Производство на тротоарски плочки со свои раце: калапи за производство на плочки за плочки, песок-цементен малтер, технологија на производство.

 • admin
 • 14 октомври 2017 година
Производство на тротоарски плочки со свои раце: калапи за производство на плочки за плочки, песок-цементен малтер, технологија на производство.

Можете сами да ја изработувате плочката за поплочување. За да го направите ова, треба да знаете кои материјали се потребни за висококвалитетен состав, кои алатки се користат за леење и какви видови плочи и видови постојат. Ќе разговараме за сето ова во написот подолу.

Форми за правење плочки, што е тоа?

Формата за плочки е еден вид рамка, во која се истура бетон. Потоа мешавината ја зема формата на овој многу скелет, се чува во поставената форма сé додека не се исуши целосно и се отстранува заради нејзината намена. Формите за правење плочки може да се направат сами или да се купат во продавницата. Во градежни супермаркети ќе ги најдете сите потребни материјали за рачно производство: дрвени ребра, гипс, клинци, форми, контејнери, матрици.

Постојат многу разлики меѓу готови форми. Прво на сите, разликите се во квалитетот на материјалот, потоа по големина, во форми. Вообичаено е да се разликуваат следните форми за производство на плочки:

 • Форма на дрво   - дрвена рамка, која е наменета за повторен прием на плочки. Сепак, поради недостаток на влакна отпорни слој долго време оваа форма не е доволно. Сепак, оваа опција е препознаена како најекономична и може да се произведува самостојно;


 • Форма на силикон   - има силна облога, оваа форма може да се користи подолго време. По изработката на плочките, готовиот полу-готов производ е добро одделен од силиконските ѕидови. Таквите форми можат да се користат не само за производство на плочки за плочки, туку и за производство на фасадни или декоративни плочки;

 • Пластична мувла   - ефтин и исто така алатка за еднократно користење. Продадени во супермаркетите во разни форми и големини. Повеќето издржливи форми се направени од полиестерол. Еден од очигледните недостатоци на таквите форми е тешкото ископување. Овој проблем може да се реши со помош на лубриканти;

 • Метална форма - една од најподдржаните опции. По завршувањето на производството на плочка во оваа форма, лесно се извлекува со прислушување. Во овој случај, дизајнот на формата останува непроменет. При изборот на метални калапи, потребно е да се запре на калапи од нерѓосувачки челик, бидејќи кога се во допир со вода, чистите железни структури лесно се оксидираат;

 • Форми од импровизирани материјали   - Формите во вид на контејнери ќе бидат погодни за ѕидање. Вреди да се избере контејнер со мазни рабови без заоблени агли. Значи заврши плочка ќе биде полесно да се приклучат без празнини.

Пластични калапи за правење плочки

Форми на пластика - најприфатлива алатка за правење плочки. Тој опстојува повеќе од 100 производи. Од полимерниот материјал, можете да изберете најсоодветна текстура. Евтини форми можат да бидат триаголни, кружни, ромбоидни, клеточни, стандардни квадратни или правоаголни. Тие можат да се купат во било кој објект супермаркети или направени од течна пластика.

Полиестер се користи за производство на плочки. Ова е најтрајниот полимер од испуштањето на пластични материи. Како по правило, се продава во форма на гранули. Кога работат, се загреваат и се ставаат во дрвената рамка, која се вметнува во мобилната фах. Откако ќе се олади мувла, скелетот се расклопува, а внатрешната површина се нанесува со шкурка. Значи, рабовите на обликот ќе бидат колку што е можно рамни. Потоа, клетката е подмачкана со масло и може да се користи за работа.

Производство на тротоарни плочи со свои раце, чекор по чекор

Наједноставната и најсигурната форма за производство на плочки за плочки, која може да се добие дури и почетник, е дрвена форма. Може да се направи од одбори или штици. Само дизајнот на таков плочка нема да биде најсложена. Како по правило, ова се дрвени и квадратни форми со иста големина. Слично на тоа, во оваа сличност, можете да направите рамка во форма на куќа, ромб, правоаголник. Тешкотијата на дизајнот лежи во повеќекратното поврзување на ѕидовите на мувлата. Доколку сте подготвени за експерименти, тогаш залијте се на ноктите.

алатки, уреди, материјали

Пред да почнете да создавате мувла, потребно е да ја направите самата форма од која ќе ја добиеме површината за плочки. Можете да го направите според претходно изготвена скица. Значи ќе биде јасно колку материјал ќе биде потребен за берба. Се што ви треба е едноставен молив, владетел и празна хартија. Варијанти на материјали за формата можат да бидат многу различни од дрво до метал. Ќе го разгледаме наједноставниот пример - форма на дрво.

Направи дрвена форма за правење плочки може да биде како што следува:

 • Земете парче хартија, скица со приближна форма и големина. Ова може да биде квадрат, правоаголник, ромб или други форми. Размислете за можностите за производство, така што тие се погодни за изработка од избраниот материјал;


 • Пренесете ги овие параметри на материјалите. Мерка на дрвото на должина, ширина и висина на ребрата;
 • Користејќи ножовка или сложувалка, пресечете ги ребрата во десните делови;
 • Фиксирајте ги заградите заедно со стебла или ноктите.

опрема за производство на плочки за плочки

Многу занаетчии се грешат во тоа што за производство на плочки за поплочување е потребна само форма. Во прилог на формуларот, треба да подготвите многу повеќе помошни алатки:

 • Форма   - главната алатка што можете да ја купите во продавницата или да направите своја сопствена;
 • Послужавник или штанд- тоа е тука дека треба да се постави исполнет форма со цемент мешавина. Таму ќе се исуши и ќе остане до моментот на екстракција. Ако планирате масовно производство на плочки, подобро е да се добие голема полица или палета;

 • Капацитет   - потребно е да се измеша решението. Може да биде метален сад или пластичен контејнер, специјално дизајниран за мешање на малтери. Наместо капацитет, можете да го користите бетонски миксер;
 • Лопата   - за мешање на цемент;
 • Scoop   - за разделување на мешавината на плочки форми;
 • Масла за подмачкување   - за размачкување на калапите за да се избегне блокирање на мешавината со ѕидовите на рамката. За оваа цел, можете да го користите обичниот растително масло или маснотии, исто така во градежни продавници се продаваат посебни анти-лепливи масла за калапи;

 • Ниво - со помош на тоа ќе утврди дали обликот или серијата на форми е точно еднаков;
 • Засилена мрежа   - ја зголемува силата на структурата;
 • Spatula   - неопходно за израмнување на површината;
 • Вибрациона маса   - потребни за производство на плочки според методот на вибрации;
 • Песочник   - со абразивен слој H6-8. Потребно е да се заврши мелење на површината на плочата за плочки.

цемент за плочки, како да се избере

Цементот за производство на плочки треба да биде избран во согласност со карактеристиките за квалитет кои можат да се користат за изработка на плочки. Таквиот цемент не треба да се распадне, треба да содржи одреден процент на цементен клинкер, гипс и некои од минералните адитиви. Стандардите за содржината на супстанциите се одредени од ГОСТ. Информациите за квалитетот на составот секогаш се пропишани на пакувањето и придружната документација.

Идеални за производство на плочки за плочки ќе бидат М-400, PC-400 или PC-500. Сите што ги содржат сликите подолу, за производство на плочки не е соодветно. Првата опција, М-400 е погодна за ѕидарски. PC-500 и сродните решенија се погодни за попрофесионално производство. Таквите маси можат да издржат тешки товари и се карактеризираат со зголемена сила.

Кратенка Компјутер   значи портландцемент. што значи 400   и погоре укажуваат на степенот на цврстина на материјалот. Д - укажува на присуство на адитиви, ако броевите до оваа буква се еднакви на - 0, тогаш цементната смеса не содржи адитиви. ГОСТ признава нечистотии од минерални супстанции, како и фосфор, флуор, бор во износ што дозволува соодветна документација. Квалитет цемент нема никакви надворешни мириси, едноставно нема ГОСТ суровини. Бојата на Портланд цементот е од сива до сиво-зелена боја, каде што нијанси на зелена укажуваат на примеси од железо. Подобро е да купите материјал во градежни продавници, каде што ќе ве водат соодветните брендови, серии и име.

ние подготвуваме песок-цементна мешавина

Мешавина од песок-цемент е материјалот од кој се направени плочки. Можете да го подготвите без специјални уреди. Доволно е да се покријат квалитетен цемент (не понизок од М-400), песок, чакал, пластификатор, модификатор и боја ако сакате да произведувате бојадисана плочка. Како опрема за местење, можете да користите бетонски миксер или конвенционално корито со лопата. Подгответе раствор за калапи во сооднос 1: 2: 2, прво дел од водата, потоа два дела од цемент, потоа додадете 2 парчиња од кршен камен.

Како по правило, во продавниците, цемент се продава со пакување од 25, 50 кг. На 50 кг цемент ни требаат 2 кофи вода (околу 20 литри). Водата се зема во свежа чиста форма, додадена на резервоарот за vymeshivaniya. Пластификаторот е подготвен одозгора. Таа е подготвена според пропорциите за одредена количина kg. Во нашиот случај, 50 кг. Тогаш бојата се полни, ако тоа е пропишано со вашиот рецепт.

Откако ќе се додаде кршен камен. Фината дел се полни во износ од 3 кофи од 12 литри. Смесата се меша добро, потоа се додава иста количина (3 кофи или 50 кг) цемент. Смесата повторно се меша добро. Во добиената хомогена маса, кофата од урнатините повторно се полни, се меша, потоа се додава песок. Потоа ви се потребни 4 кофи со песок. По секое кофа растворот се меша. Ако масата не е доволно течна, може да се истури малку вода. Последната фаза додава уште една кофа од кршен камен (12 литри). Сега добиената маса се меша до еднаква густина и се шири преку калапи. Ќе биде подобро ако готовите форми се покриени со филм. Значи, нема остатоци или ненадејни врнежи нема да ги расипат плочките. За да не се прилепат на растворот, тие мора да се подмачкани со масло или со посебна смеса за спречување на адхезија.

Технологија на производство на плочки за плочки

Всушност, постојат три вида на технологија за производство на плочки:

 • Vibropress;
 • Вибрации;
 • "Со свои раце."

Еден од најкомплексните и скапи процеси е производство на плочки под вибропрес. Калапите со плочки се чуваат на вибрирачка маса / полица за вибрирање, а потоа притиснете со машина и само тогаш чекаат за сушење. Ова производство е најсигурно. Масата за малтерот станува можно побрзо за време на третманот. Сите честички на смесата се споени заедно што е можно поблиску. Подготвени плочки направени со вибропрес може да бидат поставени на патеки со движење со висок интензитет.

Плочки за тротоари, произведени според методот на вибрации, исто така можат да се користат за пешачки патеки, паркови, натрупување на стопирања, во дворовите. Подготвен е на посебна маса со трчање вибрации од 2 часа. По ова, режимот на вибрации е исклучен и калапите се сушат природно во рок од 2 дена.

Независното производство на плочки за плочки најчесто не обезбедува ниту вибрирачка маса или вибропрес, бидејќи е скапа опрема. Процесот на производство е ограничен на мешање на растворот во контејнерот и изгледот на калапи. Таквата плочка се смета за повеќе кревка и е погодна само за домашна употреба: поставување на тротоари во градината, просторија во близина на куќата, белведер, скара. Тоа е, во оние места каде што има мала количина на сообраќај.

Корисни совети

 • Сите форми за производство на плочки за плочки се наменети за одреден број на лимови. Покрај тоа, плочка се суши во рок од 2 дена. Затоа, направете колку што е можно повеќе форми. Значи, можете да го направите потребното количество плочки за кратко време;
 • Најлесен екстракција на плочи доаѓа од пластични и силиконски калапи. Ова се објаснува со нивната флексибилност и пластичност;

 • Измешајте ја само количината на раствор што ќе се вклопи во постојните калапи. Инаку, решението ќе се исуши и исчезне. Дури и ако се обидете да користите плочка за мешавина од два или три дена, тогаш знајте дека таков плочка ќе покрие со мали пукнатини и ќе се распадне;
 • Ако имате остаток од цемент, користете го за да ги покриете пукнатините во ѕидовите на куќата;
 • Кога рачно месете мешавина на плочка, наместо лопата, можете да користите вежба со млазница за мешање на растворите;

 • Како форми за производство на плочки, можете да користите не само контејнери за храна, туку и да ги исекувате цевките со голем дијаметар;
 • Користете само висококвалитетни материјали за подготовка на мешавина од песок и цемент. Сите од нив треба да бидат ослободени од туѓи нечистотии и остатоци;
 • Никогаш не користете плочка додека не се исуши целосно. Процесот на сушење трае многу повеќе од 2 дена. По 2 дена едноставно можете безбедно да го отстраните материјалот од калапот, но шупливата плочка е рамномерно исушена за 10-12 дена.

Можеби сте заинтересирани за: