Осветлување на ходниците, опции за осветлување на ходникот, светилки во ходникот, корисни совети

  • admin
  • 25 јануари, 2016 година
Осветлување на ходниците, опции за осветлување на ходникот, светилки во ходникот, корисни совети

Главната цел на соба салата во куќата - да им помогне на луѓето колку што е можно да се движат брзо од работното расположение во удобна и опуштена дома - со други зборови, еден човек дојде дома од работа, од вратата мора да се чувствуваат дека тој е дома, во познат опуштена атмосфера. Далеку од последната улога во овој поглед е осветлувањето на ходникот. Во огромното мнозинство на станови, природното осветлување на ходникот не е достапно поради изгледот карактеристики. Затоа, сопствениците треба да се организира во ходникот вештачко осветлување.

Осветлување на ходникот, колку е важно правилното осветлување на ходникот

osveshchenie-prizogey_5

Се верува дека ако некое лице ќе биде во ходникот со слабо осветлување, има многу негативно влијание врз неговата психа, која промовира формирањето на свесно гости негативно мислење за станот.

Ако се избрани и поставени правилно тела, тоа ќе помогне да се создаде позитивен став и желба да се сретне со домување поблиску.

Понекогаш изгледот на стан или куќа бара постојано движење на жителите низ ходникот соба - на пример, да се движат од една соба во друга.

Во овој случај, треба да инсталирате дополнителен извор на светлина - како маса светилка, флуоресцентна светилка, светилката ѕид, итн

Главниот услов е дека изворот на светлина мора да биде инсталиран на точното место.

Дополнителен извор на светлина во ходникот

Ако станарите, како што веќе споменавме погоре, поради природата на планирање мора постојано да се движи низ салата, тогаш во овој случај тоа го прави смисла да се користи метод наречен "втор светлина".

Принципот е прилично едноставна: светлината продира во ходникот од другите соби низ стаклен внатрешни врати или да се гледа надвор од ѕидови со огледала.

Решавање на проблемот со дополнително осветлување на ходникот со внатрешни прегради од стаклени блокови.

e0bzFcrTrZ

Овој материјал не е само декоративен, но исто така многу практични и разноврсна - како ѕидови во салата ќе биде доволно светлина да помине.

Прекинувачи со сензори - едноставни и практични

daec9298789424f2ad6688393937ee9d

Но, постојат ситуации каде што ходникот соба е полесно и порационално да се осветли со обични светилки кои ќе бидат вклучени и исклучени со автоматски прекинувач опремен со сензор кој реагира на движење или топлина.

Предноста на користењето на таквите прекинувачи е тоа што сензорот се активира кога лицето се појавува во областа на неговото функционирање и го вклучува светлото.

Ако елементот кој реагира на движењето е правилно поставен, тој ќе реагира само на објекти со одредена висина.

Тоа е, сензорот не реагира на миленичиња. Ако влезот е долг, олицетворение применуваат префрла светлината од повеќе точки - во текот на движење на одредување на светлината сала ќе се вклучи во зависност од локацијата на лицето.

За жал, изгледот на повеќето модерни апартмани не обезбедува распределба на голем простор за влезната сала.

Покрај тоа, ходникот не секогаш има точна и удобна форма - може да биде тесен и висок, премногу издолжен или тесен.

2547-9

Но, дури и ако ходникот соба е доволно пространа, нејзините ѕидови обично се "сече" од вратите или вештачките ниши.

Ѕидовите во салата честопати се обидуваат да ги декорираат со помош на слики, декоративен дизајн на вештачки ниши, влезови и корнизи - на пример, вратите се направени во форма на сводови, се организираат преградни прегради во ходникот итн.

Сите овие методи, се разбира, помагаат да се декорира внатрешноста на собата.

Но проблемот може да се реши на друг начин - со помош на осветлување.

Правилно избраните и инсталирани тела за ходникот можат целосно да ја трансформираат просторијата - мал ходник визуелно ќе изгледа многу попростраван, оддалечените темни агли се осветлени и ќе станат поатрактивни.

Осветлување на тесен ходник

interjer-priozhej5

За долга и тесна просторија во ходникот е неопходно интензивно осветлување на ѕидовите.

Суштината на овој метод е следното: во собата моќни светла се обесени, кои се насочени кон ѕидовите. Рефлектираната светлина визуелно ја раствора површината на ѕидовите, собата изгледа попространа отколку што навистина е.

osveshchenie_v_koridore_6_0

Во овој случај, светилките може да се монтираат на ѕидови и на таванот.

Главната работа во осветлување тесна ходник соба е токму да се насочи на тела на вистинските места.

Ако осветлувањето на таванот е неефикасно, бидејќи е преголемо, може да се користат и ѕидни светилки за да се постигне саканиот ефект.

Добро решение за проблемот во овој случај може да бидат светилки со променлив агол на ротација.

Еден зрак на светлина од светилка треба да бидат насочени токму на ѕидот - па на таванот ќе остане во сенка и визуелно ќе се појави подолу.

Осветлување во мал ходник

Ако ходникот има комплексна полигонална форма, тогаш за негово правилно осветлување методот на светлосно зонирање е совршен.

Во овој случај, секој агол и ротација се осветлени под различни агли од неколку извори на светлина.

Така, секоја осветлена област изгледа како посебен декор елемент на патот кон станот.

Всушност, да се интересира за декорација на внатрешноста на ходникот соба, не треба да се покаже прекумерна имагинација.

Доволно е само да се инсталираат неколку мали скренки блиску до огледалото или да се осветли панелот виси на ѕидот, да ја стави подната светилка во близина на фотелјата - а ходникот ќе добие сосема поинаков изглед.

dizain-koridora12

Луѓето кои ја сакаат необични, оригинални решенија, може да понуди да се одржи во мали ходникот тела, така што тие не се маскирани простор, и обратно - визуелно го подобрат.

На пример, ако влезот е долг и тесен, на таванот може да се инсталира за тавански светилки во салата, како што се сијалици, паѓачки.

Ваквото осветлување може да го трансформира внатрешноста на просторијата без признавање.

Како опција, во ходникот може да се користат неколку видови осветлување.

Значи, една група на тела ќе ја покрие просторијата целосно, а другиот - само одредени зони, предмети или детали за внатрешноста.

Влезот сала во приватна куќа, осветлување. Анти-авионска фенерче

23d6dce024ec06e7c48f470115b53f17

Во големи, скапи приградски куќи, антеромите обично се големи и пространи.

Многу често во ходникот постои и скалило што води до горниот кат.

Интересна варијанта на дополнително осветлување на ходникот е инсталирање на т.н. зенит фенер. Секако, под услов скалилото да води од ходникот до просторот за живеење, што значи, има визуелен контакт со покривот.

Анти-авионската светилка е светлосно отворање во рамнината на покривот, со други зборови, прозорец. Може да има каква било форма.

3424899364_05beddab01

Во овој случај, преку отворањето на светлото од раните утрински до доцните вечери, собата ќе проникне во мека природна светлина, паѓајќи во најоддалечените агли.

Се разбира, со почетокот на темнината ходникот ќе мора да биде осветлен со електрична енергија, но во текот на денот, дури и во облачно време, ќе има доволно светлина за да се спаси при осветлување.

Осветлување на сала без прозорци

pol4

Во повеќето случаи, во ходниците на становите нема прозорци.

Во такви случаи, се препорачува ограничената површина да биде осветлена на таков начин што светлината се рефлектира од површината.

На пример, на сите периметар на премисата зад корниз воспоставуваат луминисцентни светилки.

Друга опција - инсталација на проѕирен таван, зад кој се фиксираат фитинзи.

Можете да купите готови структура со веќе инсталирани светилки.

Монтажа тела

Во ходниците и просториите на ходниците, светилките се монтираат на структури кои ја спроведуваат струјата.

За овие простории се препорачува да се купат светилки од затворен тип, кои рамномерно ја расфрлаат светлината. Во екстремни случаи, расејувањето на светлината треба да се случи што е можно пониско.

Ако светилки се наоѓаат во центарот на таванот, тие треба да емитираат мека течност.

Светилки кои блескаат директно во подот, ако таванот е низок, не треба да се користат во мали ходници.

Ако ви требаат светилки со насочно светло, се препорачува да купите само модели кои имаат прилагодување на аголот на ротација.

241

Ваквите модели најчесто се инсталираат на ѕидовите и таванот на собата.

Ходник осветлување дизајн

Најчеста опција - употребата на ѕид светла.

Sconces ќе биде соодветно во ходниците и со високи и ниски тавани, под услов светлината што излегува од нив да биде повисока од нивото на очите на луѓето кои минуваат низ собата.

3742

Светлото од светлата може да се прошири на страните или надолу по ѕидовите.

Но, подобро е да ги инсталирате уредите така што таванот и горниот дел од ѕидовите се осветлени.

Исто така, мора да се има предвид дека премногу блиску до ѕидот светилник ќе ги покрие сите дефекти и дефекти во финишот.

Едноставно кажано, светилката совршено ќе ја осветлува текстурата на ѕидот.

Се разбира, ова не е проблем ако завршницата е мазна и убава.

За да ги осветлуваат ходниците и соодветните тела, монтирани во ѕидовите.

Таквите дизајни се малку како прозорци, добро осветлена простор и може да предизвика чувство на мистерија и двосмисленост во некои од околниот простор.

Вградени светилки-1

Надворешните светилки се поставуваат на височина од два метри - над просечниот човечки раст.

Ова правило не е задолжително - доколку е потребно тела поставени над или под, но секогаш во таков начин што на емитираната светлина не заслепуваат луѓето поминува.

Огледало осветлување во ходникот

Kontur_W

Огледалото треба да му се посвети посебно внимание во ходникот.

Огледалото мора да биде од таква големина што едно лице може да го види својот одраз во целосен раст, дури и да биде некое растојание од него.

Ретровизорите мора да бидат локални, доволно осветлени и не досадни.

Светилки во близина на огледалото треба да бидат поставени на таков начин што емитираната светлина не придонесува за формирање на сенки.

Најчесто, халогените светилки се користат за осветлување на огледалата, кои имаат добра изведба на бои.

Точките за осветлување на огледалото се избираат врз основа на неговите димензии.

Најсоодветно место е горниот дел на огледалото, под услов да е оддалечен најмалку два метри од подот.

Ако огледалото има висина поголема од два метри, тогаш таа е осветлена од неколку симетрично поставени лампи.

Ако ходникот е голем, тогаш правилно осветленото огледало добро го надополнува главното светло.

Во мал ходник, успешно се справува со задачата на општо осветлување.

Така, осветлувањето на огледалото може да се нарече работа.

Оттука, при купување на светилки за огледало, неопходно е да се обрне внимание на нивните технички карактеристики.

Во исто време, декоративните моменти лесно може да се туркаат во позадина.

Најдобро е да се користат едноставни светилки за осветлување на огледалото, кое емитува не многу интензивна светлина. Можете исто така да користите директно осветлување на огледалото, под услов рефлектираното светло да не го следи лицето што гледа во огледалото.

Можеби сте заинтересирани за: