Како правилно да се направи спојка под електричен топол кат? Конусот под топол кат не само што ќе штеди енергија, туку и брзо загревање на топол кат

 • admin
 • 15 февруари 2016 година
Како правилно да се направи спојка под електричен топол кат? Конусот под топол кат не само што ќе штеди енергија, туку и брзо загревање на топол кат

Конечната фаза на поставување на електричниот под е електрично поставување на кошулата. Комплексноста е дека ако системот за подно греење може да се тестира, а со тоа и брзо решавање на сите недостатоци, ферман ќе бара од вас да прецизност, грижа и одговорност, затоа што тие се поправи грешката во овој случај - вработување е проблематично, комплицирани и скапи, иако во моментов, во современа конструкција, често почнаа да се применуваат и суви ферман. На пример, сува ферман Кнауф  Таа е идеална за тротоарите од сите видови и инсталација на подно греење. Да ги разгледаме подетално можностите за фрлање со посебни суви миксови и обичен цементен малтер.

Главните проблеми што може да се сретнат при процесот на поставување на кошулата

2

Првата и главната тешкотија е пукањето на готовиот раствор за време на процесот на сушење.

За да избегнете пукање, мора:

 • Направете раствор на саканата конзистентност - не течност и не е премногу дебела.
 • Бидете сигурни да инсталирате лента за амортизери околу периметарот.
 • Ако областа е голема, направете надоместоци за надомест.
 • Инсталирајте ја мрежа за зајакнување над топлиот под.
 • Пополнете го растворот чекор по чекор.
 • Не претерувајте со пластификаторот.
 • Внимавајте на потребната температура и влажност на површината на ферманцата.
 • Избегнувајте директна сончева светлина на површината на кошулата.
 • Не го вклучувајте топол подот додека ферментот не е целосно сув.

Ако вашиот спојувач е покриен со пукнатини, не се обидувајте сами да го решите проблемот - најдобро е да се јавите кај специјалист. За да го избегнете овој проблем, само треба да ги следите препораките дадени погоре.

Уредот на естрих на топол кат

Овде можете да користите две опции

варијанта број 1

марки-смајли-dlya-vyravnivaniya-pol

Направете ферман над топлиот под, користејќи специјални суви мешавини. Тие само треба да се разредуваат со вода, следејќи ги инструкциите. Ова се т.н. самоизрамни мешавини, кои се специјално дизајнирани за истурање на топол под. Оваа опција е релативно едноставна. Мешавините се подготвуваат врз основа на гипс, па се сушат релативно брзо - во рок од една недела.

Треба само да се почитуваат следните препораки:

 • Не го крши пропорцијата.
 • Не правете ја естетката премногу дебела.
 • Направете водоотпорност на површината и соседните ѕидови.

Врските на готови мешавини често се користи за греење уред електрични подот, но ова отелотворување е исто така погоден за тротоарите на вода, ако е достапна во дебелина на ферман настава која е погодна за обложување на цевки топла вода подот. Имајте во предвид дека над цевката мора да има слој од раствор не помал од три сантиметри. Процесот на инсталација не е многу различен од најголемиот дел, само треба да бидете внимателни - да работите со меки чевли, обидете се да не ги оштетите грејните елементи на топлиот под. За тоа како да се исуши кошулата и да се тестира топол кат, ќе разговараме подолу, но сега размислете за втората верзија на естрието.

опција број 2

3

Со овој метод се користи цементна кашеста маса. Бренд цемент треба да биде помал од 300. Ова олицетворение најчесто се користи во уредот на топла вода подот, бидејќи инјекциска смеса е високо отпорна на влага, има одлична термичка спроводливост, а дебелината на греење ферман кат во овој случај може да биде до десет сантиметри. Сепак, електричниот топол под под кошулата од овој тип е направен многу често, бидејќи цементната кашеста маса е поевтина од подготвените мешавини. За подот за вода, слој на естрих над цевката мора да биде најмалку три сантиметри, идеално пет. Цементниот малтер е направен во сооднос: 1 дел од цементно одделение 300 и погоре, 4 делови од песок. Додадете вода додека не се добие хомогена мешавина од консистенција слична на тесто. Да се ​​провери конзистентноста е сосема едноставна - формирајте мала топка од растворот и ставете ја на подот. Топката треба малку да се рашири на подот - не се шири и да се распаѓа!

Со цел да се поедностави работата со цементен малтер се користат пластификатори. Со нивна помош, можете да го направите решението повеќе "течност", податлив за усогласување. Кога користите адитиви, можете малку да ја намалите дебелината на естришката, но топол кат во овој случај не треба да се вклучува со полн капацитет. Пластификаторот се додава во износ од 1 до 10 проценти од вкупниот волумен на растворот. Ако додадете повеќе пластификатор отколку што е наведено во упатствата, решението ќе попушти.

Уредот на естрих под топол кат со употреба на цементен малтер

9fd0876c49833bdfb956d469179cfd66

За почеток, на целиот периметар од собата треба да се постават амортизери. Со негова помош создава празнина која го спречува појавувањето на пукнатини и ја подобрува звучната изолација. Ако вкупната површина на просторијата надминува 30 квадратни метри, тогаш мора да се подели на неколку квадрати и да се постават естрисите во фази во секоја од нив. Одделете ја областа може да биде ленти од полипропилен или дебелина на цевки од околу пет милиметри.

Фурната се поставува на нормална собна температура. За еден дел, времето на работа со готовиот раствор не треба да надминува еден час и половина. На крајот на ова време, решението станува несоодветно за работа. Затоа, важно е однапред да се пресмета колку е потребно решение за одреден дел од подот. Еден дел мора да се наполни веднаш, не е дозволено да се постават ферманците во неколку приеми. Можете да поврзете делови, но треба да направите компензација за шиење. Обидете се да не стапнете на каблите или цевките на топлиот под, и, повторно, да работите само во меки чевли!

Како да се исуши кошулата на топол кат

styagka_pola

Речиси сите решенија базирани на цемент се плашат од директна сончева светлина, и тие се скршнуваат под нивното влијание. Затоа, првото нешто што треба да направите е да ги прикријат сите прозорци во собата. По завршувањето на фрлањето, се препорачува растворот често да се прободува со тенка игла за да се овозможи слободно издишување на воздушните меури.

Цементниот раствор се суши доста долго - до 28 дена. За да се исуши ферментот рамномерно, покријте го со пластична обвивка и периодично навлажнете ја површината 7-8 дена. По естрих под топол кат целосно сув, вклучете го системот околу еден ден за да ги отстраните остатоците од влагата од растворот.

Како што може да се види од информациите дадени во рамките на овој член, во уредот за ферман за топол кат не постои ништо особено комплицирано, потребни се само точноста и почитувањето на препораките. И ферман на топол подот со сопствени раце на силите што секој може да ги направи, а не да прибегнува кон услуги на професионалци.

Можеби сте заинтересирани за: