Мобилен бетон, што е тоа, употребата на мобилниот бетон во градежништвото

 • admin
 • 21 јуни 2017 година
Мобилен бетон, што е тоа, употребата на мобилниот бетон во градежништвото

За различни видови на конструкција без бетон е неопходно. Го користам за фундаментално полирање, како и за монолитни конструкции. Покрај тоа, постојат сорти од кои прават блокови за изградба на куќи. Таквиот бетон се нарекува саќе и сега ќе кажеме повеќе за тоа.

Мобилен бетон, сорти

Мобилниот бетон е вештачки порозен градежен материјал кој вклучува различни астрингентни и силициумски агрегати. Како и другите материјали, мобилниот бетон има свои сорти.

сорти на мобилен бетон

Постојат два вида на мобилен бетон:

 1. пена бетон;
 2. газиран бетон.

За производство на газобетон во цементниот раствор додадете компоненти кои промовираат производство на гас, доста често тоа е алуминиумска трошка. По мешање се јавува хемиска реакција помеѓу прав и хидрат на цементот, по што водородот се ослободува за да се промовира изгледот на порите. Целиот процес е како раст на тестот за квасец. Кога материјалот се замрзнува, порите остануваат. Пена бетон се добива како резултат на мешање на цементен малтер и специјална пена. Вториот е рамномерно измешан со волуменот на растворот, по стврднување, добиен е бетон со пори. Во зависност од износот на пора мобилните бетон може да има добар или не звукоизолирани.

Со назначување, овој материјал може да биде:

 • Изолација - светлина, порозна и топла материјал со густина од 400 - 600 кг / м3. Таа е широко се користи за изолација на ѕидови, подови, тавани и цевководи.
 • Термоизолација - структурни - тоа е повеќе густа и издржлива. Ова им овозможува да се користи за изградба и производство на блокови за приватно домување. На густина на овој вид е 600 - 1200 kg / cu.m. Треба да се сфати дека поради високата густина влијае на изолациски својства на материјалот.

Споредба на пена блок-блок-со-газобетон Слика 1

Технолошки карактеристики на мобилниот бетон

За приватно домување изградба пена блокови се широко користени. По подготовката на мешавината, од него се обликувани различни форми. Материјалот ви овозможува да направите ѕидни блокови, плочи, мостови, па дури и плочи. Во калапи технологија, производите се обликувани во калапи. Мешавината за леење содржи 50% тежина на вода од другите состојки. Во производството на газобетон песок песок, адстрингентни компоненти и вода се користат. Тие се испорачуваат во ограничени количини во мешалка за гас, каде што смесата се меша 5 минути. После тоа сè се влива во калапи (направени од метал) до утврдената висина, тогаш ќе се наполни до врвот за време на процесот на оток. Преплавената мешавина се отстранува со низи од жица. Тогаш на материјалот мора да му се дозволи да се насели и да го грабне целосно. После тоа, можете да изградите разни помошни згради или куќа.

mini-proizvodstvo-gazobetona-gazobetonnyh-blokov_5_1

Добрите и лошите страни на мобилниот бетон

Кога градат куќа, многу луѓе размислуваат за изборот на материјал. Сега да разговараме за заслугите и недостатоците на клеточниот бетон.

Позитивните квалитети вклучуваат:

 • Еколошки - во неговиот состав и безбедност може да се спореди со дрво. Добриот термоизолациски својства на материјалот овозможуваат тоа да се користи во различни региони, освен што материјалот ја регулира влажноста во просторијата поради нејзината структура.
 • Градежни својства - ѕидање на слични блокови е можно со минимални рабови. Поради разновидноста на димензиите, можно е да се подигнат двете странични и внатрешни прегради.
 • Сигурност од пожар - материјалот не е запалив и може да го спречи ширењето на пламенот.
 • Звучна изолација - благодарение на порозната структура, се постигнува висока изолација на звукот.
 • Топлинска изолација - присуството на воздух во порите на блоковите ги одредува високите термоизолациони својства. Материјалот е способен да ги измазнува промените на температурата во текот на денот, и во лето и во зима. Покрај тоа, материјалот е способен да акумулира топлина и да го даде, оваа функција ќе заштеди при загревање.
 • Обработливост - целуларен бетон е лесно да се види, се сече и вежба. Ова ви овозможува да направите било какви архитектонски дизајни.
 • Економски показатели - ѕид од овој материјал е три пати помал од цената на тули.

Недостатоците на мобилниот бетон се:

 • Ниска фрактура цврстина, затоа е потребно да се изгради куќа од него на лента основа или основа од едноставни бетон.
 • Порозната структура ја промовира пенетрацијата на влагата од животната средина во материјалот и, како последица на тоа, нејзиното влошување. Затоа, надвор од ѕидот мора да се малтерисани или измазнети, или фасадни плочки.

Сега ги знаете сите силни и слаби страни на мобилниот бетон и ќе можете да го одредите изборот на материјал за ерекцијата.

domizgazobetona3

Мобилен бетон во градежништвото

Овој материјал неодамна беше многу популарен. На градилиштето блокови на мобилен бетон се доставуваат на палети, како и обични тули. Извадете го материјалот на рамна површина заштитена од поплави. Ако не планирате веднаш да ги ставите ѕидовите на страните на блок пакетите, треба да го пресечете филмот. На овој начин материјалот ќе дише, а заштитениот врв нема да дозволи да се навлажни при дожд. Ако се загрее на улица, можете да ги попрскате со вода.

мобилен бетон

Подигнувањето на зградата започнува со изградбата на првиот ред блокови на фондацијата. Работата се изведува од аглите и работи во редови долж целиот периметар. И висината и хоризонталата на редовите треба да се прилагодат со помош на лисјани лакови и протеганиот кабел. На самиот почеток на работата е неопходно да се провери хоризонталното ниво на темелите и, кога блоковите штрчат, да ја израмнат површината, е дозволено отстапување од не повеќе од 3 см. Потоа треба да се размисли за хидроизолација на подрумот. За да го направите ова, можете да ја раширите хидроизолацијата во неколку редови со преклопување од околу 15 см. Пред да ги наместите блоковите внимателно проверете и исчистете, материјалот со оштетувања се остава настрана.

Кога редење блокови во ред потребно е да се набљудува јасна ширина на спојници при лежење на малтер:

 • хоризонтална - 1 - 1,5 см;
 • вертикална - 1 см.

Кога се користи специјален лепак, нивната дебелина може да биде 2 мм. По завршувањето на првиот ред, неопходно е да се оцени неговата рамномерност и, доколку е потребно, да се закачат конвексни делови.

ukladka-pervogo-ryada-gazobetonnyh-blokov

За зајакнување на ѕидовите на куќата, можно е да се направат жлебови во блоковите и да се постават засилување таму. Така зајакнување на првиот ред и секоја четвртина. Исто така, засилување може да се постави во местата каде што се поставени прозорците, зглобовите на внатрешните прегради и местата каде што се зголемуваат оптоварувањата. На овој начин можете да изградите цврста и топла куќа. Исто така, не заборавајте за надворешната завршница, која ќе го заштити од врнежите.

armirovanie-penoblokov
  Оваа статија раскажува за мобилниот бетон и неговите сорти. Исто така се осврна на технологијата за добивање на овој материјал. Покрај тоа, се споменуваат предностите и недостатоците на овој бетон. Користејќи ги информациите од статијата, можете да одлучите за изборот на материјал и да изградите силна и топла куќа надвор од неа. Успешна работа.

Можеби сте заинтересирани за: