Изгорено дрво, изгорено дрво во внатрешноста на куќата, начини на обработка, корисни совети

 • admin
 • 12 декември 2015 година
Изгорено дрво, изгорено дрво во внатрешноста на куќата, начини на обработка, корисни совети

Домовите за дрвени домови до ден-денес се многу важни, нивната популарност бара постојано подобрување на технологиите на овој тип на конструкција. Една од најновите иновации со право се смета за употреба на изгорено дрво во внатрешноста. Без разлика колку е апсурдно тоа звучи, овој вид материјал има свои фанови и е многу успешен во добивање на популарност.

Изгорени дрва, материјални предности

Домашниот потрошувач неодамна почна да се запознава со овој вид на технологија, а во Европа, тоа е голем успех долго време и ги зазема првите места во рејтингот на материјали за изградба и употреба при создавање на модерен и невообичаен ентериер.

bozhennoe_derevo6

Предностите на изгореното дрво вклучуваат:

 • можноста за само-отпуштање без потреба да се однесуваат на специјалисти,
 • висок степен на заштита од пожар (повтореното палење на дрвото е речиси невозможно, освен со бензин или со повторени обиди за оган)
 • отсуство на поволна средина за репродукција на инсекти и габи,
 • висок степен на хигроскопност.

Каква е постапката за отпуштање, видови на отпуштање

Отпуштањето на дрво може да се подели на три главни типови: површни, длабоки и полни.

bozhennoe_derevo9

Целосно отпуштање се врши само во вакуумни печки на температури до + 400 ° C Употребата на таков материјал е редок доволно, бидејќи, иако дрвото не е подложно на надворешни влијанија, но по изложеноста на таква висока температура, ја губи својата сила.

Длабоко отпуштање се врши во печки со отворен тип, а потоа одредено време, гасне со вода. Со овој тип на отпуштање, горниот 1 -2 см може да изгори. Дрвениот материјал не ја губи својата сила, отпорноста кон палење и други фактори по ваквите дејства. Единствената нијанса не е особено атрактивна текстура на материјалот. Токму овој фактор ја намалува фреквенцијата на употреба.

bozhennoe_derevo5

Најпопуларниот е дрвото што поминало низ површно горење. Овој тип на отпуштање се изведува со светилка за лемење или со горилник. Согорувањето на горниот слој треба да биде едноличен и да не надминува 0,5 см. По отпуштањето материјалот е заземјен. Конечниот резултат е траен и издржлив, текстурата на дрвото е добро забележана и засенчена со темна боја.

Уметнички материјал од изгореното дрво

Производи од дрво, како и дрвен материјал за градба или декорација, не само што може да се обоени со лак или бои, туку и да се третираат со оган. На пример, кога не подолг оган изложеност на температура не надминува 800 C, на горниот слој на дрвото е насликан во светло-кафеава или златно-жолти нијанси. За такво отпуштање, подобро е да се користат готови производи или одбори направени од тврди и хвойни дрва.

bozhennoe_derevo7

Во случаите каде што изградбата се врши самостојно и имаат желба да се украсуваат нешто дрвени, печење може да се направи лично од прибегнување кон помош на факелот или реактивен мотор. Полесно е да се запали дрво со горилник со гас, затоа што вака може да постигнете највисок можен квалитет на работа.

bozhennoe_derevo2

Работа со режач бара грижа и внимание, па логично е да се применува на "Gorgaza" услуги за управување и да го пренесе на соодветни инструкции, по што на дозвола се издава на рацете со толеранција за работа со оваа опрема.

bozhennoe_derevo11

Во исто време, потребно е да го предадете горилникот за инспекција до соодветниот орган и внимателно да ги прочитате правилата за негова употреба.

Како да се направи печено на дрво себе

Процесот на отпуштање е прилично едноставен. Пред сè, треба да го подготвите материјалот. Површината на која треба да се направи финиш мора да биде чиста, сува и мазна. Посебно внимание треба да се обрне на недостатокот на влага на површината. Во случај на недоволен сушење, а под изложеност на високи температури, дрвото може да се покрие со ленти и закрпи, и со тоа да го намали квалитетот на работата. Најдобрата опција за слична работа ќе биде дрвото што е само преработено и не успеа да го промени своето природно боење и цртање. Во друг случај, експертите препорачуваат материјалот повторно да се намали.

bozhennoe_derevo1

Материјалите погодни за завршување со отпуштање се завршени со кит и ленено масло. Под влијание на висока температура, таквите материјали ќе покажат валкани точки, природната текстура на дрвото нема да биде видлива. Пред да започнете со отпуштање, горилникот треба да се прилагоди со портата и да ја направат факелот пролонгиран во сина боја. Ако не се појави нерамна, жолтеникава пламена од режачот, тогаш во него има многу саѓи. Треба да се запомни дека само врвот на пламенот има највисока температура. Експертите советуваат да ја тестираат работата на горилникот на непотребни исечени парчиња дрво и на тој начин да се здобијат со одредени вештини.

Пред да почнете отпуштање треба да ги заштити сите фрагменти на декорација не се предмет на оваа постапка: се наоѓа во близина на позадина, во непосредна близина изградба, стакло и така натаму. Ова може да се направи со калај или нејзини фрагменти.

Горењето на дрвото започнува да се врши од врвот, полека се движи кон дното. Движењата во овој случај треба да наликуваат на потезите на четката кога се бојат. Во случаи кога се појавуваат празнини за време на отпуштањето, се јавува дополнително отпуштање. Изгорените места може да се израмнат со помош на соголување или брусење. На крајот на работа со оган, дрвената површина мора да биде нежно и внимателно избришана со чиста и сува ткаенина или памучна ткаенина.

Со цел да се заштита од пожар, пред отпуштање треба да имаат на рака четка и кофа полна со вода за да се производ на дрвен материјал спреј ако е потребно.

Материјалот по печење се препорачува да биде покриен со безбоен лак. Третман на овој начин, декор на дрво ќе има завршен изглед и сигурна заштита од атмосферски влијанија.

За да се заврши декор на отпуштените производи и наменет да се користи во внатрешноста на собата, мора да се користат нитроцелулозни лакови. На предната страна (надворешен) изгорени фрагменти соодветен лак со висока отпорност на атмосферски влијанија, или нитроцелулоза Gliphtal. На изгорената површина, тие треба да се применуваат во неколку слоеви.

Декорација на изгорено дрво

Ако сакате да му дадете поинтересен изглед на изгореното дрво, тоа може да биде малку засенчено со анилинска боја наменета за обработка на дрво пред да се нанесе лакот.

bozhennoe_derevo3

Ако постои желба да се направи мат финиш, тогаш вреди да се додаде восочна супстанција на лак. Восок е подобро да се користи технички, бидејќи природно, на пример пчели, може да даде лепливост. Пред да додадете восок на лакот, треба да се раствори во малку загреан терпентин.

bozhennoe_derevo12

Дрвото што го поминало огнот гори и лакирало добива необичен, прекрасен изглед, а исто така се здобива со издржливост. Завршувањето на овој вид ќе ги задоволи станарите: во куќата - не помалку од 10 години, на фасадата на зградата - најмалку 5 години.

Мебел од изгорено дрво

Обичен ковчег на фиоки направени од бор украсување не е обичен начин - на пример, изгори.

bozhennoe_derevo8

За оваа декорација ќе ви требаат:

 • градите на бор
 • гас режач
 • машина за мелење со диск и метална четка
 • акрилна боја и четка
 • потребниот број на рачки се сплотени со бронза.

Прво, ние ја согоруваме површината на градите со гас режач. Овој вид на декор на производи најчесто се користи во дизајнот на трендовски кафулиња и ресторани, како и домови за одмор во земјата. Обично последниот акорд е слој на изгорената површина со лак, но во овој пример е опишан уште еден завршен дел од делото.

По печење потребно е да се изврши работа за чистење на горење со мелење со четка за железо. Боровата текстура има меки и тврди влакна, четката ќе го исчисти мек дел и на сметка на него ќе се добие атрактивен релјеф.

bozhennoe_derevo13

Сега треба да се отстрани правот и да се примени акрилна боја. Како алтернатива, можете да ги користите и латексот и бојата базирана на вода. Бојата може да биде избрана која било, но на дрвото на оваа раса, најпогодна е бојата на слонова коска. Бојата треба да се нанесува во насока на влакната. Само со таква апликација постои гаранција дека релјефните делови добро ќе се бојат.

По извесно време, кога бојата е темелно апсорбирана и сушена, мелница повторно ќе биде потребна. Со негова помош треба да ја исчистите површината. Така, бојата применета ќе остане само во процепите. Мелењето треба да се врши како внимателно и деликатно, со цел да се покаже само дрвена структура.

Конечната фаза е прицврстувањето на рачките во градите на фиоките. Рачки изработени од бронзена и обоена патина - ова е најуспешната опција за таков само-направен, бор бод декор.

Можеби сте заинтересирани за: