Карактеристики на инсталација на дрвени прозорци. Демонтажа на стариот прозорец, подготовка на отворот, инсталација на дрвена прозорец единица, инсталација на падини и прозорци, прилагодување на двојни застаклените прозорци.

 • admin
 • 28 октомври 2016 година
Карактеристики на инсталација на дрвени прозорци. Демонтажа на стариот прозорец, подготовка на отворот, инсталација на дрвена прозорец единица, инсталација на падини и прозорци, прилагодување на двојни застаклените прозорци.

Прозорците се составен дел на секој дом. Тие можат да бидат од било која големина или облик и од различни материјали. Нивниот избор треба да му се пристапи сериозно и, уште повеќе, со сите правила. За тоа што се Windows и за технологијата на инсталација, ќе покажеме во оваа статија.

Дрвени прозорци со двојни застаклени прозорци, што е тоа?

Дрвени прозорци со двојни застаклени прозорци се нарекуваат и дрвени прозорци или германски прозорци. Според нивниот дизајн, тие личат на пластични аналози. Тие се состојат од дрвена рамка со изолационен стакло и гумени отпорни на вода на надворешноста на производот. За производство на вакви прозорци најчесто се користат следниве видови дрвја:

 • Бор   - овој производ комбинира добар квалитет, атрактивен изглед и разумна цена. Поради тоа тие се доста популарни кај потрошувачите.
 • Ариш   - ова дрво се одликува со неговата висока јачина и отпорност на влага. За цена, тие се само 20 - 30% поскапи од аналог на бор. Исто така, дрвото од ариш е поотпорно на оган.
 • Oak   - дадената раса од дрво е силна, и овој квалитет се зголемува со години и покрај климатските услови. Покрај тоа, дабот има тивка и поволна енергија.

Се разбира, дрвените прозорци со двојни застаклени прозорци се поскапи од пластичните прозорци, но многу повеќе еколошки. Тие ја задржуваат топлината од вашиот дом и ќе траат долго време.

Vid-dereviannogo-okna-v-razreze.-Opisanie-elementov (1)

Инсталација на дрвени прозорци

Модерните прозорци од дрво можат да се инсталираат самостојно. Ова е можно поради широката разновидност на фитинзи и додатоци. Исто така, се презентирани многу публикации со детален опис на напредокот на работата. Сè што е потребно е јасно да ги следите упатствата. Како резултат на тоа, куќата ќе се здобие со топли и издржливи прозорци.

инсталација на дрвени прозорци во тула куќа

Кога инсталирате прозорци во тула, прво треба да ја процените состојбата на отворањето. Треба да биде рамно и да има правоаголна форма. Потоа неопходно е расклопување на стариот прозорец заедно со кутијата и отпуштање на малтерот. После тоа, отворот мора да се стави на прозорецот, по можност без двојно застаклен прозорец и да се обезбеди тоа. Ова може да се направи преку методот. Ова е кога кутијата ја прицврстува главата со ноктите директно до отворот. Овој метод може да се користи кога прозорецот речиси се крева. Ако има јаз меѓу него и отворот, можете да користите специјални плочи кои се прицврстени за отворот на едната страна, и само-ленти до рамката на прозорецот од друга страна. Со тоа што постојано ќе можете лесно да инсталирате прозорец.

инсталација на пластични прозорци во дрвена куќа

Дрвени куќи имаат свои карактеристики, чија главна е намалувањето на објектот. Особено тоа се однесува на нови куќи. Затоа, целата работа мора да се направи внимателно и внимателно. Прво, потребно е да се спроведе подготвителна работа, која вклучува:

 • демонтирање на застарениот прозорец;
 • чистење на отворот од прашина и нечистотија.

Сè мора да се направи многу внимателно за да не се оштетат ѕидовите на дрвената куќа. Потоа следи втората фаза. Внимателно измерете ги димензиите на отворот на прозорецот и запишете ги на хартија, подготвувајќи го првичниот цртеж на прозорецот. Со нестандардни димензии за отворање, треба да се обидеме да ги одржуваме правните агли и рамномерноста на линиите. Кога инсталирате прозорец во таков отвор, неопходно е да се пена постоечките празнини. Потоа можете да продолжите до директна стоп. За ова, најдобро е да се земе асистент. Исто така неопходно е да се земат предвид временските услови. Не го инсталирајте прозорецот во силен ветер или мраз повеќе од десет степени. Затоа што дрвени конструкции се подложни на намалување на прозорците мора да бидат заштитени од слични товари. Ова може да се направи благодарение на откажувањето. Ова е посебен дизајн на дрвени блокови со големина 10 * 15 см. Тие се монтирани во специјално подготвени жлебови. После тоа, можете да го инсталирате прозорецот. Ако тоа е вртливата - виткање тип, тогаш е подобро да се отстрани листот. Ова во голема мера ќе ја олесни инсталацијата. Треба да се има предвид дека не треба да постои голем јаз помеѓу отворањето на прозорецот и рамката. За да го направите ова, од сите страни, ставете чипови што се извлекуваат пред да го наполните слотот со монтажна пена. По инсталацијата, неопходно е да се почека некое време за пена да застане и можно е да се монтираат падините и прозорецот одвнатре и однадвор. Значи, со едноставен алгоритам на дејства, можете да внесете пластичен прозорец.

Неименуван

Инсталација на прозорец, чекор по чекор инструкција

Инсталирањето на прозорците е доста тешка работа, која бара одговорен пристап. За да го направите ова, потребно е јасно да ги следите упатствата, што ги вклучува следните дела.

расклопување на стар прозорец

Пред расклопување на прозорецот, мора да ги отстраните сите елементи од прозорецот. Подот во собата е најдобро покриен со филм, за да не се валка. Стариот прозорец се отстранува секвенцијално:

 1. прво извадете ги сите вентили;
 2. ние го отстрануваме прозорецот без да го оштетиме отворот на прозорецот;
 3. ние ги избришаме ebbs, по преглед како тие се фиксни;
 4. ние ја отстрануваме кутијата на прозорецот, го пиеме со ножовка;
 5. ние ги расклопуваме падините, и ако се изработени од гипс картон, може да се одвртат, и ако се малтерисани, станува невозможно;
 6. потоа отстранете ја изолацијата и исчистете го отворот на прозорецот од остатоците.

Значи ние го отстранивме стариот прозорец и зачекориме поблиску до инсталирање на нов.

Демонтажа на прозорци

подготовка на прозорец отворање

Отворањето мора внимателно да се подготви и измери. Многу зависи од точното мерење. Колку е безбеден прозорецот и колку ќе биде топло. Измерете го прозорецот така што нема големи пречки помеѓу него и отворот на прозорецот. Голема количина монтажна пена не може да биде многу добра за удобноста на сместувањето. Пената има порозна структура и промовира чистка и развој на габи. Затоа, не е добро да се исчисти отворот, потребно е да се направи добро мерење на производот.

zamer-okna

инсталација на дрвена прозорец единица

Инсталирањето на дрвен прозорец може да се направи на три начини:

 1. на монтажни блокови;
 2. на гвоздекот;
 3. на сидро.

Во првиот случај користете монтажни влошки, кои се мали делови од таблата. Тие се поставени под прозорецот одоздола и одозгора, по што тие имаат клисури за пробивање. Во исто време, потребно е да се провери нивото на точноста на прозорецот од нивото на зградата. Кога прозорецот е точно влошки може да се отстрани, и на нивно место истури изградба на силиконски. Откако ќе се вратат назад и сите ќе се појават. По пена зацврстува, нејзиниот вишок е уредно отсечен.

1663402605407993

Во вториот случај   за поставување на шпорети. Ова е најраспространетата опција и е погодна за конструкции од било кој материјал. За спроведување на овој вид на инсталација во рамката на прозорецот дупчат дупки, а на растојание од аглите треба да биде 15 -. 20 см Должина dyubiley пресметано со собирање на дебелина на рамката на прозорецот, и ширината на јазот плус него 8cm Така, тоа ќе биде лесно да се пресмета должината на споите ..

ustanjvka-okon-4

Монтирање на прозорецот на сидро   е единствената опција со отворање на прозорец во погрешна форма. Сидра - специјални плочи за монтирање со дупки. Тие се прикачени на рамката на прозорецот и вратата. Потоа ќе бидат преправени како падини. Прозорецот со прицврстувачите се израмнува со помош на влошки. Потоа преку дупки во сидра закажани точки за прицврстување на ѕид со dyubiley. После тоа, влошки се отстранети и јазот е исполнет со грејач. После тоа, можете да продолжите до завршната фаза на инсталирање на прозорецот.

ustanovka-okon-21

Инсталација на прозорецот

Прозорец прагови може да се направи од пластика или дрво. Затоа, во секој случај, постојат специфични карактеристики на инсталацијата. Да ги разгледаме подетално.
Инсталирање пластичен прозорец на прозорецот. Ова е прилично едноставно и не бара посебни вештини. Само сè мора да се направи внимателно. Целата инсталација се состои од неколку фази:

 1. чистење на местото за инсталација;
 2. со помош на ниво, прозорецот праг е изложена хоризонтално, клинови може да се користи;
 3. понатаму, постојните слотови се полнат со пена, чии вишоци се отстрануваат по стврднување;
 4. конечната фаза е инсталација на специјални приклучоци на страните на прагот и отстранување на заштитниот филм.

Значи, сосема е лесно да се монтира пластичен прозорец.
Инсталација на дрвен прозорец праг. Ова е малку потешко да се направи, бидејќи мора да изберете квалитетна табла за производот. По ова, одборот се обработува:

 • одборот е погоден од секоја страна;
 • откако ќе треба да го дадете производот посакуваниот облик и да направите жлебови за одвод на кондензат. Тие се направени од задната страна праг ширина од 7-9 mm и длабочина од 5.6 mm по целата должина на праг;
 • потоа одборот е дадена конечна форма и димензија (на соодветна должина на праг треба да биде 10-15 cm подолга ширина отворање прозорец).

По подготовката, можете да го инсталирате. Да го направите ова, на дното на праг, кој ќе стапи во контакт со ѕидот, приложете чувствува ноктите третирани со антисептик. Следно, одборот се поставува на една четвртина од долниот зрак на кутијата и се прикачува на него со долги нокти. Помине глави мора да бидат отсечени, а остатокот на ноктите се зачукуваше во дното на лента на прозорецот на прозорецот. Потоа прозорецот е притиснат врз испакнатите нокти. Кога инсталирате прозорец праг во куќа за тули, ова е најдобро да се направи со користење на calc-гипс решение. И тоа треба да има наклон од околу 2 степени во собата. Така, прозорецот е инсталиран од дрво. Тоа е потешко, но прекрасниот изглед на ова е достоен за тоа.

pravilnaya_ustanovka_plastikovyh_okon_svoimi_rukami_ustanovka_podokonnika (1)

наклон инсталација

Падините можат да се направат на различни начини:

 • малтерисување;
 • drywall;
 • специјален пластичен додаток.

Најлесен и најпристапен начин   гипс. За да го направите ова, темелно исчистете ја површината околу прозорецот. Понатаму, потребно е да се прошират шповите помеѓу ѕидот, прозорецот и прозорецот. После тоа, гипс ѕидови и падини долж периметарот на прозорецот. Падини малтерисување со примена на мала количина на раствор на површината и чекање да се исуши слојот. Откако ќе се повтори постапката. Притоа, ние мора да се обидеме да го задржиме аголот од прозорецот до работ на наклонот. Сите мора да бидат добро израмнети и да дозволат решението да застане. Значи, можете да направите падини. Се разбира, овој метод е посоодветен за куќи во изградба или во случај на големи поправки.
Падини од гипс картон   се доста популарни. Обично, за овој материјал се користи материјал отпорен на влага. За да го направите ова, користете профил во облик на L во кој се нанесува заптивната смеса и се вметнува предсечен лист од гипс картон. Сите празнини помеѓу ѕидот и гипс картон се полни со минерална волна или друга изолација. По ова, на падините може да се малтерисани и насликани, давајќи им естетски изглед.
  Поставете падини не е толку тешко. Само треба да се одреди материјалот и јасно да се следи редоследот на активностите.
Поставете ги патеките од пластика полесно.   За ова, лист од вистинската големина се сече од ПВЦ панелот. После тоа, тој е прикачен на падина со течни нокти. Ако има празнини, тие можат да бидат исполнети со пена. Но, треба да се запомни дека е значително проширување и можно е да се оштети наклонот. После тоа, краевите на пластичниот панел се затворени со посебни агли, давајќи комплетен поглед на целиот прозорец.

прилагодување на стаклото

По инсталацијата на прозорците, ние не размислуваме за фактот дека со текот на времето може да има проблеми и ќе биде потребно прилагодување на двојните застаклените прозорци. Тоа не е толку тешко како што изгледа на прв поглед. Затоа, можете сами да ги прилагодите прозорците. Најчест проблем е доделување   ова пасење на рамнината на рамката од страна на дното размавта. Ова се случува поради намалувањето на листот под сопствената тежина или кога се менува геометријата на прозорецот. За да го отстраниме овој дефект, потребен ни е хекс клуч. На појасот наоѓаме хексагонална дупка (горе и долу), во која клучот влегува. Прилагодување се случува со ротирање на клучот. Прво пресврт на врвот, а потоа оди до дното. Неопходно е да се следи позицијата на листот. Друга слабо придржување кон појас   до отворањето на прозорецот. Прилепувањето е регулирано со ексцентричен, кој е поврзан со механизмот на рачката и влегува во обликуваниот отвор во рамката. За да го прилагодите овој ексцентрик да се ротира околу својата оска (можете да клешта). Исто така, фитилот може да се прилагоди со завртки на шарките. Тие се прилично лесно да се најдат, затоа што главата е свртена кон собата. Обликот на главата може да биде различен, така што алатот е избран поединечно во секој случај. Како што можете да видите, стаклената единица е прилично лесно да се прилагоди. Сите ќе се справат со оваа задача.

regulirovka1
  Успешна работа.

Може да бидат заинтересирани: