Видови на водомери: електромагнетни, ултразвучни, механички, вортекс, нестабилни, испарливи. Ладилници за ладна вода и топла вода: означување, антимагнетна заштита, инсталација шема, инсталација на фитинзи.

  • admin
  • 8 ноември 2015 година
Видови на водомери: електромагнетни, ултразвучни, механички, вортекс, нестабилни, испарливи. Ладилници за ладна вода и топла вода: означување, антимагнетна заштита, инсталација шема, инсталација на фитинзи.

Живеењето во приватна куќа ќе те научи многу. Вие лесно го совладувате специјалитетот на молк и мајсторот, ако научите да инсталирате шалтер на вода, без кој човештвото едноставно не мисли на сопственото постоење. Инсталирајте го или заменете го бројачот сега ќе биде достапен. Препорачуваме да го совладате специјалитетот на санитарен инженеринг.

Инсталација на метри за вода

Зголемувањето на цените на комуналните услуги се поттикнува кон постојано заштеда на вода, гас и електрична енергија. Затоа, инсталацијата на водомери е вистински проблем, кој може да се реши и тоа е неопходно да го направите сами.

1349161967Griferia Grohe Lavabo Lineare_2

Се проценува дека купувањето на мерачот и неговата инсталација се исплаќа за незначителен временски период поради заштеда на трошоците за енергија. Ако не сте направиле замена или инсталирате метар на вода, време е за одлучување. Но, едно, ако живеете во нова приватна куќа, или во нова станбена зграда, има инсталирано нов водовод и нови комуникации. Но, ако живеете во стара куќа, цевките од кои долго време се 'рѓосаат, тука, пред сé, потребно е да го наместите системот за водоснабдување, да го чистите од загадување, да се консултирате со професионалци како да се исчисти 'рѓа. И само откако ќе го направите горенаведеното, погледнете во изборот на водомер. Како да изберете и да ги инсталирате најдобрите водомери?

ef99b2e39de8759e7ab5839187484fb1

Најдобри водомери, што се тие

принцип на работа

За почеток, шалтерите треба да се разликуваат според принципот на работа. Постојат такви видови на шалтери:

• Електромагнетна

• ултразвучни

• Механички

• Вортекс.

Слика 11

Без оглед на принципот на работа, на шалтерите се поделени во класи на не-променливи и нестабилни. Најчестите не-Сам шалтери се механички топла и ладна вода. Надворешни спротивно на дестинација може да се разликува од страна на ознака на предната страна. Обележување пребројување уреди за ладна вода е "40 степени", и топли - до 130 степени.

ff780019f0ae9abaa4a31e7a83259145

изградба на шалтери

Дизајнот на бројачот за ладна вода е составен од следниве елементи:

• Прилози

• работни кола

• пренос на пренос

• Бројна единица за броење на волуменот на протокот на вода.

ustrojstvo

Следните параметри треба да се смета кога ќе изберам еден метар вода:

• тип на вода што се мери (ладна или топла)

• локација на мерачот (за домашна или индустриска употреба)

• тип на мерач и инсталација (параметри за поставување на цевката).

wm-1

Барања за дизајн на метри за вода

Потсетиме дека постојат три класи на водомери метрологија означува со ознака "А", "Б" и "Ц". Во согласност со барањата на Европската директива за метрологија MID 2004/22 / ЕЗ, ќе бидат претставени на средства за мерење, сега, наместо вообичаените ознаки на шалтерите ќе се покаже односот на стапката на проток на вода, имено Најмалиот номинален Q3 / Q1 (R).

vsh_vsg_vst_1

Дефинира релативно строги барања antimagnetic шалтери заштита според кој "дозволена електромагнетни пречки, на граница на која е половина максимално дозволената грешка".

Линеарни делови на контра собранието пред и по пребројување сет уред треба да ги исполнуваат класи чувствителност - U и Д.

285357

Покрај тоа, предуслов за инсталација или замена на водомерот е регулирано верификација метар потврди со проверка на актот. Откако овие услови ќе бидат исполнети, можете да почнете со инсталирање на шалтер.

Најчеста шема за инсталирање на водомер

Шемата за инсталација за секој метар ги вклучува следните активности:

• вградување на топчести вентили (стоп вентили)

• груб (механички) филтер

• Директни поставки на метар

• проверете го вентилот.

stg-1-1

Низа монтажа и инсталација елементи, без кои на колото не ги задоволува барањата на регулаторните органи, во зависност од позицијата на делови на гасоводот (вертикално или хоризонтално). Единствениот услов е најдобар елементи монтажа по должината на проток на вода.

 

Слика 1

инсталација на застанување на вентилите

Исклучените вентили се дизајнирани за снабдување со вода до станот.

Пред да започнете со инсталацијата, се препорачува да се шири компоненти на елементи во една линија. Потсетиме, редоследот ќе биде како што следува: stopcock, груб филтер, на шалтер, враќање вентил. Точноста на правилната насока мора да го потврди на стрелките на уреди за да бидат поставени на иста линија.

2219173

Се препорачува купување материјали за висококвалитетно запечатување на зглобовите. Ова лен коноп, запечатување паста и полиамид теми со силиконска маст. Започнуваме со инсталирање со вртење на филтерот на стопката. Кога ќе заврши, се препорачува филтерот за користење коноп платно. Бројот на вртења на ленена нишка во повеќето случаи е 5.

7-l1

Неопходен услов е локацијата на дното на филтерот јама. На забавува направи Тема 1 mm во дијаметар и густо ние ветер конец на дијаметар на навој, обезбедување густина затворање. Потоа се шири паста околу темата со кружно движење. По нанесувањето на пастата цврсто затегнете го филтерот.

yazichkovie-trubnie-kleshi-santehnicheskie-ridgid-394992b

counter Counter

Кутија контра се врши со користење на прскалки и цевки ореви ( "Американски"). Да поттикне да се постави контра за ладна вода со гумени дихтунзи и за метар топла вода - paronitovye дихтунзи.

kosoy_filtr-500x333

Густина на приклучоци за црево се врши со употреба на лен и коноп паста, која се применува аналогно како и за вентили. Првично, филтерот на филтерот треба да го навртувате со навртката за навртување, а потоа ветерете го самиот метар. Втората цевка на мерниот уред е поврзана со неповратен вентил.

sheme1

Конечниот собранието е синџир: stopcock да се справи до филтер капак надолу контра dial up ротирачки коло надолу.

Потребната страна на мерачот во цевководот е произведена во исклучена состојба на водата. Ако контра лента произведуваат за прв пат, ќе мора да го намали стари тапа, па работите ќе треба да ги користат услугите на гас заварувач.

Сечењето во линијата за вода се прави со помош на топчести вентили со погон за движење и навојна брадавица.

Ќе бидеш среќна ако го замениш само по проверка. Пар фитинзи за транзицијата, а сега водомер може да се смета за инсталиран.

a5cdf58f8fcb2f222b81cfbacdf421cd3fe030ce

По завршувањето на поставувањето на водомер, потребно е да се провери неговата оперативност. Вклучување на водоводот, полека се отвори топката вентил и да се провери за протекување и механички контра движење на коло. Со поволен резултат и перформанси на системот, лесно можете да повикате претставник за да го запечатите шалтер.

Како и секогаш, луцидно видео се движи кон помош, кое целосно ќе го претставува процесот на поставување на водомер.

Можеби сте заинтересирани за: