Котли за дома, како да го одберете вистинскиот начин, како да инсталирате, корисни совети

  • admin
  • 31 август 2015 година
Котли за дома, како да го одберете вистинскиот начин, како да инсталирате, корисни совети

Едноставноста на дизајнот на електричните котли одамна доби популарност меѓу сопствениците на приватни куќи. Инсталирањето и поврзувањето не бараат попустливи санкции и поради тоа доброволно се извршуваат од страна на многу со свои раце. Како да изберете правилно, да помогнете zakazik.ua/products/boiler.html, како да инсталирате електричен котел за читање?

Избираме котли

Првите ладни пари ве натера да размислите за греење на вашиот дом: стан или приватна куќа. Но, шокантната разновидност на модели на бојлери (котли) сугерира: "Кој е подобро да се избере и инсталира?".

boyler_dlya_vannoy_10

На пример, престижен електричен бојлер на класата Лукс е:

• единствен систем "Антимикс", кој исклучува мешање на слоеви со загреан слој и вода за ладна вода

• Значителен фактор на искористување на загреана вода до 90%

• резервоар од нерѓосувачки челик со дебелина на ѕидот од 2 мм

• два слоја надворешен заштитен титански емајл

• засилен слој на топлинска изолација изработен од полиуретанска пена

• Безбедно двоен ѕиден носач

• оригинален дизајн.

vodonagrevatel_v_razreze

За да се разбере проблемот на селектирање и инсталирање на котел за куќата, помага советот на домашен господар.

За каква цел се котли

Успешно го реши проблемот со недостатокот на топла вода котли за вода, кои се поделени во следниве опции:

според тип на течноста за ладење

• електрични

• гас

sxema-podklyucheniya-boylera-450x356

греење метод

• Индиректно

• комбинирано.

Секако, назначувањето на електрични и гасни котли е загревање и греење на приватна куќа.

2209

Корисни совети

Првиот том барел котли дизајнот одат во минатото, дава начин на повеќе практични модели на рамен бојлери. Рамен облик на котелот овозможува да се реши проблемот со недостаток на простор. Затоа, котлите со рамна плоча се успешно селектирани и инсталирани скоро насекаде.

Gorenje_OGB_50_SEDDS_bg

Кои се електрични грејачи за вода

структура

Котелот е претеран како контејнер со повеќе волумени (волумен од 10 до 180 литри). Во резервоарот има грејач (TEN), чија моќност може да достигне 2,5 kW. Максималната температура на греење на водата може да биде 80 степени. За да се отстрани неизбежното загуба на топлина, резервоарот е изолиран.

shema-podklucheniya-bojlera-k-vodoprovodu

Топлинската изолација се наоѓа помеѓу надворешното куќиште и внатрешниот сад. За да се спречи корозија внатре во резервоарот за челик внатре во магнезиумот, анодна е инсталирана со редовна превентивна замена.

podkl2

Важен елемент на бојлерот е термостатот, со кој термостатот автоматски го вклучува или исклучува грејниот елемент кога се менува режимот на температурата.

Слика 16

Потсетиме дека времето на загревање на водата зависи од волуменот на котелот и неговата номинална моќност, така што при изборот потребно е да се обрне внимание на овие параметри.

Како да изберете котел, прикажан на видеото.

Како да се инсталира електричен котел себе

методи на приврзаност

Постојат следниве видови на котел за куќата:

• Верзија на ѕид

• кат модели.

Слика 8

При изборот на методот на прицврстување и инсталација, се препорачува да се ориентирате на тежината на бојлерот. Ако тежината на грејачот е значителна, препорачливо е да се инсталира модел на подот. Кога котелот е поставен на ѕид, може да се постави вертикално или хоризонтално.

 

1SXEMA_AVN

Постојат универзални модели за дизајн кои ви овозможуваат да го поправите бојлерот вертикално и хоризонтално при инсталирање на котел во куќата. За да се намалат загубите на топлина по целата должина на цевководот, котлите се прицврстени што е можно поблиску до точката на извлекување на водата. Бојлерите се фиксираат со прицврстувачки куки, прицврстувачки завртки или иглички со помош на заградата и челични зацврстувачи од 12 мм.

Слика 9

Монтажните загради на ѕидот, идеално, треба да "држат" тежина, трипати поголема од вкупната тежина на бојлерот исполнет со вода.

Корисни совети

При изборот на елементите на елементите за котли, сидрата за закотвување се уште води. За да инсталирате грејач за вода, ќе ви требаат: моќен перфоратор со вежба со потребниот дијаметар, две дупчени дупки во ѕидот за инсталирање на сидрото и бојлерот за вода може безбедно да се отстранат и да се поврзат!

anker_WN.41b9f80b04aa9c06eb3a4a3f05a813651287

Инсталирајте го приклучокот за монтирање со свои раце по гледањето на ова видео ќе биде лесно.

Ние го поврзуваме котелот со системот за водоснабдување

Пред да започнете со поврзување со котел за греење на куќата, не е неразумно да се запознаете со препораките на производителите во упатствата придружени со бојлерот. Врската може да биде горната и долната.

Слика 7

Најпристапни се инсталацијата и поврзувањето со употреба на цевки од метал-пластика или полипропилен. Потребно е да го поврзете котелот според дијаграмот за поврзување, со користење на редовен вентил за исклучување. Бојлерот мора да биде поставен по метар и главниот влез за вода.

podklûuchenie-vody-k-bojleru-baxi-1

Поврзувањето започнува со поврзување на маиците во главните цевки на ладна и топла вода. По поставувањето на маиците, вентилите се монтираат на влезот и излезот на котелот. Потоа, инсталирајте сигурносен вентил и проверете дали протекуваат.

Електрично поврзување

Кога капацитетот на котелот е поголем од 12 kW, потребна е трифазна струја за домот. Котелот е поврзан на електричната мрежа со посебен кабел на панелот за напојување "директно", во согласност со стандардната идентификација на каблите на кабелот: фаза - кафеава, нула - сина, земјата - жолта.

boiler_connect_2

Особено внимателно е потребно да се набљудува фазата за грејачи на вода со електроника.

Напојувањето е директно поврзано со приклучните терминали на термостатот. Потсетиме дека, без прекин, прекинувачот за струја е инсталиран во струјното коло за да се исклучи и да го отвори колото.

e-100-300-s_7

Ова може да биде двополен осигурувач за струјното коло прекинувач на 16А, со растојание на контакт од повеќе од 3mm.

Постојат правила за избор на кабел кој зависи од моќта на грејачот:

• за грејач од 1,5 kW, делот од заглавен бакарен кабел треба да биде 1,5 mm со струја на исклучување од 10A

• за елемент за греење до 2,5 kW, се препорачува 2,5 мм кабелска секција со слична исклучувачка струја.

UZO-2

За повеќе информации за тоа како да го поврзете котелот со водоводот и електричната мрежа, видете тука.

Грејачи за вода за гас

Котли гас, во споредба со електрични бојлери, имаат поудобно оперативни квалитети. Капацитетот на гасните котли може да достигне 30 kW.

t54t54

Меѓутоа, за поврзување на котли за гас, мора да имате дозвола за поврзување и спроведување на регулирана професионална врска.

Можеби сте заинтересирани за: