Профил цевка, како да се наведнуваат профил цевка, корисни совети

  • admin
  • 28 јули 2016 година
Профил цевка, како да се наведнуваат профил цевка, корисни совети

Работата на рачно изработена само-направена цевка бендер фасцинира. Со светлосни движења на раката, праволинеарна форма се претвора во кривина цевка, која е неопходна за да се создадат навеси или основата на стаклените капаци. Очигледна едноставност е измамен. За да направите домашен уред, ќе треба внимателно да се подготвите: пронајдете ги цртежите, ротирачите за виткање, застанувањата и ремените.

Стратешки важен елемент во фармата

Без претерување може да се види дека профилната цевка е важен елемент на економијата. Профилната цевка е вид на валани челик, со дел од квадрат или правоаголник.

ves-metra-profilnoj-kvadratnoj-truby-tablica-4

Технологијата за добивање обликувани валани производи се изведува со механичка деформација на металната преформа во калибрационата мелница и последователно заварување на зглобот. Со помош на специјални парчиња е можно да се добијат потребните димензии на профилната цевка (9-12 m). Добиениот асортиман на профилна цевка од челик со ознаки "Ст" одговара на ГОСТ 1050-88 и ГОСТ 380-94.

03

Профилот на цевки од која било големина е неопходен атрибут во фармата. Стабилноста за оштетување и сигурност на дизајнот овозможува користење на прав и тркалезни цевки.

522-c562f947fb

Меѓутоа, со цел да се свитка профилот на цевката до потребната форма, потребен е значителен напор. Без специјална опрема, имено цевка бендер за цевка, ова е неопходно. Како да ја свиткате профилната цевка дома?

736021

Специјална опрема - бендови

индустриски цевки

Потребно е да се разликуваат следниве типови на специјална механичка опрема:

• Рачни алати, хидраулични

• Стационарни машини за виткање

• Мобилни електрични уреди за свиткување на цевки.

Слика 5

Рачни хидраулични уреди се моноблок хидраулична пумпа опремена со клипно автоматско враќање. Дизајниран за свиткување на профилна цевка од челик или од натрупан бакар со дијаметар од 10 до 22 мм до агол на свиткување од 90 °.

TG_shema

Повеќето модели на хидраулични бендови со ракавици се опремени со прескокнувач и лизгачки уред кој ви овозможува рачно да ги монтирате страничните држачи во работната положба. За практичноста на работните плочи се опремени со чевли со потребен дијаметар на цевката за стабилност на свиткување. Конструкциите се опремени со три положби за свиткување.

Image 2

Стационарни машини за свиткување на цевки се користат за сериско индустриско производство. Моќните рамки со виткање на рамки, стировите и импресивните големини на оревите може да го издржат процесот на работа подолго време.

prodam-ridgid-trubogib-7b00-1345478587481600-1-big

Од особен интерес се мобилните уреди за свиткување на цевки. Компактните и практични куќишта на уредот овозможуваат поставување на бленди на места за поправка или во градежни објекти. Погодност на транспортот на уредот за мали количини на работа е најдобрата варијанта на понудата за свиткување на профилната цевка.

профили

На пример, за работа со засилување, ако е потребно брзо да се свитка, треба да му се даде предност на пренослив електричен уред. Во овој случај, уредот конфигуриран за одреден тип цевки нема да бара константни или дополнителни прекини и прилагодувања.

8898562

изградба на цевката

Целокупниот дизајн на уредот зависи од сортата. Ние ќе разјасниме дека задолжителните елементи се:

• Рамка на свиткување од затворен или отворен тип

• хидрауличен цилиндар (за хидрауличен тип)

• Топ и долни монтажни плочи

• Цевката запира

• Рачка.

samodelnyy_trubogib_3-e1429030751314

Монтажните ленти имаат дел со навој, при што лентата е притиснато и фиксирана со навртка. Силата на свиткување е обезбедена со прачка и ролки што се повлекуваат. Стоп застанување е корпа, чија станица е ставена во дупката за планирање. Свиткување е обезбедено од сегменти направени од прецизно леење.

319-Valcy-trubogib-4

Предноста на свитканата цевка е обезбедена од потокот, што е поддржан елемент на уредот.

Потсетете се дека кај рачните цевки, дисковите можат да бидат хидраулични и механички, а за електрични алати потребно е да се обезбеди електричен погон.

samodelnyy_trubogib_2

Самопроизведени цевки: ги одбираме цртежите и деталите за монтажа

За да се свитка цевка, не е неопходно да се набави комплексна и скапа опрема за свиткување на цевки. Доволно е да се собере цевка бендер за профил цевка со свои раце.

Цевките може да се свиткаат со помош на специјални алатки:

• празен шаблон

• монтажа на едноставен валјак со тркалачки тип

• Собирање на цевчестата мембрана од дигалката.

трубогиб-профильной-труби

гнајм цевка според шаблонот

Најпримитивната и примитивната верзија на самопроизведената цевка бендер е свиткување на цевката според шаблонот. Потребниот образец се подготвува од одбори, чија дебелина е поголема од радиусот на цевките што треба да се свиткаат. Одборите се испиени по должината на радиусот на свиокот под падина и се прицврстени на основата. Задржувачката лента е поставена лево од шаблонот.

1319464_137066

Едниот крај на цевката е вметнат помеѓу лентата за застанување и шаблонот. Крајот на цевката полека се искривува. На спротивниот крај на цевката треба непречено да се наведнуваат долж шаблонот, повторувајќи го дадениот радиус наведнуваат. Овој тип на цевка наведнува е наменета за лесни материјали - алуминиумски цевки со незначителен дијаметар.

ролна виткање машина

Едноставната цевка бендер е веќе солиден дизајн, создаден од шаблони и ролки.

Слика 6

Во дизајнот на шаблонот и ролки се еден вид на валавница во минијатура. За висококвалитетно свиткување, неопходно е ролерите цврсто да ја притиснете цевката. Затоа, ролните и шаблонот се изработени од цврсто дрво, а по можност изработени од метал.

Слика 9

Можете да ги соберете готовите карбидни ролери, обезбедувајќи дијаметар на кружниот жлеб за поставување на цевката. Растојанието помеѓу ролерите мора да се пресмета или да се избере. Потребна е специфична должина и минимален радиус на движење за да се изврши цевката. Затоа, во фазата на дизајнирање и монтажа на уредот мора да се обезбедат различни работни позиции на ролери за притисок.

1413456570_174_03

Препорачливо е да се користи завршениот цртеж на свитката на ролери со комплетирање за сопствени собрани материјали. Структурните карактеристики на свиткувачот на цевки од ролна се изборот на кореспонденција помеѓу цевката и профилот на валјакот. Инаку, пресекот на профилната цевка може да се деформира.

И знае ли љубител на читателот, која е движечката сила на процесот на свиткување на цевки? Тоа е ролери и електричен погон.

Ролни од цевката се кружни оски од висококвалитетен челик, преку кои се профилира цевката.

319-Valcy-trubogib-1

И, конечно, врвот на вештачката креативност може да се нарече цевка бендер опремен со електричен погон составен од велосипедски синџир. Едноставноста на работењето и квалитативното поврзување на елементите на системот обезбедуваат сигурност на тркалање, која се изведува за неколку циклуси.

Електричниот бендер е составен во видео.

Можеби сте заинтересирани за: