Планирање на приградската област, распоред опции за приградски област

 • admin
 • 9 февруари 2016 година
Планирање на приградската област, распоред опции за приградски област

Стекнувањето на приградска област е настан кој предизвикува многу емоции и желба да започнете со изградба на вашиот дом што е можно поскоро. Но, пред да започне со изградба на објектот треба да се работи темелно на сајтот план, земајќи ги предвид општо прифатените санитарни и оган прописи. Покрај тоа, ќе биде потребно правилно да се подели на сајтот во зони, за да се утврди локацијата на главните објекти на создадената инфраструктура. Зони обично одвои неколку: станбена површина, површина за одмор, областа за градината, на локацијата на задниот соби и бизнис услуги.

Планирање на одмор дома со свои раце - од каде да почнам?

Првото нешто што ќе треба да се направи е да се процени местото за некои индикатори.

planirovanye_dachnyh_uchastkov1

Одредување на терен - тоа може да биде рамна површина, ридско, срт или клисура, овие фактори можат да влијаат на изборот на локација за изградба на куќата и се утврди типот на своите архитектонски решенија.

planirovanye_dachnyh_uchastkov2

Пропишува формата определени области, тоа може да биде на квадрат или правоаголник, во облик на дијамант или имаат форма на трапез, Т-форма, почнувајќи од планирање за да се формира поставеност на куќата и помошни објекти.

За да се утврди квалитетот на почвата, со оглед дека почвите може да биде лесно или тешко, глина или песок, хумус, тоа е сосема можно дека ќе биде потребно за да овозможи плодна почва за спроведување на земјоделски работи.

planirovanye_dachnyh_uchastkov4

Познавањето на индексот на киселост на почвата ќе помогне да се одлучи кои растенија најдобро се садат на локацијата. При одредување на квалитетот на почвата, можете да користите мапи специјално составени за секоја област.

А многу важна точка - да се утврди нивото на подземните води, тоа ќе покаже дали е потребно да се изгради систем за одводнување сајт, канализација и атмосферска вода потопот. Размислете за нивото на подземните води ќе биде потребно и при изборот на дрвја. Информациите за ова прашање се достапни од обласните архитекти.

planirovanye_dachnyh_uchastkov5

Ако во архитектонски оддел не е потребно сами да го спроведете мерењето, со дупчење неколку бунари. Од страна на присуство во него на фанте вода се утврдува дали е потребно систем за одводнување (ако е помалку од 1 m растојанието помеѓу површината и нивото на водата - изградба дренажа потребно ако m до 1,5 - по можност). Не дозволувајте простор за забивање.

За да се запознаат со ветерната роза, доминантноста на едно или друго нивно упатство е можна во областа метеоролошка служба. Ако ветровите се источно и северно, ќе бидат потребни мерки за заштита на градинарските растенија, во спротивно нема да биде возможно да се добие висок принос.

осветлување студија на индивидуални земјиште области и нивната локација во однос на страните на светот ќе ви помогне да се планира изградба на сајт земја, изберете соодветен место за слетување на растението.

planirovanye_dachnyh_uchastkov7

Степенот на засенчување се одредува експериментално со спроведување на неколку мерења на сенката во текот на денот на светлината.

planirovanye_dachnyh_uchastkov16

Ако локацијата се наоѓа во рамките на селското или државното партнерство - ја утврдува својата севкупна архитектонска и планирачка структура.

Планирање на страница, изберете стил

Стилот за планирање на заплетот може да биде редовен или пејзаж, или вклучувајќи елементи од еден и друг, т.е. мешани.

редовен стил, неговите карактеристики

planirovanye_dachnyh_uchastkov8

За успешно да се создаде редовна градина, теренот со рамен релјеф е посоодветен. Строг геометриски модел треба да се види во структури, форма на кревети и патеки. Редовен стил - најдобра опција за сајтови фокусирани на растечката градина и градинарски култури. Ленти околината поделени праволиниско редовните стил, на сртот на правоаголен или квадратен checkerboard шема засадени дрвја и грмушки.

planirovanye_dachnyh_uchastkov9

Сите елементи од составот мора да бидат поставени симетрично во однос на структурите или главната оска на локацијата. Истото правило е предмет на вештачки базени, цветни леи, улици за пешачење.

предности на убав градина

planirovanye_dachnyh_uchastkov10

Пејзажот планирање стил ви овозможува да произволно место дрвја во приградската област, која има комплексни microrelief. Песните, исто така, може да имаат комплексна, силна форма, видовите на вегетација треба да се менуваат непречено, обезбедувајќи атрактивен и живописен поглед на локацијата. Планското планирање исклучува симетрија и прави линии или редовни геометриски форми.

planirovanye_dachnyh_uchastkov11

Создаде убав градина може да биде на теренот со нерамна теренот, клисури, езера од неправилна форма. Обликот на патеките мора да биде извонреден, но не измислени и без остри кривини. Материјалот за правење патеки мора да биде природен или да го имитира во вид.

мешани градина

Оваа опција значително ја проширува можноста за избор на план за изградба на куќа во приградската област.

planirovanye_dachnyh_uchastkov12

Тој е оној кој најчесто добива предност во случајот кога планирањето на вилата е направено од самиот себе.

Поделете го сајтот во зони, како правилно да го сторите тоа

Веќе е споменато дека изгледот на страницата вклучува разделување на неколку зони. Експертите препорачуваат делење на страницата во следниве пропорции:

 • од 9 до 11 проценти од областа наменета за изградба на куќи и инфраструктура,
 • од 65 до 75% - под градината и градината,
 • околу 15% - за патеки и влезови, украсни плантажи, гондола.

Првиот и најважен е станбениот, куќата ќе се наоѓа на неа, расчленувањето на парцелата започнува со определување на нејзината локација.

planirovanye_dachnyh_uchastkov14

За дворот на услуги и помошните структури се отстрани во длабочина на секција, ако тоа не е можно - пожелно е да се разгледа својата варијанта скрие од очите со помош на украсни растенија или жива ограда. Позиционирање на изградбата на сајт треба да бидат такви што ќе се создаде максимална заштита на растенијата од ветровите, а во исто време како што е малку што е можно засенчени сајт.

planirovanye_dachnyh_uchastkov15

Врз основа на овие барања, оптималната локација на објектите е северната или северозападната страна на локацијата. Треба да се обмисли кои грмушки може да се садат на засенчената граница на локацијата.

Рекреација област може да се концентрирани на едно место, или се постави на неколку локации на територијата, во зависност од опциите на луѓето кои ќе се живи или на одмор во оваа област.

planirovanye_dachnyh_uchastkov17

Добро осветлена страна на заговор е подобро да се земе под градина и зеленчукова градина. Пожелно е сенката на зградите не падне на кревети со зеленчук или овошје дрвја и грмушки, ќе добие најдобар квалитет на култура.

Експертите тврдат дека рационалното планирање на локацијата може да се спроведе ако се почитуваат следните принципи:
  Функционалните области треба да се лоцираат колку што е можно поедноставно за сопствениците на локацијата,
  за изградба и уредување на траки и локации треба да им се даде минимум територија, а движењето помеѓу зградите може да биде на најкратко растојание.

Планови за планирање на приградските населби - започнуваме да составиме проект за имот во земјата

planirovanye_dachnyh_uchastkov20

Изработката на планот на изгледот ќе се состои од консолидирање на сите собрани информации и отелотворување во шематска форма на парче хартија. За да се добие може да се заштеди на трошоците измислено од овие работи сами на себе, се разбира, ова бара разбирање на тоа како да се направи на цртежи, да се знае она што е на ниво и да имаат некоја просторна имагинација.

Прво треба да изберете скала, така што на состојба се наоѓа на целата коло, на пример, ако областа делот 9 стотинка, а големината на неговите страни претставува 30x30 м, т.е. има квадратна форма, тогаш оптималната скала е 1: 100, т.е. повикувајќи се на големината на порциите се еднакви на 30x30 cm За погодност, можете да го извршите цртеж на милиметарска хартија и ако тоа не е на дофат на раката -. raschertit можно на нормалните клетки лист големини клетки треба да биде 1x1 см.

planirovanye_dachnyh_uchastkov18

На соодветна скала, секоја планирана зграда, било да е куќа, гаража, базен или цветница, треба да се исече од хартија. секој детал кој ќе биде присутен на страницата. Секоја отсечена фигура ќе треба да избере најсоодветно место, кое функционално би кореспондирало со нејзината важност и цел. Кога барате место, пожелно е да се земат предвид санитетските норми.

planirovanye_dachnyh_uchastkov19

Таквата визуелна помош ќе помогне да се утврди каде е најзгодно:

 • ставете куќа и гаража на парцелата,
 • растителни овошни дрвја,
 • за опремување на детско игралиште,
 • да се изгради Арбор со скара или скара.

При изборот на локација за поставување на објектот е потребно да се земат предвид факторите на области за помош, на пример - вештачко езерце е подобро да се планираат во најниската точка на сајт.

planirovanye_dachnyh_uchastkov6

Ако се направи хартија макети на три-димензионални структури на сите планирани, а потоа да ги ставите во дијаграм, може да се утврди точно кои локации ќе бидат неактивни на куќа или други објекти. Таквите активности личат игра на детето, сепак, тие помагаат да се спречи горчливо разочарување во иднина, измени, и елиминирање на потребата да се repot растенијата не се во можност да расте во засенчени области.

Планот ќе бара да одредите каде ќе се наоѓа:

 • куќа, други станбени објекти, бања, гаража, помошни згради,
 • игралиште за деца, за спорт,
 • ограда или други видови на мечување,
 • растителни композиции, други елементи на декоративен дизајн,
 • предавање на територијата на локацијата и под него сите видови на комуникации,
 • патеки и патеки.

Со цел правилно да се планираат на садење дрвја е потребно да се одреди ориентацијата на сајт во согласност со странките светлина, оваа информација ќе ви овозможи да се одржи точно на растенијата и да се обезбеди потребната светлина и температура услови за нивниот развој.

Изготвување на план на распоред се потребни за да се предаде нивната функција на локалната самоуправа и нареди на генералниот план на сајт со неговиот договор со релевантните државни агенции.

Некои корисни препораки за планирање на локацијата

planirovanye_dachnyh_uchastkov111

Важна точка е локацијата на куќата на локацијата:

 • ако се наоѓа во непосредна близина на улицата, ќе има можност да се создаде заштитено пријатно двор,
 • кога сме во куќата во центарот добиваме можност да ја заштитиме самата куќа - од бучава, ветер, странски погледи,
 • ако е подобро да се постави тесна куќа поблиску до кратката страна - ќе има можност за порационално користење на територијата, изгледот на градината, исто така, може да се направи совршен.

сајт на падина

Ако локацијата наменета за градба се наоѓа на јужната падина, се препорачува да се подигне куќа на највисоката точка, ако наклонот е исток или запад - куќата е изградена на висока точка на северната граница на локацијата.

planirovanye_dachnyh_uchastkov22

Рационален пристап кон развојот на падините е создавање на тераси или распоредување на алпски слајд, ниските точки на таквата локација се најдоброто место за создавање на вештачки акумулации, па дури и областите може да се прилагодат на тревниците.

главни градби, дрвја и грмушки

Капацитетите имаат фасада до централната улица. Растојанието помеѓу куќата и големите дрвја треба да надмине 5 m. Грмушки во предградието може да се наоѓаат во предната градина, околу куќата или во длабочината на локацијата. За да се скрие од сонцето, тревникот за одмор на својата јужна граница треба да посади украсно дрво, јаболкница или цреша.

planirovanye_dachnyh_uchastkov23

Грозјето и другите топли-засадувачки култури треба да бидат засадени на јужната страна од куќата или гаражата. За изгледот на креветите, можете да го користите централниот, најмалку засенчен дел од заплетот. Најдобро, не засенчено место е исто така доделен за садење овошни дрвја, цветни леи, фарма згради може да се наоѓа во повеќе засенчени места.

Околу компост купиштата што нужно ќе треба да се организираат на местото треба да се планира садење на грмушки, оваа точка ќе придонесе за облагородување на пејзажот.

што е хеџ да се избере

Ограничување на територијата на сајтот може да биде заедничка ограда, но повеќе интересно ќе биде можност за уредување на хеџ, се состои од 2-3 редови на дрвја и голем број на грмушки.

planirovanye_dachnyh_uchastkov13

Уште повеќе живописна опција би била жива ограда или ограда, која е состав на камења, цвеќиња и грмушки. Вие исто така може да се изгради оригинална ограда од столбови или подигне камен оградата.

каде што е подобро да се има игралиште и тревник за одмор

На оптимална локација на тревникот - пред терасата или верандата, на работ на тревникот обично останува место за сместување на скара или скара. Интересна композиција може да излезе во случај кога постои можност покрај тревникот да се изгради базен или мал вештачки езерце.

Бидејќи грижата за децата треба да се спроведува постојано, се препорачува да се стави игралиштето пред прозорците од просторијата во која најчесто се појавуваат возрасните.

planirovanye_dachnyh_uchastkov21

Постојат многу опции за планирање на приградски области, но принципите на пристап кон процесот на дизајн треба да се почитуваат заеднички. Процесот на планирање треба да биде под влијание на објективни фактори: климатски, геодетски и геолошки и субјективни: желбите и финансиските можности на сопственикот на локацијата, неговите вкусови и фантазија. Како резултат на креативниот пристап кон дизајнот, можете да добиете оригинален и многу атрактивен дизајн на страницата - целосно зависи од вашата желба.

Можеби сте заинтересирани за: