Соочувајќи се со капа природен камен обложување технологија работилница

 • admin
 • 14 август 2015 година
Соочувајќи се со капа природен камен обложување технологија работилница

Човечка желба барем до одреден степен, да се вратат во нивната природна средина е принудена дизајнерите да се сврти кон модерни градежни материјали од природно потекло, оние што се користат од страна на нашите предци со векови. Природниот камен не е исклучок, кој денес многу често се користи за соочување со сокот. Се разбира, овој материјал не може да се припише на ниска цена категорија, но кога ќе се земе во предвид дека капа е само една петтина од фасадата, и својата атрактивна завршница бидете респектабилна изглед на целата куќа, излегува дека таква капа финиш - најоптимална варијанта.

Што е столбната плоча и зошто е потребно завршување

zokol_otdelanyj_naturalnym_kamnem2

Прво, вреди да се разбере зошто прашањето за завршувањето на socle заслужува посебно внимание. Тоа е дел од фондацијата или фасадата на зградата, која се наоѓа над нивото на земјата. Важноста на овој дел од зградата е тешко да се прецени, исто како основа е основа за изградба на куќата. Можете да разликувате база во која било структура, дури и ако поставата е направена од истиот материјал како и фасадата. Специјалисти-градители веруваат дека цоколот е дел од куќата која треба да декорација најмногу од сè. Поентата овде не е да се даде посебна атракција, главна задача - максимално зачувување на интегритетот и заштита од изложеност на елементите, особено дожд, снег, температурни промени. Сепак, при изборот на материјал за декорација на столбната плоча треба да се разгледа својата декоративен ефект, способноста да се најубаво во комбинација со поставата на ѕидовите на фасадата, за одржување на целокупниот архитектонски стил на структурата.

Видови на столбната плоча и материјали за завршна обработка

Плинтусот може да има различни височини и локација во однос на ѕидовите, тоа е испакнато, во однос на ѕидната линија или тонење. Иако е почесто можно да се види испакната база, тонењето има шанса да трае многу подолго - како последица на нејзината поголема безбедност.

zokol_otdelanyj_naturalnym_kamnem1

Оптималната висина на цоколот е 0,4-0,5 m, а на пониско ниво ќе биде тешко да се справи со аранжманот на водоотпорниот слој. Најмногу деструктивен ефект врз плинтусот на влага, температурни промени, брзи промени во одмрзнување и замрзнување циклуси. Обично материјалот за правење цоколе е:

 • тули,
 • бетон армиран со засилување,
 • природен камен.

Тоа е последниот од материјалите што е најатрактивен и отпорен на временските промени, не е потребно да се заврши. Но, на површината на бетон и тула во финиш треба. При изборот на материјали за обложување треба да се земат предвид својствени заштитни квалитети и способност да се преземат дел од товарот, која има структура на зградата и околината маса почвата. Односно. При изборот треба да се бара оптимален сооднос помеѓу надворешната привлечност и карактеристики:

 • отпорност на абење,
 • висока заштеда на топлина,
 • ниска хигроскопија.

Во голема мера овие барања ги исполнува природен камен.

Природен камен за плинтус и неговите типови

zokol_otdelanyj_naturalnym_kamnem8

Кај природниот камен се користи во обработена или нетретирана форма. Фрагменти од необработен материјал може да имаат различни големини и форми:

 • калдрма,
 • камчиња,
 • слоеви.

Употребата на нетретиран камен ви овозможува да креирате уникатна во однос на убавината и дизајнот на текстураните површини.

zokol_otdelanyj_naturalnym_kamnem9

Вториот тип преработен камен - најчесто е плочка, добиена со сечење камени блокови. Преработениот материјал може да биде:

 • gorbushka или тестенини, добиени како резултат Razka камен заедно рамен раб, sawn наполни една страна, а другите тројца имаат природен изглед;
 • плочки кои имаат или немаат цик-цак околу периметарот, кој има поинаква должина, но фиксна висина;
 • deburring камен кои обработката во превртување на машината остри рабови се измазнуваат, како преработка не може да се занесе sawn sawn материјали;
 • лента, со широчина од 35-50 мм, добиена при сечење на рамни камења.

zokol_otdelanyj_naturalnym_kamnem5

За обработка, може да се користат различни видови карпи, инсталацијата на обработените камења е многу поедноставена. Обично, плинтусот е изработен од:

 • мермер, песочник, гранит,
 • шунгит, варовник, доломит,
 • алуминиум, чеша, златен лист,
 • лемезит, кварцит песочник, див камен.

Понекогаш се користат други раси.

Соочувајќи се со сокот со камен - предностите на природниот материјал

zokol_otdelanyj_naturalnym_kamnem4

Меѓу главните предности на завршувањето од природен камен е неговиот долг работен век, кој е многу повисок од оној на кој било друг завршен материјал. Не е потребна грижа за оваа завршница. Позитивни моменти ќе бидат:

 • еколошки стил,
 • отпорност на мраз,
 • ниска топлинска спроводливост,
 • способност да се задржи влага.

пост-монтажа обработка

zokol_otdelanyj_naturalnym_kamnem10

Да се ​​направи на природен материјал има поголема сила, што е подложен на термичка обработка, завршувајќи камен инсталација работа се препорачува да се справи со посебни решение или лакирање. Ваквите мерки помагаат да се спречат природни промени кои може да се забележат на површината на каменот, имено:

 • раст на мов и мувла,
 • манифестирани се високи.

Обработката се врши еднаш, повторување не е потребно. Барем се додека не се измие подрумот или се поправа целата фасада. Дизајнерите го почитуваат природниот камен за неговата способност да се комбинираат со сите материјали кои се користат за украсување на ѕидови и уредување на околината.

цена фактор

Како и за високата цена на соочување со камен, тоа треба да се напомене дека оваа изјава е точно на мермер, гранит и некои ретки видови на камења, ако се сака да се инвестира во повеќе скромна сума - можете да го запрете избор на урнатините камен, песочник, варовник, варовник. Опсегот на бои на овие камења е разновиден, тие исто така се способни да го подобрат изгледот на цоколот и украсувањето на фасадата.

Соочувајќи се со сокот со камен - редоследот на работата

изберете го правилниот материјал правилно

zokol_otdelanyj_naturalnym_kamnem6

Кога одлучувате да го вршите совршен капак со свои раце, ќе треба да направите неколку важни одлуки: да ја одредите бојата на материјалот и неговата дебелина. На пример, кога обликот на песочник се користи за да се користи т.н. plastushku - парчиња од кои имаат иста дебелина, но се разликуваат во форма и област. А малку повеќе комплицирано работите ќе се издаде со избор на бои - тоа треба да се вклопуваат во шемата на бои на целата структура, на пример: црвеникава песочник ќе оди совршено со кафеава покрив. Тука треба да се има на ум дека обично цената на материјалот зависи од нејзината боја.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Најчестите, сиви, имаат пониска цена, ретки примероци со зеленикава, сина или црвена боја ќе чинат повеќе значителен износ. Цената на материјалот што се соочува, исто така, ќе биде под влијание на нејзината дебелина - толку потенкиот камен, толку е поевтин. Со зголемување на дебелината на плочите, цената на квадратни метри. m ќе се зголеми. Можете исто така ќе треба да се пресмета бројот, прават да биде лесно, ќе бидат доволни за да се пресмета база област и да додадете на тоа уште 10% - тие ќе одат за да ги собере и трим таблички.

За да се поправат камени фрагменти, можете да го користите квалитетно решение направено од речен песок и цемент, или специјално лепило дизајнирано за монтажа на тешки плочки, погодно за работа на отворено. Откако ќе ги купите сите потребни материјали, можете да започнете со работа.

чекор-по-чекор извршување на работа

zokol_otdelanyj_naturalnym_kamnem12

 1. Прво се подготви на површината на основата - отстранување на нодули од решението, доколку ги има, на тули столбната плоча, или било испакнати дефекти на бетонска база.
 2. Понатаму на површината ставаме бетонски контакт - раствор за примање на база на полимер, кој може да обезбеди посигурно прилепување на материјалот за завршување и на подлогата. Нанесете го растворот со валјак или четка, а вториот е рационален да се примени ако површината има мала површина.
 3. Потоа изберете фрагменти од камен кои имаат мазно крајно лице, се нанесуваат на страната што ќе биде фиксирана на ѕидот, слој од малтер или лепак. Секое парче треба да се притисне на ѕидот со сила, изборот на иста позиција да го позиција што е можно поблиску до следната, веќе додадат фрагмент.
 4. Поправање на каменот треба да биде прислушување на тоа, постигнување на целосно отстранување на воздухот.
 5. Резултирачките празнини помеѓу соседните камења треба да се полнат со фрагменти од соодветна големина и форма. Ако нешто што е соодветно не може да се најде - можете да ги одвоите вишокот делови од најсоодветната плоча.
 6. Пожелно е да се следи дека шевовите добиени при положување на камењата се униформни.
 7. Лепак парчиња материјал на таков начин што нивната површина формира еден авион.
 8. Повторувајќи ја постапката на селекција-лепење, како мозаик ја собираме целата површина на капачето. Да се ​​добие убав хоризонтална линија во горниот дел, можете да го користите мелница, која се препорачува да го поставите-оф тркала намалувања за бетон - отсекување на сите непотребни, може да се добијат директно крајот лица, кои, всушност, ќе се создаде хоризонтална Горна линија.
 9. Ако има мали слободни простори помеѓу соседните камења, тие може да се полнат со мали фрагменти добиени при отсекување плочи. Ако сакате, како полнење на просторот помеѓу големите фрагменти, можете да го користите полиран морето камчиња-камчиња.
 10. Отстранувањето и полнењето на зглобовите треба да се направат пред да се зацврсти конкретниот. Доколку нема доволно решение и лепак - се додава во медијацискиот простор, доколку се употребуваат прекумерно - треба да се отстранат.
 11. Слична работа продолжува додека целата површина на капачето не е целосно покриена.

Некои корисни совети за посигурно одредување на каменот од специјалисти на видео:

Главниот непријател камен завршувањето навлегува во вода зглобовите, особено фрустрирачки овој процес може да заврши во зима - со замрзнување течноста ќе се прошири и да предизвика раслојување на кои се соочува слој. За да го отстраните овој проблем, може да ја покриете завршената површина со слој од лак. Можете исто така да организирате визир преку цоколот - во овој случај, нема да има врнежи дури и со страничен дожд.

zokol_otdelanyj_naturalnym_kamnem13

Завршувањето на основата на каменот со свои раце е сосема можно, но работата ќе бара максимална грижа и внимателно извршување. Неговиот резултат ќе ги задоволи очите, а исто така ќе служи како сигурна заштита на основата на вашата куќа.

Можеби сте заинтересирани за: