Зошто крцка на дрвениот под, како да ја отстраните нула на дрвениот под со свои раце

  • admin
  • 05-мај-2014
Зошто крцка на дрвениот под, како да ја отстраните нула на дрвениот под со свои раце

Животот - многу интересна работа, во неа, дури и таквите ситници како скрипта на стариот дрвен под може да направи голема разлика. Неверојатно е како не сте го забележале досега? И сега ова досадно скришно во станот навистина го расипува вашиот живот! Што треба да направам? Постои прилично едноставно решение, но прво да ги разгледаме причините за овој непријатен феномен.

Зошто крцкаат подови

Плачењето на дрвениот под во станот може само од една причина - и оваа причина е триење. Тоа е, дрвото трепери на дрво. Доколку подетално, таблите што лежат на дрвени трупци, кои служат како основа за подот, се фаќаат едни против други и на истите тие заостанува. Исто така, дрвените одбори можат да тријат против ноктите. Но, зошто? Причината може да биде лош квалитет на дрвото од кое се направени, неправилно инсталирање или работење. Се разбира, сите овие причини може да бидат присутни во агрегат. Но, во појавата на крцкавиот не е толку важно, квалитетот на дрвениот под во станот или не, тој сè уште почнува да писка. Во случај на квалитативно редење - помалку интензивно, во случај на лош квалитет - повеќе. Тоа е само прашање на време. Подот за квалитет ќе почне да писка за околу пет до шест години, а лош квалитет - по една година на работа. Тоа е, скрипта на дрвен под е само прашање на време. Но, тоа не значи дека е бескорисно да се справи со овој непријатен феномен. Можете да се борите, па дури и да треба. Но, како да се елиминира скрипта на дрвениот под во стан? Ќе разговараме за ова подоцна.


Што да направите ако дрвениот подт пукна

Се разбира, борбата против скриењето главно е да ги отстрани причините. И бидејќи причината за крцкањето, како што рековме погоре, најчесто е триење на дрвото против дрвото, а потоа со спречување (или елиминирање) на тоа, ние се ослободиме од проблемот. Најдобро е да размислите за ова кога првично ќе го поставите подот на конкретна основа. Важна улога се игра со триење на одборите едни против други. Пожарните табли ќе почнат да скрипуваат подоцна, а не толку. И за да ги спречиме одборите да ги допираат дрвените дрва, треба да ставиме крпа (или геотекстил) меѓу нив. За време на поправката на подот, ова може да се направи, но за ова повторно треба да ги преместите сите плочи. Патем, ако заостанувањата се поставуваат доста често, тогаш има помала веројатност дека подот наскоро ќе почне да писка во голема мера. Доколку, напротив, растојанието меѓу заостатоците што се основа на подот е големо, тогаш одборите ќе се олабават побрзо и крцкањето ќе биде поинтензивно. Исто така неопходно е да се обрне посебно внимание на сигурноста на прицврстувањето на трупците и плочките.

Елиминирање на скрипта подот во станот


Но, тоа е за триење одбори за заостанува. И што да се прави со фактот дека одборите се фаќаат едни против други, склопуваат и зачудувачки, отколку што предизвикуваат многу непријатности за сите членови на домаќинството? Значи, ние го отстрануваме крцкањето на подот во станот. Како што рековме, најдоброто нешто што ќе биде да се префрлат сите на штиците повторно, на местото на одбори на нови (во овој случај, не е препорачливо да се спаси на нивната дебелина и да ги преземат одбор дебелина од најмалку 4 cm).

Во овој случај, неопходно е да се обрне посебно внимание на дрвото од кое се направени. Во нашата земја, во најголем дел, за оваа намена се употребува смрека или бор. Но, ова не е најдобра опција. Бор стана дрво за производство на floorboards само во последниве години. Мода на тоа дојде од Европа, каде што речиси постојана влажност и многу блага (во споредба со домашната) клима. Претходно во нашата земја се користеше само дрво за оваа намена, кое е познато поради практично апсорпција на влага, како што се даб, пепел, кедар или јавор. Но, зошто? Бидејќи floorboards по инсталацијата неколку пати, што апсорбира влага, на суво (во зависност од времето на годината), бидејќи дрвото се познати за да биде совршено ја апсорбира влагата од воздухот и тоа му дава, како и. И, помалку влага апсорбира од страна на floorboards, толку помалку отече, а со тоа и помалку деформирани и да почне да скрибуцам.

Општо е познато дека влагата од пролет или есен се разликува од влажноста на зимата или летото. Во пролет и есен, влажноста секогаш се зголемува, подните плочи добро го апсорбираат и отекуваат, деформираат и прошируваат. Во зима, во студената сезона или топло лето, влажноста на воздухот е многу ниска, предизвикувајќи сува floorboards се намалува, со што се намалува формирана различни празнини дијаметар помеѓу нив. Тоа трае една година, втора, трета и по број на циклуси на сушење на оток и како резултат на недостатоците се толку големи што на подот се само почетокот да ползи едни со други. Кога ќе ги нападнат, ќе се наведнуваат и ќе се сменат, ќе се фаќаат едни против други, скришно. Значи, поправката е потребна. Ние веќе зборувавме за ефективен начин на поправка работа. Ова комплетен кат менувањето со отстранување (и можна замена) одбори и поставување текстил слој помеѓу одбори и греди за да се спречи крцкавиот. Сега да разговараме за друг, поевтин и проблематичен начин да се елиминира сексуалното скрипување.

Начини да се елиминира крцкањето на дрвениот под

Наједноставниот (но не многу сигурен) начин за отстранување на крцкањето на дрвените подни плочки е неговата пропена од внатре. Но, ова е многу неефикасен и краткотраен начин за мрзлив. Ние нема да го опишеме. Да, во принцип нема што да се опише. Само под плочките пена се истура, се зголемува, го пополнува целиот подземен простор и се стврднува. Така, одборите се подигнуваат и се поставуваат на приближно исто ниво, стекнување, иако краткотрајни, но сепак некои - без основа.

Друг, поефикасен и едноставен начин за поправање на подот со дрвен шлаг е да се разбудат старите нокти или да се вози нови во местата на контакт помеѓу одборите и заостанувањата. Може да помогне и неговото лизгање. Во овој случај, неопходно е да се завртка во еден пар завртки на местата каде што таблата е прикачена на застој. Самоприслушувачките завртки се посигурен материјал од ноктите при поправка на дрвен под. Вие само треба да се обидете да ги завземете подлабоко и, по можност, во средината на заостанувањето.

Доста ретко, но сепак постои ситуација во која проблемот на сексуално крцкање е во слабо фиксирани заостанувања. Ова е исклучок, бидејќи добро фиксиран заостанува - ова е основа за поставување на подот, така да се каже, основите на конструкцијата. Ако и понатаму постои проблем, тогаш, без отстранување на одборите, можете да се обидете да го поправите овој проблем со дупчење на долгите штипки до бетонот на локациите на заостанувањата.

Ако, со користење на сите од најпознатите едноставни начини за да поправка на дрво кат, таа продолжува да скрибуцам, се оставени без друг избор освен да се започне што е опишано погоре ремонт на подот со денот на отворањето и целосна (или делумна) замена на одбори и зајакнување на заостануваат со поплочување помеѓу нив крпа. Овој метод е несомнено најскап и одзема време, но, сепак, најефикасен е достапен денес.

Можеби сте заинтересирани за: