Видови и апликации на линолеум 2

  • admin
  • 10 септември 2013
Видови и апликации на линолеум 2

Линолеумот е најчестата покривна покривка поради ниската цена, лесното одржување и издржливоста. Овој тип на тротоарите бил измислен во деветнаесеттиот век и беше првично се направени исклучиво од природни состојки. Името "линолеум" е изведен "linum" - ленено и "олеум" - масло. Модерен линолеум не е толку природен, но се одликува со голема разновидност на видови и бои. За нас, модерен линолеум е целата разновидност од различни подни покривки изработени од полимер.

Видови линолеум

Ако сакаме да го разделиме современиот линолеум во специфични групи на материјал за врзување, ќе завршиме со следното:

  1. Природен линолеум
  2. Поливинилхлорид (PVC)
  3. Глифтал (алкид)
  4. Колоксилин (нитроцелулоза)
  5. Гума (ролна).

Ако ги земеме предвид линолеум во согласност со Европската класификација на подни облоги, број два на етикетата ќе значи линолеум погоден за употреба во станбена површина, број три - во канцеларија, и број четири - линолеум за индустриски објекти. И линолеум за канцеларија или индустриски објекти кои не се наменети за употреба како подови за станбени простории, како што може да изпускам чуден мирис и да се обезбедат некои од штетните токсини кои можат да влијаат на здравјето на човек, кој е долго време во собата каде што креветот.

Изборот на линолеум за дома

Најчестиот вид на линолеум е ПВЦ (поливинил хлорид) линолеум. Таа е направена како пена или ткаенина или неткаен врз основа на звук бесплатен и за сингл и мулти-слој основа или генерално unbonded. Набавка и монтажа на ПВЦ линолеум, освен пена, со основа од стаклени влакна, тоа е потребно да се земат предвид нејзините значително намалување (дури и до два проценти). Ако добиете ваква линолеум за живеење, спиење, а особено детски соби, да ги земе предвид фактот дека тој има одредени специфични, згаснува со текот на времето, на мирисот.


За соби со високи крстот (коридор, салата и кујната), така што тоа ќе ви служи за многу години, тоа е подобро да се добие на линолеум со дебела и густа горниот слој на PVC (0,3 мм).

Избор на супстратот (долниот слој линолеум, својата база), се забележи дека тоа е направен од било каков материјал. На пример, природна чувствителна рампа - топла, како и бучава и топлинска изолација. Ако подот во вашиот дом дрво тротоарите е недостатоци, одбори не успее, а потоа да се подебели супстрат, по можност foamed. Оваа база е погодна за простории со висока влажност (за разлика од филцот).


Исто така, да ги земе предвид достоинството Gliphtal линолеум е направена врз основа на ткиво, како што има топлина и звучна изолација својства се подобри од оние на линолеум на ПВЦ. При купувањето таков линолеум, имајте на ум дека со текот на времето се намалува малку во должина, но се проширува ширина.

Избор на линолеум за не-станбени простории

За не-станбени (технички, индустриски, деловни) простории одбираат kolloksilinovy ​​(нитроцелулоза) линолеум. Тоа е произведен без никакви основи, еден слој, а тенка материјал, се карактеризира со висока отпорност на влага и еластичност, но се зголеми запаливост.

Ако, пак, бара потрајни дебели двослоен материјал на база, ние ве советуваме да се обрне внимание на гума линолеум, т.н. Relin.

Нејзиниот долен слој (подслојот) обично е направена од гума, така што линолеум има зголемена отпорност на вода. Во составот на лицето слој - синтетичка гума, разни полнила и пигмент. Благодарение на овие компоненти, тоа е многу еластично.

Хомогена техничка линолеум е уникатен хомоген материјал изработен од ПВЦ и бои.

Единственоста на линолеум тој цртеж, кој се наоѓа на него, а не директно нанесува на површината, и продира низ него во целата дебелина.

Поради такви особини кои линолеум практично носи со текот на времето и е неопходна во соби со висока пропустливост (салите на хотели, кафулиња, рецепција, итн.)

За индустриски простории избирам линолеум со дебелина на горниот слој не помал од еден милиметар.

Карактеристики на врска линолеум

И, во заклучок, би сакал да се напомене дека дури и линолеум повеќето висок квалитет брзо се влоши и ќе ја изгуби форма се должи на несоодветна инсталација на претходно необучени подот.

Главниот принцип во линолеумското тротоарите е чистота и врвно израмнување на подот. Во оваа важна мачна работа може да помогне обичен домаќинство правосмукалка. Кога поставување покривката на подот, по завршувањето на секоја фаза, потребно е внимателно да правосмукалка на подот, избегнување на најмала контакт со многу мали честички прашина под линолеум (кој може да потоа оток), и сите работи ќе бидат залудни. Дури и пред поставување работа во процесот на подготовка, потребно е да се на ниво на подот колку што е можно, дури и мазнење мало нерамнини и грубост. За да се постигне максимална измазнуваат површината, се користи во раствор саморазливна се истури, во текот на ферман.

Подолу е видео објаснување на достапен стил, особено во врска линолеум, што и може да се направи во својата куќа со свои раце, со помош на совети наведени тука.

Може да бидат заинтересирани: