Логовите на тркалезно дрво, бања од круг, градиме бања со свои раце

  • admin
  • 13 февруари 2016 година
Логовите на тркалезно дрво, бања од круг, градиме бања со свои раце

Кружни дрвени материјали, кои се користат во изградбата на разни објекти без понатамошна механичка обработка, се собираат од четинарни и листопадни дрвја - во зависност од намената.
  Тркалезна дрва е поделена на I, II, III и IV одделение, соодветно, ГОСТ 9463-60 и 9462-60. Неземните производи мора да ги исполнуваат условите за оценките III и IV. Влагата на тркалезната најава, која е наменета за изградба на носечки структури или подлоги, не треба да биде повеќе од 25%. Градежни трупци се собираат од дрво од бор, ела, кедар, ела. Мерките на ариш, исто така, се користат во градежништвото како најпропустлив материјал.

Видови на дневници за изградба, во зависност од видот на обработката

Сите дрвени структури и конструкции се изградени од различни видови на трупци, кои се разликуваат во начинот на кој се обработуваат:

Тркалезни логови.

1701452

Тоа е тркалезна дневник со оддалечен врв слој - кората и сапун. По третманот останува само густа база. Таквиот материјал ги задржува сите својства, додека истовремено е целосно мазен и мазен. Со таков дневник е многу едноставно и погодно за работа.

Освкуренное лог.

02779

Површински третирано дрво, од кое се отстранува само кората и некои неправилности. Заштитниот слој - сапун, кој е директно под кората, додека останува речиси недопрени. Овој лог има висока јачина и долг работен век. Од овој материјал во старите денови, се изградени куќи кои застанаа 150-200 години. Бидејќи заоблените трупци само подлежат на површинска обработка, речиси целосно ја задржуваат својата форма, односно разликата во основата на дневникот и горниот дел е многу забележлива. Ова мора да се земе предвид при изградбата.

Калибриран дневник.

21029_p800

Како што имплицира името, тие се целосно обработени дневници со иста големина и дијаметар. Тие се многу удобни и лесни за употреба - ѕидовите на таквите логови се мазни и уредни.

Бања од круг-јаже со свои раце

Кој и кога ја изградил првата бања од дрво - тоа е прецизно непознато. Но, тоа може да биде самоуверено потврдено - кабини на дневникот го поминале тестот на времето и нивната популарност расте само. Предностите на бањи од трупци логови доволно: еколошки материјал, непобитен здравствени придобивки, издржливост и доверливост на згради и, се разбира, атрактивни, шарени изглед на бањата игра значајна улога во нејзината популарност.

brevenchataya-banya-vyglyadit-ochen-krasivo
  Сајт за најава е гордост на секој сопственик на приградски или приградски локалитет, особено ако е изграден од самиот себе. Тоа е сосема можно да се направи ова, иако тоа не е лесно. Подолу, накратко ги разгледуваме главните фази на изградбата на бањата - од изборот на материјал до поставување на покривот. Се надеваме дека овие материјали ќе ви помогнат да добиете општа идеја за принципите на градба на дневникот.

главните фази на градежните работи:

• Подготовка на проектот.
  • Избор и набавка на материјал.
  • Изградба на фондации.
  • обработка и подготовка на дневници.
  • Изградба на ѕидови.
  • Инсталација на врати, прозорци, покриви.
  • Изградба на шпорет, заклучок на оџакот.
  • Внатрешна декорација на собата.
  • Топлинска изолација на објектот.

избор на дрво за градба

Тоа е безбедно да се каже дека правото дрво за бања е половина од успехот. Ова треба да се земе како сериозно што е можно. Во најголем дел од случаите, бањите се изградени од зимзелени видови, силни и отпорни на влага.

најпопуларните видови на дрво:

Ариш

listvennica_les
  Доволно скап материјал, кој, сепак, вреди парите потрошени на него. Аришот е многу издржлив материјал отпорен на влага и влага. Покрај тоа, не е неопходно да се изгради бања целосно од ариш. Најчесто се користи за поставување на круната на дневникот, како силен и издржлив материјал, а ѕидовите се изградени од поевтини зимзелени видови.

Бор

pine2
  Со своите квалитативни карактеристики, тој, се разбира, е инфериорен во однос на аришот, но има многу вредни предности. Бор е лесен за ракување - ова е важно, особено ако градежните работи се прават самостојно. Борова шума е убава, добро дише, обезбедување на природна вентилација на соба, и, покрај тоа, борови дрва логови цена која е многу пониска отколку во ариш, е подостапна за просечниот купувач.

Спрус

дрво_3
  Градежни цениме ел дрво за неговата едноставност во обработка, отпорност на остри температурни промени и ниска содржина на смола. Високата цврстина на дрвото го зголемува својот животен век, но ако за време на постапките за капење се стигне до капка топла смола на кожата - се нуди бања на посетителот.
  Смрзнато дрво го подобрува корисен ефект на процедурите за капење, а заминувачката арома се релаксира и смирува.

Oak

SONY DSC

  Купи логови на круг даб на џеб не секој, но овој материјал ужива постојана популарност, првенствено поради неговата долговечност. Опасните трупци се тешки, а изградбата на куќата за најава бара значителни трошоци за енергија, а понекогаш и тешка опрема. Но, резултатот е достоен за тоа - изградбата на даб ќе застане со децении, без потреба од поправка. Дрвото дрво има лековити својства, па затоа не може да се третира со антисептици.

влезете за најавите

Дневниците што се доставуваат од местото за сеча треба да се чуваат во кората најмногу две недели. Ако дневниците треба да се складираат некое време, тие се наредени. Помеѓу редовите на трупците се поставени попречни изолатори. За поголема стабилност, секој најава е прикован на заптивка. Оџакот мора да биде сигурно заштитен од изложеност на атмосферски врнежи и директна сончева светлина на таков начин што логовите се вентилирани, односно да се обезбеди природна вентилација.

61

За најавите ѕидови изберете право логови по можност од иста дебелина. Разликата во дијаметар на краевите не смее да биде повеќе од 3-5 см Ако должината на дневникот, разликата во нивната горна -. Sbeg треба да биде не повеќе од 1 см од 1 mm Должина на цевката.
Дијаметарот на логови е избран според големината на надолжниот жлеб. Ширината на жлебот во однос на дијаметарот на дневникот е приближно 2/3. Ако зимската температура во регионот достигне -20 C, жлебот прави ширина од 10, на -30 C-12, на -40-16 cm.
  Должината на дневникот се одредува според големината на ѕидот на зградата, плус проекција надвор од ѕидот.
  За изградба, подобро е да се користат неодамна собрани логови, бидејќи е полесно да се направат сечи во нив. Покрај тоа, таков дневник дава помалку пукнатини како што се суши. Кога кружната најава се суши, неговата должина практично не се намалува, а во дијаметарот материјалот може да изгуби не повеќе од 10%.
  Во зависност од висината на идната градба и дијаметарот на дневниците, се избира бројот на венци што се потребни за најава. Првата круна, или, како што се нарекува, и платата, треба да биде поголема од останатите поради причината поради која ќе се впуштат заостанувањата. Првата круна е поставена на темелите, претходно поставен на него слој на хидроизолационен материјал (најчесто се користи рубероид). Потоа се избираат дневниците за следната круна. Во овој случај, треба внимателно да ја следите геометријата на објектот за да спречите нарушување.

Свежи логови прво мора да се исчистат од кората. Најлесен начин да го направите ова е со специјална алатка - плуг. Во изгледот, наликува на криви во одреден аголен задник со рачки.

skobel1

За отстранување на кората, се користи и конвенционална бајонет лопата. Тесниот дел од лопатата е исправен и заострен. Секирата ретко се користи за чистење на логовите од кората, бидејќи е тешко да се работи и времето е истекувано повеќе.

Следно, треба да подготвите дневници за долната круна. За да се осигура дека тие се колку што е можно поблиску до фондацијата, логовите се уништени од една страна.

kak-vidno-na-foto-imenno-nizhniy-ili-okladnoy-venets-kontaktirue

Бидејќи дневникот е круг, така што тој не се вртат за време на процесот на пад, дневникот се поставува на неколку кратки логови, во кои се сечат триаголни жлебови.

На краевите на дневникот што се обработува, се означуваат вертикални линии - границите на идниот раб. Над два клинци се зачукуваа одозгора, меѓу нив е врзан измешан градежен кабел, кој е малку извлечен и ослободен - обоениот кабел остава линија на површината на дневникот по што се сече логот.
  Првенствено направена груба otesyvanie логови - целата должина на иднината на раб на саканата длабочина на слот направи на теренот на околу 30 см После тоа секира беше отстранет еден слој на дрво меѓу рецки .. После тоа, ивицата се чисти чисто со секира или е свиткана од Sherhebel, формирајќи чиста и рамна рамнина.

i_037

Денес, господарите не сакаат да ги исечат логовите, туку да го намалат работ на пилата. Меѓутоа, не е неопходно да се прекине логирањето до линијата на оттепење. Скршените влакна од пилата наскоро почнуваат да гнијат. Во овој случај, најдобро е да не се сече дрвото на овесната линија за околу 5 см. Остатокот од дрвото се сече со секира која ги "блокира" влакната и на тој начин го спречува нивното предвремено распаѓање.

Асфалтот, како што се суши, неизбежно станува покриен со мрежа на пукнатини. Пукнатините се јавуваат и се шират хаотично, а во некои случаи можат да стигнат до јадрото на дневникот. За да се спречи појавата на пукнатини на предниот дел од логовите, мајсторите ја отстрануваат напнатоста од дрвото, организираат вештачки "пукнатини". На спротивната страна на надолжниот жлеб, логовите се сечат или се исушат со тесен надолжен жлеб со длабочина од околу 1/2 од радиусот на дневникот. Кога дневникот ќе се исуши или апсорбира влага, жлебот ќе се намали или се прошири, со што ќе се спречи појавата на пукнатини.

опции за најавување на најавите

Помеѓу дневниците се поврзани на неколку начини: "во шепа" и "во чашата" - т.н. врска со остатокот.

чаша врска

???? ??????????? ???? ?? ????? ? ??????

Прво, на дневник се планира "чаша". Ова е направено со помош на "цртичка" - алатка за означување на дневниците. Линијата е прикачена на горниот лог на таков начин што една нога од алатот се движи по горниот зрак, а втората во тоа време црта лак.

hqdefault

Потоа, горните трупци се туркаат назад и се вметнуваат во готовиот жлеб. Логите мора да се вклопат цврсто заедно. Важна точка: втората чаша треба малку да се подигне над првата и да не биде на ниво со неа.

Откако ќе се исечат "чашите", првите логови се поставени на врвот, по што следат ризиците за жлебот помеѓу првата и втората круна. Оваа работа бара внимание на мајсторот и целосна концентрација - линијата мора многу точно да се премести во длабочината на идниот жлеб, по што резултирачките ризици се пренесуваат на "чашите". Понатаму, дневникот е подигнат, свртен наопаку од ризици, сече се вртат до длабочината на жлебот. Краевите на дневникот се истрошени, по што тие прават сечење.

поврзување на логови "во шепа"

ugol-v-srube-v-lapu-1-600x450

Технологијата е многу слична на погоре. Неговата главна разлика е присуството на скок, кој е дизајниран да го намали аголот на перфорација. Спајк е една третина од должината и ширината на шепата. Треба да се напомене дека оваа врска се користи само ако се користат логови од ист дијаметар. Излупените страни на трупката и неговиот задник се поделени на 8 еднакви делови, преку означените точки тие цртаат паралелни права линии, рабовите се означуваат со букви. Добиените точки се споени - се добиваат рабовите на "шепата". Вишокот дрво се отстранува со секира.

изградба на ѕидови

vozvedenie-sten-bani.8-e1427464925595

По завршувањето на погоре опишаната работа, случајот почнува да се движи побрзо - во потребниот редослед, поставете ги круните и собирајте ги ѕидовите на бањата. Во жлебовите складира грејач - се користи за користење на мов, денес мајсторите се поставени во жлебовите на печ. Решетките на венците се зајакнуваат со шпорети за посигурна фиксација.
  Во местата на идните врати се поставени 5 круни на врвот од 2 круни од долу. За прозорците во ѕидот има 3 круни и 5 подолу.

покривен аранжман

криша-для-бани

Ако бањата се издвојува од останатите згради, најдобрата опција е да се организира фронтон покрив. Кога бања е продолжување на главната зграда, направи покрив со една падина, што е продолжување на покривот на главната зграда.

pristroenna-banya-k-domu-iz-otsilindrovannogo-brevna

За фронтонски покриви, оптималниот агол на наклонот е 25-45 степени, за еднокрилни покриви, 20-30 степени. Треба да се напомене дека покривот на дрвена бања мора да биде тежок. За "тежина" на покривот, мајсторите често се прибегнуваат кон норвешката технологија, уредувајќи го таканаречениот "покривен покрив". Таквиот дизајн не само што има импресивна тежина - на таков покрив не се акумулира снег, се топи и тече надолу во форма на вода.

Уредување на подот во бањата

P1030043

Подот во бањата мора нужно да има мала падина кон канализацијата, која е поврзана со цевка со септичка јама или мијалник. Подот е инсталиран на трупци, кои се поставени на потпорните столбови со хидроизолација. Се препорачува да се постават подни плочи не назад-до-назад, но со мал јаз - околу 5-6 мм.

Канализацијата во бањата треба да биде опремена со вентилационен столб. Обично, монтиран е на мијалник, поставувајќи азбестноцементна цевка со дијаметар од 10 см. Прикачете го аспираторот на врвот на цевката или инсталирајте дефлектор.

Неколку совети за уредување на дневен кабина

1298566749_24.02brus1

Печката е најдобро поставена во близина на вратата, во аголот. Оваа локација на изворот на топлина ви овозможува истовремено да ја загревате пареата, шкафче и туш. Полиците во терасата се поставуваат во форма на чекори во близина на ѕидот.

Во фазата на дизајнирање, треба да вклучите во планот такви простории како гардероба, соба за перење, парна соба, гардероба, просторија за одмор. Ако фондовите дозволуваат, можете да додадете мал базен, веранда, балкон, итн.

Откако бањата е подготвена, веднаш не почнувајте да завршувате работи - бањата треба правилно да сее. Вообичаено, целосното намалување на зградата на најавите бара најмалку една година. Само по ова, можете да ја започнете внатрешната завршна работа. Ако го игнорирате ова правило, може да има нарушувања во отворите на вратите и прозорците и пукнатини во завршните материјали.

Во текот на времето на собирање на зградата треба внимателно да го набљудувате и во време да ги запечатите пукнатините меѓу круните на стапчето.

Да се ​​изгради бања од дневник со свои раце е сосема реална. Но, ако немате барем основно знаење и искуство во градежништвото, подобро е да ја доверите оваа работа на професионалци или, доколку постои таква можност, да ја набљудуваат нивната работа и трезвено да ги проценат нивните способности.

Можеби сте заинтересирани за: