Горилник за котел, како да го избере вистинскиот, корисен совет

  • admin
  • 05-мај-2015
Горилник за котел, како да го избере вистинскиот, корисен совет

За да се осигурате дека системот за греење на вашиот дом правилно работи со голема ефикасност, потребно е при изборот на котел за гас да се обрне внимание на гасниот режач. Правилното функционирање на гасниот режач ќе ги намали финансиските трошоци, бидејќи добар горилник ќе има висока ефикасност и сигурност на котелот. Во оваа статија ќе се разгледа работата на гас режач, чии аналози може да се купат на веб-страницата на компанијата www.a-comfort.ru, бидејќи тоа е овој уред кој го сочинува запалива мешавина од воздух и гас и го снабдува со котел за согорување. Модерен гасни режач е универзален, може да биде поврзан со гасната мрежа, со цилиндар за гас или држач за гас.

Атмосферски горилници

Атмосферските горилници работат според принципот на цицање на воздух, конкретно од волуменот на котларата.

Како да се осигура работата на гасни горилници

Воздухот од котлината се меша со гасот и формира запалива мешавина од гас и воздух.

Мешавината на гас-воздух се запали директно преку фитил и во котелот се одвива процес на природно согорување - во принцип, имаме конвенционален шпорет за домаќинство, така што овие котли се нарекуваа котли со отворена комора за согорување.

Производство

Така, пред нас имаме најобични горилници, кои станаа широко распространети во приватни куќи и колиби.

Едностепен, двостепен и модулизиран гас ...

Атмосферските горилници имаат свои предности и недостатоци.

Предностите вклучуваат:

- Бучава (бидејќи не е потребна дополнителна опрема);

- Автоматско работење (бидејќи не бара електрична енергија);

- Бидејќи дизајнот е едноставен - тоа е голема сигурност во работењето;

- минимални трошоци при работа на котелот;

- минимални димензии и минимална тежина на опремата;

- минимална цена на котелот.

Гасни горилници за котли: видови, видови, карактеристики

На недостатоците на атмосферските гасни горилници, можеме да го поврземе следново:

- зависност од притисок на гасот (најмалку 150 милиметри вода колона) - за што е потребна инсталација на реле за притисок за гас;

- за да се спречи затнувањето на горилникот со прашина, потребно е да се чува воздухот во котларата чист;

-ни, под 90% ефикасност;

- топлински горилници може да се монтираат на котли со мала моќност;

- Често горење на млазницата на горилникот, можноста за горење на разменувачот на топлина поради падот на притисокот на главниот гас.

Плински горилници на надувување

Горилници со супер-полнење, за разлика од атмосферските горилници, работат со присилување на воздухот во затворената комора за согорување на котелот со помош на вентилатор со прекумерен притисок.

G 53-2S Плински горилници со голем капацитет со гас De Dietrich

Користејќи специјален вентилатор, котелот може да произведе флексибилно прилагодување на моќноста на горилникот - со што се зголемува ефикасноста на котелот.

Горилници со супер-полнење, исто така, имаат свои предности и недостатоци.

Предностите вклучуваат следново:

- затворената комора ја зголемува безбедноста на котелот;

-поголемото согорување на горивото ја зголемува еколошката стил на работата;

- Бидејќи горилникот е способен да ја контролира моќноста, ефикасноста се зголемува на 95%;

- Работата на горилникот не зависи од диференцијалот на притисокот на гасоводот;

- Воздушниот режач може да се избере на барање на купувачот, бидејќи е засенет.

Горилници: цени во Владимир. . Страница 13 .. Купи режач во Владимир

Недостатоците на работењето на горилните горива вклучуваат следново:

- работата на котелот станува бучна поради работата на вентилаторот под притисок, така што котларата мора да биде опремена со добра звучна изолација;

- Опремата е потешка и обемна;

- поскапа цена;

- Бидејќи работата на котелот зависи од електричната енергија, неопходно е да се обрне внимание на непрекинато напојување;

- Трошоците се зголемуваат поради потрошувачката на електрична енергија.

Едностепен гасни горилници

Едностепените гасни горилници имаат наједноставен дизајн, така што тие можат да работат само во еден режим.

Штом котелот достигне максимална температура, снабдувањето со гориво се исклучува автоматски, горилникот се исклучува.

Цени RMS (Москва) (страница 5, листа, по име до) - Цените во Москва 2015

Кога течноста за ладење се лади на минимум - автоматиката се вклучува на горилникот.

Поради ова подесување на чекори, постои брзо абење на механизмите.

Двостепени гасни горилници

Работата на двофазните гасни горилници е автоматска и зависи од термостатот.

Поврзаниот термостат може да ја регулира работата на котелот од максимална моќност од 100% до намалување на моќноста од 40%.

Цени RMS (Москва) (страница 4, слики, за цената надолу) - Цените во Москва 2014 година

Во исто време, се јавува мазна промена на моќноста, се добива погодна контрола на котелот, горивото се троши штетно, со што опремата се користи поефикасно.

Анализа на гасни горилници

Кога купувате котел внимателно проучете ги можностите на презентираните дизајни, соодветен капацитет, едноставност или сложеност на оваа опрема, споредете ги цените и само тогаш донесете одлука.

Треба да знаете дека гасните горилници мора редовно да се сервисираат - оваа работа треба да се направи од специјалисти за гас.

Можеби сте заинтересирани за: