Како правилно да го инсталирате штекерот, видот сокети, корисни совети

  • admin
  • 12 декември 2015 година
Како правилно да го инсталирате штекерот, видот сокети, корисни совети

За да стане електричар во куќата е можно со прва рачно инсталирана инсталација на излезот. Што имаме? Грб со предна плоча, потпирач и рамка со заштитни завеси. Ах, да! Уште неколку жици кои доаѓаат од ѕидот. Се препорачува сигурно да се инсталира штекерот само еднаш.

Што треба да знаете пред да ги инсталирате приклучоците

Незаменлив уред за инсталација, без кој е невозможно да се поврзат сите апарати за домаќинство, се електрични приклучоци. Кога инсталирате електрична опрема во приватна куќа, неопходно е да се знае и да може да се користи шемата за поврзување на штекерот.

kak-raspolozhit-rozetki-na-kuxne

Кога инсталирате и поврзувате електричен штекер, треба да ги знаете овие информации:

• Кој вид на излез (монофазен или трифазен) треба да се инсталира

• присуство на заземјен контакт во уредот.

unica-tfsukraine-26-728

За приклучоците кои се напојуваат со 220V, напојувањето на приклучоците се напојува од расклопните уреди и прекинувачот. Жицата за заземјување за приклучоците е исто така изнесена од дистрибутивната табла. Врз основа на таквите податоци и едноставна пресметка на параметрите на колото, можете да дознаете колку места да се воспостават и кој тип на конекција да го користите.

cxema

Потсетиме дека поврзувањето на излезот може да биде метод на паралелно поврзување во кутијата, со извртување и лемење, со користење на јамка.

Видови електрични приклучоци

Според едноставната класификација на типовите на штекери усвоени во 1998 година, на постојните уреди им била назначена азбучна ознака. Најчестиот и широко употребуван тип на електричен штекер е Тип C - Europlug "евро излез". Euro-приклучокот е опремен со два кружни контакти со дијаметар од 4 mm и помеѓу контактното растојание од 19 mm (руски стандард GOST 7396).

rozetki-1

Постојат многу видови и модели на електрични приклучоци:

• отворена и затворена

• Вградени приклучоци и ѕидни верзии.

• со безбедносни тајмери ​​и завеси

• за надворешна инсталација

• укажува на работниот статус.

 

Без наслов-дизајн-3

Главниот работен параметар на електричните приклучоци е тековната сила на која се дизајнирани уредите. Модерните европски приклучоци се дизајнирани за 16A струја.

Без оглед на видот на електричните приклучоци, се препорачува да го инсталирате уредот на одредена висина. На која надморска височина се препорачува да се инсталираат сокети?

Ретро-сокет-со-заштитна завеса

Како да инсталирате штекер: правила за инсталација и инсталација

поставете ги штекерите правилно

Според европскиот стандард, се препорачува да има приклучоци во станбени простории на височина од околу 30 см од површината на подот. За кујните, висината на розетите е 1,3 м, а во простории со висока влажност, приклучоците се поставени на висина од 1 м од нивото на подот.

распоредени-rozetok-i-viklyuchatelei

Покрај тоа, локацијата на приклучоците од вратата треба да биде повеќе од 0,6 m.

Природно, главниот принцип на поставување на места е практичноста и практичноста. Сепак, почитувањето на правилата на ЈКП е сè уште пожелно.

12kitchen1

инсталација - расклопувајте ги жиците

Инсталирањето на штекерот се препорачува во кутија со шарки, која е монтирана во станот на потребната локација според жици од дистрибутивната табла. Кога го поврзувате штекерот користете две жици и поврзете ги со контактите на штекерот.

20

Затоа, колото за поврзување ќе има жица која може паралелно да се поврзе низ раскрсната кутија до вториот излез. Доволно јасни информации за одговарање на прашањето: "Како да го поврзете штекерот".

Ние го поврзуваме сокетот со свои раце

инсталирајте еден излез со земја

Редоследот на дејства може успешно да се примени кога инсталирате и инсталирате единечен, двоен и троен приклучок.

shema-podkljuchenija-3-4-rozetok

Што ќе биде потребно да се преземе:

Исклучете ја моќта на централниот прекинувач, кој ќе го исклучи работниот електричен сегмент.

Отстранете го капакот на стариот излез кога ќе го замените новиот.

Внимателно извадете го комплетот за затворен приклучок. Олабавете ги жиците и исчистите ги до должина од 10 мм. За да го направите ова, притиснете ги групите за контакт на врските (завртки и прстиња). Проверете дали има трета жица за заземјување. Ако има две жици, штекерот е без заземјување.

podklenie-rozetki

Подгответе нов излез за инсталација: извадете го капакот и пронајдете ја локацијата на штекерот. Тоа се два контакти на страни и централен контакт за жица за земјата. Новиот приклучок ги покажува карактеристичните метални ногарки за земјата жица. Ние ги исцедиме контактните завртки или клипови, јазичиња за прицврстување.

43

На краевите на жиците, направете мала јамка.

Поврзете ги жиците со контактите по следниов редослед: лево-фаза, на десната - нула, во средината - заземјување.

Ги поставуваме жиците и ги прицврстуваме со стеги или шрафови. Стегите на жиците треба да бидат колку што е можно цврсти, по можност без да испакнат на страните на металните жици.

2

Ние го ставаме готовиот склоп на собранието назад во отворот за монтирање на ѕид. Ножевите за прицврстување се навртуваат со завртки и го прицврстуваат куќиштето на штекерот. Инсталирајте го горниот капак.

Како да инсталирате штекер без контакт за заземјување во ѕидот од гипс картон е прикажан овде.

инсталација на двојно приклучок со контакти за заземјување

Алгоритмот за инсталирање и поврзување на двоен приклучок е практично ист како и инсталирањето на еден штекер. На пример, на овој начин ќе се инсталира двоен штекер со заземјување, самозаклучувачки контакти и заштитни завеси. Го отстрануваме стариот излез од ѕидната дупка (во случај да е инсталиран порано), откако претходно ја исклучивте моќта.

27

дебеломер

За практичноста на инсталацијата, приклучоците се опремени со специјална метална или пластична плоча - поддршка. Поддршката е прикачена на монтажните дупки одделно од деловите на приклучокот, што овозможува инсталирање на повеќе места во една единица. Дизајнот на поддршката е доста цврст, така што подоцнежната инсталација на приклучокот е сигурна.

 

4

За инсталација на двојно приклучок исто така е можно да се користи специјална кутија на отворена инсталација, овозможувајќи прилагодување на длабочината на слетување во отворот на ѕидот. Инсталирањето е направено во два отворачки ѕидни садови. Ние ги подготвуваме жиците и ги чистиме нивните краеви. Од механизам на двоен приклучок ја отстрануваме рамката и предниот панел.

w500_85_1365013155_rozetka-valena-legrand-2

Ние ги поврзуваме жиците со контакт за заземјување со контактната група AgNi со самоприлепување и завртките од првиот приклучок. Ги поправаме жиците. Го ставаме првиот излез во дупката во ѕидот. Ние го поврзуваме кабелот, со кој го инсталираме и поврзуваме вториот излез во дупката на ѕидот.

поврзување-механизам-до-жици-300x241

Ние го прилагодуваме поставувањето на двојната струја користејќи го нивото и фиксирајте го ѕидниот штекер. Инсталирајте го предниот панел со заштитни завеси. Вклучете го напојувањето и проверете ја работата на штекерот.

Прекрасно и сигурно да се воспостави двоен приклучок ќе ви каже и ќе го научи ова видео.

Можеби сте заинтересирани за: