Windows се пластични зимски режим на поставување.

  • admin
  • 15 ноември 2015 година
Windows се пластични зимски режим на поставување.

Во модерните сопственици на куќи, пластичните прозорци се во голема побарувачка. Тоа е затоа што овој тип на производ има многу предности во однос на слични производи. Главната се смета за можност да се движат таквите прозорци во летни или зимски услови. Повеќето корисници дури и не се сомневаат во присуството на оваа функција. Всушност, сезонскиот режим на транзиција не е својствен за сите видови пластични прозорци.

Зошто е неопходно да се прилагодат прозорците

regulyrovka_plastykovyh_okon6

Транзициониот систем не е поврзан со квалитетот на материјалот што се користи за производство на прозорци, туку за достапноста на одредени видови фитинзи. Прилично често, опремата со ниска цена се произведува со ограничен број дополнителни функции, така што производителите не го дополнуваат со регулаторите кои им овозможуваат да направат сезонски прилагодувања.

regulyrovka_plastykovyh_okon1

Истакнувајќи од фактот дека температурата на улицата во зима и лето значително се разликува, може да се претпостави дека сезонските барања за прозорски рамки исто така не се исти. Во зима, приоритет е да се максимизира зачувувањето на топлината во просторијата, да се заштити од ладен надворешен воздух, во текот на летото задачите се значително поедноставени. Задачата на летниот режим е да се спречи пенетрација на прашина, мали остатоци, нечистотија и улична топлина.

Преводот на пластичен прозорец од летен во зимски режим и обратно не е комплициран процес, туку бара посебна грижа. Во случај кога сопственикот на домувањето не е сигурен во своето знаење и можности за решавање на ова прашање, најдобрата опција сеуште е да се контактира со специјалист или компанија ангажирана за инсталирање на рамката на прозорецот.

Зимско прилагодување на пластични прозорци

regulyrovka_plastykovyh_okon2

За да го поставите зимскиот режим на пластичните прозорци, најпрво треба да го испитате прозорецот и да бидете сигурни дека ги содржи потребните елементи за да се направи премин од лето кон зима или обратно. Визуелно, сопственикот треба да ги открие дупките во близина на ексцентриците во форма на ѕвездичка или хексагон. Само откако ќе го откриете вториот, може да почнете да преминувате.

Чекор-по-чекор препораки за премин кон зимскиот прозорец:

  • првото нешто што треба да направите е да го преработиш бројот на достапни ексцентрици; на прозорците направени од различни фирми нивниот број може да се разликува; преводот е предмет на сите ексцентрици;
  • во следната фаза од трансферот ќе ви треба пар клешти или клуч; со нивна помош е неопходно да се лизга ексцентриците на положбата кога ќе се притисне заптивната смеса што е можно повеќе; повеќето од опциите за пластични прозорци кои се нудат во специјализираните продавници, ексцентриците за скролување треба да се прават во насока на стрелките на часовникот;
  • последниот чекор е тест кој ќе им помогне (особено новодојденците во овој случај) да ја потврдат точноста на извршената работа; проверка се прави на следниов начин: лист од обична хартија е прицврстен помеѓу листот и рамката, потоа прозорецот се затвора со рачка; сега треба да го повлечете листот на себе: ако се протега непречено - тогаш преминот кон зима е сосема погрешен или нецелосен и пластичниот прозорец сеуште е во летниот режим; ако листот не може да се извади - транзицијата е точна и прозорецот е подготвен за презимување.

Погледнете како се врши прилагодувањето преку гледање на видеото:

Специјалисти велат дека дури и со потребните сврзувачки елементи за режимите на транзиција, самата транзиција воопшто не е потребна. Средство за зацврстување, по преминот кон зима, избледува побрзо и станува безвредно. Како резултат на тоа, нема смисла да се задржи прозорецот во зимскиот режим во текот на целата година. Но, од друга страна, прозорецот во летниот режим во зима може да помине ладен воздух.

Информациите за достапноста на транзицијата помеѓу режимите треба да бидат консултирани од страна на консултантот за продажба пред да се изврши купувањето во продавницата.

Алатки за пластични прозорци - кои треба да ги преферираат при инсталирање на прозорци

regulyrovka_plastykovyh_okon7

Транзицијата на пластични прозорци на сезонски режими е карактеристична, специфична способност својствена во модерната опрема за прозорци. Современиот градежен пазар нуди широк спектар на производи од овој тип, произведени од различни компании. Прибор за прозорци може да биде стандарден или специјализиран, или буџет. Вредно е да се разбере дека некои типови фитинзи имаат функции кои овозможуваат вршење сезонски прилагодувања на прозорците, а некои не се.

regulyrovka_plastykovyh_okon8

Буџетски поглед - ова е додаток со ограничен број на функции. Често се користи во прозорци со ниска цена. Овој приказ овозможува прозорецот да се затвори и да се отвори, не повеќе и ништо помалку. Доста често, слични делови се инсталирани во нови згради.

regulyrovka_plastykovyh_okon3

Стандарден поглед - ова е најчесто инсталираните делови на пластични прозорци. Тоа главно се произведува од европски производители. На домашниот пазар често можете да најдете производи од овој тип од следниве производители: Maco, Siegenia Aubi, Roto, GU. Стоката на овие компании е позната по нивниот висок квалитет и разновидност на функции. Практично сите производи на странски компании ги имаат функциите што овозможуваат да се прилагоди ПВЦ прозорци.

Специјализираните типови се разликуваат од другите со тоа што се опремени со посебни модификации. На пример, фитинзи кои се спротивставуваат на надворешната пенетрација, односно кршење на рамката на прозорецот, фитинзи засилени на посебен начин, фитинзи кои се користат за поставување на пластични врати и слично. Повеќето стоки што припаѓаат на специјализирани видови имаат сезонски режим на транзиција.

Кога и како да го поместите пластичниот прозорец во зимски режим

regulyrovka_plastykovyh_okon4

Доколку доаѓањето на првите настинки во просторијата дава чувство на свежина што продира од рамката на прозорецот, сопственикот мора да разбере - време е да се префрли на зимски режим. Со доаѓањето на пролетта и зголемувањето на уличната температура, прозорците треба да се префрлат на "летен" режим. Треба да се запомни дека без посебна потреба да се користи зимскиот режим не вреди. Во положбата "зимски режим", потоплото на прозорецот е премногу брзо истрошено. Износената изолација мора да се замени.

regulyrovka_plastykovyh_okon5

Како што веќе беше споменато погоре, процесот на транзиција од еден режим на друг не е тежок. Сепак, сопственикот треба да се запамети: погрешно совршената транзиција негативно влијае на состојбата на хардверот на прозорецот. Често ваквите несоодветни активности доведуваат до неуспех на хардверот. Како последица на тоа, по ова следи специјален повик, поправка на рамката и замена на фитинзи.

Може да бидат заинтересирани: