Работа на климатик, упатство за употреба на климатик

 • admin
 • 18 април, 2016 година
Работа на климатик, упатство за употреба на климатик

Правилната употреба на климатизација е процес кој има одредени сложености и носи одредена одговорност. Обичните потрошувачи, најверојатно, нема да можат сами да го разберат ова прашање. Со цел да се избегнат голем број проблеми за време на инсталационата работа и во текот на оперативниот период, се поставува инструкција за секој сет на климатик, во кој правилата за употреба за конкретниот модел се детално опишани. Детален и интуитивен прирачник за употреба, ќе му овозможи на корисникот самостојно да ја прилагоди инсталацијата и, ако е потребно, да го реши проблемот или дефектот без да го повика господарот.

Како да инсталирате клима уред

Како и секоја друга опрема, климатизери, треба да инсталирате врз основа на одредени правила и барања. Покрај тоа, работата на оваа техника мора да се заснова на рецепт јасно и јасно утврден во техничкиот прирачник за употреба.

Во модерните специјализирани продавници, изборот на климатска опрема на различни европски фирми е доволно застапена.

ekspluatacyja_condicionera6

Сите производи имаат свои индивидуални разлики, се разликуваат техничките карактеристики на климатизерите и функционалноста. Затоа, инструкциите за инсталација и употреба треба да се применуваат само на моделот на производителот на кој е пропишан.

Од друга страна, пак, настава на секоја компанија им овозможува на купувачот да ги знае одговорите на сите прашања во врска со функционирањето на климатик, правилата за безбедно користење на уредот, целокупната инсталација секвенца и да добијат информации за тоа како да се контролира на клима уредот.

ekspluatacyja_condicionera2

Во секој случај, инсталацијата на климатска опрема е подобра од доверените специјалисти, но потрошувачот нема да треба да ги знае главните фази на процесот. За повеќе информации околу поставување на оваа техника може да се најдат во упатството за употреба (тоа е истакнат во посебна глава и илустрирани).

Дали вреди да се склучи договор за услуга

Искусни експерти советуваат купувачите да потпише договор со давателот на опремата за одржување (и гарантниот рок, а по него), кој во иднина (во употреба) ќе ви овозможи да се заштитат од разни оперативни проблеми, конфликтни ситуации. Редовната услуга ќе помогне да се спречат можните дефекти, на пример, во текот на периодот на најактивната употреба (во текот на летниот период).

За детали за тоа како да го исчистите климатизерот и да направите сезонска превенција, видете го видеото:

Далечински управувач за климатизација

прилагодувања климатизација се врши од далечина, односно преку далечински управувач (далечински управувач). Во оперативната документација постои дел "инструкција за далечинскиот управувач". Користејќи го далечинскиот управувач, без да станете, на пример, од софата, можете да ја прилагодите температурата на протокот на воздух и брзината на неговото движење.

ekspluatacyja_condicionera3

Како да го користите далечинскиот управувач за клима уредот гледајте го видеото:

Секоја инструкција за користење на клима уредот ја содржи следната содржина:

 • целта на уредот, нејзиниот сериски број и модел
 • правила за безбедна употреба и технички карактеристики
 • опис на составните делови и механизми
 • опции за контрола на климата, и тука се правилата и методите на поставување со помош на далечинскиот управувач
 • препораки за работа и одржување, чистење на панелот за филтрирање
 • опис на режимите на работа
 • можни дефекти и решенија
 • опции за рециклирање
 • податоци за организацијата која го обезбедила сертификатот за квалитет
 • гарантен лист со впишани белешки за моделот на производот, сериски број, со датумот на купување и печатење на специјализиран продавач на продавници.

Купувачи, строго да се почитуваат сите оперативни функции се гарантира максимален период на користење на Сплит-систем, а со тоа да се ослободи од скапи поправки или замена на главните компоненти (компресори, контрола одбор).

Правила за работа со клима уредот

Највисок коефициент на ефикасност и ефикасност, климатската опрема ќе може да обезбеди само со правилна употреба, опишана детално во прирачникот.

ekspluatacyja_condicionera7

Основно правило за употреба:

 • не дозволувајте странски објекти да влезат преку скара во системот на сплит,
 • исто така, да се ограничи пристапот на децата до опрема поврзана со електричната мрежа.

Прилагодување на климатизацијата

Во повеќето случаи, климатизацијата се користи во лето за да се намали температурата во просторијата. Оптималниот режим на температура во лето ќе варира од 21 до 23 степени. Да се ​​постави работата на опремата во рамките на таквите граници ќе му помогне на далечинскиот управувачки панел.

ekspluatacyja_condicionera4

Експертите не препорачуваат поставување на пониска температура. Прво, тоа ќе резултира во несакани оптоварување на компресорот и може да предизвика штета, и второ, може да доведе до catarrhal болести на животните и луѓето се во соба поврзани со голем пад на температурата.

Како да се подготви простор за правилно функционирање

балсам време на работа може значително да се продолжи ако се разгледа на инсталација, така што, кога работат во режим на ладење не е во директна сончева светлина. Ова отелотворување ќе го спаси инсталација и работа, прво, во внатрешноста на опремата од пренапони.

ekspluatacyja_condicionera1

Исто така, во сончеви денови, ролетни или завеси во просторијата каде што работи климатик, подобро е да се задржи во затворена положба. Нема директна светлина флукс овозможувајќи непречено поминување на LED сигнал од контрола на клима уред на далечинскиот управувач.

Кои мерки ќе обезбедат економичен начин на работа

Еден од најважните услови за користење на клима уредот - е да се користи моќта на уредот во режим на економијата. Продолжување на работењето на компресорот и вентилаторот во собата да им помогне на затворени врати и прозорци. Оваа опција ќе им овозможи на работењето на потрошувачите целосно да уживаат во свежина во топол летен ден, како и намалување на бројот на вртежи во пропустливи механизам на клима уредот.

ekspluatacyja_condicionera5

Климатската опрема за непречено функционирање и добра размена на воздухот треба да биде обезбедена со слободен простор околу него. И, исто така, не ставајте предмети во областа каде што има интензивен проток на воздух од испарувачот.

Оттаму се заканува експлоатација на уредот во услови на висока влажност

Не е препорачливо да го инсталирате климатизерот во соба со висока влажност. Висока влажност, ќе помогне да се осигура дека секој прашина во опрема и humidified кондензат дебел слој покрива внатрешноста на сплит систем. Како последица на тоа, ова ќе предизвика намалување на работниот интензитет или целосна дефект во работниот систем. Поправка работи или резервни делови по таквите дефекти, ќе го чини сопственикот многу скапо.

Вреди да се обрне внимание на фактот дека влажни и густа слој на прашина е поволно место за развој на патогени габи кои предизвикуваат различни видови на алергии, компликации во респираторниот тракт кај луѓето и изгледот на собата многу непријатен мирис.

ekspluatacyja_condicionera8

Чистењето на климатичните филтри треба да се врши најмалку еднаш на секои 2 недели. Само во овој случај можно е да се смета за оптимално функционирање на водечката опрема и квалитативно исчистен воздух во собата.

Во случаи каде што се планира инсталираниот климатизација не да се вклучат во долго време за било каква причина, тоа мора да се ослободи од во режим на вентилација, и само тогаш се целосно затворени. Оваа постапка ќе се отстранат на акумулираните кондензат во опрема, а со тоа и олеснување на потрошувачите од лош мирис кога ќе го вклучите.

Што да се стори ако се открие дефект

Ако имаше неуспех, тоа не е неопходно да самостојно да се дознае причината или да вршат каква било работа да го елиминира во механизмот на HVAC опрема. Првото нешто да се направи во слични случаи - е да го исклучите уредот од струја и контактирајте некој кој гледа во суштината на проблемот и формираше професионални тоа liquidates.

ekspluatacyja_condicionera9

Треба да се запомни дека и климатизери и Сплит системи особено, се многу претенциозен механизми кои не се допушта да се биде tamperproof.

За типичните дефекти на климатизерите, кажува специјалист, видете го видеото:

Можеби сте заинтересирани за: