Нега на базенот, како правилно да се грижи за базенот, корисни совети

 • admin
 • 23 септември 2016 година
Нега на базенот, како правилно да се грижи за базенот, корисни совети

Во летната жештина е пријатно да се фрлам во базенот. Некој има езерце под отворено небо, некој под крошна или купола, а некој дури зазема посебен стан во специјално одвоена просторија. Без оглед на тоа каде имате базен, треба да се грижите правилно, од првите денови до целосната конзервација. Слегувањето и лансирањето на нови води не е доволно, за одржување на чистотата и здравата животна средина во базенот, треба да користите хемикалии. Кои супстанции треба да се купат, и во кој редослед да се користат, ќе бидат опишани подолу.

Грижа за базенот

Сопствениците на базените сигурно забележаа дека со активна употреба и со застојот на вода се појавува. Од ова, за жал, не може да избега. Во водата се честички од остатоци, органски соединенија како што се полен, дури и неколку грама на сончевите зраци, одвоени од кожата, може да го оштетат базенот. За да се одржи чистотата во базенот, потребно е навремено да се дезинфицира, исчисти и оплоди водната средина. И покрај фактот што базените се поделени на надувување, рамка и стационарна, методите на заштита и превенција се скоро исти:

 • Прво, базенот е подготвен: надуен, развоен или едноставно отворен од крошна;
 • Потоа ѕидовите на сливот се мијат;
 • После тоа, базенот се полни со вода;
 • Пумпата за филтрирање е поврзана;
 • По собирањето вода се додава резервоар;
 • Сега треба да ја гледате водата. Со доаѓањето на ѓубрето се фаќа и се отстранува. Не заборавајте да погледнете во кошот на филтерот. Со појавата на дамки на ѕидовите на базенот, обидете се веднаш да се ослободите од нив;
 • Со соодветна превенција, чистење на базените ќе се врши многу поретко. Сепак, не можете да го напуштите овој процес. По навремена процедура, вашиот базен ќе "оживее" повторно;
 • Доколку е потребно, концентратите може да се додадат во вода, со цел да се ослободат од штетните бактерии, да се усогласи киселински алкалната средина;
 • За зимата, базенот е зачуван.

Чистење на базенот

Повеќето сопственици на почетниците веруваат дека чистење на базенот е доволно за да се ажурира водата.

Прво, овој метод е погоден само за мали тенкови.

Второ, секоја недела ќе биде скапо да се исцеди голем волумен на вода. ,

И трето, како и со реновирањето на водата во мали резервоари, и во големите, сеуште мора да се грижи за чистотата на ѕидовите и темелно да ги мијат со хемикалии.

За да го исчистите базенот, и дома и во социјални услови, одберете неколку начини:

 • Употреба на физичко чистење;
 • Примена на хемиско чистење;
 • Примена на електрофизичко чистење.

Сите три методи се разликуваат во спецификацијата за чистење, па затоа е важно да се знае кога да се примени овој или оној метод. Во првиот случај, физичкото чистење се подразбира како употреба на гребење, четки, мрежи, вакуумски средства за чистење на вода. Тоа е, средствата со кои можете да ја исчистите површината на водата, дното или ѕидовите на базенот. Филтри, исто така, се однесуваат на нив. Тие се инсталираат директно во базенот. Тие вршат автоматска работа. Условно, филтрите се поделени во три вида:

 • Песок  - буџетска опција, основата на таков филтер е песок. Уредот мора да се проверува дневно за акумулирани остатоци. Во случај на откривање, кутијата се мие и се рестартира. Како по правило, таквите филтри не се многу моќни, тие се инсталирани во базени со мала количина на кубатура;

 

 • Кертриџ  - касетата за филтер е касета со решетката. Кога е затнат, може лесно да се измие или да се замени со нов;
 • Дијатомеј- еден од скапи филтри. Уредот има неколку касети. Тие се засноваат на диатомејска земја или на подземни честички на планктон. Таквата база внимателно ја филтрира водата, ослободувајќи ја од најмалите остатоци и бактерии.

Во вториот метод на чистење - хемиски, користете прав мешавина и таблети. Тие вклучуваат средства за кислород, содржат хлор и содржат броми. Кислородните пилули се ефективна модерна алатка која брзо ослободува вода од бактериите. Тоа чини малку повеќе од лекови со содржина на хлор и бром. Многу сопственици на базени на стариот начин користат хлор. Ако не ви се допаѓа луто мирис на буџетски хемикалии, тогаш заменете го со лек кој содржи бром. Не емитува непријатни миризби.

Електрофизички метод за чистење на базените е најскап. Обично се користи во спортови или базени, но за домашна употреба специјализираните инсталации не се помалку популарни. Чистењето е автоматизирано и не бара воведување на хемиски концентрати во големи количини. Прочистувањето се јавува под влијание на ултравиолетовите ламби, озонатори или уреди кои испуштаат сребро и бакар јони.


Дезинфекција на базенот

Во прилог на механички остатоци, бактериите и алгите се појавуваат во базената вода. За да се спречи подмолно образование, неопходно е да се дезинфицира. Постојат неколку негови типови:

 • Озонација  - озон се користи како прочистувач на вода. Тоа е моќен оксидатор, кој, кога се ингестира, ги уништува бактериските формации и, како резултат на тоа, контаминација. Во овој случај, се зачувуваат сите корисни елементи во водата. Така, по третманот, имате ажурирана вода, во која повторно можете да пливаат. По постапката на озонација има пријатен мирис, а кога се влегува во назофаринксот, течноста е апсолутно безбедна, бидејќи е целосно исчистена од штетни соединенија;

 • Обрежување со ултравиолетова светлина  - Употребата на светилки е ефикасна со секојдневна употреба. Методот на дезинфекција ќе работи само ако соодветно се поврзани со специјалисти. УВ зрачењето ослободува вода од бактериите. Меѓутоа, ако водата е силно загадена, зраците нема да работат;
 • Ионизација  - системот за дезинфекција работи на јони на обоени метали со директно дејство на "вода-метал" или со јонизациони пушки;
 • Хлорирање - еден од најпристапните начини, кој е тестиран на време. Хлорот може да се внесе во водата рачно или преку посебни системи. Благодарение на хемиската супстанција, бактеријата умира. Кога го користите овој метод на дезинфекција, не заборавајте за нормалната содржина на хлор во базенот. Ако содржината на хлор е повеќе од 0,5 mg / l, тогаш дојде времето кога се воведе специјализирана хемија на базените која треба да се користи строго според приложените упатства.

Средство за чистење на базени

Првиот знак за чистење на базенот е појавата на непријатен мирис или промена на бојата на водата. И, ако сè е јасно со последното, а потоа за да се утврдат причините за непријатниот мирис, треба да се измери нивото на pH. Најверојатно, во водата почнаа да се појавуваат туѓи супстанции или го манифестираа нивниот недостаток. На пример, во отсуство на слободен хлор, се создава лут мирис кој ги исекува и ги крши очите. Ако нивото на супстанцијата е израмнето, мирисот повторно ќе исчезне. За соодветна нега и одржување, треба да имате комплет за чистење базен.

PH тестери

 • Фотометар Балтестер Bayrol (5 во 1)  - електронски уред дизајниран за мерење на индикатори за вода. Комплет за пренослив уред вклучува реагенси и помошни уреди. Со нивна помош, можете да го одредите нивото на слободен хлор, алкална рамнотежа, ниво на киселина, вкупен хлор. Фотометарот ги дава потребните параметри за неколку минути;
 • Бајроклер тестер  - Комплетот содржи 40 таблети и 2 садови за мерење на водата. 20 таблети се дизајнирани за мерење на рН, потребни се 20 други пелети за да се измери Bayroclar;
 • Тест ленти QuickTest  - збир на тест ленти за одредување на pH и активен кислород;
 • Фотодиограф фотодиограф  - Уред со множество на реагенси за мерење на 18 важни индикатори за вода. Како хемија за базенот, можете да го купите во специјализиран супермаркет или кога нарачувате преку Интернет.

Средства за подигање и намалување на pH вредноста

 • pH минус Bayrol -  значи за намалување на pH вредноста;
 • pH-плус Bayrol  - значи за зголемување на нивото на pH;
 • EQUI-MINUS  - лек кој е во продажба во течна и грануларна форма. Ви овозможува да го намалите киселината и алкалната рамнотежа во водната средина. Гранулите се пакувани во вреќи за погодно дозирање, а подготовката за течност е во конзерва од 30 литри;
 • CTX-10  - грануларен препарат за намалување на pH;
 • CTX-20  - грануларен препарат за зголемување на pH вредноста;
 • Dinoplus  - Концентрирано решение за зголемување на рН со рачен влез или со помош на автоматска станица.


Средства против минерални депозити

 • Антиминерален-ЦИП  - дејствува во врска со минерални наслаги (варовнички депозити, млеко, рѓа, камен од пиво). Се продава во течна форма за 5, 10 и 20 литри;
 • Антиминален-Форте  - агент врз основа на киселина. Се користи за базени како "растворувач" на минерални камења, рации, 'рѓа. Достапен во течна форма со различни концентрации. Нема лут мирис;
 • E90 Super  - лек ефикасен во борбата против минералните наоѓалишта и алгите. Составот вклучува биоразградливи супстанции.

Слики на барање E90 Super анти-'рѓа смена

Средство за чистење на базени од сите видови

 • Dorang  - производ базиран на натриум хипохлорит. Се користи во базени за дезинфекција, отстранување на депозити на сол, варовнички депозити. Се продава во течна форма во канистри од 20, 30 литри;
 • Hicanth  - активна супстанција калциум хипохлорит. Борба против бактерии и загадување;
 • Аква-Аурат  - подготовка за борба против загадувањето на водата. Активната состојка е алуминиумски полиоксихлорид. Како резултат на реакција со вода, формира пена. Тоа може лесно да се отстрани со физичко чистење;
 • Алгитин - се користи во базени за контрола на алги. Дури и ако водата доби зелено нијанса, воведениот дел од концентратот ќе помогне да ја осветли површината на водата. По употребата на лекот, базенот ќе биде заштитен од органско оштетување долго време, бидејќи активните компоненти на биоцидниот агенс не се подложни на уништување кога сончевата светлина ќе проникне;
 • Кошиот - средство со кое можете да го измиете и исчистите базенот. Тоа се раствора варовни, ферогинозни, депозити на соли. Составот вклучува штетна супстанца.

Совети за грижа на базенот

 • Погледнете ја површината на водата. Веднаш штом ќе забележите хит на лисја, гранки, хартија и други работи, извадете ја со мрежа. Бидете подготвени и не дозволувајте ѓубрето да влезе;
 • Неделно (барем) го мери нивото на хлор и рН. Ова ќе ја спречи заматеноста на водата и навремено ќе го прилагоди водната рамнотежа без штета на човечкото тело;
 • Чистете го базенот во добро време. Не заборавајте да ги смените касетите за филтер. Користете хемикалии и алатки. Ова ќе заштеди време и пари;
 • Ако не планирате да го користите базенот некое време (на пример, во случај на заминување), покријте го со заштитен капак. Ова ќе го заштити резервоарот од остатоци;
 • За зимата, не треба да се исцеди водата од стационарен отворен базен. Пополнетиот басен може да се зачува до почетокот на пролетта;
 • Некои скапи средства може да се заменат со повеќе буџетски средства. На пример, препаратите што содржат активна супстанца натриум бикарбонат може да се заменат со обична сода за печење. Дозата ќе биде иста како онаа на скапа дрога;
 • Ако забележите мрсни дамки на површината на водата (може да се појави од употреба на лосиони за тело, кремови за солариум), само фрлајте редовно тениско топче или пар во базенот. Фиброзната површина апсорбира подмолно загадување и прочистува вода;
 • Не заборавајте да ја исчистите областа околу базенот, вклучувајќи скали, рачки, држачи. Ова исто така ќе го зачува потребниот преглед на вашиот басен.

Можеби, ова е сè што треба да знаете за грижата за базенот. Ако имате какви било прашања во врска со содржината на системите за вода, побарајте помош од специјалист. Тие ќе ви помогнат да спроведете навремена превенција и да го елиминирате проблемот што претстои.

Можеби сте заинтересирани за:

Која LED лента да избере за осветлување: осветленоста на осветлувањето, сенката на светлината, за осветлување на сипаниците ...
Поставување на електрични инсталации во дрвена куќа: проектирање, инсталација на надворешни електрични инсталации, монтажа ...
Резервоарот за одвод за WC-от и поправка: можни дефекти, поправка со сопствени раце.
Греење на системот за одводнување, греење на покривот и олуци против замрзнување на системите. Кабел за вода за греење ...