Како да се избере резервоарот за одвод: внатрешноста на тоалетот сад, тоалет чинија флеш вентил. Корисен совет.

 • admin
 • 23 декември 2016 година
Како да се избере резервоарот за одвод: внатрешноста на тоалетот сад, тоалет чинија флеш вентил. Корисен совет.

Без водовод, не може да се замисли ниту една куќа, особено без тоалет. Дури и оваа ставка не е имуна на дефекти. Механизмите на одводниот резервоар најчесто се предмет на дефект, или едноставно треба да се менуваат поради други причини. За какви видови на тенкови постојат, за нивната структура и правила за селекција, ќе кажеме во оваа статија.

Одделно се испушта за тоалетната чинија

Во моментов, како тоалетни чинии може да се купат одделно.

Тоа е погодно и може да те спаси не само време, туку и пари. Во овој случај, можете да го земете во зависност од моделот за тоалет, и да купите што сакате, само за да одговарате на бојата и димензиите.

уред за одвод на резервоар

Прилично едноставниот механизам на резервоарот овозможува поедноставување на животот на една личност. Тоа е дел од канализациониот систем, кој бара внимание и грижа.


Значи, резервоарот за одвод е контејнер изработен од различни материјали. Тоа може да биде на различни форми и големини, има неколку начини да се црвенило, но сите тие се за акумулација и одвод.

Самиот механизам вклучува две компоненти:

 • водоснабдување;
 • нејзиното одводнување.

Исто така во внатрешноста на резервоарот можете да најдете рачки, плови, круша и претекување. Сите од нив се направени од различни материјали и поврзани, можат да бидат во различни секвенци, но принципот на работа не се менува од ова.

Водата влегува во резервоарот како резултат на работата на вентилот, кој може да се произведува на неколку начини:

 • Вентилот е на врвот на резервоарот и водата се полни преку страничниот вентил. Во овој случај плови ќе биде поставен на едниот крај на рачката и стои одредена позиција друг дел на рачката акти на прачка која преку мембрана затвора доводот на вода. Овие тенкови се многу бучни и се користат од страна на руски фирми за производство на санитарни производи.
 • Арматурата е поставена во долниот дел на резервоарот, ова е таканаречениот дното. Пловиот се движи долж вертикалната прачка. Ефектите врз мембраната се должат на посебен удар, кој го регулира нивото на течност во резервоарот. Овие модели се сметаат за малку бучни во споредба со првата опција.

Снабдувањето со вода се врши од цевката за вода преку тенок црево, кој е фиксиран во страничната или дното на резервоарот. Ова се случува секој пат по уништувањето. Механизмот за испирање е многу едноставен, само треба да го притиснете копчето. Но, многу малку луѓе размислувале за она што се случува внатре. Откако ќе се притисне копчето или рачката е подигната, прачката се активира. Тој, пак, го крева на круша и се отвори на мозоци вентил, а потоа водата поминува низ цевка и во садот за тоалет, а потоа оди во канализација. После тоа, вентилот за одвод се затвора и течноста се собира во резервоарот. Сега знаете не само уредот на резервоарот за одвод, туку и механизмот на неговото работење.

zamenit_slivnoy_mehanizm

видови резервоари за отпад

За првпат резервоарот за исцедок беше направен за царицата Елизабета I во 1596 година. Популарниот уред стана по 200 години во Велика Британија во врска со појавата на отпадни води и вода. Но, дури и денес се подобрува неговиот дизајн и механизми. Класификацијата на резервоари за видови е многу разновидна, разгледај ги некои од нив.

Значи, според материјалот на производство, тие се поделени на:

 • леано железо   - служи многу долго, но изгледот остава многу посакуван;
 • пластика   - Лесен и едноставен за инсталирање, но не многу робустен;
 • керамика   - сигурен и лесен за инсталирање, а исто така ги задоволува различните форми и бои.

Исто така, постојат разлики во механизмот на одводнување на водата:

 • Латерално   - синџир, за кој мора да се повлечеш. Се наоѓа на резервоарот кој се наоѓа над тоалетот.
 • Горна   - е копче или рачка што се наоѓа во центарот на капакот. За да ја измиете водата, притиснете го копчето или повлечете ја рачката угоре.

Што се однесува до резервоарите со копчето, неодамна, поради еколошките стандарди и заштеда на вода како ресурс, се појавија модели со бифуркирани копчиња. Активаторот е поделен на два дела, еден повеќе од друг.

Секој од нив е дизајниран за одредена количина на вода:

 • мали 2-4 л;
 • големи 6-8 литри.

Тоа е доста погодно и ви овозможува да заштедите вода. На пример, на просечно семејство, со користење на модел на тенк, може да спаси 50.000 литри вода годишно, што ќе биде од корист на буџетот. Сега можете лесно да ги разберете видовите на резервоарот и да го најдете потребното за себе.

na-foto-pokazany-otlichitelnye-osobennosti-dvuhrezhimnoy-i-odnorezhimnoy-knopki-smyva-a-takzhe-nizhn

вентил за одвод за санитарна чинија

И покрај видот и типот на резервоарот, механизмот на дејство на арматурата е ист за моделите:

 • ако нема течност, отворете го за да го наполните резервоарот;
 • направи вода да се преклопува при полнење.

И самиот вентил за резервоарот за одвод се состои од:

 • дренажен механизам (сифон со капак, заптивка помеѓу цевката и резервоарот);
 • лост за прилагодување на млазот на течност;
 • плови која се поврзува со истури механизам и е потребно да се прилагоди на ниво на резервоарот рефил.

Постојат моменти кога е неопходно да се замени засилување. И, се разбира, секој е заинтересиран за цената на прашањето. Значи опремата на странски производство ќе чини околу 1200 рубли, а домашните аналози околу 300 рубли. Затоа, кога замена на овој јазол е принудена, секој ќе може да подигне резервни делови за својот паричник.

класификация-armatury-dlya-unitaza

Исцедете го тоалетот за да изберете како правилно да го сторите тоа

Секоја опрема може да пропадне и резервоарот за вода не е исклучок. Со текот на времето, ќе мора да се смени. На прв поглед, задачата е многу едноставна, но тоа се чини само така. Пред сè, треба да го знаете брендот на вашиот тоалет. Ако моделот е свеж, тоа е лесна задача, инаку се трудиш да најдеш барем некои информации. После тоа, одете во продавница за санитарни јазли и користете консултанти за да изберете резервоар.

Има неколку нијанси на кои треба да обрнете внимание при изборот на контејнер:

 1. одвоени тенкови се поставени над тоалетот, а бучно и не изгледаат многу убаво;
 2. компактниот резервоар е монтиран на самиот тоалет и е најчест модел;
 3. скриени резервоари се инсталираат зад ѕидниот панел и го даваат своето присуство само копчињата за одвод на водата;
 4. механизмот за активирање е најпосакуван за оние кои се наоѓаат на врвот на резервоарот, тие се посигурни;
 5. начинот на работа на механизмот е рачен или автоматски, мануелните постапки се додека притисокот е на копчето, и кога е потребно автоматски да се притисне еднаш и резервоарот ќе почне да се испразни. Вторите се попогодни.
 6. по изборот на потребните параметри, последната боја на производот останува, мора да се совпадне со тоалетната чинија.

И последниот не треба да го избере релјефниот модел или со примена на разни конвексни слики, им дава предност на стандардните мазни модели. Тие најлесно се грижат.

slivbak3-430x242

Корисни совети

Резервоарите за одвод може да не успеат, па затоа мора внимателно да се внимава.

Повеќето неуспеси може да се избегнат со следниов совет:

 1. на чешмата на водоводната цевка до резервоарот можете да инсталирате филтер кој ќе ја задржи нечистотијата и разните честички, со што ќе ги заштити гумените елементи од расипување;
 2. не користете алкални и киселински средства за чистење на резервоарот, може да го оштетат вентилот, ако треба да го измиете внатре, прво отстранете го целиот механизам;
 3. ако е можно да се пополни резервоарот за топла вода, мора да се користи неповратен вентил.

Сите совети се прилично едноставни, и што е најважно со правилна превенција можете да ги избегнете проблемите со резервоарот и да ги зачувате вашите пари.

https://youtu.be/M7W9uy6ZvqM

Оваа статија дава информации за одводните цистерни и нивните типови. Исто така ви кажува што да барате при купувањето. Имајќи го во предвид советот на статијата, лесно можете да го подигнете резервоарот во постоечката тоалетна чинија и поради соодветна грижа го продолжите својот животен век. Успешна работа.

Можеби сте заинтересирани за: