Цигла ѕидарски, ѕидарски ѕидање, видови на brickwork

  • admin
  • 10 март 2014 година
Цигла ѕидарски, ѕидарски ѕидање, видови на brickwork

Практично насекаде во изградбата на цигла, неопходно е да се реши проблемот на "парење". Во секој случај, правилното спојување на ѕидови, пресеци и ѕидарски агли треба да се случи јасно и динамично, како на вселенски брод. Како да се ѕирнете сами од себе?

Видови на конструкции од ѕидарски тули

Структури тула (ѕидарски) се изградени од камења или тули со рака, при користење на одредена техника на поставување.

193663

Постојат одредени видови на ѕидарски што зависат од употребениот материјал. Тоа се видовите на ѕидарски:
  • тула
  • мал блок
  • Голем блок
  • урнатини
  • Клупи.

9177035_w640_h640_izobrazhenie_009

Тулиот ѕидар е направен од керамички, поретко варовни тули. Мал блок и голем блок ѕидарски - од блокови од различни материјали (цемент и керамички камења). Бутова е поставен слој со примена на камења од погрешна геометриска форма, во структурата на кој цемент и но. Куќиштето се карактеризира со присуство на третирани камења, кои имаат геометриска форма.

oblegchennaya-kladka

Разновидноста на циглата овозможува да се произведе последователно соочување со декоративни материјали. Бројките и фотографиите на ѕидањето може да се најдат во кодексите и прописите за јавна изградба или други регулаторни документи.

Златни правила на ѕидање

Кога работите на поставување на ѕидање, неопходно е да се придржувате кон одредени правила кои гарантираат квалитетни работни перформанси и структурна стабилност.

kazan-trebuetsya_brigada_kamenikov_10295

За разлика од првите и втората "правила на вежба", процесот на поставување ѕидови од тули има три основни правила. Се сеќаваме дека овие правила на ѕидање читаат:
Првото правило
  Редоследот 1 треба да биде перпендикуларен и хоризонтален за дејството на добиената сила на компресија. Исто така, овие авиони треба да бидат паралелни една со друга.
Второ правило
  Авионот од 2 и 3, исто така, треба да биде нормален на рамнината 1, и нормално едни на други.
Трето правило
  Товарот распределен од една тула мора да падне на две долни тули.

grani_kirpicha_b

Извршувањето на "златните правила" ќе обезбеди правилна работа на ѕид исклучиво на компресија, со исклучок на оптоварувањето на свиокот.

Видови на тула ѕидарски

Постојат следниве видови на ѕидарски:
  • солидна
  • лесен
  • засилен
  • декоративни.

Види-кладок

Цврст ѕид од тули е направен со монолитна конструкција со карактеристична ширина од половина тула. Ориентацијата на тулите во континуираната ѕидарија има надолжна насока во однос на надворешната рамнина на ѕидот.
Лесно ѕидарски е широко се користи во изградбата на ѕидови на куќи на ниски спрата. Масонеријата лесна се состои од два ѕида, половина тула во ширина, се наоѓа во паралела. Поделбата помеѓу целата тула е исполнета со топлинско-изолациски материјали. Сепак, не е препорачливо да се изврши целосен ѕид за овој тип.

f9ea621a667564b5f0e0df80a10db990-470-470

За структури кои можат да доживеат тешки товари, се користи армирана ѕидарска конструкција. Зајакнувањето на арматурата се поставува во хоризонтални или вертикални рабови. Попречно зајакнување се врши со користење на метални мрежи со редење преку 3 реда на ѕидарски.
  Најсодржајниот бараната за свртеност е декоративната ѕидарија. Декоративни ѕидарски им овозможува на комбинација на керамички и калциум силикат тули за поставата на фасади, колони, ѕидови и сводови.

продавница

Масонерија технологија

Технологијата на ѕидарска конструкција подразбира усогласување со технолошките барања регулирани со кодексите за градба, имено:
  • Тули треба да се облечат
  • фундаментално строги вертикални и хоризонтални линии
  • мазна, елиминирање на било каква деформација, предната површина.

kirpichnaya_kladka-005

Пред да започнете со изградба на ѕидарски со рацете треба да се подготви и чистење на база периметарска-означени во согласност со работните ката цртање на контурите на подигната агли. Контурите на ѕидовите на лежиштата и партициите се обележани со помош на кабел. Тогаш базата се навлажнува. Таквите мерки се неопходни за да се осигура дека подлогата не "влече" влага од растворот, кој ќе биде инсталиран тула.

KladkaKirpichaRovno

Почетокот на ѕидањето може да има пребројување од аголот на ѕидовите. Првичната примена на растворот се изведува по должината на водичите и најоддалечените цигли. По ова, кабелот е поставен на двете страни на идните ѕидарски и кабелот не смее да се превиткува или да се премести.

ѕидарски почеток

По изградбата на подрумот или подрумот на објектот, може да се започне со работа на врска. Се препорачува водоотпорност на капачето. Излезената база на објектот е заштитена со декоративна галванизирана слива.
  Подигањето на тули започнува со изгледот на цигли. Како да направите изглед на тули, прикажан на видеото.

)

Во зависност од видот на ѕидарски подигната, поставени тули се препорачува да се поклопуваат со зглобовите на долниот ред. Почитувањето на хоризонталните и вертикалните ѕидови се врши со помош на нивото на конструкција и изметот. За правилна лигатура на тули, можете да ги користите деловите од тули: половини, (¾) тули.

обозначение-кирпича-разного-размер-в-кладка

 

облекување

Кога се гради цигла, се користи принципот на облекување. Принципот на облекување е дека на врвот поставени тула мора нужно да се одморат на двете пониски тули. И минималната длабочина на положување е една четвртина од тули. Така, униформа дистрибуција на оптоварување на зглобовите се врши во текот на целата површина на ѕидање, вклучувајќи го и ширина на ѕидот.

еден ред1

Постојат следниве конвенционални системи на облекување:
  • еден ред
  • три ред
  • мулти-ред.
  Користењето на системот на облекување, монолитна и структурна сила ќе се постигне. Постојат преврски на конци: вертикални, надолжни и попречни. Патем, за шевовите на brickwork.

масивни рабови

Дебелината на малтерот се измазнуваат на површината е 1,6-1,8 см. Таквата големина материјал применува за време на собирањето поставени тули цвест создава до 1,2 см. Поради тоа се препорачува да се применуваат на решение на кратко растојание до работ.

kladka

Оваа просечна вредност е 2-3 см. Малтерскиот раствор изнесува околу 20 проценти од вкупниот ѕидарски ѕид. Пресметка на вкупниот број на цигли со малтер зглобовите направени земајќи ги во предвид на компјутер со помош на посебна програма која ќе се откажат од сигурен резултат.

Масонерија на агли

Цигла на аглите, исто така, може да се направи со свои раце. Тоа се аглите што се основа за подигање на ѕидови и цигла.

kladka-uglov-1-kirpich-odnoryadnaya-perevyazka

На почетокот на работата за подигнување на ѕидањето во аглите се постави наредбата. Поставување на агли пред главниот ѕидар во 3 реда. Дебелината и ширината на аголната ѕидарија може да бидат различни. Но, во секој случај, потребно е да се набљудува строга шема на облекување за агли. Постојат одредени шеми на облекување за поставување на аглите на ѕидовите во 1,5 и 2 тули.
  Најчесто може да се нарече поставување на агли во една тула.

)

Можеби сте заинтересирани за: