Рамка сауна: изборот на местото за инсталација, проектот, основата, долниот мускулест, подови, горниот мускулест, покривот. Хидроизолација, топлинска изолација, пареа бариера, обложување и декорација.

 • admin
 • 5 мај 2017 година
Рамка сауна: изборот на местото за инсталација, проектот, основата, долниот мускулест, подови, горниот мускулест, покривот. Хидроизолација, топлинска изолација, пареа бариера, обложување и декорација.

Рамка бања само буџет опција за оние кои немаат доволно пари за изградба на бањи направени од тули, логови или дрво, или едноставно немаат трпение да почека за неколку месеци на работа. Изградба на рамка бањи не бара употреба на специјална опрема и достапноста на многу искуство во областа на градежништвото и современите материјали кои ќе бидат во можност да се даде дури и неугледна зграда атрактивен изглед.

Што е изградба на рамка

Prefab згради се legkovozvodimyh структури кои се изградени брзо, со минимална употреба на градежна опрема. И покрај фактот дека изградбата на оваа технологија во голем број на земји веќе имаат изградено околу петстотини години, ние го имаме е широко се користи не толку одамна, како и употребата на нови материјали направени на скелетот изградба на модерен тренд во областа на градежништвото.

01

изградба технологија рамка е дека порано дрво, а сега, исто така, од метал, изградени лесни поддршка рамка која е обвиткан од двете страни на дрвото, сендвич панели, иверица, OSB табли, табли цемент честички и други материјали. Помеѓу внатрешниот и надворешниот кожа поставени слој на изолација, кој делува како базалт и минерална волна, полистирен, полиуретан, итн Светлина и во исто време здрав дрвена рамка овозможува да се подигне на висина зграда на 2, 3 и 4, дури и подот, и рамка направени од метал - и повисоко. Во принцип, изградба на основа на пристаништето, инсталација на подови, тавани и покриви е иста како и за време на изградбата на бањи и друг вид.

02

Prefab згради имаат legkovozvodimyh како многу предности, како и голем број на недостатоци.

Предностите на рамка згради:

 • релативната едноставност на изградба на зградата;
 • кратки рокови на изградба на градежни објекти;
 • нема потреба од надлежните цртежи и скапи материјали;
 • релативно мала тежина на изградба, така што нема потреба од скапи тешки фондацијата;
 • минималната материјална потрошувачка и, следствено, цената на конструкцијата на рамката е многу помала од изградбата на тули или цигли;
 • минимално намалување и поради оваа мала веројатност за оштетување на објектот;
 • релативно долг работен век на објектот, иако помалку од тула;
 • добра зачувување на топлина во просторијата;
 • побрзо загревање на бањата во споредба со тула или поплочување поради добра термичка изолација;
 • помалку потрошувачка на дрво за загревање на пареата;
 • можноста за целогодишна изградба;
 • способноста да се отстрани голем дел од опремата во ѕидот.

Недостатоци на рамни згради:

 • висока опасност од пожар, бидејќи рамка куќи често се изградени од природно дрво;
 • за изградба, најчесто се користат ефтини материјали кои можат да ги пуштаат опасните супстанции на живи организми;
 • потребата за повеќе темелна изолација на топлина и пареа во споредба со другите видови бањи;
 • помала цврстина на структурата во споредба со бањи изработени од цигли или дрва;
 • ниска безбедност на конструкцијата од дејствијата на натрапниците.

Со оглед на сите предности и недостатоци, треба да се забележи дека изградбата на скелетни бањи со свои раце е добро решение за луѓето кои сакаат да заштедат на материјали и во исто време да изградат квалитетна бања.

Фази на изградба кадрирање бањи

изборот на инсталација сајт бања

При изготвувањето треба да се води сметка за релјефот на локацијата, растојанието до зградите, местата на снабдување и испуштање на вода, точките за поврзување на електричната енергија. Препорачливо е да се постави бања на одредена височина за да се поедностави дренажата на вода. Ако сауната е прицврстена на постоечките објекти, тоа ќе го олесни поврзувањето со постојните комуникации. Потребно е да се одлучи дали е вредно да се опреми бањата со канализација, ако е достапна на локацијата, или во спротивно ќе биде потребно да се ископа дното од основата и да се опреми дренажна јама. Неопходно е да се знае дека во земјата со високо ниво на подземна вода дренажната јама не е опремена. Тоа нема да биде излишно да се консултира со сопствениците на соседните локации пред да започне изградбата, така што подоцна не се појавуваат сите видови на спорни прашања.

03

дизајн опција

Во моментов, многу популарна во приватна градба е изградба на рамки. Проекти на рачки за кафиња, како и проценки на материјали за конструкција на рамки во големи количини се достапни на Интернет. Од нив, можете да ги соберете соодветните и да ги преработите за специфични работни услови.

Во зависност од желбите на сопственикот на локацијата, нејзините финансиски можности, големината на парцелата и други фактори, бањата може да содржи и друг број соби: од големи бањи со многу соби од разни намени до мала буџетска бања. Затоа, на прво место е важно да се одреди износот што може да се распредели за претстојната конструкција.

Без парна соба и гардероба бања не може да биде, сепак, од искуство се знае дека без туш тоа е исто така тешко да се направи. За ефтина сауна, минимален пакет на соби ќе биде парна соба, комбинирана чекална со соба за одмор и туш кабина. Доколку областа на бањата дозволува, можете да го опремите притворот каде што можете да оставите чевли и надворешна облека.

При пресметувањето на димензиите на просториите вреди да се земе предвид дека за удобен престој на посетители во пареа за едно лице треба да се сметаат не помалку од 1 m 2, во туш кабина - 1,2 м 2. При изборот на висината на просторијата се зема предвид дека топол воздух секогаш се крева, така што на висина над 210 см ќе биде тешко да се постигне квалитетна пареа во пареата. Покрај тоа, во пареата не е препорачливо да се инсталираат прозорци, бидејќи тие се канали на истекување на топлина. Ако сеуште не можете да направите без прозорци, пожелно е да инсталирате стакло за заштеда на енергија, и треба да се става што е можно пониско.

04

Загревање на воздухот се врши за пареа печка-печка. Постојат различни типови на печки: камен, тула, железо, челик. Треба да се има на ум дека, на пример, од камен и тула печка заземаат многу простор, па затоа е подобро да се инсталира во поголеми простории. Покрај тоа, печката на камен и тула имаат значителна тежина и за инсталирање на нив мора да биде произведен специјално основа. За мали и евтини кадрирање бањи може да се препорача челик печка-печка, прифатлива, е мал во големина, релативно лесни, едноставни за ракување, сепак, успешно извршување на своите функции. Во продажба на огромен избор на печки на различни форми и големини. Првично тоа изгледа печка со проширена ложиштето и стаклена врата, дозволувајќи им да го набљудуваат оган.

05

Секој сопственик на бањата треба да бидат свесни дека собата - тоа е предмет на висок ризик од пожар. заштита инсталација печка треба да се врши во согласност со препораките на производителот. Покрај тоа, пред печката треба секогаш да се стави плочка или лим, за да се спречи палењето од паднатите искри и жар. Ако печката и вметнете сместени во различни соби, треба на ѕидот меѓу нив да бидат направени од не-запаливи материјали, или да се направи не-запалив дел од ѕидот. Од топлината на екстремно топли грејач може да предизвика пожар, на дел од ѕидот околу шпоретот исто така, мора да бидат направени од тула. Отвори во таванот за оџакот, исто така треба да бидат опремени со незапалива изолација.

Било која структура мора покриени со покрив, а наметнати апсолутно спротивни барања. Тоа можат да го издржат тежок товар на снег и ветер во исто време не треба да биде тешка, така што тоа може да му се изградба. Постојат посно покрив, фронтон, mnogoskatnye итн Секој тип има свои предности и недостатоци.

06

Pent е наједноставниот, за неговата изградба бара минимум материјал, има низок луфт, но не постои начин да се направи на таванот простор, на површината на снегот ќе се акумулира. Гејбл и mnogoskatnye покрив, напротив, тешко е да се произведуваат, бараат значително повеќе материјал, имаат висок луфт, но под овие покриви има доволно опрема за поткровје, што е, згора на тоа, дополнителна топлинска изолација. Покрај тоа, зградата со Гејбл покрив или mnogoskatnoy има повеќе атрактивен изглед.

фондацијата опрема

Фондацијата опрема започнува со неговата ознака на земјата. Слетување агли може лесно да се постави со помош на триаголник со сооднос од 3: 4: 5, т.н. "египетски триаголник".

Постојат неколку видови на фондации: плоча (монолитен), појас, куп, колонообразен. Секоја фондација има своја сфера на примена, во зависност од видот на почвата, оптоварување и карактерот на згради подигната. Од скелет бања има мала тежина во споредба со другите видови на објекти, нема потреба да се направи тешки основа за таков бања ќе им пријде на едноставен колонообразен. Покрај тоа, за лесна конструкција нема потреба за поврзување на одделните столбови армирано-бетонски мостови, според тоа, значително да се намали обемот на работа и за сметка на градежни материјали.

Пјер основа е вдаден носечките столбови кои се инсталирани во аглите на згради и места најголем товар. Растојанието помеѓу столбовите може да биде во опсег од 1,5 метри до 2.5 m, длабочината на пенетрација -. Подолу е листа на замрзнување на почвата околу 20 см на почвата количество мраз може да се утврди од страна на мапата.

07

Фондацијата столбови може да се направени од различни материјали: дрво (даб, larch, кедар), бетон, глина, тула, камен. За лесни конструкции, како што се скелетни бањи, успешно се користат азбестни цементни цевки со метални делови, исполнети со малтер. Јами за таква основа може да се направат многу брзо со рачна вежба. Прво неопходно е да се истури растворот во цевката за околу третина и да се подигне така што протекувањето ќе го исполни дното на јамата. Потоа се става на решението треба да се, смесата беше набиен да се елиминираат празнините и да се вметне во цевки и фитинг.

08

Пред крајот на бетонирањето, неопходно е да се инсталираат сврзувачки елементи, со кои долниот дел ќе биде фиксиран на темелите. За да го направите ова, можете да внесете долга болт главата надолу во решение или долг игла со свиткана крајот, исто така, падна во конкретни микс. Откако растворот се зацврстува со овие елементи за прицврстување, долниот дел од лентата за навртување ќе биде фиксиран на основата.

09

Постојат, исто така, и други начини за фиксирање на вртењето, на пример, со користење на прицврстувачки завртки или стеги. Понатамошното работење на монтажата на рамката се врши само откако базата целосно се зацврсти.

опрема праг

Главниот градежен материјал за изградба на рамни куќи се одгледувани дрва. Дрвото мора да се калибрира, добро исушени, внимателно третирани со антисептици и запалување за заштита од гниење и оган. Експертите сугерираат користење на таквите видови на дрво, како трепетлика, basswood, ариш, со ниска топлинска спроводливост.

Мускулењето е многу важен дел од структурата, може да биде помал и повисок. На дното е поставен врз основа и на него почива целата конструкција дизајн, а во горниот елемент за поврзување е ѕид и поддршка за покривот. За квалитетно монтирање греди праг мора да се изнесе хоризонтално, разликата во висина треба да биде не поголема од ± 1 см, а сите агли се еднакви на 90 °. Во мали граници, разликата може да се отстрани со поставување на материјал за покривање под палетата на пакетите. За да ги проверите аглите, треба да ги измерите дијагоналите на мускулите - тие треба да бидат исти.

За праг обично се користи подебел бар од рамката на зграда, на пример, од 100 × 100 или 150 × 150. Brus во цевки може да се приклучи заедно со примерок во половина дрво и да ја поправите порасти или ноктите. За да се спречи распаѓање на дрво помеѓу основата и врзувањето, мора да се постави слој од материјал за покривање. Не премногу ќе биде слој на изолација. Цевки е потребно за да се обезбеди основа, што во рамките на линиите треба да се вежба дупки во собата во завртки основата или столпчиња, и затегнете ги навртките за заклучување ореви. За да се осигура дека оревите не се сечат во дрво, тие обично имаат широк подлошки под нив. Исто така е можно да се прицврсти ременот со прицврстувачки завртки или стеги. Во решетките од долниот мускулест ќе бидат исечени трупци, наменети за тротоарите.

кат опрема

Подовите во скелетната бања можат да бидат протекување и не-тече. Протекување наредени така што празнината помеѓу одбори да се исцеди водата. Подовите има едноставен уред кој не се состојат од топлина изолација слој, така што во зима и ладно нозете е толку бања може да се користи само сезонски. Покрај тоа, подни плочи поради влажни релативно брзо распаѓање. Од основаноста на половите може да се наречат само ниски трошоци.

11

Ако планирате да ракувате со сауната во текот на целата година, а потоа за просториите наменети за перење, неопходно е да имате сигурни и топли несушни подови. Тие се поскапи, издржливи, потешки за производство, внимателно изолирани од влага, имаат топлина и пареа бариера. За да се исцеди водата, подот мора да има наклон кон мозоци.

12

подни плочки кадрирање бања не се препорачува боја или лак, бидејќи кога ќе се загреат тие можат да емитуваат штетни за здравјето на луѓето.

рамка за градење и опрема cantrail

изградба на рамката се гради на опишаниот технологија, е поддршка структура. За мислења аголот може да се користи дрво 100 × 100, вредноста на средно uprights - 100 × 50, односно, како што внатрешноста на трупот слој може да се вклопат изолација. Растојанието помеѓу мислења мора прво да се мери во однос на големината на материјалот за изолација и обложување, а во исто време да се земе во предвид дека отворите за иднината на прозорци и врати, исто така, не треба да падне на uprights.

На дното плоча првиот сет на вертикалниот агол, а потоа средно uprights. Монтирање решетката може да се врши со користење на gashes во цевките или метал перфориран сврзувачки елементи и завртки. Позиција на работните места треба да биде строго вертикална и следени во сите фази на собирање. Во времето на монтирање лавици се усогласени и се одржа во вертикална положба со привремена потпора. Рамката може да се собираат на теренот и да ги укине составени.

13

Откако сите агол и средно мислења скелет е плаштирани одбори, OSB табли, табли цемент честички или други материјали кои се прицврстени за uprights користење завртки. постојан потпора во собата за заострување на рамката на крајот на собранието, и привремениот демонтирачки. Во текот на uprights се поставени решетки cantrail и фиксни со завртки и метални делови, а во горниот темперамент одбор се наредени преклопуваат.

покривот ерекција

Со изградбата на бањи труп бандаж покрив mnogoskatnoy полесно да се соберат на моделот на земјата, а потоа крена и монтирани на врвот. Во елементи на дизајнот на земјата треба да го означи OSB листови, кои подоцна ќе sheathe pediment. За да се користи за изработка на кровни плочи 105 × 50, ќе се потпира на гребен рок и mauerlat на.

14

За на покрив, како и за ѕидови, внимателно пареа, топлинска изолација и водоотпорност. Пареа бариера материјал во прилог на внатрешната страна фармите клипови или поцинковани нокти, и да се обезбеди запечатување средство е поврзан со лента. Топ пареа бариера е поставен меѓу скелиња изолација слој, а потоа надворешната страна фармите - водоотпорност. Покривни е прикачен на rafters преку гајба, со што се обезбедува еднообразност на товар на системот на носач.

15

Постои голем избор на кров материјали: ќерамиди, материјал за покривање, чеша, evroshifer, платформа, керамички плочки, бакар, чеша и многу повеќе. Рамка бања е релативно евтина изградба и, според тоа, покривање на покривот на скапи материјали не дава никаква смисла. Во однос на цена / перформанси на сите покриви материјали за едно од првите места е evroshifer. Таа се карактеризира со мала тежина, ниска цена, долг живот, различни бои и едноставноста на инсталација.

16

уредување на водоотпорност, изолација и пареа бариера

Рамка бања се загрева брзо, но не може да се задржи топлината. Од рамка има мала дебелина, и оваа големина дрво не е во можност да се спречи топлина истекување на рамка структури како топлинска изолација најчесто се користи минерална волна, фиберглас, стиропор пена, полиуретанска пена, Penoizol и други материјали кои имаат коефициент низок пренос на топлина.

Материјали за изолација се сместени во рамката, меѓу надворешното и внатрешното кожата и мора да го окупира целиот внатрешен простор. Ако поради некоја причина доби подава во изолација, тогаш ова место ќе биде загубата на топлина од каналот собата.

17

Скелетот бањи, особено во студената сезона, имаат тенденција да формираат голема количина на кондензат и затоа бараат многу внимателна заштита од кондензација. За да се обезбеди пареа бариера од внатрешноста на рамката, се препорачува да поставите пареа бариера филм со слој од фолија. соба со пареа соба и туш, каде што многу висока влажност, потребно е фолија пареа бариера. Тоа може да се заштити дрвото од влага и изолација слој, и, исто така, им овозможи на повеќе одржување на висока температура во соба со пареа. Филмот на дрвени структури може да биде прикачен на Спојувач, и го става на поединечните делови мора да бидат залепени зглобовите или леплива лента, фолија или леплива лента. Материјал за покривање не е погодна за пареа бариера, бидејќи тие ослободување на високи температури, штетните материи и непријатни мириси.

За градење на рамката не се апсорбира влага во влажно време, се поставува слој на хидроизолација помеѓу грејачот и надворешната кожа. Како хидроизолација може да се користи пергамин, специјални пареа бариера филмови.

Како резултат на тоа, ѕидот на скелетот бања ќе се состои од следниве елементи:

 • завршна материјал;
 • ентериер;
 • слој на пареа бариера;
 • слој на топлинска изолација;
 • слој на водоотпорност;
 • надворешно обложување;
 • надворешна постава.

18

При спроведување на топлина и пареа бариера е да се знае дека изолација на таванот е во прилог на не помалку важни од ѕидовите, како топла, влажен воздух се крева кон таванот точно. За таа цел, може да се користи минерална волна, експандирана глина и други материјали. Таванот, како и ѕидовите, мора да бидат заштитени со слој од пареа бариера. Ако планирате да го користите за изолација пена, мора да се има на ум дека тоа е запалив материјал, покрај тоа, кога ќе се загреат испушта токсични супстанции, па не е погодна за топлинска изолација на пареа. Polyfoam е омилено живеалиште за глодари, што обично се случува многу во земјата и приградските населби.

Со цел брзо и ефикасно да се отстрани влагата од просториите, не е излишно да се користи принудна вентилација во бањата.

извршување на обложување и завршна обработка

Предноста на изградба на рамката е дека во завршна бања може да се користи на различни завршувањето на материјали, како резултат на што таа може да се даде на изгледот на двете оригинални и традиционални. Надворешниот дел на зградата може да се заврши со поставата, обвивка, декоративни плочки, со плочки или едноставно малтерисување. Користењето на блок-блок со блок-куќа ќе ја трансформира камената бања во сечкана бања. Со цел да се спаси надворешноста ѕидни облоги не е можно да sheathe дрво и пластични облоги или профилирани плочи обложени со полимерна или обоен.

19

За внатрешни ѕидови и тавани направен од евтини материјали може да се користи лајсни или одбори.

20

При вршењето на работата на внатрешниот ѕид е да се пополни решетката uprights на меѓу пареа бариера слој и надворешниот ткаенина за вентилација постои јаз од 20-30 mm. Ако ова не е направено, влагата на кондензација ќе доведе до брзо распаѓање на дрвото.

Соочувањето со двете надворешни и внатрешни се поставува хоризонтално, што ќе помогне да се зголеми ригидноста на целата структура.

22

Кога ќе ги следите сите препораки, бањата треба да биде пријатна и пријатна, и покрај тоа што не е потрошено многу големо количество за нејзината изградба. За оние кои сакаат максимално да се олесни процесот на изградба, но сепак тоа се соберат со свои раце, специјализирана компанија нуди уникатна дизајнерите да одговараат на сите вкусови: подготвени колекции се опремени од големината на граѓа, дрво, поставува на сврзувачки елементи, техничката документација за само-собранието и итн. Тоа е само потребно да бидат подготвени за фактот дека цената на дизајнерот ќе биде малку повисока од изградбата на материјалите кои се независно одбрани.

Можеби сте заинтересирани за: