Монтажа во приватна куќа, правила за ожичување во приватна куќа, совети од професионалци

 • admin
 • 19 април 2017 година
Монтажа во приватна куќа, правила за ожичување во приватна куќа, совети од професионалци

Модерен живот е незамислив без електрична енергија. За да го направите ова, куќата мора да обезбеди жици. Во оваа статија, ќе објаснам како да го пресметате и да го монтирате според сите правила.

Правила за поврзување

Сè што е поврзано со изградбата е регулирано со сет на документи (GOST, SNiP). Во нив се пропишуваат сите основни барања. Ако сами одлучите да направите објавувањето во вашиот дом, тогаш треба внимателно да ги проучувате.

Сега ги набројуваме главните барања за електрични инсталации:

 • контра, сокети и разводни кутии мора да бидат достапни;
 • прекинувачи мора да бидат поставени во регионот од 60 - 150 cm од подот, на него жица се врши надолу, и тие мора да бидат достапни и не се преклопуваат отворање на вратите;
 • монтирани сокети 50 - 80 см од подот, кој ќе се обезбеди безбедност во случај на поплави, жица за да го повлечете нагоре во прилог на нивната оддалеченост од радијатори и гас плочи не треба да биде помала од 50 см;
 • бројот на продажни места се пресметува според следниов принцип, 1 за 6 квадратни метри. m, исклучок е кујната, каде што нивниот број е диктиран од бројот на апарати за домаќинство;
 • сите жици се строго вертикални и хоризонтални, што мора да бидат прикажани на планот;
 • жици и нивно поврзување мора да се вршат во разводни кутии;
 • нулта жица и заземјување се прицврстени на уредите.

Тоа е само неколку правила кои мора точно да се следи, бидејќи тоа влијае на безбедноста на сите патници.

360102

Шема за инсталација на жици

Сите работи на инсталацијата на жици мора да започнат со изградбата на колото. Ова е доволно тешко за оние кои не се сигурни на нивните способности подобро да се обратат до специјалисти. Инаку, потребно е да се проучат сите барања за електрични инсталации. По ова, го земаме планот на куќата и симболите за изработка на цртежот на изгледот. Исто така, забележете каде се наоѓаат апаратите за дома, за да ги поставите штекерите на вистинското место.

423302_html_1239c2e02

Откако ќе се изберат местата на прекинувачи и приклучоци, пред нив треба да се мисли преку жици.

Постојат три вида:

 1. паралелно;
 2. доследен;
 3. мешани.

Втората опција е најпогодна, бидејќи овозможува рационално користење на материјалот.

За полесно работење сите точки за поврзување се дистрибуираат до следните групи:

 • осветлување на станбени и не-станбени простории;
 • бања осветлување;
 • снабдување со електрична енергија за приклучоците за живеење;
 • снабдување со електрична енергија на места во кујната (ако е обезбеден електричен шпорет, потребен е посебен штекер).

Така, во голема мера ја поедноставуваме шемата и самата работа.

групировка-500x375

Поставување на електропроводливост

Кога инсталирате електрични инсталации, не заборавајте ги правилата за безбедност. Монтажата може да биде скриена и надворешна, во секој случај има различни карактеристики на заптивката.

За скриените ни се потребни следните алатки:

 • удар или бугарски;
 • вежба;
 • ножеви;
 • клешти;
 • одвртувачи за различни завртки;
 • тестер.

Откако ќе ги планираме местата за вградување на приклучоци и прекинувачи со молив, ги планираме жиците и местото на електричното капаче. Сега во назначените места перфораторот прави жлебови под жиците, нивната длабочина треба да биде 2 см. Исто така, правете дупки за други елементи на синџирот. Од таванот сè е поинаку. Ако планирате напнатост или таван, тогаш жиците можат безбедно да се наоѓаат зад нив. За време на фазата на изградба жиците можат да бидат скриени во таванот, но ова не е многу погодно. Можете да направите мала низа на таванот и да поставите жици во него. Откако ќе се направат сите жлебови за жиците, потребно е да ги внесете во собата. Обично тие се влечат низ ѕидовите, така што во аголот на собата перфораторот треба да направи преку дупка.

скриени-жици2

Сега одете директно на инсталацијата. Прво, монтираме панел за осветлување и поврзуваме жици. Откако ќе ги положиме во жлебовите и да доведеме до местата на поврзување на места и прекинувачи, потоа поправете ги жиците кон нив. После тоа, сите жлебови се shpatlyem и ниво на површината на ѕидот и таванот.

montaj-kabelya-26

Кога инсталирате надворешни инсталации на планираните линии, пластичните кабли се инсталираат во кои жици се поставени. Голема предност на овој метод е инсталирањето на жици по козметичка декорација на просториите.

montaj_otkrytoy_provodki

Потрошувачи на енергија

Потрошувачите на енергија се сите уреди за осветлување и апарати за домаќинство во куќата. Тие трошат одредена количина на енергија. Вкупната моќност на потрошувачката на енергија зависи од тоа. Сето ова мора да се земе предвид. Ако ја надминете оваа бројка, жици нема да го издржат товарот и ќе пропаднат.

Еве пример за потрошувачка на енергија од уреди:

 • сплит систем 2 kW / h;
 • бојлери, електричен котел, железо 2,2 kW / h;
 • машина за перење, ТВ 1 kW / h;
 • фрижидер, микробранова печка 0,7 kW / h;
 • опрема за осветлување 0,5 kW / h.

Ако куќата ги има сите наведени уреди, тогаш вкупната моќност е до 12 kW, со стандард од 15 kW. Ова ќе ви помогне да го пресметате товарот и да ги соберете соодветните жици.

9179-html-234d974c

Пресметка на електрични инсталации

Откако ќе се изберат апаратите, кои ќе се наоѓаат во просториите и нивниот капацитет е познат, потребно е да се пресмета товарот во ампери. Ова ќе го одреди изборот на кабел.

Пресметката е направена со следнава формула:

I = P / U,
  каде што јас - струја, P - потрошувачка на енергија, U - мрежен напон (220 V).
  На пример: моќта на електричен котел е 2200 W, па пресметката ќе изгледа како I = 2200/220 = 10 A. Откако ќе го знаете овој параметар за сите уреди, лесно можете да ја одберете саканата жица. Ова може да се направи со помош на табеларни податоци.

Skryitaya-provodka-1024x490-600x287

Електрични инсталации во дрвена куќа

Инсталирањето на жици во дрвена куќа е одговорен процес. За да тоа е потребно внимателно да се пријде, по сите зависи од тоа безбедноста на станарите.

Материјалите во овој случај се следните:

 • плетенка на кабли и жици мора да биде огноотпорни;
 • најдобро е да се користат бакарни жици;
 • кабелски канали мора да се третираат со заштита од пожар.

Куќата е направена од дрво е најдобро да се направи надворешен жици, во корист на различни материјали ви овозможува да го направите ова брзо и убаво. За да го направите ова, можете да користите жици и керамички држачи за нив. При инсталирање на скриените жици, потребно е да се истегнат жиците во посебни огноотпорни цевки. Во овој случај, тие ќе се кријат зад поставата на таванот и ѕидовите. Во секој случај, потребно е внимателно да се работи, следејќи ги сите барања.

im-02

Електрични жици во тула куќа

Во куќата од тули, ожичување може да се направи по изградбата на ѕидовите и покривот. Жиците и разводни кутии се прикачени на ѕидовите, по што сите површини се малтерисани. Така, сосема е невидливо. Ако ѕидовите се веќе завршени, можете да направите дупчалка и да поставите кабел во нив. После тоа, тие се прекриени со гипс, а ѕидовите се израмнети. Можете да нацртате линија и надвор. Со други зборови, куќа од тули е посоодветна за сокриени жици поради недостаток на запаливост на градежниот материјал.

прокладка-elektroprovodki-v-kvartire_foto

Видови на жици

Локацијата на жици може да биде:

 • внатрешна - се наоѓа во просториите;
 • отворено - поставени на надворешните ѕидови на куќите, под навесите, помеѓу потпорите на електричните водови.

Од начинот на извршување е поделен на два вида:

 1. Отвори  - монтирани на површината на ѕидовите и таванот. Тоа може да се стави во посебни канали и цевки, или жиците се прикачени директно на ѕидот. Ова ожичување е погодно, бидејќи секој дел од него е достапен за проверка или поправка. Се монтира побрзо и полесно. Не исклучувајте ги економските придобивки, отворен метод за ожичување е поевтин.
 2. Скриена  - монтирани во внатрешноста на ѕидовите, таваните и подови на згради. Со овој тип на жици се поставуваат специјални кутии или флексибилни црева, кои ќе бидат скриени со гипс. Се карактеризира со голема сигурност и издржливост. Изгледа повеќе естетско. Но, ова е поскап начин на инсталација. И во случај на поправка и тешко достапни. Затоа, најдобро е да се користат латентни жици кога е невозможно да се отворат техничките, естетските и економските индикатори.

Врз основа на погоре, можете да го изберете типот на жици што ви се потребни.

img10

Оваа статија ги опишува правилата за инсталација и видовите на жици. Дадени се примери за пресметки на оптоварување. Користејќи го советот на статијата, ќе можете да направите дијаграм и да го изберете потребниот вид на жици во вашиот дом. Успешна работа.

Можеби сте заинтересирани за: