Фондацијата во зима: бетонирање методи, греење на бетон, ладно подрумот за зимскиот конкретни адитиви, методи на зимата бетонирање или вештачко греење, совети.

 • admin
 • 11 јануари, 2016 година
Фондацијата во зима: бетонирање методи, греење на бетон, ладно подрумот за зимскиот конкретни адитиви, методи на зимата бетонирање или вештачко греење, совети.

Времето брзо се одвива, ние исто така сакаме брзо да се изградиме, а нашите климатски услови од позитивните температури постепено одат на негативен. Не толку одамна на изградбата на фондацијата на негативни температури не може да има никакво сомневање. Но, современите достигнувања во градежништвото доведуваат до континуирана изградба во кое било време од годината. На пример, важна улога игра квалитетен цемент од сигурна компанија pargrupp.ru  и различни модифицирачки адитиви за создавање на висококвалитетен бетон во зима. Постојат нови начини, со користење што создава солидна монолитна база во зима.

Подготовка на бетон, колку конкретни работи и што е хидратација на бетон

При негативни температури, водата кристализира, а водата, заедно со цементот, е главната компонента за подготовка на бетон.

Хидратација - честички процесот сврзување растворлив во вода супстанцијата која треба да молекулите на водата, како и вода се претвора во мраз, формирајќи сигурен се прекинува молекуларна обврзници, се добива порозност и намалена сила на фондацијата.

При позитивни температури, процесот на формирање на бетон е следен:

 • преплавена на површината на цемент мешавина со песок и урнатините создадена тенко куќиште на натриум силикат;
 • цврсти инклузии на цемент цица во влага и да се врзани сите компоненти на решение;
 • надворешната школка губи вода и почнува да склучува договор;
 • постепено, истото се случува и во подлабоките слоеви на бетон;
 • по 28 дена, бетон добива максимална сила.

За позитивни температури во топла сезона, процесот на хидратација е забрзано, и ниски температури може да го забави процесот на хидратација поради фактот дека водата се претвора во мраз кристали, и во бетон се непополнети порите.

Затоа, со цел да се спречи создавањето на празнини во бетонската основа на зима тоа е потребно да се пополнат посебни правила.


Процесот на хидратација е способен произволно да ја зголеми температурата на бетонот.

Врз основа на ова, практичарите дојдоа до заклучок дека колку е поголема конкретната структура, толку повеќе топлина овој бетон се ослободува и го забавува нејзиното ладење.

Важно! Во студеното време, подобро е да се прелива лента или монолитна основа и да не се направи основа на столбови. И ако инсталирате топлина за заштеда на опаковки околу касета или монолитна основа, при ниски минус температури, можете да добиете квалитетен бетон без дополнителни напори.

Методи на бетонирање

Квалитетот на бетонска конструкција во зима зависи од различни услови:

 • од димензиите на бетонска конструкција;
 • од составот на бетон и неговите компоненти;
 • на квалитетот на цементот и на финост на нејзиното мелење;
 • од климатските промени;
 • од грејната вода и агрегатот.

При ниски температури, секогаш не постои доволно топлина, која се ослободува за време на хидратација, за да се добие висококвалитетен бетон.

Важно! На помошта ќе дојде до фино мелење на цемент, брзо реагира и испушта повеќе топлина. Грејната вода и агрегатот исто така се способни да ја зголемат температурата.

Важно! Цементот не може да се загрее, бидејќи ќе ги изгуби своите обврзувачки својства. Само вода и агрегат може да се загреат.

Обично градителите топлата вода до 32 * C и тоа е доволно.

Но, ако температурата на водата е поголема, тогаш прво се меша со агрегатот и само тогаш се додава цемент.

Покрај тоа, градежниците советуваат да го зголемат времето за мешање на бетонските компоненти за 25% и да користат само фин цемент.

Загреан бетон

Опцијата за греење вода, филер е доста погодна за време на подигнување на фондацијата со мали ноќни мразови и плус температури во текот на денот.

До бетонскиот миксер, можете да инсталирате лесен пиштол, топлински пиштол или гас.

Но, притоа мора строго да ги следите правилата:

 • греењето на водата не е повисоко од 80 ° C;
 • топла вода прво се меша со агрегатот и само тогаш се воведува постепен цемент од M400 до M500;
 • неопходно е да се користат адитиви кои ја зголемуваат брзината на стврднување;
 • пожелно е да се користи вибрационен уред, со што се намалува порозноста;
 • по истурање на бетон, темелот е целосно покриен со вреќи, ќебиња или слама;
 • околу базата се поставени пајаците или топлинските пиштоли за загревање;
 • откако ќе се намести цврстината на бетонот, греењето ќе застане и опаковката ќе биде расклопена.


Важно! Кофражот може да се отстрани само откако фондацијата ќе добие сила од 70%.

Фондацијата е замрзната

Во случај кога бетонот не е целосно излечен, дозволено е да се замрзне.

Процесот мора да биде фалсификуван, и по одмрзнување на плус температури, реакцијата на зацврстување ќе оди по својот тек.

Доколку водоцементниот сооднос во мешавината на бетонот не е поголем од 0,6, таквите незамрзнати темели нема да ги загубат своите цврсти својства за повеќе од 5%.

Поради тоа што е тешко да се произведе точна мешавина на бетон во морозливото време, подобро е да се купат во готов вид со различни адитиви во фабриката.

Додатоци за бетон во форма на модификатори на бетон, пластификатори за малтер

Со вградување на различни адитиви во бетон, бетонот е способен за зголемување на топлинската енергија и намалување на температурата на пренос на вода во мраз.

Додавање на калциум хлорид или обична сол на бетонот и може да се воведе не повеќе од 2% од вкупната маса на бетон, својства против мраз се формираат во бетон, бетонирањето може да се врши на температура од -15 ° С А сепак, уште еднаш ве советуваме да го користите готов бетонското соединение направено во фабриката.

Опремата може да се отстрани ако силата е поставена:

 • бетон М200 - 40% сила;
 • бетон M300 - 30% сила;
 • бетон M400 и повеќе - 20% сила.

Па дури и користење на бетон со различни модификатори - користете вештачко греење.

Методи на зимска бетонирање или вештачко греење

Кога зимата бетонира, во градежната организација можете да нарачате различни видови на бетонирање:

 • термос метод. На фондацијата се поставува изолационен покрив во облик на метално куќиште со електрично греење со пар или вода;
 • греење со пареа. Таквиот метод е поскап и сложени, бидејќи голем број на цевки се вградени во опаковката, која потоа ќе остане во основата, пареата ќе се снабдува преку овие цевки и бетон ќе се загрева;
 • инсталирање на стаклена градина околу поплавената основа. Портокал или полиетиленски шатор е поставен на темелот, пренослив шпорет, топлински пиштол и др., Кои одржуваат константна температура и влажност, се наоѓаат во ложиштето. Оваа опција е исто така скапа;
 • електричното греење на темелите. Еден од поекономичните и наједноставните начини. Електричната жица ја заплеткува кофражбата или армирачката конструкција, струјата го загрева бетонот. Можно е едноставно да го наместите грејниот кабел во бетон.

Важно! Овие работни задачи мора да ги вршат квалификувани работници.

Важни совети

 • Фондацијата во зимски услови целосно се истури, без да застане, доколку е потребно, ќе биде неопходно да се работи околу часовникот.
 • Поставување на бетон се врши во мали, во висина и должина, делови, слојот е насликан на слојот, со што ќе се намали загубата на бетонска температура.
 • Ако гел школка форми на површината на исполнет бетон, таа мора да се отстранат со физички методи. Пред истурање на основата потребно е да се исчисти ровот од снег и мраз. Пред бетонирање, дното се загрева околу 30 см.

Важно! На замрзнатата почва невозможно е да се прелива бетон, во спротивно, земјата ќе се стопи, под бетонот, а може да има и талог, и нерамна.

Со оглед на сите горенаведени услови, можете да направите квалитетна основа во зима.

Можеби сте заинтересирани за: