Совети за грижа за подот од плута (подот од плута), оперативни правила и препораки

 • admin
 • 14 октомври 2014 година
Совети за грижа за подот од плута (подот од плута), оперативни правила и препораки

До денес, доста сопственици на сопствено домување, кои сакаат да го максимизираат својот внатрешен и надворешен финиш на еколошки и природни материјали. Особено, како да се направи подот со свои раце   може да се најдат на веб-страниците - директориуми за изградба. На пример, сајтот Pol-Spec.ru максимално ги открива сите потребни прашања, дава добри совети. Во оваа статија ќе ви кажам за еден од природните градежни материјали, на пример, подот направен од природна плута. Прво на сите, плута е познат по своите естетски квалитети, кои се зачувани за доволно долг период, како и едноставно одржување за време на работата.

Плута од плута - како да го изберете материјалот со соодветен квалитет

probkovye_poly000

Можете да изберете варијанта на плута покритие за подот во секоја соба, но тоа е особено погоден за расадник - таков кат малку извори и заканата од траума на бебето ќе биде минимизирана. Одење бос на пролетта исто така е корисно за луѓето да се жалат на болка во 'рбетот.

probkovye_poly7

Кога одлучувате кој подот од плута е најдобар, треба да знаете дека постојат два вида на подни плочи: панели дизајнирани за лепење без лепење и лепење. Тие се разликуваат во начинот на инсталација: според името, некои од нив се монтирани со помош на залепена конекција, втората - со помош на специјални спојки за заклучување.

probkovye_poly8

Погрешниот дел од плочата е изолационен супстрат, предната е декоративен фурнир отпорен на абење. Особено популарни се премази без лепила - атрактивна едноставност на нивното поставување и привлечноста на изгледот.

Бидејќи таквите облоги немаат доволно отпорност на влага, тие не се препорачуваат за употреба во бањи.

probkovye_poly6

Често за инсталација во просториите тие се подготвени плута панели, тие изгледаат крајно елегантни и извонредни.

Проучувајќи го изгледот на облогата на плута, може да се види дека на некои од нив трошката изгледа појасно и изгледа малку поголема. Цената на таков материјал е повисока, во согласност со квалитетот.

Изгледа необично оригинално покривање на плута со фотопринт печатена на нејзината површина, овој материјал може да го декорира подот од секоја просторија во куќата.

probkovye_poly9

Со цел да се избере вистинскиот слој, неопходно е да се земе во предвид во просторијата за тоа каков тип ќе се користи, по кои индекси на влажност и во кој температурен режим.

Грижа за подот од плута

probkovye_poly4

Грижата за подот од плута е поделена на два вида: превентивна и елиминација на дефекти. Откако ќе се купи капакот на плута, се поставени на подот, се поставени внатрешни работи, вреди да се следат одредени правила на работа. Плута е доста силен материјал, кој не се плаши од оштетување, висока влажност и детергенти.

Професионалците се советуваат веднаш по поставувањето на плута за да се направат процедури за превенција. Тие ќе обезбедат можност за зачувување на оригиналниот естетски изглед и природен дизајн.

Прво на сите, треба да се обрне внимание на зглобовите на панели, во кои не треба да се собираат и има влага. Ако зглобовите останат без соодветна грижа и внимание, изгледот ќе се влоши со текот на времето, габите и микроорганизмите ќе експлодираат.

Следната фаза на грижа е редовната замена на заштитниот слој за обложување. И покрај тоа што е прекриено покритието (со мастика или лак), не е неопходно да се дозволи појава на грди "ќелави точки" или бришење на заштитниот слој. Доволно е да се ажурира заштитниот слој секои 2-3 години.

Исто така е важно да се заштити покривот на подот од плута од можни гребнатини и оштетувања при работа на внатрешните делови. Таквата заштита се прави со помош на "влечки" изработени од филц, парчиња плута или кожа, кои се налепуваат на нозете на мебелот.

Уште еден неважен фактор за заштита на плута е заштита од песок и кал што се носат од улицата. Справувањето со ова ќе им помогне на нечисти душеци поставени во близина на вратите. Таквите душеци треба да бидат без гумена база. Со употребата на гума во овој случај, е можно изгледот на тешко да се отстранат, а не привлечни места на подот. "Папучи", облечени на нозете на мебелот, сигурно ќе се справат со зададената задача пред нив, но тие нема да ве спасат од обилното загадување. Во секој случај, подот од плута треба да се измие.

Плоча тротоарите, отстранување на загадувачи

probkovye_poly3

Нема ништо тешко во перење на обичен под: кофа со вода, крпа, четка. Со перење на подот од плута сè е малку посложено. Од таков кат, отстранувањето на загадувачите мора да се направи правилно, без да му наштети на обвивката.

При чистење на подот од плута, треба да се почитуваат следните правила:

 • избришете го или измијте го подот со добро притиснат, малку влажна крпа, но не со правосмукалка;
 • за отстранување на комплексни загадувачи, можете да користите чистење и детергенти, но само оние кои не содржат растворувач или абразивни честички.

За денес во специјализирани продавници се презентираат специјални средства за перење на плута. Со помош на овие средства, можете да направите не само висококвалитетно чистење, туку и да ви дадете сјај на плута, а со тоа и поудобен изглед. Слични значи брзо и квалитативно ќе се стави во ред плута подот во кујната. Тие лесно ќе ги отстранат маснотиите и другите слични загадувачи.

Кога капките на маслото од црно масло или мастило се појавуваат на површината на плута, мали, абразивни, шкурка ќе им помогне да ги отстранат. По мешање со шкурка, избришеното место треба да се наталожи, а потоа да се отвори со слој од лак. Повеќето производители на плута покриваат нудат да ги користат овие или други средства за да се грижат за плута. Покрај тоа, тие гарантираат зачувување на изгледот и квалитетот, само во случај на користење на препорачаните средства за грижа за плута.

Плоча плута

Плута материјалот, изложен на директна сончева светлина, ќе изгори, ќе ја изгуби својата оригинална боја и убавина. За да се ослободат од таквите проблеми, им помагаат на ролетни или завеси, извлечени при директна сончева светлина. Во оние делови од собата каде што е потребна сончева светлина (на пример, во близина на масата), килимите се поставуваат на подот.

Корисни совети

probkovye_poly1

Од сите погоре, можете да идентификувате неколку важни точки за правилна употреба на плута и грижа за тоа:

 • избришете го подот со малку влажна крпа;
 • ако е потребно, користете детергенти;
 • не користете растворувачи и абразиви за нега;
 • да ја следи состојбата на зглобовите помеѓу панелите;
 • не дозволувајте вода да се најде на подот, и веднаш да се избрише кога ќе се проголта;
 • да се прибегне кон помош на специјални средства за грижа за плута;
 • во време да се врати лак заштитна обвивка;
 • на секои две години да се ажурира заштитниот слој направен со мастика;
 • да го заштити подот од гребнатинки со чувствителни влечки;
 • кога ќе влезете во собата, ставете нечистотија;
 • заштити плута покритие од штетните ефекти на директна сончева светлина.

Со редовна и правилна имплементација на сите превентивни мерки, темелна и висококвалитетна нега, сигурноста на надворешниот атрактивен изглед ќе се гарантира долго време.

Може да бидат заинтересирани: