Опрема за топла вода во приватна куќа, материјали и опрема, само-монтажа

 • admin
 • 30 мај 2017 година
Опрема за топла вода во приватна куќа, материјали и опрема, само-монтажа

Утехата во куќата зависи од многу нешта. Една од главните е снабдувањето со вода, а особено присуството на топла вода. Во оваа статија, ќе ви кажам која опрема е потребна за снабдување со топла вода дома и како правилно да ја монтирате.

Испорака на топла вода во приватна куќа

Доставата на топла вода стана доста честа појава. До денес има многу уреди за греење вода. Тие можат да работат од електрична енергија или гас, така што во секој сопственички дом е можно да се опреми овој вид на водоснабдување.

Според принципот на работа, постојат два системи на топла вода:

 1. тече;
 2. со котел за складирање.

Нивната разлика е во акумулацијата на топла вода. Во првиот случај, тоа не се случи и течноста се загрева доколку е потребно. Вториот тип вклучува резервоар за чување топла вода. На уредите за системот за водоснабдување ќе бидат опишани понатаму.

maxresdefault

Шема за топла вода за приватна куќа

Пред да зборувате за апарати за греење вода, треба да го одредите планот за водоснабдување.

Тие можат да бидат поделени во неколку видови:

 1. стандард;
 2. со присилна циркулација;
 3. со употреба на колектор.

Кога се имплементира третата опција, водата се дели на топла и ладна вода. Грејач е инсталиран во системот на цевки за топла вода. Тоа може да биде тече или кумулативно. Цевководот може да биде сериски или паралелен. Кога ја инсталирате оваа шема, потребен е помалку материјал, што значи дека цената ќе биде помала. Недостатокот на овој систем може да се смета за разлика во притисокот во крановите, во тесно поставениот притисок на главата ќе биде поголем отколку кај оние кои се наоѓаат на далечни места. И за да стигне до вода до далечните славини нема да биде жешко поради ладење.

kollektornoe-vodosnabgenie-doma

На вториот вид на цевка се доведуваат до секој внес на вода. Оваа шема е доста популарна.

Присилната циркулација има неколку предности:

 • истата глава во цевките;
 • водата не се олади;
 • отсуството на цевни зглобови во интерстицијалните подови.

Без недостатоци, тоа не беше неуспешно, тука се поврзани со цената на проектот. За да се инсталира таков систем потребни се повеќе цевки и материјали, а со тоа и цената ќе биде поскапа.

radiatori-dla-doma-2

За приватна куќа, најоптимално е затворен круг. Во системот е инсталирана пумпа, која одржува постојана циркулација на течноста. Ова обезбедува стабилна температура. И должината на цевката во која циркулацијата не е потребна не надминува метар. На такви места често се поставува печка за загревање. Во оваа шема, инсталацијата на обратен вентил е задолжителна.

Недостатоците на затворен систем вклучуваат:

 • потребен е повеќе материјал;
 • висока цена;
 • високи трошоци за топлина.

Во секој случај, во системот за топла вода се потребни грејни елементи (гасни котли, грејачи, котли, итн.).

shema-vodosnabzheniya-doma-600x422

опрема за топла вода

Наједноставниот уред за греење на вода е грејач на вода. Тие можат да бидат електрични и гасни. Првиот тип е погоден во отсуство на главна гас. Тие се компактни и имаат атрактивен дизајн. Гасот е добро позната колона која е популарна меѓу населението. Тој брзо ќе ја загрее водата и ќе ја одржува поставената температура. Поради разновидноста на украсите, уредот може да се впише во кујната со било кој дизајн. При изборот на проток греалка треба да знаете следново: туш или бања троши 9 литри топла вода во минута; перење 4,2 литри во минута.
  Додавајќи ги индикаторите на потенцијалните протоци, можете да ја пресметате потребната моќност на уредот. Исто така, обрнете внимание на температурната разлика. Уредот треба да обезбеди греење на водата до 55 степени.

cxema_v2

Грејачи за проток на гас се погодни. Притисокот на водата и температурата може да се прилагодат по желба од страна на корисникот. Тие се убави однадвор. Но, без централизиран систем за снабдување со гас, нема смисла да се инсталираат, бидејќи Водата се загрева со гас режач.

Устройво-газовой-колонки

Можете исто така да го користите котли. Тие можат да работат од електрична енергија или гас. Во повеќето случаи, тие се опремени со сад во кој се акумулира и се загрева водата. Тие имаат различни томови, најдобриот избор за семејствата е повеќе од 200 литри. Тие можат да се монтираат и во системот за греење и независно да се инсталираат.

bojler-bkn1

Можеби наједноставна опција е инсталирањето на котел со двоен котел, кој се користи за греење и греење на вода. Тие може да се монтираат на ѕид или подни, што е погодно за инсталација. Единствениот недостаток е губењето на топлинска енергија при користење на топла вода, бидејќи Горилникот не може да загрее два кола во исто време. Ова не значи дека куќата веднаш ќе стане поладна, само треба да знаете за таква конструктивна карактеристика. Таквиот уред ќе заштеди пари за купување на неколку уреди, како и цевки.

2-13

цевки за топла вода

Многу од водоводните цевки се на пазарот. Изборот на потребниот материјал не е едноставен и главно треба да се води од сигурноста на материјалот и ценовниот сегмент. Друг главен аспект е инсталирањето на цевките, тоа не треба да предизвика значителни тешкотии.

Главно е неопходно да се обрне внимание на материјалот за производство, имено:

 • челик;
 • бакар;
 • пластика;
 • метал-пластика.

Челични цевки  можат да издржат значителни промени во температурата и притисокот. Тие се направени главно од црна или галванизиран челик, што има поволен ефект врз отпорноста на корозија. Тие имаат долг работен век од 50 години. Кога ќе ги инсталирате потребните ви се одредени вештини и алатки, па неискусен господар да направите водовод од нив ќе биде тешко. Недостатоците вклучуваат формирање на кондензат на надворешната површина на цевките и формирање на плакета внатре, што го спречува нормалното поминување на течноста.

постојан-труби

Бакарни цевки  имаат долг работен век од 70 години. Тие имаат атрактивен изглед кој може да стане независен елемент на декор. Главниот недостаток е високата цена и наоѓањето таков материјал исто така не е лесно.

montazh-mednyh-trub-svoimi-rukami-2

Метално-пластични цевки практични и лесни во тежина. Тие се лесно да се соберат. Оваа цевка се состои од рамка покриена со надворешната и внатрешната страна на пластиката. Работен век е околу 35 години. Тие, исто така, издржуваат температури до 75 Целзиусови степени. Главните предности се прифатлива цена, лесна инсталација и сигурност. Од недостатоци, треба да се забележи ниска отпорност на мраз, па затоа е најдобро да се направи од нив внатрешна куќа жици.

konstruktsiya-metalloplastikovoy-truby2

Пластични цевки  издржлив, разновиден и многу прифатлив. Тие се многу популарни меѓу другите материјали. Исто така вреди да се напомене е уредно изглед.

За нивно производство може да се користи:

 • полипропилен;
 • поливинил хлорид;
 • полиетилен.

Од нив, можете брзо да направите систем за дистрибуција на вода. Целата работа може да се направи независно, ова ќе бара само дијаграм за ожичување, цевки и машина за заварување.

труби-водоснабжение

апарат за заварување на ПВЦ цевки

Ако треба сами да инсталирате вода од пластична цевка, ќе ви треба уред за заварување. Таквиот апарат за заварување се состои од грејна плоча, удобна рачка и силно куќиште. Лесно е да се користи. Рачни и механички модели се во продажба. Рачни уреди можат да работат со цевки со дијаметар не повеќе од 50 mm. Тој има мали димензии и е лесен за употреба. Затоа е погодно дури и за луѓе со недостаток на искуство во такви дела. Единствениот недостаток е ограничувањето на дијаметарот на цевките, но за домашно снабдување со вода е доста погодно.

сварка-профильной-труби

Машинските машини се тешки за употреба, така што ќе одговараат на искусни занаетчии. Со нивна помош, може да се приклучат цевки со дијаметар од 40 мм.

image025
  При изборот на машина за заварување, неопходно е да се обрне внимание на:

 1. Земјата на продуцентот е подобро да им даде предност на европските брендови (на пример, Чешка), инструментите на кинеското или турското производство на господарот не се фаворизираат, постои голема одлична можност да наиде на брак.
 2. Капацитет за монтажа на цевки со дијаметар од 16-75 mm, може да биде 0,85 kW, а при поставување на цевки со дијаметар од 90-125 mm, апаратот треба да има моќност од 1,5 kW.
 3. Дизните се испорачуваат со рачката за лемење и имаат димензии еднакви на дијаметарот на цевките со кои овој модел може да работи. Искусни мајстори препорачуваат купување на набори со прскалки со дијаметар од 16, 32, 50 и 110 мм.

Исто така важен аспект е цената на уредот. Значи цената на рачните модели варира од 800 до 3000 рубли. Механички трошоци од 16 до 180 илјади рубли. Затоа, пред да го купите, јасно цениме зошто ви е потребна машина за заварување и не плаќајте повеќе.

Инсталација на топла вода од сопствени раце

Вашата куќа веќе е снабдена со вода. Цевководи исто така се достапни за сите славини и молк тела. Сега останува да одлучи како да го загрее. Првиот начин е да се инсталира котел со два кола. Една кола од која ќе се загрева вода за домашни цели, а друга за греење. Од централното водоснабдување до котелот се полни цевка со ладна вода, а од него веќе има цевка за топла вода. Исто така е можно да се инсталира конвенционален котел за едноколорно греење. Исто така треба да инсталирате котел за топла вода во потребите на домаќинствата. За среќа, сега многу производители произведуваат колекции од котел и котел. Алтернативно, можете да направите со електричен бојлер со резервоар. Како проток на вода, се полни и течноста се загрева. Во големите куќи може да се инсталираат грејачи на проток, и најдобро е да го направите тоа за секој потрошувач. Со други зборови, секоја чешма треба да има индивидуален бојлер. Кој начин е правилно да одлучувате, вреди да се каже дека првата опција е посоодветна за приватни домови.

Корисни совети

Кога користите топла вода, можете да го советувате следново:

 • за време на фазата на изградба, веднаш можете да инсталирате котел за 100 или повеќе литри, со што ќе им се даде удобност на жителите и потребата за понатамошно надградување на системот;
 • ако куќата се користи за кратко време (како летна резиденција) има смисла да се инсталира грејач на проток, тоа е компактен и удобен за користење;
 • ако имате големо семејство можете да инсталирате дополнителен резервоар од 30 литри со греење, тоа ќе го компензира загубата на топлина и потрошувачката на вода;
 • кога купуваат котел за гас, им даваат предност на веќе подготвените котли за котли, нивните параметри се идеално прилагодени еден на друг;
 • ако во вашата област на живеење содржи повеќе од 140 мг нечистотии на литар течни греалки за вода, подобро е да не се користи, брзо пропаѓа поради паднатото сол на ѕидовите на цевките;
 • кога греете куќа со котел со цврсто гориво, можете да го користите резервоарот за акумулација на топлина, така да организирате секундарна топла вода и да ја намалите потрошувачката на енергија.

Оваа статија ја опишува снабдувањето со топла вода на приватна куќа. Се известува за материјалите и инструментите за поставување на цевководот. Користејќи ги информациите можете да го изберете вистинскиот бојлер, како и цевки за монтирање на целиот систем.

Успешна работа.

Можеби сте заинтересирани за: