Зошто ви е потребен подот, како да избегнувате грешки кога работите со подови за полнење. Кој пол за полнење е подобар - цемент или гипс

  • admin
  • 13 јуни 2015 година
Зошто ви е потребен подот, како да избегнувате грешки кога работите со подови за полнење. Кој пол за полнење е подобар - цемент или гипс

На потребата да се создаде пополнување подот во приградски домови, станови, гаражи, со изградба на магацини   и така натаму. има доволно информации. Но, секој пат кога ова прашање ве натера да се запрашате кој паркет е подобро да се создаде, цемент или гипс. За да се разбере ова, не е тешко: со цел да се избегнат грешките, систематизирајте ги сите стекнати знаења и да се наполните себе си.

Зошто е неопходен најголемиот дел?

Процесот на создавање на база на подни или кошулици вклучува користење на самоизрамнувачка мешавина. Подот е вид на ферман со кој се постигнува максимално израмнување на површината.

nalivnie_poli_v_kvartire

Затоа, на прашањето: "Зошто е авто-израмнување кат" - може да се одговори недвосмислено - за нивелирање на површината кога тротоарите на уредот. Крајната цел при поставувањето на подот е идеална хоризонтална површина за последователна завршна обработка. Сепак, во текот на работата на создавање на сексот може да резултира со грешки за кои е пропишана со низок квалитет засенчување и пукнатини. За да се избегне ова, потребно е внимателно да се подготви suchilos оперативна база за претстојните технологија на леење и да се истражуваат авто-израмнување подот.

sam_8_1

Пред справување со авто-израмнување подот со вашите раце, не сакаат да учат на дефиницијата за "вратоврска". Главната грешка во дизајнот на полето за полнење е недостатокот на познавање на разликите помеѓу подови за полнење и ферман. Но, незнаењето на основните концепти не се ослободува од одговорноста за нивното стекнување и можноста да добијат такво знаење.

налива-пол-своми-руками-фото3

Што е ферман и подот за полнење

Естризирањето се смета за песок-цемент база, чија главна функција е да се создаде јачина на слој. Еден вид на авто-израмнување кат "Хоризонт" од смесата, не повеќе од 3 мм, главната функција на авто-израмнување кат - амортизацијата.

nalivnoy_pol_svoimi_rukami_1

Постојат посетуваме природен прашање: "Дали е потребно да се користи на сува мешавина на подот на влезот, има значителна вредност, ако тоа е можно да се отстранат неправилностите евтини ферман?". Тоа е време да дознаете повеќе за видовите на подни површини и мешавини кои се користат во нејзината инсталација.

Видови рефус кат

Постојат следниве типови на самоизрамнувачки подови:
  • врз основа на цемент и гипс
• врз основа на полимер врзувач.

057ed49f-0ddb-4d2c-9c19-2986331da85a

За станбени простории, подови треба да се пополнат врз основа на цемент или гипс за подоцнежна завршна обработка. Подови базирани на епоксидни или полиуретански полимери се користат за административни, индустриски и комерцијални простории. Во зависност од видот на просторијата, сува или влажна, потребна е дебелина на подот. Потсетиме дека технолошки минималната дебелина на подот е 3,5 мм.

515d78011ed9a

Мешавини користени за уредот

Мешавината на уредот на ниво на подот кој се користи исклучиво за создавање слој за израмнување не е популарен поради големата потрошувачка на материјал. Таков рамен под, чија материјална потрошувачка е значајна, може успешно да се комбинира со цементни и бетонски естриси. Затоа, за да се намали цената, како главен израмнувачки слој се користи цементна песок.

1334349985

Хемиските адитиви и компоненти на ферманците дозволуваат да го користат при создавање на подови за полнење со состав од гипс. Неопходно е да се разграничат мешавините за подготовка на цементни и гипсени подови во најголемиот дел.

цементен под

Цементниот под е саморазливна тенок слој (до 40 мм) цементна смеса на база на цемент. Главните карактеристики на цементните подови се:
  • цврстина на притисок и издржливост, MPa
  • цврстина на адхезија на бетон, MPa
  • абразија, g / cm2
  • Дебелина на слојот, мм
  • отпорност на влага.

рефус-кат-256x300

Основата на составот на цементниот под е цемент, така што подовите од овој тип се наредени во станбени простории. Процесот на создавање на цементен под се состои од фази:
  • подготовка и грундирање на површината
  • подготовка на работната мешавина
  • Пополнување на мешавината.

podoshvi

Подготвеното работно решение за фрлање има соодветност за незначителен временски период, имено 30-40 минути. Во зависност од површината на подот што треба да се наполни, смесата е поделена на неколку делови и подот се истура постепено.

rep82_1

подот од гипс

Гипсниот под е наменет за израмнување на бетонска површина и создавање основа за завршна обработка. Ова е мешавина на тенки слоеви од гипс. За разлика од цементните подови, подот од гипс е помалку отпорен на влага. Компаративните технички податоци покажуваат дека подот за полнење на гипс се препорачува за подови со дебелина до 30 мм.

63337

Подот на гипсот е кревок и не е компатибилен со лепила за плочки со цементна основа. Главната предност е брзината на примена и евтина цена на технологијата. Гипс филер брзо се суши на потребната состојба.

Уредот на самонивелирачки подот со свои раце е тука!

Кој пол е подобар

Кога креирате подот на ниво на себе со свои раце, лесно е да се каже кој пол е подобар. Во овој случај, критериумот за оценување треба да се базира на условите за последователна работа на подот за полнење и на трошоците. Ако сакате да организирате најголемиот дел од подот во станбени простории со ниска влажност, најдобро е да се даде предност на подот за гипс. Покрај тоа, неопходно е да се земе предвид дека при работа на подот на филер, ќе се создадат работни слоеви, според карактеристиките за кои е можно да се извлечат одредени заклучоци.

nepoxpol

Слоеви на рефус кат

На уредот на рефус користете мешавини создавајќи слоеви:
  • основни
  • медиум
  • завршете.
  Основниот слој е наменет за претходно изедначување на подготвената работна површина на подот. Ова може да се неправилности или депресии од механички потекло, како и падини до 80 мм.

nalivnoi_pol10

Основниот слој е основа за средните и завршните слоеви. Карактеристика на основниот слој е можноста за нанесување на слој до дебелина од 80 mm и значителна сила после конечното сушење. Времето на целосно сушење е 12 часа. Основниот слој се користи за бетонски, цементни и гипсови бази.

99336732

Средниот слој е дизајниран да ги елиминира нерамномерноста и израмнувањето на бетонот, како и цементни песочни бази со локации и разлики до 30 мм. Средниот слој е основа за финалниот кат покривање на гипс или цемент. Карактеристика на средниот слој е примена на слој до 30 mm. Времето за целосно сушење на слојот е 4 часа.

nalivnoj_samovyravnivayushhijsya_pol

По завршувањето слој е конечна тенок слој верзија на израмнување, претпоставувајќи подоцна врска на подни облоги. Карактеристиката на завршниот слој е неговата незначителна дебелина до 10 mm, времето на целосно сушење е 4 часа и се обезбедува висока јачина на облогата.

Причини-изглед-пукнатини-на-на-пополнете кат

Главните грешки се јавуваат кога не се почитува технологијата за креирање на подни слоеви.
  Во ова видео се претставени понапредни технологии за креирање на подот за полнење.

Можеби сте заинтересирани за: