Соочувајќи се со природен камен, предностите од природен камен, корисни совети

 • admin
 • 12 јули 2016 година
Соочувајќи се со природен камен, предностите од природен камен, корисни совети

Некои би било убаво да не се вештачки декорација материјали, природен камен обложување секогаш ќе стојат надвор од нив, нивната способност да се создаде згреши изглед, благородна, добро одржувани. Завршувањето на природен камен куќа - тоа е можност да им даде на вашиот живеалиште посебен стил, нагласи елеганцијата на своите архитектонски решенија, да се каже за веродостојноста на самата структура, а во исто време - на силата на финансиската состојба на неговите сопственици.

Природен завршувањето камен, неговите предности

Ако зборуваме за предностите на завршувањето на природен камен, тоа прво треба да се напомене дека секој природен материјал во боја и текстура повеќе пријатни за човечкото око, и неговите размислувања, можеби дури и на генетско ниво на меморија, им дава на луѓето доверба, одмор, го прават околу нив светот е повеќе хармоничен.

otdelka-kamnem9

Ако ги земете во предвид чисто техничките аспекти, тогаш со кои се соочува куќата со природен камен е можност да создадете услови за живот на вашето семејство.

otdelka-kamnem000

Меѓу непобитните предности на каменот треба да се наречат:

 • сила и сигурност,
 • издржливост и отпорност на абење,
 • способност да го издржат влијанието на деградацијата на животната средина,
 • можноста за експлоатација многу децении, па дури и векови.

Природен камен за поставата на цоколот, кој се користи камења, кој камен е најдобро да се избере

Во зависност од буџетот за изградбата на поставата столбната плоча куќи можат да бидат избрани повеќе скапи камења, како што се мермер или гранит, или да се има повеќе прифатлива цена, меѓу нив се coquina, песочник, чеша.

otdelka-kamnem13

Најскапиот опција е мермер, чини околу 5-6 илјади рубли за метар квадратен, додека каменот се смета за елита, има атрактивен поглед. Сепак, природниот мермер се користи многу ретко, причината е што под влијание на природни фактори, особено влага и мраз, релативно брзо ја губи својата атрактивност.

otdelka-kamnem17

Во Урал произведува аналоген на мермер, камен Lemeza, неговата вредност е значително помал, но од областа каде што се користи е многу ограничен, што е на располагање во таа цена само за жителите на Урал. За други области, цената значително се зголемува, лавовски во тоа се трошоците за испорака.

otdelka-kamnem22

Најпопуларните меѓу камењата со кои се соочуваат, погодни за завршувањето на сокот, користи песочник. Ова е природен камен, чија цена е сосема прифатлива дури и за изградба со скромни буџети. Атрактивен момент во употребата на песочник е разновидноста на нејзините типови и структура, димензии, широк спектар на бои. Материјалот е прилично лесен за обработка, сечењето е многу едноставно.

Соочувајќи се со фасадата со природен камен, како да направите рационален избор на материјал

otdelka-kamnem6

При изборот на див камен за соочување со фасадата се раководат од следниве фактори:

 • сложеноста на обработката и инсталацијата - ова ќе го одреди времето на изведување на свртени работи,
 • цена на материјалот, i. вашата подготвеност да го платите тој или оној износ,
 • работниот век на финишот, неговата отпорност на влијанијата врз животната средина и механичкиот стрес,
 • потреба за грижа во процесот на работа.

otdelka-kamnem23

При изборот на камен за фасада, тие често застануваат на:

 • доломит,
 • гранит,
 • варовник,
 • школка рок.

Како завршен материјал, обично се користат плочки од овие камени видови, а исто така се користат и некои декор елементи од структурата. Примена на финиш на дивиот камен може да се користи за куќи создадени во различни архитектонски стилови.

SONY DSC

Меѓу предностите на материјалите за декорација на фасада се:

 • ниска цена,
 • способноста да се комбинираат добро едни со други во еден состав,
 • различни бои,
 • добри перформанси,
 • едноставност на мерките за нега.

Ако ги споредиме природни камења со кои се соочуваме едни со други, тогаш треба да се задржиме на предностите на варовникот. Се користи во античко време, а денес ужива значителна популарност. Оваа раса припаѓа на седиментни, таа е извадена релативно лесно, цената не е висока.

otdelka-kamnem16

Треба да се забележи дека не се препорачуваат сите видови варовник за употреба како завршен материјал.

Обработка на варовник - процесот е едноставен, додека површината може да се добие искинат, исецкани или мазнење. Како завршна материја може да се користи полирана или текстурална површина.

otdelka-kamnem15

Бидејќи варовникот е чиста раса, неговата површина уникатно ќе бара слој со посебни средства со хидрофобни ефекти. Иако градителите тврдат дека таквата заштита е во поголема или помала мера потребна од некој од камењата што се соочуваат.

Олимпс дигитална камера

Како за декорација, различни бои и нијанси на варовник, од бела, светло сива и розова - виолетова, кафеава и кафеава боја, да се создаде сосема оригинални решенија во кои сите декоративни квалитети на материјалот ќе бидат претставени во повеќето атрактивен начин.

Соочувајќи се со природен камен, посебна грижа

Меѓу предностите беше споменато дека соочувањето со камен не бара посебни мерки за нега во текот на понатамошното работење. Сепак, со цел да се продолжи животот на лагер, пожелно е да се изврши превентивен третман. Периодичност на повторувањето - на секои пет години.

otdelka-kamnem12

Соодветна грижа за површината на каменот е:

 • чистење од прашина,
 • третман со заштитни средства,
 • полирање.

Чистење може да се направи на два начина - суво и влажно. Кога ќе се исуши, ќе биде неопходно да се користи конвенционална четка, кога се користат влажни, вода и детергенти. Најдобро е да се користат специјални перења, тие се способни да ја растворат и отстранат целата нечистотија и да формираат заштитен слој на површината.

Доколку на ръкавиот камен се наоѓаат рѓа, минерални или варовнички дамки, се препорачува да се третираат со кисели или алкални средства за чистење. Тие брзо ги отстрануваат нечистотиите и промовираат отворање на порите на површината.

Ова во голема мера ја поедноставува обработката на каменот за цоколот или фасадата со помош на посебна заштита:

 • вода репеленти,
 • мастика или лак,
 • лак или импрегнација.

otdelka-kamnem25

Постапката за примена на овие алатки е доста едноставна, потребна ви е само:

 • ги стави на површината на каменот,
 • преку времето кое се препорачува во упатството за отстранување на вишоците,
 • полирајте ја површината на камени плочи.

Составот на старателите не влијае на бојата и текстурата на материјалот, оставајќи никакви видливи траги. Но, во исто време, најтенкиот слој на супстанцијата обезбедува заштита на секој структурен елемент од намирувањето на прав, вода, хемиски агенси и механички оштетувања.

За заштитни импрегнации подетално:

Соочувајќи се со куќи со природен камен, карактеристики на технолошкиот процес

otdelka-kamnem5

Соочувајќи се со природните камени сокови и фасади и денес не ја изгуби својата популарност. Но, изборот на таква опција треба да се запомни дека е доста макотрпно и сложено, и соодветно - скапо. Тоа ќе бара строго придржување кон сите фази на технолошкиот процес. Покрај тоа, кога ќе се соочи со куќа која веќе е во употреба, ќе биде неопходно да се изврши генерална конструкција на ѕидовите.

Главните прашања се уште ќе бидат:

 • вистинскиот избор на материјал,
 • форма парчиња кои ќе се утврди опцијата за инсталација,
 • стил завршува.

На пример, за поставување на камени плочи со дебелина е потребна мрежа завесата појас или други тешки декоративни елементи 3 мм треба да се намести на надворешниот ѕид со помош на сидро или гарнитура.

otdelka-kamnem4

Потребно е да се запамети дека стандардите за градење обезбедуваат одредени ограничувања на камен декор елементи во однос на севкупните димензии и модуларност. Се разбира, ова може да влијае на изгледот на фасадата - се појавуваат дополнителни шевови помеѓу модулите, а соседните блокови може да се разликуваат малку во боја.

На инсталацијата на природен камен - на видео:

Сепак, недостаток со рабовите, ако сакате, може да се конвертира дополнителни нијанса завршува, понекогаш прибегнуваат кон посебни отелотворување во кој секој монтажа цвест намерно ги подвлекол спојување, со што се врши многу ефикасно.

Повеќе детали за видеото:

Соочувајќи се со дивиот камен на веќе раководена структура

Понекогаш се поставува прашањето дали е можно да се намали фасадата на куќа со камен, чија изградба е веќе завршена. Специјалисти велат дека нема посебни проблеми со решавањето на ова прашање. Покрај тоа, таа е завршување на градежните работи дизајнерите се определи во детали елементите на украсен камен завршница, бидејќи изградбата на објекти во секој случај, сепак, ќе биде во некои мали нешта ќе бидат различни од она што е нацртано на хартија. Значи, направете корекција на броењето на обложување ќе биде неопходно.

Чекор дизајн цртање бараат скенира секоја фасада авион да скала, со ознака на секој член на декорација, потребата да се развие со многу висока точност. Димензиите на деловите мора да се одредат многу точно - инаку може да се појават недоследности за време на фазата на монтирање.

otdelka-kamnem2

Се разбира, можно е оваа работа да се изврши самостојно од страна на лице кое е запознаено со дизајнот и темелно го познава квалитетот на секој материјал што се користи во градежништвото.

Компании кои се професионално ангажирани во изградбата и обложување дела покрај вообичаените дизајн се користи се повеќе и цврсти моделирање, овозможувајќи да се види како тоа ќе изгледа од различни агли, секој елемент на декор и да ги идентификуваат сите слабости во фазата на дизајнирање, кога се уште може да се измени.

Кои архитектонски елементи од природен камен се вообичаени за декорирање на приватни куќи

Дизајнот на фасадата со камен често вклучува употреба на плочки изработени од камен и дополнителни декор елементи:

 • балюстри,
 • корнизи,
 • престолнини и колони,
 • фризи.

Сите овие камени детали помагаат да се нагласи посебниот стил и оригиналноста на структурата, и да се даде одредена комплетност.

otdelka-kamnem14

Понатаму декоративни елементи, како може да има многу важна функционално значење, на пример, камен столпче служи како скали земјите стража доведува до куќа или поддршка огради.

otdelka-kamnem8

Корнице - служи како дополнителна поддршка за покривот. Фризовите обично се користат како завршна елемент, тие претставуваат декоративна лента со живописни или скулпторски композиции.

Можеби сте заинтересирани за: