На дрвени колци траеше подолго, делот што ќе се стави во земјата, се подмачкува на машинско масло, опал или obmazhte битумен;
 • При изборот на зајакнување на структурата, имајте на ум дека на конвексни форма (круг, цик-цак) издржат многу поголема носивост од прав;
 • За подигање украси може да се користи на сува-врска, тоа се однесува на материјали како што се природен камен. Но, за директна функционалност неопходно е да се прибегне кон сигурни материјали со употреба на поврзувачки елементи;
 • Ако сакате да даде ефект на антиката своите резерви, тогаш obmazhte ѕидови јогурт. За неколку дена ќе биде покриен со мов. Исклучок - дрвени структури;
 • На периферијата на потпорниот ѕид, не можете да засадите деструктивни грмушки и дрвја. Коренскиот систем ќе ја уништи поддршката.

Да резимираме, ние се напомене дека на тоа подрачје на падините не е толку лоша како што изгледа. Со оглед на разновидноста на задржување структура што е можно да се организира во форма на каскадни градини, кои се легенди во антички Египет. Таков необичен височина нурнува воодушеви вашите гости и членови на семејството ќе уживаат во удобноста на пејзажот на дневна основа. Изберете некое од вашите лични време, а вашата сопствена страница ќе игра со нови бои!

Можеби сте заинтересирани за: