Течни водоотпорност, видови на течна хидроизолација, примена и методи на примена, корисни совети

 • admin
 • 20 јули 2015 година
Течни водоотпорност, видови на течна хидроизолација, примена и методи на примена, корисни совети

Бетонска база дома не е удобно да живеат во влажна средина, кои произлегуваат како последица на пенетрација во земјата дождовница и meltwater, сезонски замав на подземните води, негативното влијание што може да имате на хемиски агенси врши од страна на овие води. Можно е да се ослободите од штетните ефекти на околината на хидроизолација. Применувањето за време на изградбата на фондацијата ќе ја избегне потребата од нејзино поправање во иднина и, следствено, трошоците за средства и време за спроведување на реставраторски работи. Постојат неколку опции за имплементација на квалитетен водоотпорен систем денес, но практиката покажува дека најефикасните од нив се течна хидроизолација.

Видови на хидроизолација

zhydkaya_gidroisolyacyja2

За важноста на висок квалитет на хидроизолација контроверзии ирелевантни на сите, но пред инвеститорот покренува прашањето на изборот на вистинскиот вид на изолација материјал. Кога го прави тоа, се препорачува да се земе предвид:

 • длабочината на која тече подземната вода,
 • колку е реално заканата од поплавување на куќата со случај на голема вода или тешки тушеви,
 • индикатори на почвите,
 • целта на изградбата (станбена зграда, бања, штала, подрум).

При изградба на основата може да се спроведат два типа на хидроизолација:
  вертикална и хоризонтална. Специјалистите не препорачувам да ја потценувајте важноста на се гради песок перница под основа - тоа ќе помогне да се намали истекување на бетонот при истурање на фондацијата и на работното место - да го заштити од спелеолошки.

Следниве мерки се применуваат на хоризонталната хидроизолација:

 • изградба на дренажен систем,
 • полнење на основата на јамата со слој од глина,
 • создавајќи песочна перница,
 • изведба на бетонска ферманка, проследено со нејзина обработка со битуменозни мастика,
 • поставување слоеви на кров материјал.

На вертикални хидроизолациони работи продолжуваат по изградбата на основата и конечното стврднување на бетонот. Процесот вклучува примена на слоеви на изолационен материјал на вертикалните површини на ѕидовите на фондацијата.

zhydkaya_gidroisolyacyja15

Понекогаш се користи опцијата за користење на ролна материјал - Главниот недостаток е неможноста да се создаде стабилна и сигурна зглобовите, обично нивното уништување се случува по неколку години.

Битуменска хидроизолација

zhydkaya_gidroisolyacyja13

Практичната примена на стопениот битумен не е идеална опција:

 • топениот битумен нема доволно високо ниво на адхезија,
 • неговата конзистентност не дозволува пополнување на мали пори во материјалот,
 • пред примена на битуменски ленти треба да се изврши површинска обработка битумен заштита - буквар, кој е смола растворени во бензин, буквар има тенденција да го палењето, извршувањето на работите треба да се врши во согласност со прописите за заштита од пожари.

Примената на битуменозни материјали се изведува во неколку слоеви - од 2 до 4. На загреан битумен не треба да им биде дозволено да се излади - загревање ќе резултира со губење на некои од неговите квалитети. За да се забави процесот на стврднување, на загреаниот битумен се додава мала количина отпадно масло.

zhydkaya_gidroisolyacyja5

Потешкотии се јавуваат при подготовка на стопена смола:

 • ќе бара употреба на значителна количина огревно дрво,
 • самата работа со топла смола е опасна во поглед на изгореници,
 • работните луѓе треба да бидат облечени во комбинезони и чевли,
 • непријатностите се склоноста на битумен за брзо ладење.

Позитивните аспекти се расположливоста на битуменскиот материјал и неговата не висока цена. Конс - неможноста да се обезбеди доволен показател за отпорност на вода.

zhydkaya_gidroisolyacyja6

Рационална варијанта е третманот на основата со завршен мастик со повисоки изолациски својства. Нанесете ја во два слоја, не е неопходно да се загрее пред да аплицирате.

Хидроизолација од малтерисување

Еден од најевтините и наједноставните методи е да се нанесе мешавина од цемент врз површината на ѕидовите на основата со додавање на хидрорезистентни компоненти.

zhydkaya_gidroisolyacyja9

Смесата се применува многу брзо и лесно, со шпатула, истовремено служи како хидроизолационен и ѕиден израмнувачки слој. За да се даде поголема сила на површината што треба да се третира, се поставува гипсена мрежа со помош на шпорети.

Позитивни моменти:

 • олеснување на примената,
 • ниска цена.

Негативно - ниско ниво на хидроизолација и кревкост.

Течна хидроизолација за темелите и неговата разновидност

zhydkaya_gidroisolyacyja21

За среќа, модерен течни водоотпорност материјали практично лишен од горенаведените недостатоци - нивната природна состојба за време на апликација - течни, во контакт со воздух се случува процесот на полимеризација, во кој материјали помине во цврста или полу-меко конзистентност.

Бидејќи природните компоненти се користат во процесот на производство на течна хидроизолација, тоа не претставува никаква закана за здравјето на луѓето и спаѓа во класата на еколошки производи. Течните формулации обично содржат противпожарни супстанции или супстанции кои го потиснуваат процесот на горење. Изолационите мешавини се нанесуваат на темелите, претходно третирани со длабок пенетрациски прајмер. Современата течна хидроизолација е материјал кој се карактеризира со висока пенетрациона способност во однос на конкретната основа. Течноста за водонепропустливост на бетонот се применува многу лесно, не се потребни посебни уреди за изведување на работата. Најчестите материјали се:

 • течна гума,
 • течно стакло,
 • двокомпонентни или еднокомпонентни композиции од песок-цемент.

течно стакло за хидроизолација

zhydkaya_gidroisolyacyja12

Како што веќе споменавме, лицето кое нема искуство за изведување градежни работи може да врши течна хидроизолација со свои раце. Користено течно стакло во градежништвото долго време, неговото име се должи на составните компоненти, кои исто така се суровини за производство на обични тврди стакла. Во суштина waterglass решение е натриумови и калиумови соли, безбоен, без мирис, додавајќи пракса тоа во бетон за да се зголеми силата. Примената на слој од течноста стакло на површината, исто така, дава својства на отпадни води.

zhydkaya_gidroisolyacyja14

Можете да нанесете течно стакло со четки или пиштол за прскање, не е потребна прелиминарна примена на буквар - течната конзистентност овозможува пенетрација на хидроизолација дури и во најмалите пори на површината на бетонот. Третманот со течно стакло може да биде изложен на надворешни и внатрешни површини на бетонски ѕидови или тавани. Гарантираниот термин на оваа изолација е околу пет години.

Специјалистите не препорачуваат употреба на течно стакло за да ги пренесат водонепропустните својства на надворешните делови на темелите.

течна гума за водоотпорност на темелите

Оваа варијанта на хидроизолација овозможува да се создаде мембрана на површината на бетонот, која, благодарение на присуството на латекс во неговиот состав, има добри водоотпорни карактеристики. Забрзувањето на процесот на полимеризација се јавува поради присуството во составот на коагулантниот материјал - технички калциум хлорид во растворена форма. Овој тип на хидроизолација многу успешно се користи како заштита на базени, кровови, вештачки акумулации.

zhydkaya_gidroisolyacyja10

Течната гума се нанесува со распрскувач, материјалот е способен да навлезе во било која големина на пукнатини и пори, создава водоотпорен мембрански филм.

За да се обезбеди долг животен век на хидроизолација од течна гума, треба да се придржуваат кон таквите правила:

 • нанесете го материјалот на ниско-масна површина,
 • пред примена на течни гуми препорачливо е да се нанесе прајмер,
 • дали работата треба да биде во суво топло време,
 • процесот на полимеризација се одвива најмалку 24 часа,
 • ако апликацијата се изведува со распрскувач, под висок притисок, ќе биде потребна посебна градежна опрема.

Ако планирате хидроизолација со течна гума, можете да обрнете внимание на слични материјали:

 • Еластоплаз, кој се карактеризира со пониска цена, но се применува во два слоја, можно е да се чува остатокот од материјалот во затворен контејнер;
 • Еластомикс, кој има повисока цена, но се применува во еден слој, процесот на стврднување трае околу два часа, остатокот од материјалот не може да се складира по отворањето на контејнерот.

Ако уредот на хидроизолациониот систем е самостоен, тогаш примената на овие материјали е можна со помош на четки, но работата со распрскувачот во голема мера ќе го поедностави и го забрза процесот на површинска обработка. Во просек по кв.м. Фондацијата ќе треба да потроши околу 3 кг течност гума.

Позитивни моменти:

 • висок квалитет на хидроизолација,
 • долг работен век,
 • леснотија на примена.

Негативно:

 • висока материјална цена,
 • не секогаш имаат можност да го купат (недостаток на продавници и магацини).

полимер течна хидроизолација за основа на песок-цемент основа

Течна хидроизолација на длабока пенетрација е најефективниот начин да се даде водоотпорна заштита на бетон или било кој друг порозен материјал. Во состав може да биде еднокомпонентен или двокомпонентен. За да се подготви првиот, доволно е да се додаде потребната количина на обична чиста вода за него, и второ - ќе треба да се додаде специјална течност која ќе го започне процесот на полимеризација. Подготовката на смесата за работа може да потрае 10-15 минути. Квалитативните карактеристики на двата вида на полимерна хидроизолација се практично исти. Тие можат да се нанесат со четки или четки, процесот на апликација се повторува 2 пати.

zhydkaya_gidroisolyacyja17

Полимерната хидроизолација на длабока пенетрација, на пример - Aquatro, Penetron, е идеален за третман на темелите:

 • таа е способна да навлезе длабоко во дебелината на бетонска основа за 10-15 см и да обезбеди сигурна блокада на сите пукнатини и пори присутни во бетонот,
 • нејзиниот квалитет не се намалува под влијание на високи или ниски температури,
 • полимерната основа му дава на третираниот материјал некоја еластичност и ја спречува самата можност за нејзино пукање,
 • антифунгални компоненти кои се дел од мешавината за водоотпорност ја исклучуваат можноста за развој на површината на бетон и во неговата дебелина на штетни микроорганизми.

Една од главните предности glubokopronitsayuschey импрегнација е тоа што може да се примени на внатрешната површина на ѕидовите на основа - тоа е многу важно во случај дека врши поправка или изградба на фондацијата се врши со рака.

Во прилог на специјални адитиви, материјалот за хидроизолација вклучува висококвалитетен цемент и подземни кварцен песок. По примена на водоотпорност мешавина на површината на ѕидот почнува пенетрација на хемиски активни адитиви внатрешно капиларна се движи, при контакт со вода формирање на нерастворливи кристали, кои се пополни сите празнини и микро пукнатини. Конкретната структура третирана со малтер се стекнува со отпорност на вода, станува посилна, густа, отпорна на мраз.

Друга важна предност на длабоко материјал - способноста да се справи со влажна површина, на пример, го преживеа поплавување на подрумот не треба да се исуши пред да започнете со работа. Покрај тоа, зголемената содржина на влага во материјалот промовира поактивен раст на кристалите во порите на бетонот.

zhydkaya_gidroisolyacyja18

Главната разлика помеѓу длабоко продира импрегнација е дека тоа не создава заштитен слој по лекување - го подобрува квалитетот карактеристики на импрегниран материјал. Гарантиран работен век на третираниот ѕид е околу 15 години.

Од недостатоците на длабоката хидроизолација, може да се нарече ниска преваленца на материјалот и неговата релативно висока цена.

Како да изберете соодветен тип на хидроизолационен материјал

zhydkaya_gidroisolyacyja3

Прво, темелот може да се смета за заштитен од влага во случај да се спроведуваат процедурите за нејзина хоризонтална и вертикална хидроизолација. Ако чекор хоризонтална изолација беше изведена лошо, тоа е најдобро да се применуваат напомна битуменозни или заштита течна гума - тоа ќе го блокира сите празнини помеѓу плочите, која може да стане патишта влага.

zhydkaya_gidroisolyacyja7

За водонепропустливоста на касетата, може да се користи малтер, битумен или длабока пенетрациона заштита.

Во изградбата на навои со навртки, потребна е дополнителна обработка на метални делови со решение со антикорозивни својства.

zhydkaya_gidroisolyacyja4

Совети од специјалисти:

 1. Градежни сметаат дека најефективната опција е комбинација на различни методи. Во исто време, тие не препорачуваат заштеда на материјали - во случај на потреба за поправка, ќе бараат значителни финансиски трошоци и многу време.
 2. Ако нема доверба во правилниот избор на материјал - најдобро е да се консултирате со специјалист.
 3. Методот на хидроизолација треба да биде избран пред да се истури фондацијата.
 4. За да се зголеми ефективноста на методот на хидроизолација на ролна, се препорачува да се намести покривниот материјал во неколку слоеви, создавајќи слој битумен меѓу нив.

Можеби сте заинтересирани за: