Вентилација во бањата, правилно проветрување, корисен совет

 • admin
 • 31 август 2015 година
Вентилација во бањата, правилно проветрување, корисен совет

Многу важна точка во работењето на која било сауна или сауна е одржување на оптималната температура и влажност. Но, покрај ова, постои уште една нијанса што програмерите често се занемаруваат, и на што правилно се прави здравјето на луѓето кои се одмараат директно, како и издржливоста на самата зграда. И тука, се чини, има еден вид парадокс - на крајот на краиштата, со цел да се организира вистинската температура внатре во зградата, мора да биде внимателно изолирана и изолирана, и тука станува збор за некаква вентилација. Но, ако сè е направено внимателно и правилно, тогаш приливот на свеж воздух нема да ја расипа кревка микроклима во бањата. Како да се направи вентилација во бања работа, како што се очекуваше - за оваа и многу други нијанси ќе ни кажам подолу. Но, прво да видиме какви последици може да резултираат со слаб квалитет на вентилациониот уред во бањата или неговото отсуство.

Вентилација недостатоци и нивните последици

Некој, се разбира, може да се спротивстави на тоа дека во старите руски бањи немало вентилација, и сите биле среќни и живееле стотина години. Ова не е сосема точно. Вентилацијата во руската кабина беше - приливот на свеж воздух беше обезбеден поради фактот што долните венци на кабината на ложата беа обезбедени лабаво. Преку нив, и воздухот дојде. Одливот беше обезбеден дури и полесно - преку вентилаторот или малку отворената врата (ако печката работи со црна боја). Модерните објекти се дизајнирани да заштедат енергија и да бидат посложени во дизајнот, така што старите методи не постојат.

Значи, каква неволја може сопственикот на бањата да очекува за несовесен однос кон вентилација?

Брзо носење на објектот.

Островите промени во температурата и влажноста предизвикуваат сериозен удар за целата зграда, без оглед на тоа што користеле градежни материјали. Со цел да се намали извесно јачината на агресивното влијание, мора да се преземат бројни сериозни заштитни мерки, вклучувајќи го и уредот за вентилација.

последици 1

За завршување на пареата, во повеќето случаи се користи дрво. И во такви екстремни услови може да трае околу 20 години. Но, ова е предвидено да се преземат сите заштитни мерки, а воздушната размена во просторијата е правилно прилагодена. Бања вентилација во која работи лошо, или не работи на сите, ќе бара козметички поправка по 6-7 години, во зависност од фреквенцијата на работа на пареа соба. Тоа е прашање на целосна демонтажа на покривка на таванот, подот и ѕидовите.

расклопување на скапани поставата.

Во процесот, хидро и топлинска изолација најверојатно ќе биде оштетена. Значи, како резултат на таква козметичка поправка, сопственикот на зградата ќе стане сиромашен за значителен износ.

Влага, непријатен мирис

Многу брзо тие ќе станат "повикувачка картичка на вашата бања. И главната причина за ова е ист недостаток на свеж воздух во собата. Во овој непријатен амбар е толку сигурно "се населиле" во просторија што ќе биде невозможно да се ослободи од него, бидејќи е невозможно да се користат агресивни хемикалии во пареата. Ова важи не само за обложување на дрво. Секој градежен материјал со лошо проветрување ќе почне да создава непријатен мирис со забележлива забелешка на гордост, горчливост и влага.

Лош и штетен воздух во собата

лош мирис

Сите луѓе се пот во бањата и го прават тоа многу интензивно. Тоа е разбирливо, бањата е дизајнирана да ги ослободи лошите материи од телото. Овие многу супстанции брзо ја прават атмосферата внатре во просторијата за пареа, благо речено, не многу здрава и, едноставно, ќе се случи "циклусот на токсини помеѓу организмите". Се подразбира дека нема потреба да се зборува за било каков здравствен ефект под такви услови. И ако додадете тука контроверзноста на штетните габи и мувла, кои нужно ќе се појават на ѕидовите на собата, тогаш во овој случај е подобро целосно да се откаже од ваква бања.

Вентилација на бањата со свои раце. Важни поенти во извршувањето на работата

важни работи 1

Самиот механизам на вентилација на работата е многу едноставна - во собата треба да има две дупки за постојано снабдување на свеж воздух и одлив на "отпад" на воздухот. Како опширно и ефикасно работи вентилација во соба со пареа, директно зависи од големината на отворите за вентилација, како и нивната локација. Ова е местото каде што најчестите грешки градители - неможноста или неможноста правилно да ги набљудуваат овие параметри за една соба.

Како резултат на тоа, имаме слаб воздушен сообраќај, кој не може адекватно да обезбеди правилно проветрување на просторијата. На пример: целиот воздух во собата за сауна треба да се ажурира за еден час најмалку 5 пати. Во посебно занемарени случаи нема нацрт на воздух, или ледената нацрт се движи по должината на грбот на туристите.

Во прилог на сите горенаведени, постои уште една важна нијанса поврзана со уредувањето на вентилацијата во бањата - обезбедување на најнежно, нежно дување на парната соба. Затоа што климата во одредена парна бања, на момент, ненадеен прилив на ледени воздух многу расипат удобен престој на луѓе и да ја наруши температура. Со цел да се обезбеди доволна вентилација и истовремено да се задржи саканата температура, постојат неколку мали трикови за изградба. На пример, главната тајна на соодветна вентилација бања - ова е локацијата на отворите за понудата и издувните гасови, како и употребата на некои дополнителна опрема за нивна монтажа.

Описот на различни проекти на уредот за вентилација во бањата е даден подолу, но сега засега да разгледаме листа на важни нијанси кои треба да се земат предвид при инсталирање на кој било систем за вентилација.

 • Во рамките на ѕидовите на отворите за вентилација бањата треба да се направи во фаза на изградба, како што им удирање во готовиот "кутија" е исклучително тешко. Соодветен систем за вентилација мора да се определи за зградата во фазата на дизајнирање, а соодветните промени се направени во планот.
 • Линеарната димензија за дупката за издувни гасови во никој случај не смее да биде поголема од доводниот воздух. Ако не се придржувате кон ова правило, воздухот нема да влезе во собата. Ако има потреба да се зголеми интензитетот и брзината на одлив, можно е малку да се зголеми површината на цртежниот канал. Понекогаш за оваа намена е распореден друг издувен канал.
 • За регулирање на интензитетот на системот за вентилација потребно е да се постават вентили, ролетни и сл. На отвори. Значи, за време на загревањето на просторијата за пареа, вентилацијата може да биде целосно затворена за да се постигне саканата температура колку што е можно побрзо и поекономично. Покрај тоа, ефикасноста на вентилацијата зависи од времето. Во зима, студениот воздух многу брзо продира во топла соба, па затоа треба да се прицврсти протокот на воздух. Во топла сезона - напротив, вентилите се отворени целосно, бидејќи природната циркулација е прилично слаба.
 • Пресекот на дупките за вентилација се пресметува врз основа на пропорцијата: 24 mm. за 1 кубен метар простор. Занемарувањето на пресметките доведува до погоре опишани последици.
 • Не поставувајте ги отворите за влез и издувни гасови спроти еден на друг. Во овој случај, добиваме само празен воздушен коридор, со други зборови, нацрт, кој нема да даде никаков позитивен ефект.

Според принципот на работа, сите системи за вентилација се поделени на:

 • Принудени (механички).
 • Природно.
 • Комбиниран.

Принудена вентилација е целосно механизиран процес, кој се врши со помош на систем на вентилатори и софистицирана електроника, со што се контролира обемот на снабдување со свеж воздух, како и температурата во просторијата. Но, таквите системи се многу скапи, тешки за работа и одржување, и нема што да се каже за самоинсталација.

принудена вентилација

Природната вентилација работи поради разликата во притисокот во воздухот во затворени простории и на отворено. Овој ефект се постигнува со правилно поставување на отвори за издувни гасови и снабдување со воздух. Прилив треба да се случи на дното на зградата, околу 20-30 см од подот, и одлив во горниот, 20-30 см од таванот. За бања, оваа опција е најмалку погодна, бидејќи најжешката точка во просторијата е само во областа на горната полица, и најстуденото право на подот. Постојаната природна вентилација во голема мера ќе се меша со нормалното загревање на бањата.

природна вентилација

И, конечно, комбинирана вентилација. Е најприфатлива опција за бања. Во овој случај, нема строги правила за сместување на вентилациони вентилации, бидејќи разликата во притисокот се постигнува со помош на навивачите, кои се вклучени по потреба. Удобно е, не е многу скапо и практично.

Вентилационен уред во бањата

Вентилационен уред во бањата

Како што веќе беше споменато погоре, системот за вентилација е избран и пресметан во фазата на дизајнирање на просторијата. Организацијата на вентилација започнува од моментот на инсталацијата на фондацијата. Две дупки од соодветниот дијаметар се оставени во основата на две спротивни страни. Во процесот на тротоарите на завршниот под меѓу двата дела се прават мали празнини од неколку милиметри, или оставете две дупки во аглите на просторијата за пареа, кои се заштитени со сигурносни мрежи. Така, воздухот што влегува во дупките на основа слободно циркулира меѓу заостанувањата, обезбедувајќи природна вентилација на покривот на подот.

Што се однесува до вентилацијата на самата просторија, како што веќе споменавме, најефикасна опција ќе биде инсталирањето на комбиниран тип на доза и издувна вентилација.

опции за локацијата на отворите за воздух и издувни гасови

Да разгледаме некои шеми на распоред на излез и приточни вентилациони отвори.

Опција број 1

шема 1

Овде, отворот за внес на воздух се наоѓа на надморска височина што не надминува 500 mm од земјата. Аспираторот е направен од спротивната страна на висина од 300 мм од таванот. Воздухот ја напушта просторијата низ издувната порта, како што е наведено во дијаграмот.

Опција број 2

шема 2

Двете дупки се наоѓаат на истиот ѕид на височина, како и во првата варијанта. Гледајќи го дијаграмот, станува јасно дека дупките за снабдување треба да се наоѓаат во близина на изворот на топлина. Така, студениот воздух брзо ќе се загрее и температурниот режим во пареата нема да биде нарушен.

Опција број 3

коло 3 на страна

Во овој случај, се наоѓа на саканата точка на потребната височина. Но издувниот воздух ќе помине низ пукнатините во подот, ќе падне во подрумот, ќе помине меѓу заостанувањата и ќе влезе во издувната цевка, преку која, всушност, ќе падне на улица.

Неколку знаци дека има грешки во инсталацијата на вентилација:

 • Таван и ѕидови акумулираат влага.
 • Непријатен мирис се појави во собата.
 • Пламенот од осветлениот меч останува неподвижен ако се доведе до проветрување.

Конечно, би сакал да ве потсетам на главните грешки во системот за вентилација: неправилно распоредување на дупките за вентилација, како и недоволно големи димензии на вентилационите канали. Не верувајте во популарното верување дека главната работа во просторијата за пареа е температурата и влажноста и обидете се максимално да ја изолирате просторијата за да ги задржите. Многу е пожелно да се инсталираат приклучоци за прилагодување на количината на влезниот воздух.

Неколку варијанти на никулци може да се видат на фотографијата подолу.

слепа 1

никулец 2

никулец 3

Кога планирате систем за вентилација во бања, запомнете дека бањата не е само парна просторија, вентилацијата е неопходна и за останатите простории. Во исто време за чекалната или просторијата за состаноци ќе има доволно природно снабдување и издувна вентилација. Но, за зоната за перење и тоалет треба да инсталирате навивачи.

Повеќе за вентилација во бањата може да се најдат од следните видеа:

Можеби сте заинтересирани за: