Решетки за вентилација, видови на вентилациони решетки, како да се инсталира вентилационата скара

  • admin
  • 7 април 2016 година
Решетки за вентилација, видови на вентилациони решетки, како да се инсталира вентилационата скара

Пресметката и квалитетот на инсталацијата на системот за вентилација во куќата подразбира работа на инсталацијата на вентилационите решетки. Помеѓу програмерите Постои заблуда дека вентилација решетка врши строго декоративна функција, покривајќи вентилација канал премини. Се разбира, ова е голема грешка. Ако има дожд воздух во куќата http://vent-market.com.ua/pritochnye-ustanovki, Во овој случај, отворите за воздух ги исполнуваат декоративна функција, за да не се наруши внатрешноста на просториите. Кои се функциите на вентилација решетки, видови на мрежи, производство материјали, методи на инсталација - сево ова ќе се дискутира подолу.

Зошто ни се потребни вентилациони мрежи?

1808099

Главната задача, која врши воздушни канали - обезбедување на квалитет на воздухот во просторијата поради правилна распределба на протокот на воздух и понудата до степен потребен. Затоа вентилационите решетки се инсталираат во согласност со правилата за заштита од пожар, чија согласност е задолжителна за сите видови објекти и конструкции. Во случај на пожар, помош за вентилација решетка повлече гасови од просториите и да се намали веројатноста за појава на труење со јаглерод моноксид.

Видови на вентилациони решетки

Во денешниот пазар претставува широк спектар на мрежи за вентилација, се карактеризира со обликот, големината, дизајн и бои, производството на материјали, и, се разбира, цена.

Се разликуваат барем четири големи и неколку помали фактори, кои се класифицирани во согласност со отвори за воздух.
  Главниот фактор за класифицирање на вентилационите мрежи е начинот и местото на нивна инсталација. Соодветно, решетките се поделени на:

• Тек.
  • Внатрешна.
  • Надворешна.

Надворешните вентилациони решетки, како што наведува името, се монтираат на надворешноста на зградите и конструкциите.

legkaya_reshetka_setk_l

Главната цел на овој тип на решетки е да се заштитат отворите на вентилациони канали од остатоци и атмосферски врнежи, како и пенетрација на глодари, птици и инсекти. За производство на надворешни мрежи, најтрајниот алуминиум е отпорен на животната средина и ултравиолетово. Таквите решетки се задолжително завршени со ролетни, кои се фиксирани под прав агол. Понекогаш ролетните се опремени со функција за загревање која спречува формирање на мраз во студената сезона.

Внатрешните вентилациони решетки се дизајнирани за многу помали товари, тоа е надворешно, како што се инсталира директно во зградата.

?????????????????????

Затоа, тие често се направени од издржлива пластика. Решетките од овој тип имаат атрактивен изглед, се компактни, голем избор на бои и нијанси ви овозможува да изберете модел кој е оптимално погоден за одредена просторија.

Внатрешните вентилациони решетки се многу лесни за инсталација и работа. Често, таквите мрежи имаат отстранлив ентериер или решетки кои може да се прилагодат под одреден агол, со што се менува интензитетот и насоката на протокот на воздухот.

Вентилационата решетка се монтира во ѕидови, врати и внатрешни прегради.

1181651

Покрај директната употреба, решетките ги поврзуваат и двете простории, овозможувајќи размена на воздух, светлина и звучна изолација. Сите мрежи од овој тип се опремени со ролетни во облик на V, кои се наредени на таков начин што се преклопуваат едни со други.

Сите мрежи, во зависност од видот на конструкцијата, се поделени на:

• Вентилационите решетки се прилагодливи.
  • Вентилационата решетка не е прилагодлива.
  • Инерцијални решетки.
  • Декоративни решетки за вентилација

Прилагодливите вентилациони решетки се опремени со подвижни ролетни, со што е можно да се прилагоди протокот на воздух во секое време.

dlya-ventilyacii1

Нерегулираните решетки се цврсти, без ролетни, затоа, невозможно е да се регулира протокот на воздух со таков хелиум.

image_52

Инерцијалната решетка за воздух со неповратен вентил автоматски се затвора кога ќе застане воздухот.

пластикова-решетка-вентилиации-с-обратним-клапаном

Декоративните решетки можат да се направат од метал, пластика или дрво. Тие се инсталирани во затворени простории и, покрај извршувањето на нивните непосредни задачи, служат како декорација за внатрешноста на собата. Некои решетки направени од дрво, месинг, бакар и нерѓосувачки челик се вистински уметнички дела. Цената на овие производи е соодветна.

76440026_w640_h640_krl_15_bolshaya

 

004

Во зависност од материјалот што се користи за да се направи мрежа, сите модели се поделени на:

• Алуминиум.
  • Пластика.
  • Челик.
  • дрвени, итн.

Квалитативните пластични вентилациони решетки не се изложени на корозија, мувла и габи, тие се лесни, практични и евтини. Сепак, под влијание на директна сончева светлина, пластиката може на крајот да ја искриви и да ја промени бојата.

слој

Алуминиумските решетки се силни и лесни, не се изложени на ултравиолетови, корозивни и микроорганизми, но нивната цена, во споредба со пластика, е многу повисока.

129а (1)

Вентилационите решетки направени од дрво се инсталирани само во затворен простор. Дрвени модели се целосно еколошки и многу атрактивни по изглед.

1750364

Ова им овозможува да се вклопат во модерен ентериер. Треба да се напомене дека таквите мрежи се направени од цврсто дрво, за кое е потребна посебна грижа и периодично чистење, а трошоците за дрвени решетки се доста високи.

Металните вентилациони решетки се карактеризираат со висока јачина и висока тежина, нивниот трошок е поголем од оној на алуминиумските модели. Обликот на вентилационите решетки може да биде кружен, правоаголен, овален, итн.

Најпопуларните модели на вентилациони решетки

Подолу се разгледуваат најпопуларните модели на вентилациони мрежи и како да ги инсталирате.

правоаголни пластични дози и издувни решетки

vents-reshotka-ngn-300х200

Најчесто монтирани на ѕидови или тавани. Дизајниран за трансфер и рационална дистрибуција на внатрешен воздух, како и украсување на отворите за вентилација на јавни, индустриски, станбени згради и објекти.
  Материјалот за производство е висококвалитетна трајна пластика. Дизајнот на пластични мрежи содржи многу дополнителни помошни делови: внатрешниот дел е прицврстен на основата со помош на бравите. Така, хелиум може да се исчисти без прибегнување кон негово расклопување. Пластичните решетки се фиксираат со шрафови или завртки.
  Пластичните модели понекогаш се опремени со наклонети ламели.

издувните пластични решетки

vent-e1414413164809-500x278

Инсталиран надвор од зградата. Дизајниран за декорација на дупки за вентилација. Материјал на производство - силна пластика со висок квалитет. Дизајнот обезбедува голем број на помошни елементи. Издувните пластични решетки се опремени со специјални гравитациони ролетни, кои го исклучуваат изгледот на обратен удар. Монтирани со завртки или завртки.

вентилаторни решетки за приклучување на кујнски капак со флексибилен канал

114

Тој е наменет за исфрлање на производи за согорување во кујна или друга просторија опремена со шпорет на гас.
  Произведени од високо квалитетна трајна пластика.

reshetka_naruzhnaya_kruglaya

Дизајнот обезбедува присуство на девијации, спречувајќи појава на обратна влеча преку вентилаторот лоциран подолу. Отстранниот долен дел од решетката овозможува чистење со минимално време и напор. Монтирани со завртки или завртки.

вентилациони врати правоаголни решетки

входные-металлические-двери-с-ventilyatsionnoy-reshetkoy

Се наменети за рационална дистрибуција на протокот на воздух помеѓу просториите. Се инсталираат на вратите во просториите на кујни, бањи, купатила, итн. Тие се исто така инсталирани во прозорецот прагови за слободен премин на топол воздух од централно греење батерии.
  Тие се изработени од високо квалитетна пластика, имаат многу бои и решенија за дизајн. Дизајнот обезбедува присуство на комарец мрежа или амортизерите за контрола на протокот на воздух. Монтирани со завртки за самопреслушување директно до листот на вратата или прозорецот.

метални вентилациони решетки

2_893

Тие се користат за украсување на отворите на вентилациони и грејни системи, системи за климатизација, како и за рационална дистрибуција на протокот на воздух. Монтирани на таванот или ѕидот во зградите и конструкциите.
  Се изработени од висококвалитетни челици и алуминиум со висока јачина. Дизајниран за боење со материјали за бои и лакови, кој обезбедува заштита од корозија. Дизајнот предвидува мрежна комарец. Монтирани со завртки или завртки.

пластични решетки за системи за вентилација и климатизација

539_sb

Дизајниран за да обезбеди рационално внесување и издувна вентилација во просторијата. Произведени од високо квалитетна пластика. Едноставно распределениот проток на воздух во внатрешноста на собата, има висока отпорност на механички оштетувања и промени во температурата. Дизајнот овозможува присуство на пролетта натоварени ламели, кои лесно може да се отстранат за чистење. Удобно во инсталирањето и работењето.

диффузори во облик на конус

_BgSA9PXGw4

Дизајниран за вградување во системи со суспендирани тавани. Дизајнот предвидува можност за прилагодување на дифузерите во насока на проток на воздух. Монтирани без употреба на сврзувачки елементи.

Методи за поставување вентилациони мрежи

Со цел квалитетно да се воспостави систем за вентилација, неопходно е да се има професионално знаење и вештини. Се користат специјални материјали и алатки. Затоа, само професионалци се потребни да инсталираат системи за вентилација. Како и за монтажа на вентилација решетки, тогаш секој може да го направи со своите раце, како во овој случај, тоа е само потребно да се обезбеди цврсто на решетката на површина со сврзувачки елементи или лепила.

Дизајнот на речиси секоја решетка за вентилација обезбедува тело со кое може да се демонтира, чија рамка е фиксирана директно до отворот на воздушниот канал. Понатаму, централниот дел на решетката е инсталиран на раб, кој лесно може да се отстрани за чистење на вентилацијата, а исто така може лесно да се инсталира на место.
  За да се спречат можните вибрации, раб на вентилационата решетка е прицврстен на гумениот заптив. На задната страна на решетката, можете да инсталирате фина мрежа за заштита од прашина и мали инсекти.

Вреди да се напомене дека за вентилација решетка состои од бариера за пенетрација на воздухот и може да се создаде аеродинамичен отпор во системот за вентилација. Затоа, димензиите на вентилационите решетки треба да бидат избрани така што ефикасноста на системот за вентилација не се намалува.

инсталација на вентилациони решетки со завртки "во пот"

sverlite-ostorozhno-так-kak-vokrug-ventkanala-Стени-obychno-pustotelye-samorezy-luchshe-детиште-s-dyube

Наједноставен и најприфатлив начин за фиксирање на скарата на дрвена, малтерисана, гипс картон или површина на бетон. За прецизно фиксирање на решетката, дупките на неговиот раб се прилагодуваат на големината на завртките на завртките. По монтажата на завртките за глава или завртките се насликани или декорирани на поинаков начин под бојата на решетката.

монтажа со застаклување монистра или столбната плоча

106230785

И покрај тоа што овој метод на прицврстување е многу редок, може да се искористи за да се постигне добар резултат во просториите каде што има декоративни елементи направени од дрво. Процесот на монтажа во овој случај е прилично едноставна - решетки раб е стисната површината на мушка застаклување или столбната плоча, која пак се прицврстени со помош на завртки, завртки или лепак.

фиксирање на вентилационата решетка со завртки со конусова глава "во пот" на скриените елементи

916282

Во овој случај, скриените агли или загради се прицврстени околу периметарот на вентилаторот со мала запек. После тоа, вентилационата решетка е фиксирана преку дупките што претходно биле поставени на димензиите на завртките.

фиксирање на вентилационата скара на лепилото

v-protsesse-ustanovite-ventilyatsionnogo-barera-vazhno-odno - germetichnost-prizhimaniya

За такви прицврстувачки течни нокти, погоден е полимерниот лепак "Титан", "Змеј", силиконот итн. Лепак на патеката се нанесува со пиштол кертриџ или со рака околу периметарот, така што тој го направи малку над процепот. Сега само цврсто закачите на површината на решетка, и да го поправам со монтажа лента или лента хартија, која може да се отстрани подоцна ден.

Лепило на решетката на површината многу цврсто, не дозволувајќи празнини, површината пред лепење не може да се влажни.

 

Може да бидат заинтересирани: