Како да се инсталира на струја: Висина за инсталација, сокет конекција на модулот, прекинувачот врската, сплетка жици, правила Клешта за кабел, инсталирање на приклучоци за бетон и drywall.

  • admin
  • 11 април, 2016 година
Како да се инсталира на струја: Висина за инсталација, сокет конекција на модулот, прекинувачот врската, сплетка жици, правила Клешта за кабел, инсталирање на приклучоци за бетон и drywall.

Инсталација на сокети и инсталации во само нова зграда или реновирани - една од главните задачи, кои, сепак, тоа е можно да се реши на свој. На прв поглед, ништо посебно не е комплицирано во ова. Но, со цел дека приклучокот - уредот е, во принцип, едноставно, не стане извор на проблеми, па дури и повреди, особено во денешниот зафатен снабдување со електрична енергија, повеќето од ѕидниот штекер, и како и каде да се инсталира на струја, што треба да знаете доста.

Неколку важни точки

Инсталирање на розетата себе, мора да следите неколку едноставни правила. На пример, секое електрично дело се изведува само во потполно деактивирано куќиште. Прво на сите, се врши подготвителната работа: тие ги победија строгите, дупките и дупките во дупки, постават жици без да ги поврзуваат. Сите кабли се последно поврзани.

Веднаш пред поврзувањето, секој кабел е посебно проверен со фазен индикатор. Едно од главните правила за безбедност е: "Кога работите на електрични инсталации, секогаш мора да се сетите дека напонот на деактивираните делови може да се појави во секое време."
  За време на инсталирањето на приклучоците и прекинувачите, не допирајте изложени проводници.

Како е штекер

ustrojstvo_rozetki

Конвенционален електричен приклучок за домаќинство се состои од контактна рампа, тегла и декоративно покритие. За возврат, чевлата се состои од:

• Монтирање на стапалата.
  • Фаза, земја и нула контакти.
  • Терминал за поврзување на жици.

Тавите за држење можат да бидат фиксирани или фиксирани со навртки. Блокира со подвижен завртки да се инсталира малку потешко, но можете да фино нагодување на позицијата на чевли во однос на ѕидот. Терминалите може да се монтираат на контактите со шрафови и може да се продаваат веќе прикачени на контактите. Втората опција е многу посигурна.

Видови електрични приклучоци

Приклучоците се единечни и комбинирани во еден заеднички модул со заеднички приклучок и капак. Групата на розета се нарекува неколку соседни сокети. Склопки, инсталирани одделно и во модулот за розета, се монтираат во конвенционално дополнување.
  модул на розета може да вклучуваат т.н. сигнал приклучоци се дизајнирани да го поврзете вашиот телефон, интернет и телевизија, како и тајмери ​​и безбедносни карактеристики, кои автоматски го исклучите енергија кога е во контакт со фаза.

надземни сокети

1351964134_1

Многу едноставно и, во исто време, многу корисен и практичен изум, кој овозможува:

• Заменете го штекерот, дури и ако приклучокот е во многу лоша состојба, без да се наруши обликот на ѕидот.
  • Заменете го стариот излез со "евро" без да го менувате штекерот.
  • Инсталирајте го штекерот на гипс картон на кутијата.

• Монтирајте ги приклучоците во ѕидовите на дрвото (со користење на специјален подрозетник).

Во вториот случај, дури и ако има краток спој и лачно случува, тоа е, пред сè, ќе се затвори на метален клип и не се шири во текот на жица.

розети стигнале

01204101

Со нивните карактеристики се речиси токму спротивното од надземните места. Многу популарен во Европа поради неговиот дизајн. Професионални електричари сме стигнале излез негативно, бидејќи тие, поради продолжениот ѕидот на модулот, се создаде голема веројатност од повреда или електричен шок, особено кај децата. Беа забележани многу несреќи поврзани со работењето на возвратни места, но пазарот активно го промовира овој производ на пазарот.

Правила и норми за поставување на приклучоци. На која висина се вградени приклучоците

ca895e3e7df3e37c89edee4759fa0e62

Нормите што постојат денес се многу лојални во однос на висината на инсталацијата. Така, поранешниот барања: Висина за инсталација прекинувач - 160 см, розети - 80 см, не е потребно, но само препорачува .. Често пати, подножниците се поставуваат на висина од 30 см од подот и помалку. Минималната висина се претпоставува дека е 25 см. Доколку го инсталирате штекерот подолу, постои ризик од оштетување и повреда при чистењето на просторијата. Инсталирањето на приклучоците на таква мала висина на PTB не е забрането, особено ако собата има заштитно исклучување.

Што се однесува до бројот на приклучоци во стан или приватна куќа, тоа не е ограничено на било кој начин. Во детските соби се препорачува да се инсталираат штекери и прекинувачи на висина не помала од 150 см од подот. Во овој случај, мали деца едноставно не можат да ги достигнат, а повеќе возрасни, по дифолт, веќе знаат како да користат електрична енергија. Пожелно е во расадникот да бидат поставени приклучоци со земја за дополнителна безбедност.

При инсталирањето на приклучоците мора да се почитуваат неколку важни точки. Така, вообичаено е професионалните електричари да воспостават контакт со фаза поблиску до прозорецот. Во случај ако сокетот не се наоѓа на прозорецот недвосмислено, тогаш, по дифолт, фазниот контакт мора да биде лево. Краток жица не може веднаш да се поврзани со половите, бидејќи на ѕидовите имаат тенденција да се деформира малку и затегнат жиците може едноставно да се прекине, и без капацитет да внесете кратки совети во својата нова продавница е многу тешко.

Поврзете ги жиците со инсталираниот излез со нивно поминување под терминалниот блок низ отворите специјално дизајнирани за оваа намена. Ако жицата за излезот е премногу густа, отстранете го изолациониот слој и поминете ги жиците, преклопете ги во еден ред.

Големината на терминалите овозможува да има две жици во секоја од нив. Сепак, ова е направено само кога треба да инсталирате блок сокети и да ги поврзете со една група. Строго е забрането да се поврзуваат осветлување тела, други модули и други извори на енергија преку сокети.

Како правилно да ги поврзете соките во модулот

maxresdefault

Ова покренува сосема природно прашање: колку ќе чини ова поврзување, ако е неопходно да се чува одделен кабел за секоја група од мерачот? Ќе има само посебна гранка во модулот на приклучоци со вграден приклучок во секоја соба, нема повеќе. Таквите модули на електричари се нарекуваат "модул со мини-штит". Кога се исклучува просторијата од мини-прекинувачот, веројатноста за несреќа е исклучително мала, бидејќи моќта се троши речиси на местото на поврзување и не оди далеку преку женскиот терминал.

Како да го поврзете прекинувачот

kak_podklyuchit_vyklyuchatel_how_connect_switch

Прекинувачи, како по правило, се инсталирани во истите подрозници, и на ист начин како и приклучоците. Но, не заборавајте дека при инсталирање на еднополен прекинувач, прекин е направен само на фазен проводник - строго е забрането да се вклучи "нула" во јазот. Позицијата во фазата и прекинувачите нула треба да биде иста како во приклучокот, односно фазата е налево. Не е можно да се зачува кабелот, да се заштедат случајни жици на прекинувачот, како и современи барања за безбедносни прописи, забрането е да се остави поделената фаза на кабелот во разводна кутија.

Алатки и материјали за приклучоци за монтирање

Instrument_domasnego_elektrika

За работа ви се потребни овие материјали и алатки:

• Индикатор за фаза.
  • Директна и Филипс шрафцигер (4-6 мм).
  • Комбинирани клешти.
  • Секачи.
  • Остри нож.
  • Изолирачка лента.
  • Ладно лемење.
  • Заптивник.
  • Електрична вежба.
  • Отстранувач на изолација (по можност за почетници).

Како правилно да ја отстраните изолацијата од кабелот

Професионалните електричари ја отстрануваат изолацијата од жиците на следниов начин: ножицата за секачи ја носат задната страна на кабелот, ја загризуваат изолацијата, без да ги допираат бакарни жици и се повлечат.
  Малку е веројатно дека почетник ќе го исчисти кабелот без закуски на овој начин. Во местата на закуски, се јавува корозија, тие се загреваат при високи оптоварувања и потоа доведуваат до погрешни жици. Затоа, најдобро е за почетниците да користат специјален слој за изолација, со кој можете да ја отстраните изолацијата од кабелот, без да ја сечете со нож и без виткање.

topex_32d405

Денес на продажба има многу изолациски извлекувачи, и рачни и автоматски. За рачна работа, препорачливо е да се користат потпирачи и клешти. Притисокот мора да се прилагоди на дијаметарот на жицата пред да почне да работи, што го забавува работниот процес, но оваа алатка е најпогодна за почетници.

Како да се спои жица

kak_pravilno_soedinyat_provoda_2_ how_right_connect_wires

Понекогаш, кога ги спроведувате продавниците, морате да се справите со таков проблем како спојување на жиците. И покрај тоа што, според современите стандарди, не е препорачливо спојување на кабелот - не ја искинувајте истата, и после сè, неодамна ставени позадина и не ставајте потези во ѕидот за инсталација на еден штекер!

Жици се спојуваат на следниов начин:
  На двата краја од жиците, изолацијата е внимателно излупена околу 5 см. Краевите се поставени паралелно едни со други, се носат со клешти, не се силно исцедени и се движат во насока на стрелките на часовникот. Потоа свртете уште малку компресирачки клешти. Потоа, на пресврт се нанесува слој од ладно лемење. Додека леметот не е замрзнат, капачето се става на врвот. По пастата е целосно зацврстена, мала количина на силикон треба да се исцеди во штекерот на капачето.

IMG_0475

Работа со електрични арматури

Ако има потреба да се замени изгаснат штекер, тогаш најдобрата опција е да се инсталира надземни извори во стара тегла. Преносот на приклучоците на ново место во процесот на завршување на работите се состои во спојување на жиците со потребната должина и нивно поставување во гајба.
  Процесот на спојување на каблите е дискутиран погоре. Кабелот се поставува паралелно на подот на висина на штекерот. Преку целата должина на кабелот е прикачен на ѕидот со користење на стеги.

elektr-kanal

Нов штекер е инсталиран директно на куќиштето или на главниот ѕид. На новото место на приклучување на штекерот, треба да оставите мала "опашка" на кабелот, долга околу 15-20 см, што во голема мера ќе ја поедностави работата. Ако ѕидовите се веќе завршени, а стариот излез треба да се "извади", на пример, поради мебелот, во овој случај најдобро е да инсталирате модуларна аголна единица. Најдобро е да го монтирате на стандардни монтирања некаде во аголот под прозорецот, или било кое друго соодветно место.

c2656

Единицата засекогаш ќе се вклучи во стариот излез. Се разбира, пред тоа, стариот излез мора да биде целосно исчистен, внимателно да се исчистат сите контакти и да се соберат, обработени со ладен лемење. Ако ги почитувате сите овие едноставни препораки, тогаш скриените некаде во приклучокот на плакарот никогаш нема да "потсетуваат" на неговото постоење.

Како да инсталирате штекер на бетон

Пред да започнете да го инсталирате штекерот на бетонска основа, треба точно да ја знаете дебелината на идната завршница, на пример, ако инсталирате штекери во кујната, а ѕидовите ќе бидат поплочени. На работ на podrozetnik во овој случај треба да биде на исто ниво со цел, разликата од неколку милиметри е дозволено. Стандардната висина на подрозницата е од 40 до 44 мм.

ustanovka_podrozetnika_v_gipsokarton

Ако финишот е премногу дебел, треба да инсталирате "перница" од иверица. На бетон, најдобро е да се зацврсти лажичка со шрафцигер во штитник. Ако во делот за складирање нема дупки за монтажа, тие ќе треба да се дупчат независно на истата линија со контактите.

Установка-розетки-в-бетон-стен-2

Во случај кога ѕидот е завршен, штекерот за гепар се избира со вежба, оставајќи маргина во длабочина и ширина. Веднаш пред да го инсталирате садот, бунарот се полни со раствор од гипс или алабастер, по што вметнувањето брзо се вметнува и израмнува додека растворот не се сфати.

1369069091_podrazetniki_dlya_sveta_i_tv

Инсталација на штекер во гипс картон

Во излезот од гипсокартон е инсталиран со користење на специјални подрозеници, опремени со лизгачка или стожерна стоп. Технологијата за инсталација е многу едноставна. Користејќи вежба, дупката е дупчат во која кабелот е пренасочен.

1369069091_podrazetniki_dlya_sveta_i_tv

Кабелот се протега во теглата. Оџакот е поставен на место.

227_ustanovka-rozetok-v-gipsokarton

Ако е опремено со лизгачки запира, лентата едноставно се влече до крај, дополнителното отсечено. Во запирачките застанувања, завртката за самопреслушување е исклучена.

IMG_0763

Преддефинираните жици се вметнуваат во терминалите, чевелот е поставен во теглата, завртките на перничињата се затегнати. После тоа, капакот на штекерот е инсталиран. Ако е неопходно да се прилагоди капакот, завртките на подлогата олабават и прилагодете ја затегнатоста на капакот на ѕидот.

Како што може да се види од сите погоре, притоа следејќи некои не многу тешки препораки, сосема е можно да се инсталираат во куќните простории и прекинувачи. Вредно е да покажете основна прецизност и внимателност - и сè ќе работи со години, и никогаш нема да бидете вознемирени од непријатните звуци од приклучоците и од мирисот на изгорена пластика.

Можеби сте заинтересирани за: